FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12335)

Posted by MaslaV on 16-02-2004 17:27:

Post polska? terroryzm ?

http://info.onet.pl/870976,11,item.html

Niby temat już wałkowany 10 razy na tym boardzie, sztuka a odczucia religijne ale tym razem znowu nie mogę wytrzymać. Niestety w polsce panuje jakiś niezrozumiały katolski terror przez który jestem zmuszony zapiedalać na każdą wystawę czym prędzej zanim ją katole zamkną. Lecz tym razem nie chodzi tylko o to. Niestety jeśli prokuratura doszuka się obrazy uczuć bedziemy mieli wstyd na arenie międzynarodowej. Bo wystawę otwierał minister spraw zagranicznych Norwegii, wiec ta sytuacja umocni "wizerunek polaczka ze zdjęciem papierza i figurką matki boskiej w dłoni". sory za wydźwięk ale mocno sie zflustrowałem.

Zaraz ide ojebać webmastera wszechpolaków za to że mi sie strona w firebirdzie źle wyświetliła

Posted by alka on 16-02-2004 17:53:

popieram wniosek,
ale niestety to jest POLSKA i nic z tym nie zrobisz...
Polski papierz to polacy musza byc wyjatkowo katoliccy a przynajmniej tak uwazaja...
jaka to religijnosc gdzie sam Bog jest tematem tabu...heh

How I'm killing you

Posted by [FPP]Fausto on 16-02-2004 18:07:

religia to opium dla ludu :>

Posted by Manfred on 16-02-2004 18:12:

jedna rzecz to przeczulenie niektorych ludzi, ale inna to swiadome (lub nie) obrazania innego czlowieka, niezaleznie, czy obraza sie go osobiscie, czy tez obraza ponizajac wyznawane przezen idealy (bo nie tylko o wierze mozna tu mowic)...

Na ten temat nie ma co dyskutowac...
lepiej poszukalbys linkow do zdjec tych prac, tak, zebysmy mogli osobiscie stwierdzic, czy rzeczywiscie mamy do czynienia z jakims przesranym pseudo artysta probujacym zrobic wokol siebie szum za pomoca prowokacji, czy tez po raz kolejny znalazl sie lpr-owiec rumieniacy sie na slowa "siusiak" czy "pupa".

Posted by [FPP]Fausto on 16-02-2004 18:21:

przestan bo sie rumienie

Posted by alka on 16-02-2004 18:47:

fausto...nie zlaz z tematu

ja mysle ze takich ludzi nie da sie "zlikwidowac" zawsze takie myslenie gdzies zostaje i zawsze bedzie istniec, to sa rozne poglady i tyle z tym, ze niestety do wladzy doszli ludzie o zlych pogladach...

How I'm killing you

Posted by [FPP]Shooler on 16-02-2004 20:18:

"...wiceprezes Zarządu Głównego Ligi Polskich Rodzin, osoba praktykująca wiarę katolicką..."

Najpierw powinien za to dostac dozywocie w kamieniolomach, albo w ramach laski - krzeslo.

Posted by DEiMOss on 16-02-2004 20:22:

Demokracja? Jaaaasne. Zmienimy ten kraj - od tego jestesmy.

Posted by [FPP]glan on 16-02-2004 20:44:

ehh kolejny komu cos sie nie spodobalo i teraz burde bedzie robic i wioche siac na cala europe... :/

Posted by on 16-02-2004 21:12:

Wkoncu obronilismy przez barbarzyncami cala Europe, to teraz chociaz bedziemy ostatnim bastionem moralnosci w Europie. Dla mnie jest faktem oburzajacym, ze ciagle swoimi w miejscu jako spoleczenstwo. Mowimy o tolerancji, o wolnosci slowa a tak naprawde katochy dyktuja jak mamy myslec, zmieniaja kanony sztuki, a sieganie do tematu wiary jest nieuknione. Paranoja...

Posted by alka on 16-02-2004 21:29:

tolerancja...ponoc jestesmy coraz bardziej tolerancyjni czyz nie?
jest w naszym keaju pelno roznorakich nacji, akceptujemy ich kolor skory ich poglady i wierzenia, coraz rzadziej tacy ludzie spotykaja sie z nasza krytyka, czyz nie?
ale dlaczego do JASNEJ CHOLERY nasz wlasny BOG i nasza WIARA stanowi temat tabu??!! mozemy o niej mowic, byle nie zaglosno?!
mozemy ja malowac byle nie dla oczu innych?! ludzie przeciez to jest jakas masakra...

