FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13142)
Ankieta wrzesniowa
W zwiazku z akcja terrorystow w ruskiej szkole -> daily poll :E
Re: Ankieta wrzesniowa
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Fausto
W zwiazku z akcja terrorystow w ruskiej szkole -> daily poll :E
Zrezygnowa�em z boarda. Dowidzenia. Je�eli admin mo�e to niech skasuje/usunie/zablokuje to konto.
temat malo smieszny moze i jest ale jak ludzie beda bali sie o tym mowic to aspekt terroryzmu nigdy nie zostanie rozwiazany...
vote nie close
Co mam do powiedzenia ? Za**** ****** ******* **** ******* ******* ******* ********* ****** **** **** *******. Zamknac wszystkie kraje europejskie dla tych fanatykow ,bo to sa debile sami sobie sprawili pieko teraz im sie wbija do tej ich czeczeni i zrownaja ja z ziemia ... !
tak czy owak - z tym terroryzmem imho to jest tak, jak z doroslym juz dzieckiem, ktore sami wychowalismy - teoretycznie nie mozemy brac odpowiedzialnosci za jego dorosle czyny, ale z drugiej strony sami mielismy duzy wplyw na to jak to "dziecko" sie rozwijalo...
tzw 'swiat zachodu' od wiekow nie za bardzo uczciwie postepowal z innymi kulturami uwazajac je za gorsze/niebiezpieczne/itp... nie stwarzal mozliwosci, tylko wykorzystywal surowce, zasoby ludzkie i takie tam... poza tym zapomnial tez ze np. islam to jest kosmicznie inna kultura niz nasza, rzadzi sie innymi prawami.
podswiadomie uwazamy ich kulture za gorsza bo jakby - prymitywna... niewatpliwie maja czesc dziwnych zwyczaji, ale prawdopodobnie wiele dobrych rzeczy moglibysmy od nich przejac... tak jak oni od nas... w sumie - to nawet nie powinno byc podzialu my/oni...
bo w sumie to i tak jest wina ludzi wogole, niezalezenie od koloru i narodowosci - taki juz z nas wredny gatunek... i nie chodzi mi o to ze usprawiedliwiam tych terrorystow... ale cos bys zrobil/a gdyby ci mozdzierz zabil stojaca w kuchni matke a T-74 rozjechal ojcu nogi? a przeciez w Czeczeni gorsze rzeczy sie dzialy...
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
temat jest powazny nie ma co.
nie ma co rowniez robic sobie z tego jaj, niewiem co v100 mial na mysli, ale wydaje mi sie, ze warto naprawde poruszyc ten temat.
a jak padnie na nas ? to tez rozmawiac na innych forach bedziecie chieli ? po to jest to foroom, aby na nim rozmawiac, czasem o glupich i zabawnych sprawach, ale czasem mozemy podejsc na powaznie do pewnych tematow.
osobiscie uwazam, ze sa to ludzie a i owszem, moze cos im spaczylo psyche a moze chca sie pokazac jako bojownicy o wolnosc z innej strony, mysle, ze nie zrozumiemy takich ludzi.
robia co robia, za zle czyny sa kary i tak powinno byc, czasem kary nie sa sprawiedliwe, ale mozemy tylko czekac na to by sytuacja sie poprawila, sami nic nie zdzialamy, jedyne co nam pozostaje to wlasnie wyrazac swoja opinie na ten temat na forach publicznych
How I'm killing you
ja bym ich rozje***... wpad� do tej szko�y i tych terro �yletk� pociacha�... spali� bym mu dom... ...zabi� psa...
Napisane oryginalnie przez [FPP]BlackGhost
ja bym ich rozje***... wpad� do tej szko�y i tych terro �yletk� pociacha�... spali� bym mu dom... ...zabi� psa...
you accept (reject, respect);
Dopuki �wiatem rz�dzi weso�a parka Bush - Putin nie b�dzie pokoju nigdzie... oni s� fanatykami bo si� pchaj� wsz�dzie pod pretekstem wojny z terroryzmem. Mam nadzieje, �e Bush przegra bo ju� �yga� mi sie chce na jego widok.
