FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10433)
Boze.... (q3rulez?)
quote:
Napisane oryginalnie przez Bat
Witam w tekście, który porusza bardzo wdzięczny temat - UT vs. Q3A.
Naczytałem się mnóstwo podobnych tekstów i w większości z nich było to samo - "remis", "pat", "obie są miód" itp. I tak się właśnie zastanawiałem - autorzy naprawdę tak myślą, czy może boją się wywołać wojnę?
Postanowiłem, że ja cackać się nie będę i poddam obie gry sprawiedliwej (to ile mi dasz za zwycięstwo...? Ouuupss! - dop. mój ) ocenie. Proszę, aby nie tyrać mego maila wiadomościami typu - "ty zdebilały *******! Przecież xxx rulez!" [że co? filmy 'xxx rulez' ? ;-) -dop.KoVaL]
Aby wszystko było jasne - w tym arcie są moje opinie, które nie pokrywają się z opinią redakcji (chociaż kto wie...). Ciekawi mnie tylko, kto będzie wyjdzie zwycięsko z tego pojedynku? [jakiego pojedynku? UT vs Q3, czy TY vs Redakcja -dop.KoVaL]
Zapraszam do czytania (UWAGA! - będzie baaaaardzo ostro )!
GRAFIKA
Q3A - qrcze, co to ma być? Kolorowo i cukierkowo jak w dobranockach. Wprawdzie niektóre mapy są trochę "brudne", ale bardzo słabo. Można raczej powiedzieć, że są "zakurzone". Jak to powiedział jeden gościu: "grafa jest gładka, jak d*** niemowlęcia". Fakt, że niektóre elementy grafiki są zrobione ładnie, ale wrażenia to raczej na mnie nie robi. Jednym słowem: średnio!
UT - miód! Ciemno, "brudno" i szaro. Bardzo klimatycznie i nastrojowo. Grafa robi bardzo pozytywne wrażenie, a bardzo często wręcz powala! Poprawiony engine Unreala daje radę. Pomimo upływu czasu, grafika cieszy oko.
Q3A - 5/10
UT - 9/10
MUZYKA
Q3A - przeciętniarstwo! Można posłuchać w czasie gry, ale nie zauważa się jej nieobecności. Lepiej ją wyciszyć i włączyć sobie jakieś mp3.
UT - znakomity podkład muzyczny. Gra z wyłączoną muzą, to już nie to samo. Na każdej mapie music jest inny, ale dobrany do klimatu areny. Mistrzostwo!
Q3A - 5/10
UT - 10/10
DŹWIĘKI
Q3A - no, tu muszę pochwalić qwaka. Odgłosy są całkiem niezłe i trzeba przyznać, że nie ma się do czego przyczepić. Uczciwie przyznaje ocenę maksymalną.
UT - wypas! To jedyne określenie, które przychodzi mi do głowy. Odzywki botów, odgłosy wystrzałów oraz inne dźwięki, które można usłyszeć podczas rozgrywki to wszystko wykonane jest na najwyższym poziomie. Brawisssimo!
Q3A - 10/10
UT - 10/10
KLIMAT
Q3A - W sumie to jakiś na pewno jest i da się go odczuć podczas gry. Niestety, nie tak wyraźny i fajny jak w UT.
UT - eXtRa! Jest specyficzny i wyrazisty klimacik, który można odczuć podczas gry. Jedna z głównych zalet UT.
Q3A - 7/10
Jeśli prawych i umiejętnych nie będzie się wyróżniać, Ludzie zaprzestaną rywalizacji; Jeśli trudne do osiągnięcia dobra nie będą celem dążeń, Ludzie przestaną być rabusiami i bandytami; Jeśli rzeczy budzące pragnienia pozostaną w ukryciu, Znikną również zaciemnienia ludzkich umysłów.
Istota Drogi nie jest określona: Chociaż istnieją nazwy, głęboka treść słów Pozostaje nieuchwytna.
a ja tak sie zastanawiam czy autor tego arta mial 12 czy 13 lat...