How I'm killing you

Posted by Manfred on 16-02-2004 21:32:

ale o czym Wy mowicie ?

Posted by [FPP]Fausto on 16-02-2004 23:45:

quote:
Napisane oryginalnie przez alka

ja mysle ze takich ludzi nie da sie "zlikwidowac" zawsze takie myslenie gdzies zostaje i zawsze bedzie istniec, to sa rozne poglady i tyle z tym, ze niestety do wladzy doszli ludzie o zlych pogladach...

problem jest jak ci ludzie sa wiekszoscia

Posted by killertowa on 17-02-2004 00:36:

quote:
tolerancja...ponoc jestesmy coraz bardziej tolerancyjni czyz nie?

nie
quote:
ale dlaczego do JASNEJ CHOLERY nasz wlasny BOG i nasza WIARA stanowi temat tabu??!! mozemy o niej mowic, byle nie zaglosno?!
mozemy ja malowac byle nie dla oczu innych?! ludzie przeciez to jest jakas masakra...

tu nie chodzi o malowanie wogóle tylko o konkretne prace. Manfred ma rację, trzeba je najpierw zobaczyć. Dziennikarze nie są obiektywni. Zwłaszcza jak należą do SLD, która traci część głosów na rzecz m.in. LPR

No i wyluzujcie z narzekaniem na brak tolerancji bo sami stajecie się nietolerancyjni. Zobaczcie jak reagują na kobiety bez chust w krajach islamskich, co zrobili talibowie ze starożytnymi posągami "nie ich bogów" itp.

P.S. Ja bym wolał by Polska wyprzedziła Europę niż do niej równać. Ot, kwestia punktu widzenia. Np. żabojady (tak, wyrażam się o nich nietolerancyjnie) mają gdzieś interesy wspólnoty europejskiej gdy chodzi o ich własne sprawy.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Posted by MaslaV on 17-02-2004 01:04:

quote:
Napisane oryginalnie przez Manfred

na ten temat nie ma co dyskutowac...
lepiej poszukalbys linkow do zdjec tych prac,

w czwartek idę na tą wystawę i postaram sie o zdjecia tych kontrowersyjnych prac (o ile ich nie zdejmą).

Posted by [FPP]Shooler on 17-02-2004 09:45:

KTWA czy jak na osobe, ktora przezyla tyle wiosen co ty powiem stare prochno to tez bedzie nietolerancyjne?

Posted by killertowa on 17-02-2004 11:43:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
KTWA czy jak na osobe, ktora przezyla tyle wiosen co ty powiem stare prochno to tez bedzie nietolerancyjne?

milcz młokosie z dalszych okolic wawy

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Posted by Lesio on 17-02-2004 13:52:

quote:
Na ten temat nie ma co dyskutowac...
lepiej poszukalbys linkow do zdjec tych prac, tak

[UWAGA SPOILER]

Dorwalem u dziadkow jakas gazete (to chyba byl Fakt) i tam byly mniej wiecej opisane te prace:
1. "Wybacz mi": Na pierwszym planie stoi Jezus a za nim figurka Matki Boskiej stluczona do polowy.
2. "Pomocna dlon": Jezus trzyma zlozone dlonie a na tych dloniach lezy klebek zwinietej wloczki - o ****, to naprawde obraza moje uczucia religijne

Z moim stosunkiem do LPR to wole sie poprostu wstrzymac sie od komentarza na temat pana Sylwka Ch.

Posted by alka on 17-02-2004 14:33:

ponoc z ta wloczlka chodzi o to , ze Jezus pracuje na tym obrazie... czy to, że jest Bogiem znaczy ze nie jest godzien czy qfa co?????
a tak piz that :
dzis sie dowiedzialam, ze ponoc istnieje ewangelia ukryta gdzie Jezus mowi, ze do kosciola nie trzeba chodzic ale nalezy miec go w sobie...

How I'm killing you

Posted by Cali on 17-02-2004 15:00:

Jakos te prace nie wzbudzily wiekszych kontrowersji w innych krajach , zastanawiam sie czemu tylko w naszym przecierz chcemy do zachodu ,a tu cos takiego.

