FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10402)

Posted by [FPP]Emzor on 30-04-2003 21:17:

Prawo jazdy

Hm, wlasnie. Od 1 lipca 1999 weszlo zarzadzenie, ze prawko moga zdawac tylko osoby po ukonczeniu 18 lat, niedawno podobno slychac bylo, ze z powrotem rzad chce cofnac to ograniczenie do 17 lat. Czy ktos cos slyszal na ten temat? Szczerze mowiac zalezaloby mi na tym, gdyz 17 lat skoncze we wrzesniu, a zgodnie z prawem szkolenie do zdawania prawka mozna zaczac 3 miesiace przed skonczeniem ustalonego wieku, czyli wakacje poswiecilbym na kursy i egzaminy, a prawko bym odebral w nowym roku szkolnym. Przydaloby sie bardzo .

Posted by Lucas on 30-04-2003 21:27:

Mi to juz rybka

I jak juz - to rozporzadzenie...

Posted by [FPP]Emzor on 30-04-2003 21:29:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Mi to juz rybka

I jak juz - to rozporzadzenie...

oh tak, takich wlasnie odpowiedzi oczekiwalem. Poczekam az sie uzbiera kolejka postow do wywalenia, to Twojego wywale przy okazji...

Posted by DARK_ANGEL on 30-04-2003 21:41:

;p

http://www.naukajazdy.pl/ moze tu cos znajdziesz?

"czyli wakacje poswiecilbym na kursy i egzaminy, a prawko bym odebral w nowym roku szkolnym."

hyhyh niezdasz pierwsze trzy razy to zmienisz zdnanie

Posted by [FPP]glan on 30-04-2003 21:45:

hmm ni wiem emzor, ale tak mozna zaczac kurs w momencie jak masz 3 miechy do ukonczenia danego wieku.
co do tego czy chca cofnac to ni wiem niestety nic. ale raczej nie cofna bo niby to jakos wplywa na mniejsza ilosc wypadkow

Posted by [FPP]Emzor on 30-04-2003 21:47:

zamierzam probowac zdac pierwszy raz a "napewno zdac" drugi .
a na www.naukajazdy.pl juz szukalem i tez na forum znalazlem info, ze podobno od 1 maja ma wejsc to rozporzadzenie od 17 lat, ale zadnych pewnych informacji.

Posted by Lucas on 30-04-2003 22:18:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Emzor
a na www.naukajazdy.pl juz szukalem i tez na forum znalazlem info, ze podobno od 1 maja ma wejsc to rozporzadzenie od 17 lat, ale zadnych pewnych informacji.

To prosze bardzo - www.sejm.gov.pl i tam jutro bedzie wiadomo.

Jakby co to www.rzeczpospolita.pl albo www.gazetaprawna.pl - Napewno cos wspomna jak bedzie...

Posted by [FPP]Lipas on 01-05-2003 00:04:

Maja dawac juz wstepne uprawnienia od 16 lat (chyba), ale do 18-ego mozna bedzie jezdzic tylko i wylacznie z osoba dorosla !!
Nie jestem pewien, czy ona tez jakis wymogow nie musi spelniac :o

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by DARK_ANGEL on 01-05-2003 00:52:

Prawo jazdy od 16tego roku zycia ? :O koniec swiata :/

Posted by [FPP]glan on 01-05-2003 01:08:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Maja dawac juz wstepne uprawnienia od 16 lat (chyba), ale do 18-ego mozna bedzie jezdzic tylko i wylacznie z osoba dorosla !!
Nie jestem pewien, czy ona tez jakis wymogow nie musi spelniac :o

musi posiadac casem prawo jazdy cio?
a tak wogole to taki system jest w anglii chyba.. ze jezdzisz z osoba ktora ma prawo jazdy [ale nie musisz...] i dopiero pozniej idziesz na kurs i zdajesz egzam.. tylko ze jak cos rozpierdzielisz to wina idzie na ta osobe z prawkiem.