Jeśli prawych i umiejętnych nie będzie się wyróżniać, Ludzie zaprzestaną rywalizacji; Jeśli trudne do osiągnięcia dobra nie będą celem dążeń, Ludzie przestaną być rabusiami i bandytami; Jeśli rzeczy budzące pragnienia pozostaną w ukryciu, Znikną również zaciemnienia ludzkich umysłów.
Istota Drogi nie jest określona: Chociaż istnieją nazwy, głęboka treść słów Pozostaje nieuchwytna.
mowie o tym "nadzwyczaj inteligentnym" czlowieku ktory stwierdzil na podstawie "niezbitych dowodow" ze ut jest takie wspaniale
sluchaj : to co ten kolo napisal bna samym poczatku ma sens cyt Naczytałem się mnóstwo podobnych tekstów i w większości z nich było to samo - "remis", "pat", "obie są miód" itp. Dlaczego? Tych dwoch gier nie da sie porownac.
Jezeli chodzi o klimat , zapewne chodzilo mu o roznorodnosc plansz i trybów rozgrywki (mowie o standardowych q3 i ut)
Zgadzam sie ze pominal IMO istotny motyw : movement'u - osobiscie wole ten z q3 (vq3 czy cpma - wybierz sobie )od tego z ut.
Jednakze jak grasz w ut w dany tryb rozgrywki (np Domination) to muszisz korzystac z danych map (do tego trybu) - cos a'la CTF. Mapy te stworzone sa tak by w miare latwo dotrzec do kolejnego punktu: w miare łatwo tzn ze nie trzeba robic rocket jump'ow (bo sie nie da), straf jump'ow (bo sie nie da) itp itd - wszystko robione jest pod engine
Engine q3 o ile mnie pamiec nie myli mial laczyc cechy movement'u/gameplay'u q1 i q2 (z pierwszego rj, sj z drugiego np bronie) - co za tym idzie ID software mialo juz znaczne dowswiadczenie w tej kwestii - jezeli chodzi o epic (to to zrobilo UT "chyba" ) nie mialo takiego doswiadczenia, wiec stworzyli wlasny enginge - a to ze komus sie on spodobal to jest jego broszka
Reasumujac: pat.
Dlaczego? jak ktos zaczynal od q3 to gra w q3 - inny zaczynal od ut to gra w ut.
Moja polonistka wpoila mi ongiś jedno powiedzienie, ktore pozwole sobie przytoczyc (nie bluznic ze zle bo pamiec nie jest wieczna):
De gustibum non disputandum - a w jezyku bialych: Rzecz gustu -
ps po co ja tyle pisalem skoro mogle napisace tylko "Rzecz gustu"?? heh
Napisane oryginalnie przez t0d
sluchaj : to co ten kolo napisal bna samym poczatku ma sens cyt Naczytałem się mnóstwo podobnych tekstów i w większości z nich było to samo - "remis", "pat", "obie są miód" itp. Dlaczego? Tych dwoch gier nie da sie porownac.
quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
De gustibum non disputandum - a w jezyku bialych: Rzecz gustu - ps po co ja tyle pisalem skoro mogle napisace tylko "Rzecz gustu"?? heh
E tam UT jest fajne mi sie q3 tez nie podobalo troche... recke przeczytam potem i sie wypowiem na temat argumentow autora
EDIT: Przeczytalem...i LOL??? Ja pier.... co to ma byc?? To są argumenty?? Q3 gosza grafa od UT??? GOsc chory czy jak??? OFC UT ma ladna grafe ale gdzie tu kurde porownanie??? przeciez q3 ustanowil niejako o stopien wyzsza jakosc grafy od UT... wogole n/c to samo tyczy sie muzyki tu i tu jest spx a klima... to jak komu lezy mnie obie leza ja lubie obie gry [UT- assalut + ctf ]
Witam w tekście, który porusza bardzo wdzięczny temat - UT vs. Q3A.
