FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12879)

Posted by [FPP]Shooler on 20-06-2004 08:39:

Internet

Dzisjaj rano "przyszla" do mnie taka mysl

Chodzi o to co sie ostatnio dzieje z "internetem" (mowiac ostatnio mam na mysli ostatni rok). Coraz wiecej w tej sieci pospoolstwa i chamstwa.

Coraz wiecej nieudolnych prowokatorow (jak w komentarzach na onet.pl) ktorzy czesto nie maja pojecia o tematach na ktore sie wypowiadaja (ale sie wypowiadaja!) - kreuja celowo swoje poglady na "przecine" innym, zeby uchodzic za oryginalnych lub poprostu zeby rozpetac klootnie.

Ostatnio siedzialem troche na polskich serverach COD'a. Powiem krotko - komentarze na onecie w realtime. Wyzwiska, ogolnie rzecz biorac smietnik slowny w kierunku tych ktorzy zagrali "nie tak jakbym chcial" (czyt. "zabili mnie, lub sa a moim teamie i znowu zgineli na starcie").
Nie jest to tylko "domena" polskich serverow, grajac na niemieckich czy holenderskich jest podobnie...

O spamie, kretynskich lancuszkach (meilowych, na GG/tlen itp) itp szkoda wspominac.

Zdaje sobie sprawe, ze takie cos bylo zawsze, ale to co sie dzieje obecnie przerasta wszystko!

Mam poporstu wrazenie, ze kiedys w necie bylo mniej osob, ale ich poziom bylo o niebo wyzszy. Teraz "podlaczonych" jest coraz wiecej, poziom gwaltownie spada...

Przy okazji: http://hacking.pl/news.php?id=3878

Posted by [FPP]glan on 20-06-2004 09:39:

wisz, akurat powiem ci ze z lancuszkami sprawa sie jakos uspokoila przynajmniej u mnie.. nie dostaje juz tych scierw od jakiegos dluuugiego czasu, a jak juz dostane to jest to powiedzmy jeden na 4-5 miesiecy... poprostu wszystkie skutecznie przerywalem i pisalem ze nie chce dostawac tych gowien... o dziwo skutkuje... >:>

co do poziomu.. wiesz wiecej ludzi moze pozwolic sobie na dostep do netu, coraz wiecej z tych ktorzy sa podlaczeni to dzieci ktorzy dzieki jakiejs tam "anonimowosci" moga udawac starszych, moga sie bezkarnie wyzyc... co z tego ze jest to zenujace dla innych...
identycznie jest w innych krajach.. poprostu tanieje sprzet, tanieje dostep do internetu [kiedys przeciez nei kazdy mogl sobie pozwolic na stale lacze, wiele osob ograniczalo dostepy na modemach bo drogie skurczybylstwo bylo], a teraz? neo, sdi, sieci lokalne...

poprostu trzeba poczekac az ludziom przejdzie ten okres glupoty... na to nie ma rady.. ale sytuacja jest blednym kolem, jedni z tego wyrosna, drudzy w to wejda znowu... i tak przez caly czas.. chyba ze beda lepsze sposoby powstrzymywania takich zachowan....

zreszta -> przejdz sie po jakich kolwiek podworkach, pojdz do podstawowki, a zobaczysz ze to nie jest domena internetu tez.. mlodsi od nas sa poprostu tacy.. coraz bardziej wulgarni, coraz bardziej glupsi i coraz mniej wyszkoleni zostana [bo np. teraz juz niektorzy nie maja funkcji trygonometrycznych w liceum! a co dopeiro o podstawowce mowic! i jak to okreslil moj prof od fizy... "wy sie teraz uczycie wiedzy tajemnej.. bedziecie wiedziec co to sin,cos,tg,ctg...."]... totalna porazka...

