FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10791)
Nietypowa prosba o pomoc
Wiem ze nie jest to forum o sprzecie ale pojawil mi sie wczoraj maly(duzy) problem z kompem.
Mianowiecie bios mi zwariowal i wlacza mi sie modulowany dzwiek cos jak syrena karetki, dwa rozne dzwieki o roznych tonacjach o takiej samej dlugosci trwania. Miam bios awarda niestety na zadnej stronie o biosie jaka przegladnolem nie znalazlem opisu takiego dzwieku. (bios awarda sam w sobie wydaje dosc malo komunikatow dzwiekowych, a tu taki klops ze ten nigdzie nie jest opisany). Moze ktos z Was cos moze doradzic bardzo bym prosil, w w tej chwili nie mam juz u kogo sie poradzic.
Przy starcie komputera nie pojawia sie zaden neipokojacy komunikat. Po prostu laduje sie Winda a po jakim czasie wlacza sie to cholerstwo, wszystko dalej chodzi normalnie, tylko ze mozna dostac od tego dzwieku szalu. (prawdopodobnie to cos z karta lub pamiecia ale nie jestem tego pewnien).
Z lekka zdesperowany Lathspiell
heh malo pomocny jestes
award swinia sprzedal swojego biosa roznym firmom i kazda swoje modyfikacje wprowadzila wiec niema uniwersalnego klucza do sygnalow bledow POST
wklep w googla:
award nazwa_twojej_plyty POST "beep codes"
moze cos znajdziesz
Wlasnie zobaczylem ze choc nie pojawia sie zaden komunikat , to jednak czegos brak przy odpaleniu kompa, mianowicie informacj o typie i taktowaniu procka (po wejsciu w biosa oczywiscie wszystko niby gra). Ehhh. Ja to mam farta do kompow co bym nie kupil zawsze sie spierniczy. No coz jutro wycieczka do serwisu niech w tym pogrzebia.
Chyba znalazem ten kod dzwiekowy info ---> zarzniety lub uszkodzony procek.
Pragne krwi :/
proponuje sciagnac nowy bios... moze juz jest nowszy (tym lepiej)...
jak go znalezc ? popatrza na pudelko z plyty glownej tam masz strone albo wpisz w wyszukiwarce bios lub
nazwe plyty glownej
instalacja nie jest trudna i powinien byc notatnik jak to zrobic... kilka klikniec restart i powinno dzialac
pozdro
a sprawdzales temperature proca w momencie jak zaczyna wyc? moze za bardzo podkreciles, albo wiatrak pada.. lub po prostu masz za cieplo pod blachami.. z tego co napisales przypomina mi to moj sygnal przeciwpozarowy z biosu, ktory bardzo czesto slyszalem, jak kiedys zachcialo mi sie zrobic z mojego cel466mhz demona predkosci i po malej zabawie napieciami na rdzeniu itp. wrzucilem mu jakies 600mhz.. i nawet dzialal stabilnie. tylko, ze chlodzenie nie dawalo sobie rady i wlasnie takim sygnalem dawal mi do zrozumienia kompik, zebym zdjal noge z gazu...hihi a po dojsciu do temp krytycznej szatdaun...
wiem, ze jest jeszcze cos takiego jak 'virus alert' u mnie w biosie (tez mam awarda) i jak cos wiry pokaszania na master boot sektorze to daje sygnal alarmowy, ale nie wiem jak on brzmi, no i przede wszystkim on chyba wyje tylko w momencie wprowadzania zmian na MBS'ie. mozesz jednak zerknac czy masz ta opcje wlaczona i zobaczyc co bedzie jak wylaczysz.
jednakze ja stawiam na przegrzanie.. grzebales cos przy procu? wymianka? podkrecanie? ruszales wiatrak? zalozyles nowy wiatrak?
Re FrYtA
Sa juz chyba ze 3 nowsze wersje biosu do tej plyty. No ale dotad dzialalo bez zarzutu (prawie )
re Rzbik
Tez mi przyszlo wczesniej do glowy ze jest przegrzany, wlasnie teraz gdy temperatura spadla narazie spokoj.
W biosie na czujniku temp procka 62 stopnie (mnie sie to wydaje cholernie duzo [moj stary C500 pracowal przy 30 stopniach, przy skopanym wiatraku na zasilaczu], kiedys pytalem sie goscia w sklepie, ale powiedzial ze to mniej wiecej normalna temperatura pracy takiego procka, nie wiem nie znam sie na tym, musze przyjac na wiare). Celek 1.7Gh nie byl podkrecany ani nic nie bylo przy nim grzebane. Alarm na 70 stopni, 75 wylaczenie kompa.
Jest taka mozliwosc ze czujnik temperatury jest skopany i w rzeczywistosci jest tam jak w piecu. Bede chyba musial rozkrecic obudowe i zobaczyc jak smiga wiatrak na procku. W kazdym razie dziekuje wszystkim za porady
no to spoko mezesz grac jako Asasin
udalo sie to jest dobrze teraz odpalaj T2 i wymiataj
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 02:50.