quote:
Naczytałem się mnóstwo podobnych tekstów i w większości z nich było to samo - "remis", "pat", "obie są miód" itp. I tak się właśnie zastanawiałem - autorzy naprawdę tak myślą, czy może boją się wywołać wojnę?
quote:
Postanowiłem, że ja cackać się nie będę i poddam obie gry sprawiedliwej ocenie. Aby wszystko było jasne - w tym arcie są moje opinie,
quote:
GRAFIKA
Q3A - qrcze, co to ma być? Kolorowo i cukierkowo jak w dobranockach. Wprawdzie niektóre mapy są trochę "brudne", ale bardzo słabo. Można raczej powiedzieć, że są "zakurzone". Jak to powiedział jeden gościu: "grafa jest gładka, jak d*** niemowlęcia". Fakt, że niektóre elementy grafiki są zrobione ładnie, ale wrażenia to raczej na mnie nie robi. Jednym słowem: średnio!
UT - miód! Ciemno, "brudno" i szaro. Bardzo klimatycznie i nastrojowo. Grafa robi bardzo pozytywne wrażenie, a bardzo często wręcz powala! Poprawiony engine Unreala daje radę. Pomimo upływu czasu, grafika cieszy oko.
Q3A - 5/10
UT - 9/10
quote:
MUZYKA
Q3A - przeciętniarstwo! Można posłuchać w czasie gry, ale nie zauważa się jej nieobecności. Lepiej ją wyciszyć i włączyć sobie jakieś mp3.
UT - znakomity podkład muzyczny. Gra z wyłączoną muzą, to już nie to samo. Na każdej mapie music jest inny, ale dobrany do klimatu areny. Mistrzostwo!
Q3A - 5/10
UT - 10/10
quote:
DŹWIĘKI
Q3A - no, tu muszę pochwalić qwaka. Odgłosy są całkiem niezłe i trzeba przyznać, że nie ma się do czego przyczepić. Uczciwie przyznaje ocenę maksymalną.
UT - wypas! To jedyne określenie, które przychodzi mi do głowy. Odzywki botów, odgłosy wystrzałów oraz inne dźwięki, które można usłyszeć podczas rozgrywki to wszystko wykonane jest na najwyższym poziomie. Brawisssimo!
Q3A - 10/10
UT - 10/10
quote:
KLIMAT
Q3A - W sumie to jakiś na pewno jest i da się go odczuć podczas gry. Niestety, nie tak wyraźny i fajny jak w UT.
UT - eXtRa! Jest specyficzny i wyrazisty klimacik, który można odczuć podczas gry. Jedna z głównych zalet UT.
Q3A - 7/10
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"
eh... widze ze nie oplaca sie pisac dluzszych wypowiedzi bo ludzie sa zbyt leniwi, nawet im sie czytac nie chce . Ale **** z tym, chodzi jeszcze o jedna wazna rzecz, trzeba uswiadamiac mlode pokolenie graczy, taki 10 latek niema jeszcze wyrobionego swojego zdania i jak przeczyta art'a tego bat'a to przejmie jego zdanie i bedzie je szerzyl wsrod rowiesnikow :/ do tego ten caly "megazin" zamieszczany jest na cd-action a wiadomo ze sporo ludzi to kupuje. Ja sie do nich nie zaliczam, a ten numer przewinal mi sie przez rece wiec zgralem z niego conieco min. wlasnie FPP megazin.
btw: kiedys przeczytalem w poradniku do q3 (zamieszczonym wlasnie w cda) ze nalezy grac myszka wiec mam juz pewne pojecie dla jakiego grona odbiorcow jest skierowany. Pytanie tylko czy niemoglby sie tym zajac ktos bardziej zorientowany w temacie (cos jak quakeworld w resecie, ktorego juz niestety niema).
quote:
Napisane oryginalnie przez Addict3d
btw: kiedys przeczytalem w poradniku do q3 (zamieszczonym wlasnie w cda) ze nalezy grac myszka wiec mam juz pewne pojecie dla jakiego grona odbiorcow jest skierowany
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"
Dobra... jako ze jestem leniwa i nie chcialo mi sie czytac waszych dluuugasnych postow to moge sie ciut powtarzac.