Posted by MAr-n on 01-05-2003 01:20:

Emzor dobra rada nie zaczynaj 3 miechy przed urodzinami, ja tak zaczolem czyli poszlem na kurs ok 15 wrzesnia (urodziny mam 15 listopada) i jak doszlo co do czego to kurs mialem ukonczony 20 pazdziernika, z tym ze zostawilem sobie 2h na dzien przed egzaminem by plac pocwiczyc. Mozesz oczywiscie rozlozyc sobie ten kurs na 3 miechya ale nie radze wiecej zapomnisz w jezdzie na placu niz sie nauczysz. Btw zdalem za 2 razem (plac sux )

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"

Posted by [FPP]Krypton on 01-05-2003 01:29:

A mi ostatnio kumpel mowil, ze wejdzie zarzadzenie ze od 17 lat, ale dopiero za 2 lata. Czyli od rocznika 1988. Jednak nie jestem do konca pewien.

Posted by [FPP]Shooler on 01-05-2003 04:01:

quote:
Napisane oryginalnie przez DARK_ANGEL
Prawo jazdy od 16tego roku zycia ? :O koniec swiata :/

Dla czego? 16 czy 18 lat - nie ma roznicy Majac 16 lat mozna byc pilotem szybowcowym (dopuszczonym do samodzielnych lotow) i wypadkow jakos nie ma

Posted by Lucas on 01-05-2003 04:07:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Dla czego? 16 czy 18 lat - nie ma roznicy Majac 16 lat mozna byc pilotem szybowcowym (dopuszczonym do samodzielnych lotow) i wypadkow jakos nie ma

Ta... ale na nauke jazdy masz 20h. Z czego jak 15 spedzisz na placu to tragedia...

Posted by [FPP]Shooler on 01-05-2003 04:12:

quote:
Ta... ale na nauke jazdy masz 20h. Z czego jak 15 spedzisz na placu to tragedia...

Z tego co wiem, musisz miec 10h wykladow i 20h "jazdy" (przynajmniej za moich czasow tak bylo ). Na szybowcach masz 40h wykladow po czym odbywasz 60 lotow "po kregu" z czego kazdy trwa okolo 5-7min (czyli jakies 5-7h w powietrzu) po czym dopuszczaja cie (lub nie) do samodzielnych lotow.

Bezpieczenstwo w tym wypadku wynika raczej z podejscia do "problemu". Zeby byc kierowca wystarczy miec dobry wzrok i ogolnie byc w miare zdrowym. Do latanie potrzeba specjalnych badan. No i sprzet - samochod moze byc "byle jaki", szybowce/samoloty itp sprawdzaja 2 osoby przed kazdym startem

Posted by [FPP]glan on 01-05-2003 04:18:

imho dla mie bylo gut jak bylo 17.. akurat sie zmiescilem i teraz mi to jakos nie robi a kurs zaczynalem 3 miechy przed skonczeniem 17
wiesz ale jakos jak lecisz to masz mniejsze prawdopodobienstwo ze zabijesz jeszcze kogos niz tylko siebie, piloci szybowcow lataja z tego co wiem to sami. a i z samego samolotu nie wyciszniec nic wiecej poza jego mozliwosci... a samochod? tutaj podkrecic sroobke, tutaj cos pozmieniac i juz masz bolid predkosci a nie samochod...

Posted by [FPP]Emzor on 01-05-2003 04:23:

prawko od 16 lat ma wejsc w 2005 i taki gostek nie moze jezdzic w nocy, przewozic pasazerow i musi jezdzic z osoba spokrewniona w wieku minimum 26 lat. To prawko testowe do 18 roku, po tym dostaje sie prawko normalne.
no i czekam do jutra, moze bedzie cos psiac, albo w TV cos zapodaja.

Posted by [FPP]Lipas on 04-05-2003 12:55:

quote:

nie ma wypadkow, bo dzieciaki nie lataja tyle, ile jezdza samochodami :o

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by [FPP]Emzor on 04-05-2003 22:17:

wiek nie ma znaczenia.
i 20-latek moze wykazywac wieksza brawure i mniejsze doswiadczenie niz taki 16-latek :o.