[sorry za chaotycznosc posta, ale wlasnie wstalem ]

Posted by [FPP]krzysiek on 20-06-2004 09:48:

musze powiedziec, ze wlasciwie jedyny kontakt z ludzmi via net mam tutaj. i nie narzekam na poziom generalnie. na gg z 5 razy gora przez 3 lata jak mam net zagadali do mnie jacys obcy ludzie a lancuszkow nie dostalem wiecej niz 10 przez te 3 lata i to wiekszosc od caliego. zaciagniete fake'i tez moglbym policzyc na palcach jednej reki. spamow na mail tez prawie nie dostaje. moze trafi sie jeden na miesiac. komentsy na stronach ktore odwiedzam, a ktore wlasciwie sprowadzaja sie do kilku animkowych z torrentami i devartu to tez sie nic tam nie zmienia. tak wiec ze swojej strony nie notuje zadnego pogorszenia.

Posted by Atari on 20-06-2004 10:04:

w grach sieciowych widac bardziej ta cholote niz na forum zreszta forum sobie mozesz wybrac albo poprosic admina o pomoc zeby ew. posta skasowac a w grze nie mozna tego ominac ale tego problemu juz niemam w gry prestalem grac a fora dyskusyjne wybieram sobie na poziomie
a gg :

19:40:14 GG# 8780525
yo ****u
19:40:58 GG# 8780525
masz jakies fotki z okolic �onowych

dostalem to tydzien temu niestey zbyt dlugo zwlekalem z banem

Posted by SweepeR on 20-06-2004 11:18:

Hmm... no nie wiem, cos w tym jest. Ale to w sumie normalka, ze im cos staje sie popularniejsze tym tego poziom staje sie coraz nizszy... Tzn. wiecej ludzi ma do czegos dostep, wiecej ludzi sie tym interesuje, latwiej wiec znalezc wsrod nich jakis "oszolomow".

Co do mlodszego pokolenia... to fakt. Coraz gorzej jest. Tylko, ze najgorsze w tym jest to, ze to nie jest ich wina. Zreszta... sam jestem "ofiara" reformy... pierwszy rocznik, na ktorym caly czas eksperymentuja... Ale to temat na inna dyskusje.

Posted by DeZo on 20-06-2004 11:50:

Mysle ze nie ma co liczyc na poprawe tego co sie dzieje....to jest nieuniknione.
Lancuszkow raczej nie dostaje...spamy na poczte zlikwidowalem wiec jest dobrze
Ale zawsze trafi sie jakis oszolom ktory chce pokazac sie jako jakis twardziel i wyzywa wszystkich naokolo....net jest do tego najlepszy....nikt go nie widzi a on moze se wrzucac ile chce...
Zobaczycie ze bedzie jeszcze gorzej.....z roku na rok jest gorzej tak jak powiedzial Shooler

M�j numerek gg: 2285535

Posted by [FPP]Fausto on 20-06-2004 13:03:

Jak sadze to naturalna ewolucja spoleczenstwa internetowego. Niewiele osob poprzestaje na rzeczach, jake shooler wymienil, ze go bola. Na przykladzie finlandii i skandynawii - to taki okres przejsciowy, ktory sie nasila jako ze nowi ludzie sie pojawiaja - isp masowo podpinaja coraz to nowszych klientow.

Takie zjawisko nie zniknie, o ile ciagle beda sie pojawiac nowi ludzie. Uwazam jednak, ze odpowiednia postawa autorytetow [czy to mistrzow w jakas gre, czy tez operatorow kanalow] moze efektywnie to zwalczac.

Ogolnie pojete zjawisko nasilajacego sie lamerstwa idzie jednak w dobrym kierunku imho.

Posted by insmac*1337 on 20-06-2004 14:16:

To jest kwestia spopularyzowania sie internetu jako kolejnego medium informacji. Pare(nascie) lat temu cos takiego jak internet - oczywiscie nie w takiej formie jak to jest teraz - bylo zarezerwowane glownie dla uczelni, instytutow itp., w kazdym bardz razie nie korzystal z niego przedzial wiekowy powiedzmy 13-18 lat. Aktualnie kazdy juz chce serfowac, miec swoje giegie i pare innych rzeczy, zatem jest rzecza naturalna, ze ogolny poziom kultury w sieci spada. Internet jest lansowany przede wszystkim jako multimedia (nie tylko w reklamach TP) i co by tu nie mowic, wiekszosc osob wykorzystuje go do prostych rzeczy typu przegladanie stron, rozmaite chaty, email itp (nie jest to rzecza zla).