po pierwsze - autor uzywa strasznie duzej ilosci usmieszkow i prostego jak but slownictwa. ktos kto nie umie porzadnie po polsku napisac recenzji moim zdaniem nie jest osoba godna wiekszego przejecia sie tekstem. W dodatku ten tekst jest strasznie krtki? To jest wszystko? bo jesli tak to nie ma ani porzadnego poczatku ani konca a argumenty podane w jednym zdaniu sa... lolowe.
Co do argumentow tego pana... widac ze pisala to lamka ktora mozna rozwalic w kazdej grze bo poswieca czas na sluchaniu muzy i odglosow a nie na graniu
To jest wszystko? bo jesli tak to nie ma ani porzadnego poczatku ani konca a argumenty podane w jednym zdaniu sa... lolowe.
spac idzcie
Addict3d ja czytam wszystkie twoje posty od deski do deski
serio!
mam taka grupe ludzi ktorzy chocby mi biblie na board wkleili to ja to przeczytam
nie wiem jak to sie stalo ale zaliczasz sie do nich mimo ze jestes bardzo mlodym uzytkownikiem (czyt. takim ktory jest ktrotko na forum)
poprostu madrze piszesz
Hieh ja tez wszystko czytam ... wczoraj siedzialem do 1:30 i czytalem
Hieh ja tez wszystko czytam ... wczoraj siedzialem do 1:30 i czytalem
A jest ono praktyczne zadne nie czytam tego wogole, pierwszym i jedynym tego typu textem byla recenzja Q3 i UT w Resecie. Wtedy nie znalem jeszcze zadnej z nich ale z gory zalozylem ze gra w ktora bede gral (jak bede mial do tego odpowiedni komputer) bedzie Q3. Powod: magia Q1, Q2 i to, ze ta gre stworzylo ID i jak dla mnie tylko gry spod tego znaku sie licza (mowie o fpp) Nie mam pojecia co sie dzieje w swiatku innych producentow (poza tym ze masa gier jest na engine odpowiednich Q). Moze duzo trace, ale co tam
edit: Przeczytalem wszystko ale i tak nic mi sie nie chce dodawac...
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
a ja mam znowu taki nalog ze jak w cos gram to czytam setki recek [tzn ile znajde ] tej gry ... w kolo sie argumentu powtarzaja ale co tam =]
Napisane oryginalnie przez Addict3d
kopiuj/wklej/edytuj (bez zmiany tresci) z fpp megazin :/
Heh powiem wam tyle dla mnie CD-Action sie skonczylo na poczatku 2001 roku ;/ poprostu te numerki juz zaczynaly byc denne potem maglowali z iloscia stron/cenami/cdkami ;/ . Jeszcze sobie czasem pozyczalem od kumpla coby pocztyac wlasnie FPP-ZOne yak jeszcze am Bloodzik pisal =] ten gosc tylko mnie do tego przyciagnal... bo nawet AR ze smugim i Yedim zlazło na psy. A teraz jak zobaczylem co sie dzieje z fpp-zone w nowszch numerach to nie moglem wytrzymac ;/ shit shit i jeszcze raz shit ;( yakies lamerskie porady .... wogole kiła....ehh a arty blooda z moich starych gazet to czasem jeszcze teraz czytam [ta ten art jak przyspieszyc q3 heheheh teraz wszystcy[prawie] graja na picmip 5 w gore a ten tak nazekal =] i te jego wojny UT vs q3 [w tedy jeszcze bylem recami i nogami za UT ;D]..ehhh dosc tych wspomnien =] Tak wogole to dlaczego Wojtek [BlO]Tarczyński[? takie to bylo nazwisko?] nie pisze juz w cd-a?
