FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10317)

Posted by glover on 16-04-2003 09:54:

Czy wiecie ile jest wart wasz komp. ?

Wg Gazety wyborczej wczorajszy dodatek:

"Prawdziwy dobry komputer do pracy grania i nauki koszuje obecnie okolo 4-5tys zlotych a jesli chcecie miec dosc na lata to zastanowcie sie nad wylozeniem do 8tys zlotych."

A ja sie pytam po co takie cos, czy wiekszosci z was nie wystarcza cos warte 1tys zl , czy nie uwazacie ze wydajnosc waszego kompa sie marnuje, ze kupiliscie cos na zapas, zajarani chwytami marketingu a i tak prawdopodobnie tego nie wykorzystacie ?
Np. Ja wydalem 1500zl i teraz chce ten komp sprzedac...
zloze sobie zestaw za 700zl i bede tez zadowolony.

Posted by d4 on 16-04-2003 11:29:

To zale�y do czego komp ma by�.

Jak do netu, film�w, prac biurowych to taki niedrogi spokojnie da sobie rade i b�dzie cicho w pokoju w dodatku.

Natomiast kiedy si� gra, tak jak ja naprzyk�ad (przeklinam sobote jako dzie� spalonej karty!) to si� moc kompa nie marnuje, a w dodatku jej brak odczuwalny jest cochwile.

A siana w kompa wpakowa�em ju� ca�� mase, kiedy� b�dzie trzeba przesta�, mo�e po DooM III i Quake IV ? :/

Posted by insmac*1337 on 16-04-2003 11:44:

Ja wale to z gory na dol ...

Prawie w ogole nie gram, na kompie pracuje tylko, byleby tylko to bylo stabilne, wiecej do szczescia mi nie potrzeba ...

Posted by [FPP]glan on 16-04-2003 14:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac
Ja wale to z gory na dol ...

Prawie w ogole nie gram, na kompie pracuje tylko, byleby tylko to bylo stabilne, wiecej do szczescia mi nie potrzeba ...

the same... nie gram, czasem jak gram to nie gram w nowe gry... bo sa one krotkim slowem malo grywalne... :/ wole sobie odpalic jakiegos sofa (1 lub 2); quake 1; transport tycoon czy cos takiego... poprostu zawsze te gry mnie wciagaly a ten sprzet co mam w zupelnosci wystarcza do ich obslugi...

Posted by [FPP]xen0m on 16-04-2003 15:01:

ja podobnie jak Insmac i Glan. ogladam filmy, cos tam pisze, programuje troche i gram w q3. kompa mam juz niezmienianego chyba od kolo 2 lat i spokojnie mi wystarcza.

Posted by [FPP]Lipas on 16-04-2003 19:31:

Nieoceniajmy naszych maszyn pod tym katem :o

IMO - nie ma sensu sie spierac, czy 4,5k pln, to juz jest dobry komp czy dobry komp zaczyna sie od 8k pln

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by [FPP]Shooler on 16-04-2003 19:32:

Imo na dzien dzisiejszy wystarczy procek 1GHz, 256 ramu, jakas srednia grafika. Monitor jakis lepszy, ale nie dla komfortu, a dla oczu muszka i klawiatura takie, zeby dzialalo w miare. Wszystko podpiete do zwyklego wzmacniacza, 2-4 glosniki. Zamykamy sie w 2tys zl i komp naprawde do wszystkiego (nie licze durnych gier )

Posted by Lucas on 16-04-2003 22:43:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Imo na dzien dzisiejszy wystarczy procek 1GHz, 256 ramu, jakas srednia grafika. Monitor jakis lepszy, ale nie dla komfortu, a dla oczu muszka i klawiatura takie, zeby dzialalo w miare. Wszystko podpiete do zwyklego wzmacniacza, 2-4 glosniki. Zamykamy sie w 2tys zl i komp naprawde do wszystkiego (nie licze durnych gier )

Na dzis (z karta gf3) wystacza. Ale takiego juz sie nie kupi, za nie wiele wieksza kase, ma sie 1,5 - 2GHz z gf4 4200...

Posted by [FPP]glan on 17-04-2003 07:54:

e tam panikujecie z ta konfiguracja...

celeronek 633, 256 ram'u, gf2mx400 i wsio dziala stabilnie

Posted by Lucas on 17-04-2003 09:01:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
e tam panikujecie z ta konfiguracja...

celeronek 633, 256 ram'u, gf2mx400 i wsio dziala stabilnie

Kiedy robimy upgrade????

