FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10437)
Polski serwer T2 z prawdziwego zdarzenia
Dyzurny forumowicz yavor informuje:
Trwaja ostre przymiarki do postawienia polskiego serwera T2 z prawdziwego zdarzenia. Idea jest taka, aby postawic tani kompik z 256 MB RAM i procesorem 800-1000 MHz, z byle jaka karta graficzna, pod Linuxem, na ktorym chodzilby wylacznie serwer T2, ew. jedna strona WWW pelniaca role serwisu o T2. Na serwer skladaliby sie gracze sYs, ten temat mamy w miare uzgodniony i z pudelkiem nie byloby problemu. Klopot jednak w laczu.
Otoz lacza nie sa za darmo. Konskim targiem bylbym w stanie postawic serwer na laczu 36 Mbit, podlaczony do UPS Online, z 24-godzinna ochrona antywirusowa i zabezpieczony przed atakami typu DoS. Bajer w tym, ze to podlaczenie kosztowaloby ok. 400 zl netto miesiecznie, a wiec ok. 480 brutto. To zas oznacza, ze jesli gra na serwerze byloby zainteresowanych 50 osob, kazda z nich, regularnie (co juz jest watpliwe) powinna miesiecznie placic 10 zl.
Prosze zatem wszystkich "potrybionych", ktorzy byliby zainteresowani partycypowaniem w kosztach lacza o wpisanie sie w tym watku. Na podstawie liczby chetnych mozna byloby oszacowac rzeczywiste miesieczne koszty na osobe.
Chce podkreslic jedna rzecz: serwer stalby w Bydgoszczy i to ja bym za niego odpowiadal. Nie chce sie pozniej tlumaczyc, dlaczego wplacilem np. 350 zl a nie 480. Zatem prosze przed zadeklarowaniem sie rozwazyc temat na wszystkie mozliwe sposoby. Oczekuje deklaracji jedynie od osob odpowiedzialnych i zdecydowanych.
Zyski z serwera bylyby nastepujace:
- to my mielibysmy niskie pingi, oscylujace w granicach od 20 ms dla graczy na bardzo dobrych laczach przez 50-70 ms dla graczy na SDI do 200 ms dla graczy na laczach skopanych, ktorym i tak wszystko w trabke
- polscy gracze grajac na polskim serwerze postawionym na dobrym laczu (a Bydgoszcz ma dobre wpiecie do sieci, mam tu pewne doswiadczenia z prowadzenia serwera UT w Swiecie Gier Komputerowych) przyciagaliby graczy zagranicznych, tym bardziej, ze ostatnimi czasy malo jest serwerow z urozmaiconymi mapami (to aluzja do Gamesurfa). Dodatkowo gracze niemieccy powinni miec pingi bardzo przyzwoite, a to oznacza, iz calkiem realne jest stabilne granie wieczorami w skladach ponad 20-osobowych, a przy odrobinie szczescia i 30-osobowych.
Zatem?
/me sie deklaruje skladac na oplate...
Gdzie mozna dosta� ��cze 36Mbit za 400 z� miesi�cznie?? To niemo�liwie tanio. Jaka firma oferuje tak� opcj�??
/bonzai (z uprzejmo�ci keepera)
Serwer stalby na laczu uczelnianym i by wspoldzielil to lacze, co naturalne zreszta... Tym niemniej bylby wpiety bezposrednio w lacze 36 Mbitow.
emm jesli wydziela na twardo 2MB to mozna rozmawiac.
niewiem co tam w tej sieci stoi ale jesli jakis ftp z iso linuxow itp. to lagoza moze byc jesli nie bedzie sztywnego podzialu przepustowosci.
2v2/3v3/4v4 [omg] Simon Destroyer
wchodze !!!
hmm
Mo�e i pomys� dobry, ale w�tpi� by tylu ludzie kase dali. Ja si� na razie niestety nie deklaruje.
Trzeba nam sponsora
Wiem ze super by by�o grac na ma�ych pingach z zagranicznymi graczami. Ale bior�c pod uwag�, �e ostatnio nie gram za du�o i pigi mam do�� niskie to nie za bardzo. Wiem, �e w T2 brakuje dobrych serwer�w, ci�gle kataonly, oczywi�cie jest kilka dobrych, ale za to rzadko gra sporo ludzi.
Kurcze sam nie wiem, zastanowi� si� jeszcze i poczekam, co powie reszta.
A ja sie na to pisze, tylko co bedzie jak jakies zdeklarowane osoby nie zaplaca, wszyscy wiemy jak to bywa z deklaracjami, przypuszczam, ze stale grono placilo by regularnie (wiemy o kim mowa) i nie wiem czy z tego grona wystarczy osob na utrzymanie tego serwa.