Starszych uzytkownikow sieci takie rzeczy typu "ziomalizacja" rozmaitych blogow, a nawet allegro moze denerwowac czy tez smieszyc...no ale coz - takie jest dzisiejsze pokolenie, chociaz nie mam zamiaru narzekac jak stary zgryzliwy tetryk. Trudno, bywa...za lancuszki banuje, komentarzy w portalach staram sie nie czytac, blogi to glownie dla polewki...allegro nie odwiedzam.

Posted by Lesio on 20-06-2004 15:13:

Wszystko co mowicie to prawda. Cale to lamertwo jest spowodowane podlaczaniem nowych uzytkownikow. W wiekszosci ci nowi zachlystuja sie mozliwosciami internetu i pozorna anonimowoscia. Ale jest to okres przejsciowy. Potem to mija i ci kiedys nowi zajmuja sie bardziej powaznymi rzeczemi tyle, ze na ich miejsce pojawiaja sie nastepni.
W tej chwili internet szybko sie rozwija i coraz wiecej osob jest podlaczanych. Wydaje mi sie jednak, ze to minie. Gdy bedzie juz na tyle osob podlaczonych, ze starych wyjadaczy bedzie wiecej niz niedoswiadczonych lamerow te wszystkie wyglupy moze nie zanikna ale powinny sie znaczaco zmniejszyc.

No, przynajmniej ja tak to widze

Posted by $corcerer on 20-06-2004 17:09:

Niestety macie racje
na kanale #tibia.pl codziennie prawie spotykam sie z ma�pami (ludzie to to nie s�) kt�re my�l� �e Internet daje im anonimowo��, bluzgaj�, pr�buj� �ama� zasady itd...
jest to przewa�nie g�wna�eria w wieku 10-14 lat, kt�ra my�li �e jak nosi dres, to mo�e wszytko.. na szcz�cie s� te� normalni ludzie, i tylko ich zdecydowana postawa mo�e zapobiec rozplenieniu sie lamerii i chamstwa. Nie tylko na onecie, tak�e na forum tibii.pl te� lamerstwo sie rozprzestrzenia, modki maja mn�stwo pracy, bo a to nabijanie post�w, a to keylogger, a to ktos pr�buje konto ukra�� itd. etc...

Mo�emy tylko mie� nadziej� �e to okres przej�ciowy :>

Posted by rcube on 20-06-2004 17:44:

Yep, wszyscy macie racje. Nic dodac nic ujac. Mysle ze mozna zakonczyc ten temat i zamknac (niech jakis moderator ruszy 4 litery )

Posted by d4 on 20-06-2004 21:16:

shoooo : hola hola, na jakich PL serverach grasz w tego CoD`a, bom Cie ani razu nie widzia�. Graj na porz�dnych, klanowych serkach to i poziom gry jest wysoki i zahowanie graczy r�wnie�. Chyba, �e si� wchodzi na serwerki z nazw� "super server mega bossy chonotu", lub celowo �azisz po s�abych serkach postrzela� do lam i n00b`�w.

Posted by alienzero on 20-06-2004 23:33:

dead jak zwykle monotematycznie
lamerstwo sie szerzy ale w sumie zawsze tak bylo, tylko sie zestarzelismy i coraz bardziej to denerwuje. ostatnio przesiaduje na forum osloskop.net, tam jest taka rotacja ludzi ze boardowi fpp wystarczyloby na rok noobow, a tam to tak co tydzien idioci nieprzecietni, ale to nawet smieszne jest... mozna sie rozladowac, poklocic czy cos... mozna by powiedziec - swiat bylby smutny bez debili, i skad bys wiedzial ze jestes lepszy gdyby nie bylo gorszych, huh?

bez paniki... sa tacy jak my nooby nie zwycieza...