Posted by DARK_ANGEL on 04-05-2003 22:20:

quote:
wiek nie ma znaczenia.
i 20-latek moze wykazywac wieksza brawure i mniejsze doswiadczenie niz taki 16-latek :o.

ale 16to latka moga poniesc hormony :>

dyskusja zboczyla chyba z tematu

Posted by [FPP]Emzor on 04-05-2003 22:30:

no troche odbiegla ta dyskusja od tematu, ale widze ze sie niczego tutaj nie dowiem... nikt nic oficjalnie na temat tej sprawy nie wie. Przejde sie do odpowiedniego urzedu i popytam. Ale chyba malo prawdopodobne, aby znowu cofnieto ograniczenie do 17 lat.

Posted by Lesio on 04-05-2003 22:39:

Zadzwon poprostu do jakiejs szkoly nauki jazdy i spytaj. Tam napewno sa poinformowani.

Posted by Infinite on 05-05-2003 11:02:

quote:
wiek nie ma znaczenia.

oczywiscie ze wiek ma znaczenie

jak sam powiedziales moze wykazywac ale nie musi
chodzi poprostu o statystyke i zdrowy rozum
oczywiste jest ze 20 latek jest starszy i w wiekszosci przypadkow zatem madrzejszy, bardziej doswiadczony i bardziej odpowiedzialny

i mowie tutaj ze w wiekszosci przypadkow a nie za zawsze
nie kwestionuje tego ze gdzies moze byc 16 latek ktory jest odemnie madrzejszy bardziej doswiadczony i bardziej odpowiedzialny

Posted by [FPP]Saari on 05-05-2003 12:49:

quote:

Byla taka piosenka...

Marzenia , marzenia, te duze i te malenkie

Jesli chodzi o prawko to nic nie jest pewnego. Moja kolezanka z klasy podchodzila 11 razy az w koncu zdala

Ale zycze powodzenia - tez sie w koncu musze zdecydowac

quote:
Majac 16 lat mozna byc pilotem szybowcowym (dopuszczonym do samodzielnych lotow) i wypadkow jakos nie ma

Eeee... porownaj sobie ilosc szybowcow na niebie do ilosci samochodow na ulicach... imo stanowczo za wczesnie na prawko w tym wieku... mlodzi ludzie sa strasznie nieodpowiedzialni - patrz np. KAT

Btw- obiecales mnie zabrac na wycieczke szybowcem pasqdo... czekam

Posted by DARK_ANGEL on 05-05-2003 14:37:

W kazdym razie kto ma zamiar robic prawko niech robi je najwczesniej jak to tylko mozliwe !

Ja zrobilem zaraz jak moglem :> teraz na studjach mial bym problemy ze znalezieniem czasu i checi :O

Posted by [FPP]Emzor on 05-05-2003 15:03:

checi to ja mam duze, tylko te walone ograniczenia :/
jutro sie przelete do szkoly jazdy i popytam :o

Saari: mozna podchodzic 11 razy i zdac, mozna dwa razy i zdac . Trzeba wykazac odpowiednia "inicjatywe" wobec egzaminatora .

Posted by Lucas on 05-05-2003 16:05:

quote:
Saari: mozna podchodzic 11 razy i zdac, mozna dwa razy i zdac . Trzeba wykazac odpowiednia "inicjatywe" wobec egzaminatora .

ja zdalem za pierwszym razem i bez zadnej "incjatywy"

Tak jak dwoch moich kumpli. U tego samego kolesia - po prostu byl uczciwy.

Posted by [FPP]Emzor on 05-05-2003 16:10:

quote:
ja zdalem za pierwszym razem i bez zadnej "incjatywy"

Tak jak dwoch moich kumpli. U tego samego kolesia - po prostu byl uczciwy.

no wlasnie: byl uczciwy.
chcialbym trafic na takiego... by sie troche kasy zaoszczedzilo, albo tez by poszlo na paliwo .

Posted by [FPP]Saari on 05-05-2003 17:39:

quote:
Trzeba wykazac odpowiednia "inicjatywe" wobec egzaminatora .

W przypadku kobiety duzy dekollt?

Posted by DARK_ANGEL on 05-05-2003 17:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
W przypadku kobiety duzy dekollt?

jak trafisz na "twardego" to i to ci nie pomorze :>

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:26.