Szkoda tylko, �e antyterrory�ci w Rosji wykazali si� przera�aj�cym brakiem profesjonalizmu. Zero organizacji, setki rannych... Nast�pny atak jest tylko kwiesti� czasu... by�y normalne porwania, teraz zabijaj� dzieci... nied�ugo roz*******� jakie� miasto bomb� atomow�, broni� biologiczn� czy chemiczn�.
A terroryzmu i tak nikt nie pokona.
OMG... a ja kilka lat temu graj�c w RS i ogl�dajac g�upie filmy my�la�em sobie, �e takie ataki s� nierealne :/
/vote close
ujm� to tak: w tym momencie nie nie mozna powiedziec ze istnieje kultura islamu - jest to oksymoron bo od powstania islamu (od ok 633r. n.e.) wyznawcy mahometa nie przyczynili sie znaczaco do krzewienia kultury jako takiej (takich dziedzin jak : malarstwo,nauka itp - wykluczam jednostki przebywajace w krajach judeo-chrzescijanskich)
moze jestem jednym z nielicznych ktorzy kojarza fakt ze Polacy rowniez swego czasu byli terrorystami (Pi�sudski napadal na pociagi, organizowano zamachy na przedstawicieli okupanta, zorganizowano i wprowadzono w zycie kilka powstan narodowych) - ALE Polacy z tego mozna by rzec "wyrosli" - w przeciwienstwie do islamist�w
co wiecej: Polacy nigdy nie strzelali do dzieci na taka skale (bo dopuszczam pewne wyjatki) - a jezeli nawet to nie w plecy
to co ci niemoralni bandyci zrobili w ciagu tych kilku dni moim zdaniem nie da sie usprawiedliwic - co te dzieci im zrobily?
w tym miejscu wypada jeszcze wspomniec o innych terrorystach i ich porwaniach ot np:
zamordowanie 12 Tybeta�czyk�w - tylko dlatego ze sa innowiercami (jak wiadomo Budda jest pokojowym bogiem - ponadto buddyzm w kilku odmianach dopuszcza fakt innych wiar - w odroznieniu od islamu) - oficjalnie zabili ich dlatego ze pracowali dla kuwejtczyka/jordanczyka ktory wspolpracuje z silami stabilizacyjnymi/wojskowymi osi antyterrorystycznej - to dlaczego swoich nie zabijaja w ten sam sposob? bo ci wierz� w Allaha
porwanie 2 francuz�w - fakt, nie przepadam za "walecznymi" �abojadami - ale w tym przypadku robi� dobrze, nie zdejmuj�c zakazu noszenia symboli religijnych w szkolach - skoro panienki w chustach chca chodzic do szk� - to moze pojad� do jakiegos kraju w kt�rym obowi�zuje szariat?? a zapomnialem "kultura islamu" zabrania pobierania nauki kobietom
co wynika z powyzszego akapitu? to ze terrorysci islamscy nie porywaja/zabijaja ludzi by sie bronic/wyzwolic ale by poprostu zabija� - w imie swojego boga, a jak dla mnie tylko po to by pokazac "patrz mam ka�acha i moge cie zabi� 4fun"
na zakonczenie: nie wiem czy zauwazyliscie fakt ze w Polsce jak i w innych krajach zachodnich istnieje od groma organizacji typu "wolna czeczenia", w mediach bandyt�w nazywa sie bojownikami, dziennikarze staraja sie pokazac jacy to oni (tak dla mnie to sa ONI bo nie indentyfikuje sie z czym� takim co oni reprezentuja) sa fajny, bohaterscy itp itd - a jacy sa naprawde moze w tym momencie powiedziec �.p. W. Milewicz - tak ich ho�ubi�, stawia� na piedestale - a to ze chcial pokazac jacy sa naprawde mu sie uda�o - szkoda ze zgin�� ale po co sie do nich pcha�?