Po drugie wielu ludzi moze sprawe platnosci poprostu olac, bo itak beda mieli dostep do serwa (mowie o tych, ktorzy sie nie zdeklaruja) bo tych kretaczy zawsze mozna zbanowac
Zakladanie pass rozwali kwestie ilosci graczy i kolo sie zamyka.
Coz zobaczymy jak bedzie z odzewem, ale generalnie jestem gotowy placic i grac
Hm, powiedzmy szczerze... Nic nie ma w zyciu za darmo. Do zaplacenia byloby ponizej 500 zl miesiecznie i na dobra sprawe sam sYs-T2 bylby w stanie problem zalatwic podnoszac koszty do jakis 25 zl. Jasne, nie jest to malo, ale nie jest tez demonicznie duzo - raptem niecale dwa bilety do kina. W kinie siedze 6 godzin, na serwerze miesiecznie spedzalbym za te sama kwote pewnie z 30 albo i 50. Jest to wiec jakies zabezpieczenie. Na dodatek mozna zbierac pieniadze z miesiecznym wyprzedzeniem, tj. zebrac forse z chwila uruchomienia serwa na pierwsza oplate, ktora bedzie miesiac pozniej. Dzieki temu bylby czas na ewentualne doplaty. Na forum zrobiloby sie podwieszony topik z lista osob, ktore juz zaplacily - i tyle. Sadze, ze realne jest zejscie do przynajmniej 15 zl na miesiac na osobe... Syskie moglyby placic 20 zl z uwagi na strone WWW. I juz mamy przynajmniej 15 osob placacych po 20 zl, co daje 300 zl. Zostaje jakies 180 zl na cala reszte, czyli zakladajac 15 zl dla niesyskich praktycznie Wiezyczki zalatwiaja sprawe.
Postawienie hasla w ogole nie wchodzi w gre - chyba, ze na okres meczy/scrimmow. Jestem pewny, ze na serwerze wieczorami graloby przynajmniej tych 10-15 Polakow, a to oznacza, ze pojawiloby sie 5-10 graczy zagranicznych. Akurat obsady sie nie boje...
No to do dziela
Nawet nie wiecie jak bym sobie wreszczcie chcial pograc z normalnymi pingami....
zartuje, po 20pln moge miesiecznie placic, powyzej tego moze byc juz troche ciezko (mam napiety plan finansowy)
i btw:grafika do serwa lezy i sie kurzy, jak bede mogl cos wicej zalatwic to sie odezwe
Dolaczylbym sie do tego.
ps. A sposob platnosci?
Ja i tak gram tylko wieczorem w nocy, a wtedy na zagranicznych serverkach jest luz. ;p
Temat i tak dla mnie juz sie zamknal - nie ja lacze bede zalatwial. Moze uda mi sie gdzies wcisnac serwer na piekne oczy, ale nie bede ryzykowal stawiania serwera oficjalnie, gdyz oznacza to, ze oficjalnie koszty jego utrzymania beda spoczywaly na mnie. Przy kolosalnym oddzwieku ze strony polskich graczy T2 oznaczaloby to w praktyce doplacanie jakis 200-300 zl miesiecznie. Sorry, nie stac mnie na taki sponsoring, a tlumaczyc sie za innych wrecz nienawidze.
Widocznie dobrze jest jak jest i polski serwer nie jest potrzebny.
miesieczne oplaty? heh, z kadym krokiem tribes 2 coraz bardziej przypomina mi gre mmorpg
niestety, ja nie moge pomoc. nie mieszkam w polsce, i na polskich serwerach zwykle mam niebotyczne lagi. placenie za granie na nich nie ma wiec zbytniego sensu.
moze jednak daloby sie namowic szefostwo SGK na maly sponsoring?
powiedzmy mala reklama najnowszego numeru w tym witajacym okienku kiedy wchodzi sie na serwer?
Faktycznym problemem jest, niestety, lacze. Nie zaryzykuje imiennego finansowego miesiecznego obciazenia w wysokosci 500 zl, gdyz nie wierze w regularne placenie skladek. Zatem tak dlugo, jak dlugo nikt nie udostepni lacza, tak dlugo w Polsce serwera T2 nie bedzie, mimo iz ze sprzetem nie byloby chyba specjalnych problemow.
Zonk.
jak mi sie sytuacja troche zmieni, to bede mial najprawdopodobniej na zbyciu kilka czesci komputerowych... bo oplaty miesieczne mnie nie interesuja.. :/
A mo�e z teps� do gada� sie co do �acza/sprz�tu?
Oni ostanio hostuj� du�y shard UO CLTE :>
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 11:20.