FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10395)
.
.
I co z tego? Jesli masz zamiar rozpoczac jakas dyskusje to rozwin to jakos. A jesli masz zamiar sie wyzalic kilkoma literkami to zaloz sobie bloga.
Widze, ze znowu zabrales sie za zakladanie durnych tematow tylko tym razem nie umiesz jeszcze okreslic jakim typem osobowosci bedziesz nas irytowac.
quote:
Napisane oryginalnie przez Ven3
Saari - Chc� dyskusji. My�l�, �e to co napisa�em na pocz�tku w�tku wystarczy na wst�pie.
.
bo chca podkreslic ze mimo iz sa w uni to sa sa dumni z faktu iz sa z danego narodu.
.
.
nie,
odczyt dancyh przez kogos z poza unii:
kraj: unia europejska
miejscowosc: polska
dzielnica: warszawa...
niedopracowane i kijowo brzmi.
.
ale ty jestes durny, nigdy nie zrezygnuje z tego ze jestem polakiem i z tego ze rozmawiam po polsku (z pisaniem nieraz gorzej wychodzi ), urodzilem sie w Polsce jestem Polakiem i do konca zycia nim zostane, zadne zasrane prawo mi tego nie odbierze, bo nie moze i nigdy bym sie na to nie zgodzil, tak samo jak na jezyk angielski jako jezyk urzedowy, oje.balo cie czy co ?? jakis milosnik ameryki ?? moze jezykiem urzedowym w europie bedzie niemiecki, ruski, wloski lub inny a moze Polski ??. Co ty chcesz nas pozbawic wlasnej tradycji i przynaleznosci narodowej ?? kto za 50 lat bedzie pamietal ze jest cos takiego jak polska i j.polski jak wszyscy bede szprechcen zi inglish. Sorry ale to pytanie jest zalosne i wogle nie wiem po co tu odpowiadam, a ty chyba masz jakies problemy ze soba ze takie niestworzone historie co krok wymyslasz
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
.
Dlaczego wszsycy z nas nie bedziemy chodzic ubrani na zielono??? Tak bedzie prosciej i fajniej...
Tak samo mozna zadac pytanie dlaczego wszyscy nie chca miec europejskiego obywatelstwa...
Dobrze by by�o te� gdyby kraje cz�onkowskie UE jako g��wny j�zyk urz�dowy uzna�y j. angielski, a j�zyk "narodowy" jako drugorz�dny. �e niby jeszcze nie wszyscy znaj� angielski? Zna go coraz wi�cej os�b to raz, a dwa to, �e nie najpierw ogranicza�by si� do wszelkich relacji dyplomatycznych i g��wnych medi�w- jeden dziennik og�lnopolski papierowy po angielsku, jeden program telewizji publicznej, lub jego cz�� itp. Stopniowo j�zyk "narodowy" zosta�by wyparty do formy jedynie "historycznej".
ale ty jestes durny, nigdy nie zrezygnuje z tego ze jestem polakiem i z tego ze rozmawiam po polsku (z pisaniem nieraz gorzej wychodzi), urodzilem sie w Polsce jestem Polakiem i do konca zycia nim zostane, zadne zasrane prawo mi tego nie odbierze, bo nie moze i nigdy bym sie na to nie zgodzil, tak samo jak na jezyk angielski jako jezyk urzedowy, oje.balo cie czy co ?? jakis milosnik ameryki ?? moze jezykiem urzedowym w europie bedzie niemiecki, ruski, wloski lub inny a moze Polski ??. Co ty chcesz nas pozbawic wlasnej tradycji i przynaleznosci narodowej ?? kto za 50 lat bedzie pamietal ze jest cos takiego jak polska i j.polski jak wszyscy bede szprechcen zi inglish. Sorry ale to pytanie jest zalosne i wogle nie wiem po co tu odpowiadam, a ty chyba masz jakies problemy ze soba ze takie niestworzone historie co krok wymyslasz
unia to unia...rodzaj porozumienia w pewnych sprawach....ale to nie nar�d....dlatego puki co taka opcja nie jest mozliwa...
