FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10355)

Posted by loop on 21-04-2003 18:28:

Cool Unhandled Exception

Unhandled exception: c0000005
At address: 0358c083

Szczeógły:

TRIBES2 spowodował błąd: nieprawidłowa strona w
module OPENGL2D3D.DLL przy 0197:0358c083.
Rejestry:
EAX=83b780c8 CS=0197 EIP=0358c083 EFLGS=00010206
EBX=00a2db48 SS=019f ESP=00c2d33c EBP=00c2d3e8
ECX=ffffffff DS=019f ESI=00a2c458 FS=5987
EDX=00a2db48 ES=019f EDI=00c2d42c GS=0000
Bajtów w CS:EIP:
8b 08 ff 51 04 8b 46 24 89 43 0c 50 8b 08 ff 51
Stos:
83b780c8 00c2d42c 0359a310 00a2c458 00000002 00000000 00000000 00001000 00000000 00000000 0358f639 000000f4 000f001f 00000000 00000000 00000008

Juz nie wiem co robic.
Standardowo gra odpala sie na openglu, no fajnie, mam ati radeona 9000, na openglu inne gry dzialaja spoko, a tribesik nawet sie niechce odpalic. Sprawdzilem jeszcze wiecej.

OPENGL2D3D.DLL > 0197 > GetWindowsDirectoryA i na tym sie konczy dzialanie tribesa.

Wlasnie sciagam patcha do najnowszej wersji ale to wiele nie da skoro chce sie odpalic w openglu. Pozostaje mi zapytac uzytkownikow gierki:

JAK RECZNIE ustawic gre na direct3D ????????????????????

Posted by JAKuS on 21-04-2003 22:39:

buu

wszyscy wiedza co to jest

Jak czesto to ci wyskakuje ?

Czytajac kilka opini wydaje mi sie ze to wina ATI.

wiecej ci nie pomoge bo nie wiem jak ;p

Posted by Rzbik on 21-04-2003 23:08:

musisz troche pogrzebac na forum.. o ile pamietam ktos juz mial problemy z trajbem i radeonem. z tego co sobie przypominam padla rowniez odpowiedz na pytanie jak zoptymalizowac ustawienia karty pod t2, co moze wlasnie pozwalalo zniwelowac (not sure about it) twoj problem...
jedno jest pewne nie wahaj sie patchowac t2 do najnowszej wersji.. i drugie, ze kazdy zna ten komunikat
do zobaczenia online..

Posted by loop on 22-04-2003 16:04:

Po spatchowaniu, mialem nadal podobny problem. Juz nie wiem ile dziwnych rzeczy poinstalowalem na systemie ale za ktoryms razem odpalil sie i o dziwo spokojnie sie gralo przez kilka godzin do czasu.... pojawienia sie tego komunikatu, tylko z innymi cyferkami.

Czy jest mozliwe usunac ten problem? Tyle ze raz a dobrze?

Mam jeszcze jedno pytanie: skrypty <
oryginalne ustawienia, lub nawet zmodyfikowane, tyle ze w GUI nie pozwalaja mi odpowiednio dynamicznie walczyc np:. zoom. Jak go ustawic pod kolkiem myszki (zoom in/out)?

quote:
Napisane oryginalnie przez Rzbik

do zobaczenia online..

Tyle ze gram pod inna xywką, wiec mnie nie poznasz.

Posted by sYs|yavor on 22-04-2003 16:40:

Wraz z pakietem dem szkoleniowych (mam nadzieje, ze demka zrobie w okolicach poniedzialku) udostepnie zestaw swoich skryptow. W wiekszosci przypadkow nie sa to skrypty napisane przeze mnie od podstaw, wiele jednak pozmienialem i dzialaja w miare stabilnie. Jest tam rowniez skrypt, ktory podlacza pod kolko zmiane powiekszenia.

Posted by Rzbik on 22-04-2003 17:22:

jesli nie chce ci sie czekac na pak instruktarzowy yavora to poprostu poszukaj w necie.. na kazdej stronie o trajbach powinny byc jakies skrypty.. z miejsca moge ci podpowiedziec jeden z kierunkow poszukiwan, gdyz posiadam linke w ulubionych...
http://www.idk.org.uk -sajt klanu idk?
tam powinienes znalezc troche przydatnych skryptow, a zoom na skrolu jest prawie napweno, bo sam z tamtad ssalem

Posted by toomek on 22-04-2003 21:08:

"Po spatchowaniu, mialem nadal podobny problem. Juz nie wiem ile dziwnych rzeczy poinstalowalem na systemie..."

