FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11634)
czy jesteś patryiotą?
jak w temacie. czy uwazasz sie za patryiote? czy kochasz swoja ojczyzne? ja moge smialo powiedzec ze naleze do ginacego typu Polakow ktorzy poprostu kochaja swoj kraj i nie wyobrazaja sobie zycia gdzie indziej niz w naszej kochanej po******* Polskiej rzeczywistosci.
nie wyobrazam sobie zyc gdzie indziej, mimo iz czasem poprostu to co sie dzieje u nas jest jednym wielkim cyrkiem. ale poprostu narazie nie mam ochoty wogole zyc gdzie indziej... tutaj jest mi dobrze, tutaj mam znajomych wszystkich, tutaj wiem ze zyje.. poprostu...
No pewnie, ze jestem dumny z bycia Polakiem. Kazdy kraj ma pijakow, dziwki i zlodzei. Czy to Polska, czy Anglia, czy tez Niemcy. Mimo wszystkich wad i afer, Polska to piekny kraj. Piękny i pod względem geograficznym i historycznym.
To wlasnie dla nas, po to, zebyscie mogli tutaj i teraz zyc miliony ludzi poszlo na niechybna rzez, nie wahali sie oddac za Polske swojego zycia. To wlasnie tacy jak wy, 16, 17 i 18-latkowie walczyli na smierc i zycie w obronie swojej ojczyzny. Dlatego wlasnie jestem dumny z bycia Polakiem.
chyba jasne
[quote="insmac"]To wlasnie dla nas, po to, zebyscie mogli tutaj i teraz zyc miliony ludzi poszlo na niechybna rzez, nie wahali sie oddac za Polske swojego zycia. To wlasnie tacy jak wy, 16, 17 i 18-latkowie walczyli na smierc i zycie w obronie swojej ojczyzny.[/quote]
w zasadzie zgadzam sie z Insmaciem, z jednym zastrzezeniem:
dopoki nie bedzie (niedaj Bosz) siakies wojny, patriotyzm jest dla mnie tylko pustym slowem, bo nie ma czego i przed kim bronic, a jesli jest, to nie bardzo wiadomo jak.
btw polecam przejscie sie po Wwie, po starowce, muranowie i w okolicach ulicy Stawki. (mieszkam niedaleko)
dlaczego ?
odpowiedz w ksiazkach:
Rozmowy z katem
Zdarzyc przed Panem Bogiem
Kolumbowie, rocznik '20
i jeszcze kilku.
ja, jak ide do sklepu, to czasem mam schizy, ze po trupach chodze.
Jak ja kocham ten temat wracajacy jak bumerang non stop na kazdym forum... I te gornolotne teksty... tak tak jestem patriota i w ogole jakby trzeba bylo to zaraz chwyce za karabin...
Ja szczerze mowiac.. troche tego wszystkiego nie ogarniam.. w sumie.. to przeciez kreska na mapie. Co wiecej? Kultura? No tak.. ale kto teraz o nia dba? Ludzie sa w Krakowie a potem na zdjeciach widze podpis pod kosciolem Mariackim "Ratusz na rynku" ... wiec czy mlodziez dba o kulture? Moze chodzi o jezyk? Nieee... wielu mlodych nawet nie stara sie nauczyc pisac poprawnie tylko sie tlumaczy jakimis papierkami.. o jezyk tez sie nie dba.. O swieta tez nie.. dopiero co jedne byly i sie dowiedzialam ze wielu tez swieta ma w glebokim powazaniu...
Wiec o co chodzi w tym patriotyzmie? Kiedy sie nie dba o kulture, o jezyk, ani o swieta... Patriotyzm to chyba nie tylko latanie z karabinem.. a tak a propos.. ci wszyscy walczacy kiedys za nasz kraj.. ja bym sie na nich nie powolywala bo oni teraz sie w grobie przewracaja jak widza do czego ten kraj doprowadzono, ze ludzie tu jedni drugich zjedza byleby miec lepiej.. i gdzie tu mowa o patriotyzmie?