Posted by [FPP]glan on 17-04-2003 09:11:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Kiedy robimy upgrade????

a sam nie wiem..
to mi narazie starcza.. juz od jakiegos czasu

Posted by LoveBeer on 17-04-2003 10:18:

jeden- ja robie na kompie wszystko - spie na nim, pije kolo niego, nawet sniadanie teraz jem

dwa - nie jestem w stanie ocenic jego wartosci gdyz od 5 lat NIE KUPILEM nowego kompa - mam zasade iz wymieniam bebechy zanim sie zestarzeja (nie zdazylem z grafika i zostal mi ten biedny gts pro ) - ale mysle ze sporo - zawsze kupowalem markowe rzeczy - sieciowka 3coma, sb live, grafa leadteka, mb gigabyte - a w tym wszystkim siedzi teraz p4a [email protected] - ktory wlasnie chce wymienic poki 'moj' sklep jeszcze mi za niego cokolwiek daje (wezme 2,4 bo sa teraz tanie jak barszcz ).
oczywiscie do tych przyjemnosci monitor tylko i wylacznie sony, obudowa modecomaza ktora dalem kiedys chyba ze 4 stowy a latam tymbialym wariatem po ekranie opticalem logitecha... generalnie nie oszczedzam na kompie (bo co tanie to drogie )

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by [FPP]Lipas on 17-04-2003 11:26:

quote:
Kiedy robimy upgrade????

Lucas, to by wszystko upgrade'owal a potem mu cosik nie dziala

Posted by Lucas on 17-04-2003 11:41:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Lucas, to by wszystko upgrade'owal a potem mu cosik nie dziala

Na koncu tak dziale...

LoveBear - polecam gf ti 200 gainwarda - sa juz po 410 zeta...

Posted by [FPP]glan on 18-04-2003 01:00:

quote:
Na koncu tak dziale...

ale nie latam przynajmniej co chwila do serwisu i nie bluzgam panow ze cos mi nie chodzi z dana czescia kompa

Posted by Lucas on 18-04-2003 09:03:

quote:
ale nie latam przynajmniej co chwila do serwisu i nie bluzgam panow ze cos mi nie chodzi z dana czescia kompa

Coz - popelnilem raz blad - wybralem 3 razy Leadteka, zamiast odrazu inna firme, ale latalem tylko na poczte (co mi tak potem zwrocili )

Zawsze wymieniam na inna i dziala...

Posted by [FPP]glan on 18-04-2003 09:26:

quote:
Coz - popelnilem raz blad - wybralem 3 razy Leadteka, zamiast odrazu inna firme, ale latalem tylko na poczte (co mi tak potem zwrocili )

Zawsze wymieniam na inna i dziala...

na inna poczte zawsze zmieniasz? fajnie masz.. ja mam jedna poczte w osowie i nie moge sobie tak szalec :/

Posted by Lucas on 18-04-2003 10:01:

quote:
na inna poczte zawsze zmieniasz? fajnie masz.. ja mam jedna poczte w osowie i nie moge sobie tak szalec :/

W okolicy mam 5 urzedow pocztowych. Moge wysylac z kazdego

Posted by szpak on 18-04-2003 17:14:

quote:

khehe pamietam jak dzwonilem w panice do serwisu
ze komp popsuty, gdy mialem dyskietke wlozona przy starcie
�aaaaaa albo gdy gosc w serwisie opowidala mi o netbusie
stalem jak wryty i sluchalem jak to mozna sie komus cd romem bawic
za ostrego hackera mialem go wtedy

zbli�a� si� do rzeczywisto�ci, je�li mozna si� tak wyrazi�, ale nigdy nie przybli�ymy si� dostatecznie,
gdy� rzeczywisto�� to w niesko�czono�� nast�puj�ce po sobie kroki, stopnie postrzegania, fa�szywe dna,
i dlatego w�a�nie jest niewyczerpalna, nieosi�galna. Mo�na wiedzie� coraz wi�cej i wi�cej o jednej rzeczy
ale nie mo�na wiedzie� o niej wszystkiego - to beznadziejne. Tak wi�c �yjemy w otoczeniu przedmiot�w
bardziej lub mniej przypominaj�cych duchy (...)"

Posted by [FPP]Lipas on 18-04-2003 19:18:

Lucas, cos Ty sie na te Ti200 tak uparl ?? :>

Ja tam wole dolozyc i za 590pln miec Ti4200 :o

Posted by Lucas on 18-04-2003 20:21:

quote:
Lucas, cos Ty sie na te Ti200 tak uparl ?? :>

Ja tam wole dolozyc i za 590pln miec Ti4200 :o

Pewnie ze tak... Ale za to 600 masz sobie karte (jakosc)...

A jak ktos ma do 400 zl - to ma wypas karte...

Dla mnie porzadna karta to min 1000zl - dla innych max 400.

Posted by d4 on 18-04-2003 21:16:

Hola hola.

Od kiedy cena jest miar� jako�ci kart graficznych?

