FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10318)
Przyciski na myszce
Mam nastepujace dwa pytanka:
1. Jak przypisac jakies funkcje w T2 dodatkowym przyciskom na myszy?
W moim Logitechu sa cztery przyciski. Jeden robi za Fire, a drugi odpowiada za ciag jetpacka. Jakosz szkoda marnowac pozostale dwa :-)
2. Odnosnie pierwszego. Jak juz bede wiedzial jak to zrobic, to czekam na propozycje tych funkcji, ktore Waszym zdaniem powinno znalezc sie "pod reka", czy tez dokladnie "pod palcami".
heya,
--
toomek/ch/\os
Zrob sobie:
- rzucienie granata(u?)
- uzycie packa ktory masz aktualnie na sobie
hmm
ja mysle ze:
flaga
i
plecak
mi granaty lepiej "leza" na "piszydle"
Na razie najciekawsze zastosowanie dla dodatkowych przyciskow wiaze z... mapka. Hehe, tak... tak... Z mapka. Widzialbym to mniej wiecej tak: klikniecie "3" przycisku wywoluje mapke, "4" przyciskiem przesuwam podglad, powtorne klikniecie "3" wylacza mapke.
Bylbym wniebowziety taka mozliwoscia.
Ba, chetnie postawie piwo, Red Bulla czy inny napoj osobie, ktora uprosci poslugiwanie sie przesuwaniem i powiekszaniem mapy w taki sposob, zeby nie bylo konieczne przelaczanie sie miedzy dwoma roznymi narzedziami (lapka/lupka).
Panowie spece od skryptow: DA SIE TAKIE COS ZMAJSTROWAC DLA PRZYCISKOW "3" i "4" W MYSZCE???
...wiem, ze sie da... :-) wszystko sie da, chichi...
pa,
--
toomek/ch/\os
ja bym zbindowal wyrzucanie flagi pod jakis przycisk na myszce, bo mysle ze wygodniejsze by to bylo niz jak teraz mam
A wlasnie... Jak juz przy ustawieniach jestesmy. Juz od czasow sieciowania w Duke Nukem 3D pierwsze co robie w grze to calkowita przebudowa klawiszologii. Zaczalem od standardowego WSADU, pozniej przeszedlem na yavorowy RFDG, a obecnie wyemigrowalem jeszcze dalej na srodek - TGFH. Wszystkie funkcje staram sie obudowac wokol tych klawiszy w taki sposob, aby maksymalnie skrocic czas odrywania palcow od "chodzenia". Stad tez mocno zatrudnilem kciuk - m.in. do:
- skakania (spacja),
- stawiania znacznikow (przecinek),
- rzucania granatow/flar ("m"),
- zbrojownika ("j"),
- wyrzucania pakietu ("i"),
- stawiania min ("b"),
; i palec zwany "malym":
- powiekszanie ("x"),
- tabela wynikow ("z"),
- uzycie pakietu ("c"),
- wyrzucanie flagi ("w"),
- mapa ("e"),
- apteczka ("d"),
- wyrzucanie broni ("a").
Tak wiec "glownymi palcami", tymi od chodzenia, obsluguje jedynie sloty broni (1-"r", 2-"y", 3-"u", 4-"4", 5-"7").
Napiszcie jakie macie wlasne patenty na oblozenie klawiszy. Moze cos da sie jeszcze w tym zoptymalizowac ;-P
Pa,
--
toomek/ch/\os
Ueh was zaskocze - steruje myszka lew� r�k�! (mimo, �e jestem prawor�czny) mam na niej (na myszce, nie r�ce
) 3 przyciski:
- 1 prycisk; fire
- 2 przycisk; rzut granata(u?)
- 3 przycisk; zoom (ma�y palec)
- scrool; regulacja zooma
Na klawie:
- sterownanie ruchem strza�kami
- page down uzycie packa
- shift; jetpack
- delete; nast. bro�
- end; poprzednia bro�
- insert; wyrzucenie broni
- pagedown; wyrzucenie flagi
I jest mi bardzo wygodnie z takimi ustawieniami, w praktycznie ka�dej grze mam podobne! Mam d�ugie paluchy wiec spokojnie dosiegam do inserta
hje hje P0Ziq a co powiesz o moich paluchach ??
Ja tam jade na strza�kach i og�lnie z ctrl+num mam zestawy
1 nast�pna bro�
0 poprzednia
4 powi�kszenie
7 granat
na scrollu zoom, 2 rodzajie Jeta (na prawym i �rodkowym) i stra� pod lewym.
Ja tesh Was zaskocze- gram trackballem, o takim:
Kopara mi opadla i musze sie z tym przespac. Jak mozna grac na klawiszach kursora! WOW! Nawet z 15 cm palcami :-P Prawa reka... i jetpack pod SHIFTEM. Toc to trudniejsze niz stanie na rekach. Jak ty rownoczesnie lecisz i zmieniach kierunek? A myslalem, ze nic mnie nie zaskoczy. Naiwny...
Jutro wam opowiem, co mi sie przysnilo na ten temat.
Prawa reka... Na... kursorach... No nie....
Pap,
--
toomek/ch/\os
quote:
Napisane oryginalnie przez $corcerer
hje hje P0Ziq a co powiesz o moich paluchach ??
Ja tam jade na strza�kach i og�lnie z ctrl+num mam zestawy
1 nast�pna bro�
0 poprzednia
4 powi�kszenie
7 granat
na scrollu zoom, 2 rodzajie Jeta (na prawym i �rodkowym) i stra� pod lewym.
Ja tesh Was zaskocze- gram trackballem, o takim:
![]()
No coz... Nie jestem zwolennikiem klawiatur z kuleczkami (lub koleczkami ). Mysz to mysz, jej podstawowa funkcja jest celowanie i jakiekolwiek dodatkowe przyciski sa dla mnie czynnkiem zaklocajacym, mogacym wprowadzac dodatkowe drgania kursora (zwlaszcza, ze czesc przyciskow myszy to przyciski wymagajace uzycia sily bocznej). Nie ma problemow z paluszkami lewej reki (stad to powodzenie u kobiet.... ;-) ) i bez klopotow obsluguje nia 27 klawiszy w T2. Musze powiedziec, ze te 27 klawiszy znakomicie rozwiazuje mi dostep do wszystkich potrzebnych opcji (choc, przyznam, tych potrzebnych opcji mam wlasnie... 27, wiec jest "na styk"
).
...stad sugerowalbym pod dodatkowe przyciski myszy wpiac saya i teamsaya ;-) ;-) ;-)
"Mysz to mysz, jej podstawowa funkcja jest celowanie i jakiekolwiek dodatkowe przyciski sa dla mnie czynnkiem zaklocajacym"
Tyz prawda. Dlatego wspomnialem o innym, dosc nietypowym pomysle - czyli o mapce. Korzystalbym z niej czesciej, gdyby dawala sie latwo odpalic, przesuwac i zamknac. Pomysl z mapka wyswietlana tylko "na rzut oka" jednym klawiszem wydaje mi sie bardzo sensowny.
Slyszal moze ktos o czyms takim? Nie wierze, zebysmy byli pierwszymi kombinujacymi w ta strone :-)
Pap,
--
toomek/ch/\os
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:05.