FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10257)
Dzieci XXI w...
Wczoraj wraz z matka ogladalismy TV. W pewnym momencie trafilismy na reportarz z jakiejs imprezy pt: 'Wybory Mini Miss'... Wystepowaly tam dziewczeta w wieku od 5 do 13 lat. To byla koncowka, i akurat zalapalismy sie na wywiad z jedna 9 letnie Karolina (sic! nie pamietam, nazwijmy ja Karolina). Opowiadala ona o sobie, ale... "Chcialabym byc slawna, i zarabiac duzo pieniedzy, a jesli nie uda mi sie zostac slawna to bym chciala zostac emerytka, bo emerytki nic nie robia i dostaja pieniadze. Chcialabym dostawac pieniadze za nic". Bawiac sie lalkami, ktore oczywiscie sa bardzo drogie, rzucala tekstami typu: "Ty nie bedziesz sie z nami bawic! Za biedna jestes!; Jestem bogata!"... Wraz z matka patrzylismy z oslupieniem na ten groteskowy obraz, i sluchalismy dalej jak to opowiada o sobie... "To sa moje telefony komorkowe... Na ten dzwonia przyjaciele, i znajomi z Polski, na ten telefon komorkowy rodzina z Polski, a na ten z zagranicy" (oczywiscie zabawki to byly). Ja skromnie stwierdzilem, ze to dziecko ma 'dzem' zamiast mozgu, a moja matka powiedziala, ze tak naprawde w jej mysleniu juz sie nic nie zmieni, i bedzie ona nastepna z pokolenia zombi...
Re Re Kum Kum :P
A czego si� spodziewa�e� ?? Przecie� nawte wida� r�nic� ju� mi�dzy mn�, a osobami o 4 lata m�odszymi. Praktycznie inne zachowania i texty.
Ale za takie wychowanie odpowiedzialni s� rodzice, kt�rzy po�wi�caj� swoim pociechom coraz mnie czasu. Gdyby po�wi�cili wi�cej czasu na zabaw� z dzieciakiem i na wyt�umaczenie mu co jest dobre, a co z�e. A jak nie maj� czasu to potem ro�nie taki nie do ko�ca wychowany.
za wychowanie nie tylko sa odpowiedzialni rodzice ale takze otoczenie w jakim to dziecko przebywa.. a fakt faktem coraz bardziej spoleczenstwo zwlaszcza wtedy jak jeszcze dzieci sa male ich poziom myslenia obniza sie... wejdzcie do jakiejs podstawowki albo czegos takiego i sami zobaczycie co to sie dzieje z ludzmi
Re: Dzieci XXI w...
quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
'Wybory Mini Miss'...
ja ta wypowiedz widzialem w 'lapu capu' na c+ juz spory czas temu... coz takie nastawienie... co robic by zarobic a sie nie narobic... tak wogule ona ma dopiero 9lat spoko all moze sie zmienic, moze chciala poszpanowac, bo kolezanki ja beda widziec w tv ?? dziecko nie zawsze gada co tak naprawde mysli, tak mi sie zdaje, mowi to co dobrze jest odbierane przez jakis tam rowiesnikow (tak ze mna bylo, takie kity wciskalem w wieku 9 lat, ze glowa boli)
No przede wszystkim rodzice - ze oni nie chca zeby z tych dzieci cos wyroslo. Przeciez jesli w ciagu najblizszych lat nie uswiadomia mu co je czeka w doroslym zyciu to ono jest skonczone. Podejrzewam, ze rodzicom one mowily o planach i widocznie ci nawet nie zareagowali. Emerytka....
Zal ich i ich rodzicow.
Dzieci XXIw duzo sie ucz� przebywaj�c w r�nym otoczeniu
Gralnie tzw. kafejki internetowe (chociarz z kafejk� maj� nie wiele wspolnego) - ucz� sie tam przeklina�, pi�, pali�, kra�� itp itd
Centra handlowe - nawet ma�y sklep na zadupiu jest entrum kulturalym, a co dopiero duze centrum handlowe..... istna �wi�tynia m�odego pokolenia......ucz� sie jak� warto�� ma kasa, dowiedz� sie jaka marka jest najlepsza, co ile warte
A TV daje wspania�y przyk�ad za pomoc� ambitnych program�w - sami wiecie...by�� nidawno o tym mowa
Ju� wspomina�em o mojej niedawnej wizycie z MaslaVem w metrze politechika - 12-13 letnie dziewczyny - spodniczki troche przykr�tkie, co tam kilka stopni celcujsza...trza nogi pokaza�
Z kolei chopaki loozaki polewke mia�em wyj�tkow�.....idzie takich trzech czy czterech obok siebie...po srodku najgr�bszy i najni�szy, idzie takim krokiem jak qfa jaki� gangter.....to po prostu trzeba by�o zobaczy�
Dawno sie tak nie u�mia�em - tyle ze to jest stroche przera�aj�ce....
ja w ich wieku czyli siakies 5-6 lat temu by�em troche inny...a raczej - ze tak powiem - znajdowa�em sie na innym biegunie mentalno�ci
Do tego dochodzi �wiadomo�� otaczaj�cego ich �wiata. W topicu o artyku�ach da�em link do ciekawego textu o tym (w sumie dotyczy wojny)....