Ja sama nie wiem czy jestem patriota czy nie. Nie dbam o kreski na mapie, bo tak naprawde kazda granice wyznacza sobie tylko czlowiek po to by nielubiec innych. Swoje dbanie o kraj wyrazam tym ze staram sie kupowac rzeczy wyprodukowane tutaj aby potrzymac polska gospodarke. Dlatego nie biore Milki tylko czekolade wedla czy firmy wawel. Dlatego wole kupowac w Lewiatanie czy w okolicznym sklepiku niz jezdzic do bogatego zagranicznego Carrefoura czy Geanta. To jest teraz chyba bardziej znaczace bo tym daje jesc ludzom zyjacym w tym kraju niz te wszystkie pelne patetyzmu slowa jakie potrafia rzucac niektorzy....
I jeszcze jedno - cytat z wiem.onet.pl :
Patriotyzm to postawa wyrażająca się w wypełnianiu podstawowych konstytucyjnych obowiązków obywatelskich takich jak:
* służba wojskowa i obrona ojczyzny
* wierność dla kraju
* troska o wspólne dobro
* dbałość o stan środowiska naturalnego
* przestrzeganie prawa
* gotowość do ponoszenia wszelkich ciężarów i świadczeń, w tym też płacenia podatków
Ciekawe jak wiele z powyzszych obowiazkow spelniacie.. kto z was nie wyrzuca smieci gdzie popadnie, kto placi za kazdy bilet, kto nie uchyla sie przed sluzba wojskowa... itp itd panowie patryjoci :>
Oczywiscie, ze dzisiaj taki patriotyzm postrzegamy inaczej. Sa inne czasy, inni ludzie. Na razie nikt na nas nie napada, nie grozi nam kolejny zabor. Saari nie jestes w stanie wczuc sie w motywy postepowania ludzi z tamtych czasow. A moze wlasnie gdybys zyla w latach wojen swiatowych powiedzialabys i zrobilabys cos zupelnie innego?
Anyway, konkluzja jest prosta. Patriotyzm dzisiaj i 50-60 lat temu to dwie zupelnie inne rzeczy. I to, co napisalem wczesniej to nie gornolotne wyrazenia, to czyste fakty. Tak bylo. I tyle.
czy tego sie przypadkiem inaczej nie pisze? like patriota? kochaj swoj narod i jezyk
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
(...)
quote:
Napisane oryginalnie przez deathcrush
póngami (oczywiście nie uogólniam, ale to większość przyopadków)
deathcrush: mowisz o dresach i innych ludziach.. nie spychaj tego na nich bo to tez jest ostatnio popularne.. dresy zle, pungi zle.. popatrz na siebie.
Jedna z przyczyn dla ktorych to wszystko napisalam bylo to ze wlasnie ostatnio mielismy swieto i nie jakies anonimowe dresy tylko ludzie stad, ludzie uwazajacy sie za inteligentnych, nic sobie z tego nie robili. Tak samo z pisownia.. ile razy TUTAJ na tym boardzie wsrod TYCH ludzi byla dyskusja o tym? Nie chodzi mi o dresow z podworka bo nimi sie nie przejmuje. Rzeczy ktore napisalam dotycza was, ludzi ktorzy chwala sie jak wysokie maja iq, porownuja sie do innych ze sa madrzejsi.
Co do przodkow... zastanawiam sie czy rownie bez wachania lapaliby za bron widzac co obecne pokolenia za ktore oddawali zycie zrobili z tym krajem.
Nie bede sie z wami klocic bo to bez wiekszego sensu. Tylko apeluje jeszcze raz byscie spojrzeli do koszyka na zakupy, byscie przed rzuceniem puszki po piwie w krzaki, czy w czasie kolacji swiatecznej pomysleli czy naprawde jestescie takimi patriotami jak tu sie bijece w piers.
[i]
skrot posta Saari
[/B]
deathcrush: mowisz o dresach i innych ludziach.. nie spychaj tego na nich bo to tez jest ostatnio popularne.. dresy zle, pungi zle.. popatrz na siebie.
quote:
napisane pzrez defkruszidźmy dalej: młodzież, język, kultura -> a kto się będzie przejmował pajacami w dresie/szerokich spodniach, lub póngami (oczywiście nie uogólniam, ale to większość przypadków)
A mi chodzi nadal o to ze mowilam o was a nie o tym co moge zobaczyc naokolo.
zastanawiam sie czy rownie bez wachania lapaliby za bron widzac co obecne pokolenia za ktore oddawali zycie zrobili z tym krajem.
quote:
A mi chodzi nadal o to ze mowilam o was a nie o tym co moge zobaczyc naokolo.
hmm..wydaje mi sie, że jestem.