Posted by [FPP]glan on 17-02-2004 16:55:

quote:
dzis sie dowiedzialam, ze ponoc istnieje ewangelia ukryta gdzie Jezus mowi, ze do kosciola nie trzeba chodzic ale nalezy miec go w sobie...

przeca o tym mowa w filmie "stygmaty" byla, to jej tresc pisala glowna bohaterka na scianie u siebie.. ale to nie wiadomo czy jest prawdziwe i wogole wiec powatiewalbym w jej istnienie..

Posted by alka on 17-02-2004 16:59:

jesli chodzi o religie i wiare w Polsce wszystko jest mozliwe...
jak cos komus nie pasuje to jest poprostu /delete/ zycie to matrix poprostu

How I'm killing you

Posted by Manfred on 17-02-2004 18:10:

quote:
a tak piz that :

zapewne chodzi Ci o jedna z tzw ewangelii synoptycznych (bodajze), czyli nie przyjetych do kanonu Nowego Testamentu - warto pamietac, ze ewangelii napisano w sumie kilkadziesiat, lecz tylko niektore weszly do kanonu NT, podobnie zreszta bylo z tekstami starotestamentowymi, przy czym kanon ST tworzyl sie przez z gora 1000 lat.
Co do chodzenia do kosciola nigdzie nie ukryto, bo jest to w zasadzie istota Dobrej Nowiny - zbawienia moze dostapic kazdy, kto w zbawienie uwierzy, a wiec nie po to chodzi sie do kosciola aby byc zbawionym, ale po to, by uwierzyc. - ok. dosyc offtopow.

Lesiu - spoiler nie bardzo przydatny, bo chodzi tu o szczegoly obu figurek - do czego nawiazuja, do jakich nurtow, do jakich prac, bo, ze nawiazuja - widac chyba po tematyce.

zreszta (przy okazji) mam wrazenie, ze dyskutujemy tutaj n/t prac, ktore byc moze w dojrzaly sposob przywracaja do lask sztuke sakralna... stad tez 3baby obejrzec same dzielka.

Posted by DEiMOss on 17-02-2004 22:52:

Mowiac najprosciej: kosciol robi selekcje wedlug swojego interesu, a to juz wystarczy, zeby przestac im wierzyc.

Posted by d4 on 17-02-2004 23:01:

quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Mowiac najprosciej: kosciol robi selekcje wedlug swojego interesu, a to juz wystarczy, zeby przestac im wierzyc.

A pomyśl tak, może to Bóg poprzez Kościół robi selekcje, może to Kościół jest narzędziem Boga?

Posted by Manfred on 17-02-2004 23:15:

quote:

mam nadzieje, ze kiedys bedziesz mial okazje zrozumiec, jak bardzo sie mylisz wydajac tego typu opinie...

Posted by [FPP]Shooler on 18-02-2004 01:07:

quote:
mam nadzieje, ze kiedys bedziesz mial okazje zrozumiec, jak bardzo sie mylisz wydajac tego typu opinie...

Nie wydaje mi sie, zeby DEiMOss sie mylil. Zgadzam sie w 100% z tym co powiedzial

Posted by bizonek on 18-02-2004 01:21:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
przeca o tym mowa w filmie "stygmaty" byla, to jej tresc pisala glowna bohaterka na scianie u siebie.. ale to nie wiadomo czy jest prawdziwe i wogole wiec powatiewalbym w jej istnienie..

Ta są Zwoję znad morza Czarnego czy jakoś tak.
Zwane też Ewangelią Chrystusa.
Znaleziono je w połowie lat 50tych i są aktualnie przetrzymywane w Archiwum Watykańskim. I chyba tylko garstka osób zna ich treść.

Posted by DEiMOss on 18-02-2004 04:32:

quote:

Powiedzialem tylko, ze taka selekcja wystarczy, zeby nie wierzyc w kosciol.

w tle: Soulfly - Prophecy d34du, jak sie podoba nowa plytka Soulfly?

Posted by MaslaV on 18-02-2004 06:28:

quote:
Powiedzialem tylko, ze taka selekcja wystarczy, zeby nie wierzyc w kosciol.

dokładnie

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:19.