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Posted by [FPP]Shooler on 20-06-2004 23:50:

Problem w tym, ze (imo) to sie nie zatrzyma tylk obedzie dalej rozwijac w strone 'smietnika'. Coraz wiecej ludzi jest podlaczonych. Kiedys w necie siedzieli tylko ludzie, ktorzy "chociaz" potrafili zainstalowac modem, zainstalowac irc'a, wklepac server itp.

Teraz wszystko dziala na "klikniecie", programy sa idioto_interface'owe. W zwiazku z tym razem ze spadkiem IQ spada w ogole poziom wiedzy ludzi (nie oszukujmy sie, dla 95% ludzi internet to synonim www+chat i poczty).

quote:
Napisane oryginalnie przez d4
shoooo : hola hola, na jakich PL serverach grasz w tego CoD`a, bom Cie ani razu nie widzia�.

Glownie w S&D na / FLoP Serv #1 / Search & Destroy / (100mbit.NL) (130.89.164.29:28961)

a tak to na =CompKal= CoD-FragCenter (217.172.172.217:28960) i na [BTK]Call of Duty[S|Panthers][PAM 1.05b][PB:on][Cracked][S&D] (80.51.65.4:28960) (teoretycznie moj klan, ale tylko teoretycznie).

Chociaz od 2 tyg nie gralem przez sesje.

Posted by [FPP]Saari on 21-06-2004 02:31:

To nie jest problem internetu. To nie jest takze problem z ludzmi mlodszymi od nas.. nie gadajcie jak stare dziadki po 70 bo mi sie niedobrze robi.. moze jeszcze zaczniemy teksty w stylu "za naszych czasow"? Spojrzcie wokol siebie, spojrzcie na ludzi w kazdym wieku, na mlodych, starych, na naszych rowiesnikow... ogolnie ludzie chamieja, ich zachowanie robi sie coraz gorsze. To nie tylko te mlodsze pokolenia, ale wszystkie robia sie coraz gorsze. I nie jest to tak ze nagle w internecie, tylko wszedzie. A jak chamstwo jest nazewnatrz to chamstwo wchodzi do srodka... taka prawda.

Trzeba po prostu trzymac sie z takimi ludzmi ktorych sie zna i wie o nich ze sa porzadni, olewac komentarze na onecie i czaterianow. W gg nie miec zadnych informacji, wtedy zaden idiota nie wpadnie.. cos jeszcze? Nie wiem, za pozno dla mnie by myslec

Posted by Cali on 21-06-2004 06:33:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
(...) nie dostalem wiecej niz 10 przez te 3 lata i to wiekszosc od caliego. (...)

WYstarczy pograc w cs'a tam to dopiero widzi sie glupote i zarozumialoesc ludzka ,jeden po drugim sobie jejzdza ,ze jak go spotka to gebe mu obije itd. Glownie to gnojki po 15 lat ,takie dla ktorych komputer jest jednyna radoscia zycia ,bo albo nie umija sie odlazesc w zyciu albo sa zbyt leniwi zeby ruszyc dupe sprzed swojego kompa ...

Co do �ancuszkow na gg codziennie dostaje kolo 2-3 takowych smieci ,ale to tak jest jak sie ma milionnnnnnnn ludzi na gg :/

Posted by [FPP]krzysiek on 21-06-2004 08:24:

nawizaujac do tekstu saari dotyczacego faktu, ze mlode pokolenie ogolnie wykazuje nizsze iq to ostatnio na pl. konstytucji spytal mnie jakis 13/15 latek na oko ktora jest godzina. odpowiedzialem mu: "za kwadrans jedenasta" na co on do mnie z tekstem: "czyli ktora?". :o koles nie wiedzial co to jest kwadrans.