Addict3d ja czytam wszystkie twoje posty od deski do deski
serio!
mam taka grupe ludzi ktorzy chocby mi biblie na board wkleili to ja to przeczytam
nie wiem jak to sie stalo ale zaliczasz sie do nich mimo ze jestes bardzo mlodym uzytkownikiem (czyt. takim ktory jest ktrotko na forum)
poprostu madrze piszesz
quote:
(to do "klimatu")UT - 10/10
TRYBY ROZGRYWKI
Q3A - nędzny standard, nic poza tym.
UT - wszystkie standardowe tryby + nowe (bardzo fajne!).
Q3A - 5/10
UT - 10/10
MAPY
Q3A - niezbyt dużo, większość to totalne chłamy, nie nadające się do gry.
UT - o wiele więcej map, a większość z nich to bardzo fajne areny. Nie dam maksymalnej oceny, bo jednak ta mniejszość to gnioty.
Q3A - 5/10
UT - 8/10
BOTY
Q3A - na pierwszych poziomach bardzo głupie, a na wyższych aż ZA dobre. :/ Bardzo dziwne modele - szkielety, oczy (a właściwie oko na nogach itp. Nie wiem, może to tylko moje odczucie, ale bardziej wolę ludzkie modele, niż jakieś stwory. Chociaż muszę przyznać, że jeden potworek jest całkiem śmieszny! Chodzi mi oczywiście o Orbba. [to chyba nie widziałeś jeszcze modeli... Teletubies -dop.KoVaL]
UT - bardzo dużo poziomów do wyboru i możliwość konfiguracji - każdy dostosuje bocika do swojego poziomu gry. Modele są fajne, bardziej ludzkie niż w qwaku.
Q3A - 7/10
UT - 10/10
MENU I OPCJE
Q3A - dość duża ilość opcji, ale menu jakoś nie przypadło mi do gustu.
UT - WIELE opcji i ładne, przejrzyste menu.
Q3A - 7/10
UT - 10/10
GRYWALNOŚĆ
Q3A - muszę przyznać, że jest całkiem spora.
UT - GIGAGRYWALNOŚĆ!
Q3A - 7/10
UT - 10/10
TO "COŚ"
Q3A - przez pewien czas grałem, wiec to "coś" qwak MUSI mieć.
UT - nie można oderwać się od monitora. Gram od roku i mi się nie znudziło. Przeciwnie - z każdym dniem UT podoba mi się coraz bardziej. Sami wyciągnijcie wnioski...
Q3A - 7/10
UT - A jak myślisz?
SMACZKI
Q3A - Nie dobijaj mnie. Warto napisać o skoczniach na mapach i ew. fajnym RL oraz gibach. Poza tym nie zauważyłem nic specjalnego (a wcale nie jestem ślepy!
UT - Headshoty, dodgingi, Redeemer, Translocator, można odbijać rakiety Hammer'em, fajne animacje, niektóre mapki są NAPRAWDĘ niezwykłe.
Q3A - 5/10 (Głównie za skocznie)
UT - 10/10
DODATKI
Q3A - Dość dużo, nawet łatwo się je instaluje. Bardzo ładne modele i skiny! Są też perełki, takie jak CPM (ruuulezzz!).
UT - OGROM plików! Prosta instalacja, a do tego wiele dodatków to prawdziwe wypasy (TO: AOT ruuulezzz!).
Q3A - 9/10
UT - 9/10
FANI
Głupotą jest dla mnie porównywanie ilości fanów. Każda gra ma swoją grupkę miłośników i NIC tego nie zmieni. Dlatego też przemilczę ten punkt.
OCENA KOŃCOWA
Q3A - 7/10 (Jeśli grasz na CPM dodaj 2 punkty - CMP to wypasss!
UT - 10/10 (cudo!) No, to tyle jeśli chodzi o wszelkie oceny. Wspomnę jeszcze co nieco o nietolerancji ludzi, którzy piszą porównania. Widziałem kilka tekstów Q3A vs. UT, których autorami byli quakowcy.
