FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10497)

Posted by sYs|pio on 18-05-2003 08:39:

POLAND: Sprawa taktyk

Mam takie pytanie. Czy jesli yav podasz wszystkie taktyki na mecz, bedzie mozna wprowadzic kilka korekt? Po prostu, czy jesli dostane od ciebie pozycje i taktyki i nie ktore z nich bedzie mozna moim zdaniem ulepszyc lub zmienic, to czy bede mial prawo glosu?

howk
piotrusek

Posted by sYs|yavor on 18-05-2003 11:40:

Jestem dyktatorem, ale zachowujacym pozory zyczliwosci (Saddam tez podobno byl sympatyczny ). Naturalnie, ze mozna, ale mam pewna wizje tego, co chce z ta druzyna zrobic i co nieco wiem o samych graczach. Mam nawet wrazenie, ze niekiedy wiem o nich nieco wiecej niz oni sami Stad sugestie mile widziane, ale niekoniecznie od razu bede je wprowadzal. Na pewno nie bedzie takiej sytuacji, ze jesli komus cos nie wyszlo na danej mapie na danej pozycji, to na nastepnym meczu gra na innej. Nie. Byc moze bedzie potrzeba troche oswojenia z pozycjami, troche wlasnego treningu na pubsach. Dopiero gdy po 3-4 meczach stwierdze, ze jednak dana osoba na danej pozycji sie nie sprawdza, wtedy zaczniemy wprowadzac modyfikacje.

Posted by sYs|yavor on 18-05-2003 11:45:

Przy okazji: pojawil sie punkt 8.7.

Dalej - wyslalem zaproszenia do kilkudziesieciu graczy (cos kolo 20-30 tych, ktorych widywalem najczesciej na serwerach). Nie wysylalem tmaili za nimi, wiec roznie moze byc z ich otrzymaniem. Jesli ktos nie otrzymal zaproszenia, to nie powod do obrazy, tylko powod do wcisniecia Request Invite.

Posted by savko on 18-05-2003 14:20:

Mozliwe sa zmiany pozycji w trakcie meczu? Kiedy wyraznie widac, ze ktos sobie nie radzi, np. trafil na zbyt silnego przeciwnika, lub taktyka przeciwnika jest inna od spodziewanej.

BTW: powodzenia yavor i caly POLAND Moze zasile szeregi okolo jesienia, mam na to WIELKA ochote.

Posted by sYs|pio on 18-05-2003 15:31:

Hah, zmiany pozycji sa wrecz niekiedy konieczne

Posted by sYs|yavor on 18-05-2003 16:39:

>Mozliwe sa zmiany pozycji w trakcie meczu?

Wylacznie grajac elastycznie mozemy osiagnac jakies wyniki. Bledem wiekszosci klanow jest nadmierna specjalizacja poszczegolnych graczy, ktorzy przyparci do muru i wytraceni ze swoich zadan calkowicie sie nie sprawdzaja. Stad w ramach rozpisywania skladu bede podawal pozycje glowna gracza oraz pozycje alternatywne. Dla przykladu rzeczywiste rozpisanie mojej roli na Feign wygladaloby tak:

yavor - LO/capper/chaser/HO

co oznaczaloby, ze moim zdaniem jest gra scoutem pod baza przeciwnika, usuwanie ich turretow, prowokowanie, odciaganie uwagi od capperow, likwidowanie chaserow goniacych cappera, likwidowanie snajperow probujacych trafic w cappera. Tyle zadan miesci sie w skromnym LO na Feign - i to bylyby moje podstawowe zadania. Natomiast gdyby sytuacja pozwolila i dzialanie takie bylo sensowne z punktu widzenia gospodarowania czasem, wowczas bedac przy fladze przeciwnika powinienem probowac ja przechwycic i doniesc. Z drugiej strony w chwili, gdy jestem po respawnie albo gdzies w poblizu bazy, a widze, ze obrona sobie nie radzi i flaga moze byc wyniesiona, naturalnym staje sie przyjecie fuchy chasera na okres "kryzysu". Analogicznie, jesli operujac jako LO pod baza przeciwnika widze, ze nasze HO sobie nie radzi i kolo ich flagi jest stado turretow, dis-ow, juggerow itp, wowczas rezygnuje z gry scoutem na rzecz wykonania kilku kursow jako HO. O ile zmiana LO/capper/chaser jest latwa do zrealizowania, a przejscie na odpowiednia pozycje mozna szybko zasygnalizowac przez VSAF lub VSDF, to przejscie na HO wymagaloby poinformowania partnerow o tym fakcie, aby uwzglednili te zmiane przygotowujac np. ataki lub zabezpieczajac powrot cappera.

Szczegolowe omowienia taktyk (co nie znaczy, ze dlugie ) bede zamieszczal wraz z podaniem skladu i tam bedzie miejsce na ew. analizy. Chcialbym przy tym zaznaczyc, ze nie bede nanosil poprawek w skladzie na najblizszy mecz, bo komus sie nie podoba jakas fucha itp. Bede je uwzglednial dopiero przy kolejnym meczu. Chodzi o to, aby utrzymac jak najwieksza stabilnosc podstawowej czesci druzyny. Chce moc polegac na swoich partnerach, a wiec musze doskonale znac ich wady, zalety oraz nawyki. Nie da sie tego uzyskac grajac co chwile w innym skladzie.

Gdy klan bedzie juz w miare gotowy do pierwszego meczu, przygotujemy 2-3 scrimmy, na ktorych sprawdzimy swoje umiejetnosci, a dopiero potem wystartujemy w ladderze. Tym razem zalezy mi na statystykach i wiem, ze moga byc dobre. Smialo moge powiedziec, ze np. grupa capperow w skladzie simon, piotrusek, yavor zaliczalaby sie prawdopodobnie do jednych z lepszych w Europie i wierze, ze potrafimy to udowodnic. Tym bardziej, ze jest wielu graczy, ktorzy takze prezentuja bardzo przyzwoity poziom.

Uwaga. Beda wymagane pewne specyficzne konfiguracje skryptowe, a takze komunikacja za pomoca TeamSpeaka. Kanal TS dla POLAND postaram sie zalatwic, gdy klan juz bedzie w miare sformowany i pierwsze scrimmy beda przed nami. Skrypty udostepnie wraz z instrukcja obslugi. Informacje o oznaczaniu partnerow w CC bede rowniez zamieszczal w rozpisce skladow.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:42.