Posted by [FPP]Shooler on 22-06-2004 09:41:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
To nie jest problem internetu. To nie jest takze problem z ludzmi mlodszymi od nas.. nie gadajcie jak stare dziadki po 70 bo mi sie niedobrze robi.. (...)

Probujesz wyjsc na bardziej dojrzala niz jestes Otoz - to jest problem mlodszych od nas - glownie ludzi z gimnazjum, bo to oni lawinowo sie w necie pojawiaja to raz. Dwa - gralem jakis czas w klanie COD'a do ktorego z zalozenia przyjmowali ludzi od 19 w gore - i jakos juz na pierwszym 'treningu' gadalo sie z nimi normalnie. W innych klanach (gdzie srednia wieku jest 14-15) ludzie wyzywaja sie nawzajem nawet jak naleza do tych samych klanow (i nie jest to wyzywanie takie jak ja z onionem - btw geju) - co wyklucza ewentualne "tolerowanie" tylko swojej grupy.

Trzy - znam kilku nauczycieli z liceum/gimnazjum i wszyscy (niezaleznie) stwierdzili ze poziom kultury pogorszyl sie wlasnie w gimnazjum.

Posted by AlieneK on 22-06-2004 10:07:

Dlatego trzeba si� troche izolowa�. W necie zadawa� si� przede wszystkich z ludzmi normalnymi, kt�rych sie zna
Na �a�cuszki nie narzekam - prawie nie dostaje - ale jest to zas�ug� anty�ancuszkowego mod'a do GG
Poza tym debili ignoruje - �adko kiedy wdaje si� w dyskusje z ludzmi, kt�rych jedynym argumentem jest bluzganie i grozenie :> Sam staram si� zachowywa� kulturalnie wi�c nie robie sobie wrog�w.

Zreszt� wi�kszo�� tej swo�oci siedzi na czatach i komentarzach onetu gdzie nie zagl�dam

A wszystkiemu jest winna og�upiaj�ca telewizja i te brutalne gry komuterowe

Posted by d4 on 22-06-2004 10:19:

Wyzwisk rodzaje r�ne s�, takie, kt�rymi chcesz celowo komu� ubli�y�, oraz wyzwiska jako forma czystej zabawy, pod warunkiem, i� osoby wszystkie s� �wiadome, �e zabaw� to jest.

Natomiast dzieciarnia dzisiejsza wychowan� na jackassach, dirti sanczezach b�d�c przejmuje te zachowania, nie jako form� zabawy, ale jako wzorzec do zachowania si� miedzy sob� w �yciu szarym codziennym, bior�c to pewnikiem, i� teraz tak ka�dy zachowuje si�.

Po zilionowe od dawna wiadomym jest, i� �atwiej wybluzga� ni� zrozumie�.

Posted by Lucas on 22-06-2004 21:51:

Mi to wisi - w usa postraszili spamerow pozwami i odrazu mnie spamu jest. Przez miesiac mam spokoj

Posted by killertowa on 22-06-2004 22:24:

(tu b�dzie m�j post bo temat jest ciekawy, ale nie mam czasu teraz czyta� waszych wypowiedzi i skleci� swojej)

tam wy�ej k�ama�em, post w�a�ciwy jest ni�ej:

Tak czytam i czytam i ju� my�la�em, �e temat utonie grz�zn�c w sktutkach, a nie w przyczynach, a tu prosz�.... Saari. Jeszcze glan by� blisko przyczyn delikatnie si� o nie ocieraj�c.
Internet poszerza si� o nowych u�ytkownik�w. Jest ich coraz wi�cej, przekraczaj� pewn� mas� krytyczn� i zmieniaj� Internet a� do nast�pnej masy krytycznej itd. itd.
Ci ludzie to jednak nie wirtualne byty, ale palce z krwi i ko�ci nieustaj�co stukaj�ce w klawiatury. Tempo �ycia, zachodz�ce przemiany spo�eczne, konsumpcyjne podej�cie do �ycia, wszystko to powoduje zani�anie poziomu kultury, szacunku do innej osoby i odrzucanie wszelkich warto�ci. To JA jestem najwa�niejszy. Licz� si� tylko MOJE potrzeby a jak kto� si� z tym nie zgadza to niech s......, albo bardziej wyrafinowanie - ogranicza moje prawa, ogranicza moj� wolno�� itp.
Parafrazuj�c pewne powiedzenie o ochotnikach - wzorce moralne wygin�y na wojnie.
M�odzi odrzucaj� przekonania starszych. Ci starsi zapominaj�, �e sami zachowywali si� kiedy� podobnie. (oj, czu�em w wypowiedziach niekt�rych z was, �e si� postarzeli�cie ).
Nie ma sensu mie� pretensji do 12-14 latk�w skoro s� wychowywani przez podw�rko, r�wie�nik�w i telewizj�. Rodzice wszak zaj�ci s� karier� zawodow� lub wi�zaniem ko�ca z ko�cem i na dzieci nie mog� traci� czasu. Szkoda tylko, �e wi�kszo�� z nich, jak b�d� mieli to szcz�cie by dorzy� spokojnej staro�ci i mie� czas na przemy�lenia, spojrzy w przesz�o�� tylko po to by stwierdzi�, �e 90% czasu stracili na uganianie si�, za sprawami tak nieistotnymi, �e si� chce p�aka�.
Niestety �atwiej jest o tym wszystkim pisa� i rozmy�la� ni� naprawia� to w swoim codziennym �yciu. Ja sam, z wiekiem pewnie, mam coraz wi�cej takich refleksji. Czasem si� zatrzymam na chwil�, ale potem gnam jak inni.
�ycz� wam zatem jak najwi�cej takich przystank�w bo mo�e sprawi to, �e po�egnacie si� z tym �wiatem z u�miechem na ustach.

P.S. Mia�o by� rzeczowo, a wysz�o przygn�biaj�co, lecz niech tak pozostanie.

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by trl on 23-06-2004 08:42:

Tak to si� ju� sta�o, �e teraz nawet na forach dyskusyjnych sie tak porobi�o. Kiedy� ka�dy rzuca� swoj� my�l na �amy boarda, nie boj�c si� krytyki niezale�nie od tego jak g�upia mog�a by� ta my�l. Kiedys, kto� mial problem w czym�, wali� centralnie na boarda....
....a teraz s� tylko ja�owe wypowiedzi z d-u-p-y w-y-s-r-a-n-e, nikt nie ma w�asnego zdania.
P-I-E-R-D-O-L-E ten ca�y Internet. *** mu w dupe i temu co go wymy�li�. Wol� i�� z dziewczyn� na spacer albo z kole�kami na browara.

Posted by Infinite on 23-06-2004 12:29:

czeka�t dis!

quote:

Na rzecz ta�szego Internetu
2004-06-21 12:29

Wiod�cy, niezale�ni operatorzy i czo�owe portale, na mocy zawi�zanego w marcu 2004 roku porozumienia, wystosowali List Otwarty do Prezesa Telekomunikacji Polskiej SA, w kt�rym postuluj� stworzenie konkurencyjnego rynku dost�pu do Internetu i r�wne traktowanie podmiot�w internetowych.
Sytuacja na polskim rynku dost�pu do Internetu
Obecna sytuacja wymaga zmiany warunk�w wymiany ruchu IP z sieci� TP SA, kt�ra nadu�ywa swojej dominuj�cej pozycji. Rynkowa cena dost�pu do wszystkich zasob�w �wiatowego Internetu wynosi 80 EUR za 1 Mbps miesi�cznie. TP SA za wymian� ruchu tylko ze swoj� sieci� nak�ada na polskich operator�w op�at� w wysoko�ci 400 EUR za 1 Mbps.