Tak naprawde granice sa potrzebne, i musza byc. Dzieki temu moge sie indefikowac z ziemia na ktorej mieszkam, moge czuc jakas wiez z obcymi ludzmi na obczyznie... To wszystko jest potrzebne... :S
Re: Ehhh...
quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
\
Tak naprawde granice sa potrzebne, i musza byc. Dzieki temu moge sie indefikowac z ziemia na ktorej mieszkam, moge czuc jakas wiez z obcymi ludzmi na obczyznie... To wszystko jest potrzebne... :S
Czy nie rozumiesz tego, ze po to ludzie walczyli przez tysiac lat, gineli w I i II wojnie swiatowej, oddawali zycie za swoj kraj, zeby byla Polska a nie tylko Europa ... nie masz zielonego pojecia o tym czym jest patriotyzm ... Dlaczego mamy zrezygnowac ze swojej tradycji i swoich korzeni? Tylko dlatego, ze tak bedzie latwiej? I dlaczego niby j. angielski ma byc ogolnonarodowy? Kazde panstwo ma prawo miec swoj jezyk urzedowy i tyle ...
Smierdzi mi to zasranym globalizmem
a mi to smierdzi ich troje "zadnych granic"...
"�adnych Granic" - ulubiona piosenka przemytnik�w
Tak naprawde to jako czlowiek sam sobie tworzysz wszelkie granice dlatego masz problem z pomysleniem nawet o zyciu bez granic. Ludzie nie sa w stanie tego zrobic bo jak widzimy tworza granice we wszystkim, my tacy wy tacy i inaczej byc nie moze. Jedyne co byloby w stanie pomoc ludzkosci to najazd jakichs marsjan or innego cholerstwa z piecioma parami nog, 7mioma oczami i porozumiewajacymi sie przez pierdniecia. Wtedy moze wreszcie ludzie zrozumieliby ze zyja w koncu na jednej i te samej planecie, wygladaja tak samo, oddychaja i mowia dokladnie tak samo :)
Dla mnie nie istnieje pojecie panstwo, unia, czy inne takie rzeczy. Jestesmy ludzmi a historia jaka tworzymy, wojny itp itd tworzone jest przez ludzkie dazenie do robienia granic :)
K�ania si� film ID4
MAr-n - Nikt Ci nie zabroni czu� si� Polakiem.
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
A czy ktos ci tego zabrania?
IMO jesli idee Unii Europejskiej wypala, to za jakis czas - nie wiem, za 100-200 lat, powstanie cos jakby Stany Zjednoczone Europy. Jedna konstytucja dla wszystkich stanow, jeden jezyk urzedowy, jedno ogolne prawo, ale w dalszym ciagu rozne urzedy oddzielne, elementy prawa oddzielne. I to by bylo fajne.
Z tymze jak tak patrze na rzadzacych w Brukseli to nie wydaje mi sie, zeby UE pociagnela dluzej niz 50 lat. Chyba, ze ktos tam wparuje i zrobi porzadek. Jak ostatnio napisal JKM - w Brukseli jest mnostwo urzedasow bez zadnego jakiegos konkretnego pomyslu na rzadzenie.
Globalizacja? Ja jestem jak najbardziej "za". Ale z zachowaniem tradycji, kultury, dorobku narodowego...
Granice tak naprawde coraz bardziej sie zacieraja, przynajmniej wsrod krajow 1. i 2. swiata. Mam wielu znajomych, ktorzy urodzili sie np. w Londynie, dorastali w Paryzu, studiowali na Harvardzie, przez jakis czas pracowali w NYC, teraz pracuja w Monachium, a niedlugo przeprowadzaja sie znow gdzies do Stanow czy UK.
Patriotyzm? IMO wiecej z niego problemow niz korzysci.
- Obywatel Swiata.
a ja wlasnie wracam z lekko zakrapianej imprezy.... i chodzi o to ze gdyby nie to iz jestem polakiem ciezko bylo by mi odspiewac "Polska" zespolu Kult... poprostu genialny tekst imho jeden z lepszych kawalkow jaki powstal
Re: Re: Ehhh...
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Tak naprawde to jako czlowiek sam sobie tworzysz wszelkie granice dlatego masz problem z pomysleniem nawet o zyciu bez granic. Ludzie nie sa w stanie tego zrobic bo jak widzimy tworza granice we wszystkim, my tacy wy tacy i inaczej byc nie moze. Jedyne co byloby w stanie pomoc ludzkosci to najazd jakichs marsjan or innego cholerstwa z piecioma parami nog, 7mioma oczami i porozumiewajacymi sie przez pierdniecia. Wtedy moze wreszcie ludzie zrozumieliby ze zyja w koncu na jednej i te samej planecie, wygladaja tak samo, oddychaja i mowia dokladnie tak samo![]()
Dla mnie nie istnieje pojecie panstwo, unia, czy inne takie rzeczy. Jestesmy ludzmi a historia jaka tworzymy, wojny itp itd tworzone jest przez ludzkie dazenie do robienia granic![]()
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:46.