No zależy...z prawnego punkt widzenia nie
no bo podatków nie płace ;o (chyba ze w vat)
od służby wojskowej sie migam - na studiach
prawo w sumie przestrzegam.
;D
A z mojego pkt. widzenia to jestem. No bo kocham mój kraj i nie zamienił bym go na żaden inny :>
http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.
quote:
Napisane oryginalnie przez NeaQuan*1337
Jestem patriotą, i będę tak długo jak istnieje fpp.pl![]()
Nie mam szacunku... ani dla siebie, ani dla swojego gatunku. Psikro mnie.
w tle: Muse - Stockholm Syndrome
quote:
Napisane oryginalnie przez KKPhGS
na orga napuscimy grupe znajomych skinheadow-patriotow
i póngów-antyglobalistow.
"nie damy pogrześć forum"![]()
po pierwsze zanim zaczne swe wywody prosze o nie wtracanie mi tu watkow ze scen batalistycznych typu fpp.pl vs org
---------------
co do patriotyzmu
ja kocham swoj kraj, mimo ze jest pelen zlodzieji brudasow glupcow, dresiarskiego scierwa i wszelkiego pomiotu.
to co napisal jeden z moich przedmowcow, ze Polacy podczas ucisku sa narodem niesamowicie solidarnym, patriotycznym i honorowym.
ja tak samo jak Saari staram sie wspierac nasza gospodarke kupujac Polskie produkty w Polskich sklepach. staram sie zeby wszystko bylo polskie, zywnosc, ubrania, nawet pistolet mam Polskiej produkcji.
nie migam sie od zadnych obowiazkow takich jak placenie podatkow czy sluzba wojskowa (ktora odbede z przyjemnoscia po zakonczeniu studiow). za bilety place jak tylko mam na to pieniadze, i tak dalej i tak dalej
wiele krwi przelano zebysmy wlasnie teraz mogli sobie spokojnie siedziec przy kompie i wklepywac jakies glupoty o kreskach na mapie. jednak te kreski to my: Polacy. te granice wyznaczaja nasza kulture, nasze narodowe dobra. to jest dorobek naszych przodkow ktory trzeba pielegnowac i rozwijac.
skoro mowa o krwi. napewno kazdy patriota chwycilby znow za karabin nawet gdyby wiedzial co stanie sie w przyszlosci... w jakim stanie bedzie ten kraj w obecnych czasach. oni poprostu kochali ten kraj, a czesc z nich nadal zyje... i wiesz co maja w sercu? nosza teraz w sercu nadzieje... ze wszystko zmierza ostatecznie w dobrym kierunku.
Saari moze gdybys porozmawiala z tymi ludzmi, moze gdybys przeczytala kilka ksiazek, obejrzala pare filmow i kilka reportazy... moze wtedy zrozumialabys co to sa tak naprawde te kreski na mapie
quote:
Napisane oryginalnie przez KKPhGS
"nie damy pogrześć forum"![]()
code:
Nie rzucim irca skad nasz root, nie damy pogrzec sesji Botow wstawimy wkrotce w brod, bedziemy tejkoversi Nie bedzie ircop plul nam w twarz, i klinow nam zakladal! Tak nam dopomoz root, tak nam dopomoz root!
.
ja tak samo jak Saari staram sie wspierac nasza gospodarke kupujac Polskie produkty w Polskich sklepach. staram sie zeby wszystko bylo polskie, zywnosc, ubrania, nawet pistolet mam Polskiej produkcji.
nie migam sie od zadnych obowiazkow takich jak placenie podatkow czy sluzba wojskowa (ktora odbede z przyjemnoscia po zakonczeniu studiow). za bilety place jak tylko mam na to pieniadze, i tak dalej i tak dalej
cóż... może nie tyle wojna jest idiotyczna, co zwykle sami ludzie i konflikty które ją wywołują. ale nawet idiotyczna sytuacja wymaga by się do niej jakoś ustosunkować. stąd czasem rodzi się bohaterstwo
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:22.