Dobiło mnie czepianie się na siłę do UT. Niektórzy kolesie zaniżali ocenę UT, bo nie mogli zapamiętać nazwy broni lub tyrali grę za uzbrojenie, które w niej występuje. Owszem można wyrazić swoją opinię, ale jak ktoś pisze, że broń w UT jest do d*** i nie poda argumentów, które mogłyby wyjaśnić innym jego zdanie, to traktuję to jako bezsensowne dowalanie się w celu styrania UT. Ciekaw jestem, czemu ci "pisarze" nie uzasadnią swojej opinii? Może wiedzą, że nie ma się czego w UT czepić i stosują taktykę "napiszę, że np. broń jest do kitu i będę miał powód, żeby obniżyć ocenę o 2 punkty"? Denerwujące są również opnie typu "do Q3A jest więcej dodatków i gra ma więcej fanów". Ciekawe skąd autorzy tych tekstów to wiedzą? Przeprowadzali jakieś sondy, czy może pracują w tajnej służbie jej królewskiej mości?
To samo tyczy się Q3A.
Apeluje więc: jeśli chcesz napisać tekst na temat Q3A vs. UT i jesteś fanem jednego z tych FPP, to nie zaniżaj oceny drugiej gierce, tylko dlatego, że nie kręcisz się wokół jej sceny! [Wg mojej (nie)skromnej opinii txt który jest tylko obrażaniem, nie zasługuje na miano 'recenzji'! -dop.KoVaL]
WNIOSEK:
UT jest ekstra gierką, praktycznie pozbawioną wad. Dużo w nim rozwiązań oryginalnych i w ogóle świetnych. Pod każdym względem jest wymiatający i nie pozwala odkleić się od monitora. A co z Q3A?
Qwak3 jest grą bardzo dobrą. Nie wiem jednak, co specjalnego ludzie w nim widzą, bo dla mnie jest trochę zbyt banalny i przeciętny. To tylko moje zdanie, więc niech się kłejkowcy nie burzą!
"Czysty" Q3A przegrywa z UT zawsze i wszędzie. Niestety, panowie z ID "trochę" dali plamę, bo nowy qwak powinien być dużo bardziej dynamiczny i znacznie szybszy.
Jeśli natomiast porównać Q3A na CPM z UT, to temu pierwszemu naprawdę niewiele brakuje do Nierzeczywistego...
PS.
Pewnie wiele Quakowców wkurzonym tonem powie, że grałem w Q3A mało i oceniam grę nie mając o niej wszystkich informacji oraz doświadczenia. Niektórzy mogę też powiedzieć, że wolę UT bo wyszło przed 3 częścią Wstrząsu. Wszystkim takim odpowiadam: Bullshit!
Zanim pierwszy raz zagrałem w demo UT (Maj 2001), to ciąłem w demko Q3A (a potem full wersję) bez przerwy! Nie dawałem kompowi spokoju i często wychodziłem do kafejki, aby pograć w Q3A po LAN'ie. I co? Gdy zobaczyłem (i zagrałem ) w UT, Q3A poszedł w odstawkę.
Po kilku miesiącach zdobyłem full wersję Nierzeczywistego i gram w niego do dzisiejszego dnia! W sumie, to prawdziwym quakowcem (czyli takim, który gra na pełnej wersji i zna się trochę na rzeczy) byłem z 6 miesięcy. Teraz również pogrywam w Q3A, ale raczej rzadko.
Z Q3 przerzuciłem się na UT i obie gry zdążyłem dość dobrze poznać. Tak więc oceny dokonałem w pełni sprawiedliwej i zgodnej z moim chorym umysłem.
No, a teraz już kończę bo się bociki na Decku niecierpliwią
BTW: Tekst ten, po napisaniu oryginalnej wersji był modyfikowany... 4 razy! Oryginał mocno różnił się od wersji finalnej, choćby tym, że Q3A dostał wcześniej DUŻO gorszą ocenę. Zmieniłem ją dlatego, że - choć gra nie jest tak dobra jak UT - odkryłem na nowo frajdę, jaka płynie z fragowania kolejnych przeciwników w Q3A (zwłasza na CPM - to jest jazda!) i robieniu do tejże gry rozmaitych dodatków. Pozdro dla wszystkich, których teksty zainspirowały mnie do napisania tego arta!