Znamiennym jest, �e ruch za kt�ry TP SA pobiera tak wysok� op�at� jest w istocie ruchem tworzonym przez jej klient�w ko�cowych, korzystaj�cych np. z dost�pu wdzwanianego lub z Neostrady, czyli us�ug b�d�cych przedmiotem faktycznego monopolu TP SA. U�ytkownicy tych us�ug korzystaj� w przewa�aj�cej cz�ci z zasob�w ulokowanych w sieciach operator�w niezale�nych. W konsekwencji kilkakrotnie wi�cej ruchu jest pobieranego przez sie� TP SA z sieci operator�w niezale�nych. Paradoksalnie jednak nie powoduje to obni�ki op�at operator�w niezale�nych na rzecz TP SA, a ich sta�y wzrost wynikaj�cy z wzrostu liczby klient�w ko�cowych TP SA. Wysokie koszty ponoszone przez operator�w niezale�nych czyni� ich ofert� niekonkurencyjn� rynkowo.

Do dzi� Telekomunikacja Polska nie stworzy�a te� polityki peeringowej, okre�laj�cej warunki wymiany ruchu mi�dzy operatorami na zasadzie wzajemno�ci, co wi�cej aby zmusi� niezale�nych operator�w do uiszczania op�at, Telekomunikacja filtruje ruch przychodz�cy z polskich sieci przez ��cza do globalnego Internetu. W ten spos�b firmy polskie s� dyskryminowane w stosunku do zagranicznych.

Postulaty niezale�nych operator�w i portali
G��wnym celem kampanii prowadzonej przez Koalicj� niezale�nych operator�w i portali jest znaczne i trwa�e obni�enie cen dost�pu do Internetu w Polsce, poprzez prze�amanie faktycznego monopolu TP SA i stworzenie konkurencji na tym rynku. Operatorzy apeluj� o jak najszybsze wprowadzenie przez TP SA jasnej i obiektywnej polityki peeringowej, kt�ra umo�liwi konkurencj� pomi�dzy operatorami krajowymi i wp�ynie na zr�wnanie cen dost�pu do Internetu w Polsce z cenami �wiatowymi. Uczestnicy porozumienia na rzecz ta�szego Internetu domagaj� si� r�wnie� zaprzestania praktyk filtrowania ruchu polskich sieci, przychodz�cego ��czami do globalnego Internetu.

Wszystkie postulaty Koalicji zosta�y zawarte w Li�cie Otwartym do Prezesa Telekomunikacji Polskiej SA. List ten zosta� sformu�owany i podpisany przez Cz�onk�w Zarz�d�w firm nale��cych do Koalicji. Kopia listu zosta�a tak�e wys�ana do Urz�du Ochrony Konsumenta i Konkurencji (UOKiK) oraz Urz�du Regulacji Telekomunikacji i Poczty (URTiP).

Operatorzy �ywi� nadziej�, �e w wyniku dzia�a� Koalicji popieranych przez UOKiK, TP SA b�dzie sk�onna do podj�cia konstruktywnej wsp�pracy.

�r�d�o: mobile.net.pl

Posted by SweepeR on 23-06-2004 14:22:

Well said, ktwa.

Posted by killertowa on 23-06-2004 20:39:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR*1337
Well said, ktwa.

skoro zn�w tu zagl�dam

thx

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by nea*1337 on 24-06-2004 07:58:

To wszystko jest prawd�, nowe pokolenia chamiej�, ale net sam w sobie te� si� do tego przyczynia. Chodzi tutaj nie tyle o anonimowo��, co o brak odpowiedzialno�ci. Gdy kto� w necie zachowuje si� nieodpowiedno, w jaki� spos�b krzywdzi innych u�ytkownik�w etc. w�wczas brakuje opcji natychmiastowego przy*******enia mu w twarz (czyt. wybicia mu g�upich pomys��w z g�owy). Ja tam komentarzy na onecie nie czytam (nawet dla samego �miechu), i sw�j kontakt z "plebsem" ograniczam do minimum.

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty si� u�miechniesz?
Frozen do expansion packa.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 11:52.