Mo�na by du�o wymienia�......jednak dzi�ki Bogu nadal istnieje spora cz�� ludzi m�odszych, kt�rzy tacy nie s�.
Co do tych zasad....ca�kiem ciekawe i nawet co do niektorych sie stosuje
Ju� wspomina�em o mojej niedawnej wizycie z MaslaVem w metrze politechika - 12-13 letnie dziewczyny - spodniczki troche przykr�tkie, co tam kilka stopni celcujsza...trza nogi pokaza�
quote:
Napisane oryginalnie przez glover
Powalilo ? 90% studentow w weekendy pije i wyrywa![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Krypton
A w ogole to ja z 4 lata temu to raczej czulem jakis szacunek dla starszych ode mnie (kiedys Saari o tym napisala bardzo dlugiego posta), a oni teraz jakos niczym sie nie przejmuja. Zaczepiaja starszych, peneruja, pija, pala itd. Mnie to osobiscie smieszy bo oni nic w ten sposob nie osiagna.
quote:No fakt, mnie tez sie zdarzylo raz dostac tak porzadnie, ale nic poza tym. Jednak ja jakos inaczej na nich patrzylem, jak na jakies wzory. Dzisiejsza mlodziez ma chyba troche poprzewracane, imponuja ima narkotyki, alkohol, fajki. Zreszta jak widze jak na dyskoteki szkole wpada ekipa pijana to az sie bawic odechciewa.
Napisane oryginalnie przez Lucas
Bo nikt im w******* nie zpuscil, jak ja bylem maly - to od starszych dostawalem i nabralem szacunku. My za to mlodszych nie bilismy - i teraz tak wyroslo...
quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Bo nikt im w******* nie zpuscil, jak ja bylem maly - to od starszych dostawalem i nabralem szacunku. My za to mlodszych nie bilismy - i teraz tak wyroslo...
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
za to teraz oni daja w******* ostro mlodszym i tamci przynajmniej moze wyrosna na jako tako.. ale jedno pokolenie cza przyznac bedzie spirdolone![]()
A w ogole to ja z 4 lata temu to raczej czulem jakis szacunek dla starszych ode mnie (kiedys Saari o tym napisala bardzo dlugiego posta), a oni teraz jakos niczym sie nie przejmuja. Zaczepiaja starszych, peneruja, pija, pala itd. Mnie to osobiscie smieszy bo oni nic w ten sposob nie osiagna.
917123
Niedawno by� w Newsweeku artyku� o tym jak rodzice wychowuj� dziecii i tematach pokrewnych.
By�a tam przytoczona sytuacja:
Dw�jka chlopak�w, 4 klasa podstawowki.
Dwaj najlepsi przyjacie, do czasu gdy jeden z�ama� sobie noge. Po powrocie do szko�y tamten drugi powiedzia� �e jest mi�czakiem, i przesta� si� z nim kolegowa�.
By� te� przytoczonaa roznowa z rodzicami kt�rzy ju� nie ucz� dzieci zasad fairplay bo m�wi� �e z nimi nie poradz� sobie w �yciu . :/
Maskarka.
Je�li prawych i umiej�tnych nie b�dzie si� wyr�nia�, Ludzie zaprzestan� rywalizacji; Je�li trudne do osi�gni�cia dobra nie b�d� celem d��e�, Ludzie przestan� by� rabusiami i bandytami; Je�li rzeczy budz�ce pragnienia pozostan� w ukryciu, Znikn� r�wnie� zaciemnienia ludzkich umys��w.
Istota Drogi nie jest okre�lona: Chocia� istniej� nazwy, g��boka tre�� s��w Pozostaje nieuchwytna.
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
za to teraz oni daja w******* ostro mlodszym i tamci przynajmniej moze wyrosna na jako tako.. ale jedno pokolenie cza przyznac bedzie spirdolone
--------------------------------------------------------------------------------
I tak na zmiane....
Je�li prawych i umiej�tnych nie b�dzie si� wyr�nia�, Ludzie zaprzestan� rywalizacji; Je�li trudne do osi�gni�cia dobra nie b�d� celem d��e�, Ludzie przestan� by� rabusiami i bandytami; Je�li rzeczy budz�ce pragnienia pozostan� w ukryciu, Znikn� r�wnie� zaciemnienia ludzkich umys��w.
Istota Drogi nie jest okre�lona: Chocia� istniej� nazwy, g��boka tre�� s��w Pozostaje nieuchwytna.
quote:
wiec niestety tutaj sie nie zgodze ze ci co nie znaja historii naszego kraju w tak dobrym stopniu by to godzic ze soba z jezykiem sa od razu debilami.
cos sie ******o :/ Czemu moj post zawierajacy odpowiedz na twoj jest przed nim...
hmm ciekawie powiedziane... ale niezupelnie sie z toba zgodze. nie kazdy ma zaciecie historyczne i tak by znac cala historie Polski, oraz zaciecie humanistyczne by to jeszcze laczyc z jezykiem. tak samo moge odniesc to do tego ze nie kazdy potrafi rozwiazac prostej nierownosci dwukwadratowej lub prostego zadania z fizyki. a wiem ze ludzie ktorzy wlasnie znaja polski i historie maja z tym problemy. wiec niestety tutaj sie nie zgodze ze ci co nie znaja historii naszego kraju w tak dobrym stopniu by to godzic ze soba z jezykiem sa od razu debilami.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:44.