Pewnego pięknego dnia złożyłem sobie kompa. Następnego równie pięknego dnia poszedłem do Empiku wydać resztę pozostałej kasy. Trafiło na Unreal.
Pogrywałem jakiś miesiąc czy dwa i byłem zachwycony. Nawet w robocie sobie gierkę zainstalowałem i w nią na zmianę z kumplem pykałem.
W necie szukałem informacji o tej grze...i.... trafiłem również na stronki kwaka bo przypomniał mi się doom i q1.
Potem kupiłem swój pierwszy numer CD Action. Trafiłem na fpp Zone i doznałem nirvany To co przeczytałem wtedy na temat q3 to był miód na moje oczy. Do dziś mam jeszcze gdzieś płytkę z tego numeru. Ok - chyba mam
Był tam tekst opisujący grę. Tekst, który wspaniale ukazywał jej klimat. Powiedziałem o tym mojemu kumplowi.... i po ok. 2 tygodniach dostałem q3 w prezencie imieninowym. Zainstalowałem, pograłem, po paru dniach Unreal'a odinstalowałem nigdy go nie kończąc.
Po jakimś czasie kupiłem jeszcze jedno wydanie CDA. Następnego już nie kupiłem. Fpp Zone zniknął i pismo straciło dla mnie rację bytu.
P.S. Mam nadzieję Saari, że nie użyłem zbytu wielu uśmieszków
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
ta czesc tekstu bardzo lajtowo zmodyfikowalem, tzn musialem pousuwac wiekszosc emotow ktorych uzyl w teksie Bat bo nie moglem wyslac posta (czasem nawias niema domkniecia - tresc jednak pozostala nietknieta).
quote:cenzura moze to byla???
jest dalsza czesc tego "artykulu" sory ale nie zauwazylem lol jest jeszcze lepszy
quote:na przyklad q3dm6 - tam to nawet chodzic nie mozna
Q3A - niezbyt dużo, większość to totalne chłamy, nie nadające się do gry.
quote:owszem w ut jest wiecej opcji (wogule sa jakies oprocz poziomu - vide q3) ale w ut jak sobie wlaczy bocika ktory sie nazywa yyyy ehhh Xingu ? Xen? cos takiego jak Xaero - (nie mowie o cpma bo tam to byle bota mozna pokonac) to wtedy tez sobie moze dojsc do wniosku ze bot ten jest zbyt dobry (tak btw. pokonal ktos z was tego pierwszego bota w q3a na i can win: Crash - ja nie moglem ale to moze dlatego ze lama jestem :/ )
boty
quote:to niech tu ktos bardziej wtajemniczony powie jak sie dostac do opcji np filtrowania a konkretniej triple buffering (or sth) - ze 2 dni tego tam szukalem a w q3 - tam gdzie sa ustawienia grafiki - simple
ładne, przejrzyste menu
quote:szczegolnie wtedy gdy masz ut na dysku ale nie ma on skojarzonych plikow (umod czy jakos tak) a bez tego to sobie mozesz wiadomo co.. a w q3 - katalog=>pliki skopiowane=>menu mods=> wsio
Dodatki - prosta instalacja
quote:- wspanialy kod sieciowy, prostota konfiguracji
UT jest ekstra gierką, praktycznie pozbawioną wad
"Dobiło mnie czepianie się na siłę do UT. Niektórzy kolesie zaniżali ocenę UT, bo nie mogli zapamiętać nazwy broni lub tyrali grę za uzbrojenie, które w niej występuje"
Tak oczywiscie a ty miales baaardzo rzeczowe arumenty tozto nie byly argumenty tylko czysta ocena!np:
"Q3A - niezbyt dużo, większość to totalne chłamy, nie nadające się do gry.
UT - o wiele więcej map, a większość z nich to bardzo fajne areny. Nie dam maksymalnej oceny, bo jednak ta mniejszość to gnioty."