Zdania typu "Dla mnie porzadna karta to min 1000zl" to tylko dzieci czytaj�ce CDAction mog� m�wi� i inni mali ludzie, kt�rych rajcuj� cyferki - Pacz mam Radeona 9trylion�w12tysi�cy osiem, da�em za niego 20 kilogram�w diament�w, ale jest fajna karta, fajna jest, bo jest droga. Jak si� kto� zna, to wie, �e nie musi du�o kasy wyda� aby mie� dobr� karte. W�a�nie tak si� nacina takich ludzi, cen�, drogie=dobre, niezawsze. Im dro�sza karta tym wi�cej p�acisz za coraz mniejszy wzrost wydajno�ci w stosunku do poprzedniego/ni�szego modelu. Nie ma te� tak, �e p�ac�c teraz du�o za karte starczy ona na d�u�ej czasu. To s� �ciemy i nic wi�cej. Najbardziej op�acalne pod wzgl�dem wydajno�ciowym jest wymienianie karty co 2-3 miesi�ce, na zasadzie dok�adania do 200 z�otych i kupowania nowej po sprzedaniu starej. Kupuj�c now� karte trzeba my�le� o tym, �e j� sprzedajemy za 2 miechy i nie kupowa� czego�, co ju� teraz na rynku wt�rnym ludzie nie chc� kupowa�.

Posted by Lucas on 18-04-2003 22:25:

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool

Od kiedy cena jest miar� jako�ci kart graficznych?

Najbardziej op�acalne pod wzgl�dem wydajno�ciowym jest wymienianie karty co 2-3 miesi�ce,

Ad1 - chyba wiesz, ze dla mnie nie jest to jedyny wpspolczynnik. To jest pierwsza wejsciowa, ponizej 1000 zeta do testow nie patrze... To jest podstawowa wspolrzedna. Okreslamy na jaki pulap nas stac i patrzymy co najlepszego mozna kupic...

Ad2 - to tez wiem. Ale nie wszyscy maja czas na takie zabawy. Ja wole kupic karte na wyrost, przeplacic i miec rok spokoju. Zas za wygode sie placi.

Tertio - nie ma co czekac na stanienie kart - czemu. Np taki radek 9500pro, ostrze sobie zeby i co wyczytuje??? Karty zostana wycofane aby... poprawic sprzedaz gorszych 9600... To samo co bylo z 8500. Ilekroc cos sobie upatrze, to akurat konczy sie produkcja, wycofuja, albo nie wiadomo co...

Posted by MAr-n on 18-04-2003 23:07:

hieh ja mam na chacie 3 kompy i kazde w jakiejs formie byly ulepszane i kazdy w jakims stopniu powstal z czesci z innego

- P II 333 mhz , 128 sdram 6,4 hdd , cd rom 16x , riva 2 tnt 32 mb , i jakis tam monitor niegdys to byl p 166 mmx z 16 mb ram i 2,5 giga

- Amd 850 mhz, 256 sdram , 40 giga , cd rom lg 52x , gforce 2mx 32 ram kiedys to byl ten p II 333 mhz

- I moj nowy komp tylko kilka czesci zostalo z 850 mhz
Athlon 2.0 , 256 ddr , 60 giga hdd , radeon 9000 128ddr , sblive 5.1 , cd rom lg 52x , cd rw 42x12x48 ,

i te trzy kompy chodza i sa spiete w lan

w sumie za ten p II dalem ok 4500 pln razem z drukarka skanerem i kilko smieciami , za 850 mhz dalem cos ponad 1100 zl razem z gforcem i ramem , a za athlona 2,0 + radeon , ram , i plyta glowna dalem 2100 zl , myszki nie wliczam w zakup bo kupilem ja inwidualnie bo sie stara zepsula , aktualnie mam Logitech Dual Optical za 210 zl .
Teraz raczej juz nie zmienie kompa jedyne co to po jakims roku dokupie ramu , nie oplaca sie inwestowac w kompa zbieram na ps2

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"

Posted by [FPP]Lipas on 18-04-2003 23:59:

Deadpool

Lucas - co Ty gadasz, ze niby jak nie wydasz 1k pln, to nie bedziesz mial porzadnej grafy ??

Posted by Lucas on 19-04-2003 10:28:

quote:
Lucas - co Ty gadasz, ze niby jak nie wydasz 1k pln, to nie bedziesz mial porzadnej grafy ??

Napewno mi starczy na rok. czemu na rok - juz wyzej otym pisalem.

Posted by rcube on 19-04-2003 10:53:

quote:
Pewnie ze tak... Ale za to 600 masz sobie karte (jakosc)...
[...]

Za 570 zeta masz gf 4 Ti4200 siakies firmy CREATIVE. Imho lepsi od Winfast'a chocby z powodu wiatraczk'a

Posted by Lucas on 19-04-2003 11:14:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Za 570 zeta masz gf 4 Ti4200 siakies firmy CREATIVE. Imho lepsi od Winfast'a chocby z powodu wiatraczk'a

A wiesz chociaz czy sie kreci dobrze???

Posted by d4 on 19-04-2003 12:06:

Overclocker si� odezwa�.

Posted by Lucas on 19-04-2003 12:15:

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool

Overclocker si� odezwa�.

No sorry - ale krecenie grafy nie wymaga szczegolnych zdolnosci...

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:39.