Eh, takie to juz komputerowe zycie. Tez mam ATi, a dzialam na Win XP. System instalowalem w sumie trzykrotnie przez ok. poltora roku uzytkowania. Przy czym jedna reinstalka zwiazana byla z radykalna wymiana hardware. Na pierwszej instalce T2 wieszal sie dosc czesto. Po drugiej + spatchowanie T2 wszystko chodzilo cud-miod. Stabilne, szybko i bez problemow. Niestety nawazylem sobie troche w systemie i stwierdzilem, ze najbezpieczniej bedzie zrobic reinstal, tym bardziej, ze chcialem zmieniac dysk systemowy na inny. Oczywiscie rozlozylem sobie ten zabieg na kilka dnia. Z poczatku wszystko bylo cool. Niestety softu przybywalo (pracuje takze w domu) i w pewnym momencie zaczely sie cyrki z "Unhandled exception". Co ja sie nakombinowalem... szkoda miejsca na opis. Doopa. Od czasu do czasu musi sie zawiesic.
Hm... szczegolne zagrozenie stwarza Minotaur. Moze z racji intensywnosci walk... Koorka, a moze to jednak SDI sie wiesza, bo pod Win 98 nie mialem takich problemow. Glupieje juz czasem od tego kombinowania.

Tyle tytulem pomocy w sprawie :-/
--
toomek/ch/\os

PS 1. W czasie kombinowania przeinstalowalem na nowsze stery do SB Live. T2 nadal sie wiesza, a mi wcielo na stale czesc softu od karty muzycznej. Nie pomaga od-rejestrowywanie i wrzucanie starszego sterownika. *******ec ubzdural sobie, ze miksera do SB nie zainstaluje i koniec. A co, taki jest. No ludzie trzymajcie mnie, bo jak...

PS 2. Jak juz masz ATi to skoluj sobie gierke o tytule Will Rock. Dedykowana wlasnie dla ATi i robi piorunujace wrazenie. Dooze. Chodzi plynnie w 1600x1200 z anizotropia i wszystkimi efektami na maksa. Dla mnie jedyny problem jest taki, ze jest napisana pod DX3D, pod ktorym czasem dziwnie zachowuje mi sie mysz optyczna. W OpenGL tego efektu nie ma :-0

Posted by toomek on 22-04-2003 21:11:

"*******ec"

To juz lekka przesada z cenzura :-P
Piieerrddoolleecc nie jest chyba takim strasznym slowe :-P

--
toomek/ch/\os

Posted by loop on 22-04-2003 21:30:

Przydaly by sie wlasnie jakies skrypty, ktore zoptymalizują moje umiejetnosci jako gracza Tribka... bo obecnie jest dosc smiesznie, naklikam sie tym zoomem i przez ten czas cel zniknie za jakas gorka, lub innym obiektem.

Poczulem tez dziwna zamiene po spatchowaniu.... czyzby mozna bylo osiagac lepsze predkosci na zboczach podczas slizgu ???

Dzieki wszystkim za pomoc.

Posted by toomek on 22-04-2003 23:14:

"osiagac lepsze predkosci na zboczach podczas slizgu ???"

Eee... nie wiem. Yav, zmieniali cos ze slizgiem w patchach? Wydaje mi sie, ze w jednym z doozych patchy zmienili nieco fizyke spina, co dalo sie odczuc.

Hm, a moze po prostu coraz lepiej slizgasz sie po zboczach :-P

Pap,
--
toomek/ch/\os

Posted by loop on 23-04-2003 17:40:

quote:

Hm, a moze po prostu coraz lepiej slizgasz sie po zboczach :-P

hmmmmm.... no sam nie wiem, po prostu po kilku skokach i slizgach poczulem roznice. Slizg jugiem wygladal tak jak by mi ktos kopa sprzedal bo jak rakieta polecialem ze stoku, wiec nie wiem. Ja to odczuwam jako zmiane fizyki w grze, a moze mam tyle klatek na sekunde ze w koncu widze przyspieszenie tuz nad ziemia? Nie wiem.... wazne dla mnie ze da sie w koncu grac.