No nie!! n/c tak jak do innych twoich argumentow w stylu gigagrywalnosc pozatym wogole ta "recka??" nie jest obiektywna to sa poprostu odczucia fanatyka UT ktory nie chce do konca urazic quakowcow i tyle... ja juz normalnie n/c pisac mi sie nie chce bo poprostu porwnanie jest babowe!! Sciagnijcie tego goscia niech przeczyta ten topick!
PS.Sakis ale ten gosc pisze ze jest obiektywny!! sam siebie kara tym tekstem!
Khem Khem! Przepraszam bardzo ... ale to kwaki byly pierwsze i kwaki ustalaly standardy wiec o czym ten pan wogole rozmawia? UT to nedzna zzynka + pare dodatkowych trybow ktore wcale nie sa az takie fajne
Q3A - na pierwszych poziomach bardzo głupie, a na wyższych aż ZA dobre. :/
Buehehehehehehehhee JAKIE?
Bot na Nightmare go rozwala? No to niezla ciota z niego jak sie do tego publicznie przyznaje
Bardzo dziwne modele - szkielety, oczy (a właściwie oko na nogach itp. Nie wiem, może to tylko moje odczucie, ale bardziej wolę ludzkie modele, niż jakieś stwory.
UT to nie RtCW, Battlefiels czy SoF i nie ma takiej realistyki... wiec ja jednak wole stwory
UT - bardzo dużo poziomów do wyboru i możliwość konfiguracji - każdy dostosuje bocika do swojego poziomu gry.
Bot wogole nie strzela i moze w niego trafic?
Nie chce mi sie wiecej komentowac.. widac ze tekst pisal jakis lamer ktory jest zapatrzony w UT. takiemu komus nie powinno sie dawac klawiatury do reki bo jego obiektywizm az wali po oczach. Mozna sie z tego posmiac ale jedno mnie dobija... sa ludzie ktorzy z braku netu przeczytaja wlasnie to i nie beda miec porownania. Beda myslec ze to co on powie jest prawda a potem na kwakerow beda wyskakiwac cytujac ten przemadry artykul... oh god
nie bede sie wypowiadal na to co dodal Addict3d bo nie lubie gadac z niedorozwojami ktorzy za szczyt i extra wypas gierke uwazaj fajne menu (w q3 go wogle nie uzywam, tylko konsola) muzyka i boty buhaha boty i smaczki typu odbicie rakiety (lol?)]
Udam teraz tego kolesia i napisze tak :
Q3
Muza
Extra wypas kazdy etap inna muza bez muzy nie umiem grac
Grafa
extra wypas nic jej nie pobilo do teraz
Smaczki
no tu juz nie ma co pisac trafiasz goscia i krew leci a jak pociagniesz rakieta to wybucha - tego mi trzeba, ohh zapomnial bym o czyms takim jak rocket jumpy wiecie mozna skakac na rakietach to jest dopiero wypasik
Menu
no wpadlem w epilepsje jak dam na jaks nazwe naprzyklad Setup to bedzie dzwiek (biik) i ten napis Quake 3 Arena i ogien co go podswietla
Boty
No co tu duzo mowic nie umiem jeszcze ich pokonac ehh slaby jestem wiem ale tego mi trzeba hah a najlepsze jest to ze boty nieraz walnal jakis text na czacie to dopiero - szkoda ze nie znam angielskiego moze sie ze mnie smieja ?
Mapy
Znowu tworcy mnie zachwycili extra mapki
Tryby gry
no tu tez jest niezle jest 1v1 ctf tdm do wyboru do koloru ale i tak gram FFA i biegam na pale
Klimat
Zajefajny nie ma to jak wlaczyc rano q3 i wylaczyc go o 3 nad ranem
Inteligentne ?? nie bardzo tak jak bym czytal Bata ? konkrety wysnute z palca
(...)
Przeczytalem caly text i oto moj kometarz, nic wiecej nie pisze:
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:14.