W koncu milo zobaczyc plynność gry przy duzej jakosci obrazu.... to jak bajka/fantazy na zywo i jestes jej czescia.

pozdro.

Posted by sYs|Piotrusek on 23-04-2003 18:18:

a moze loop grales po prostu classica a nie base?

Posted by sYs|yavor on 23-04-2003 19:10:

Tia, pewnie odpalil classica Tam juggerki maja w dupskach silniki odrzutowe... tyle, ze zeby je odpalic, musza dupskiem potrzec o zbocze, bo inaczej silniczek nie odpala...

Sorry, nie lubie classica, nie moglem sie powstrzymac

Posted by Lathspell on 23-04-2003 20:10:

Ekhem, ekhem moglby ktos mi pokrotce wytlumaczyc rozniece miedzy base a classic? Nigdy nie zwracalem na to uwagi (wlasciwie to do niedawna nie podejrzewalem, ze wogole jest jakas roznica ) .

Posted by loop on 23-04-2003 20:58:

W sumie to nie wiem...... jakos wybralem zupelnie przypadko serwer o optymanej ilosci graczy i pingu, pozniej znowu inny i tak kilka razy, nie wiem juz czy to roznica w trybie czy w fizyce. No teraz to jestem zdeczko zdezorientowany, ale co tam......
..... wlasnie zapuszczam winampa, wlaczam music i odpalam tribesy by poszalec w ogniu walki i zginack ilkanascie razy.

Posted by toomek on 23-04-2003 21:14:

ANEKSIKI

1. SB Live juz dziala poprawnie :-) Po prostu przegapilem przy czyszczeniu czesc rejestrow, a to z powodu Corel DRAW 11, ktory w nazwie jednej z bibliotek ma "creative".
Oczywiscie nie zmienialem tych rejestrow. No i po prostu pomijajac je zbyt szybko przelecialem do przodu i zostaly smieci po sterach SB. Ot i caly wic.

2. Dziwne zachowanie myszy optycznej w "Will Rocku" to wina... wersji beta tej gry :-)

"..... wlasnie zapuszczam winampa, wlaczam music i odpalam tribesy by poszalec w ogniu walki i zginac kilkanascie razy."

Ja tez, ja tez chce... Ale najpierw praca. Chlip. Pozostaje na razie Winamp :-)

Pap,
--
toomek/ch/\os

Posted by sYs|Piotrusek on 24-04-2003 06:44:

loop jesli klikniesz na serwer zeby sprawdzic jego info, to tam bedzie napisane czy to base czy classic. Classic ma inna fizyke gry (zblizona bardziej do T1), oraz mozna tam robic mine discing.

Posted by loop on 24-04-2003 17:13:

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|Piotrusek
loop jesli klikniesz na serwer zeby sprawdzic jego info, to tam bedzie napisane czy to base czy classic. Classic ma inna fizyke gry (zblizona bardziej do T1), oraz mozna tam robic mine discing.

Piotrusek, jesli klikniesz prawym klawiszem myszki na windowsowym koszu na smieci to znajdziesz tam komende "Oproznij kosz", po angielsku brzmi inaczej. Kosz ma wlasciwosc usuwania z dysku rzeczy, ktore uprzednio do niego wrzuciles.

Posted by remiq on 25-04-2003 11:08:

O UE (Unhandled Exception, nie Unia Europejska ;-) ):
http://dynamic4.gamespy.com/~notman...;num=1026414375

Classic jest szybszy, ma zmodyfikowaną fizykę (chociaż w stosunku do T1, to Base jest inny), pozwala na MD, pojazdy są szybsze, a WildCat ma Chainguna ^_^

Posted by sYs|pio on 29-04-2003 06:23:

hmm, loop a co kosz na smieci ma do t2?

Posted by loop on 29-04-2003 15:35:

First Person Perspective

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|pio
hmm, loop a co kosz na smieci ma do t2?

Hmm, pio, a co ktoś będzie mi mowił gdzie sie sprawdza tryb ustawien na serwerze?

Posted by remiq on 29-04-2003 16:08:

Cool

Spokojnie panowie. Pio chciał tylko pomóc w rozpoznaniu classica, a został źle zrozumiany. :-)

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 06:43.