rzek�em
rzekles... ale imho zbyt czarno-bialo... co do istnienia kultury islamu to raczej mowimy o wyznaniu, o wierze... kultura jest podporzadkowana jej i jej prawom, co niewatpliwie ma miejsce i u nas - spojrzcie np. na przykazania Kosciola i tematy tabu spoleczenstwa, czyz nie jest to forma podporzadkowania sie religi?
owszem, do naszej kultury islam niewiele wniosl oprocz egzotyki azji mniejszej w sztuce jako takiej... ale zachodnia kultura tez nie za bardzo ma sie czym poszczycic jesli spojrzymy na te zacofane panstwa, mniejsze wioski itp...
to raz...
dwa - zastanawiam sie czy nie patrzymy na ich kulture wlasnie przez terrorystow.. pomyslcie:
amerykanie - grubi fastfoodzi
francuzi - zabojady
ruscy - pijacy
arabowie - terrorysci
polacy - zlodzieje
cos w tym jest... potepic nalezy terroryzm, tak jak potepia sie zlodzieji [no dobra, w polsce jest troche inaczej ], ale spojrzmy ze problem jest glebszy...
terrorystow bym skazal, ale nie zabil.. gdzies kiedys slyszalem, ze smierc jednego terrorysty tworzy 3 nowych. mysle ze powinnismy z wiekszym zrozumieniem podchodzic do problemow wschodu... choc przyznac trzeba ze troche przeginaja pale
troche sie placze w zeznaniach ale te pieprzone dwie strony medalu nie daja mi spokoju...
*******e putina i cala rosje
polecam w tej sprawie dukaja "xavras wy�ryn", bardzo ciekawy g�os w sprawie terroryzmu.
zastanawia�am si� dzis nad tym, jak r�zne s� motywy terroryst�w. bo w tym wypadku nie mamy do czynienia z ekspanj� islamu, ale z czym� w rodzaju walki o wyzwolenie narodu. to oczywi�cie nie usprawiedliwia tych terroryst�w, ale na pewno ka�e si� zastanowi� nad sytuacj� polityczn� w czeczenii, cho� to okrutny spos�b na zwr�cenie uwagi...
i do cholery, te rosyjskie s�uzby specjalne, jak mo�na przeprowadza� akcj� w taki spos�b? amatorzy.
- arabowie masowo morduja czarna mniejszosc tego kraju
ofiary w dziesiatkach tysiecy a milony koczuja w sasiednich krajach
jakos niefortunnie nie dostrzegaja
Ja uwa�am jedno, nie ma �adnego usprawiedliwienia dla wykorzystania �mierci niewinnych os�b w jakiejkolwiek sprawie. Z czym� takim powinno si� walczy� w ka�dy mo�liwy spos�b.
Ja uwa�am jedno, nie ma �adnego usprawiedliwienia dla wykorzystania �mierci niewinnych os�b w jakiejkolwiek sprawie. Z czym� takim powinno si� walczy� w ka�dy mo�liwy spos�b.
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Gazdzik
*******e putina i cala rosje
gdyby ruskie okupowali nasz kraj to sam obwiazalbym sie pasem dynamitu i wysadzil w przedszkolu!
to prawda ze jest to haniebne postepowanie ale musimy zrozumiec ze czeczeni zostali pozbawieni jakichkolwiek innych srodkow obrony. wszyscy ich olewaja, swiat przymyka oko na masowe mordy na czeczenach, to co rosja tam uskutecznia podchodzi pod ludobojstwo. wcale sie nie dziwie tym ludziom i mimo ze atakuja teraz juz nawet dzieci to nadal ich popieram. walcza o swoja wolnosc, o godnosc i przetrwanie narodu.
co do islamu to religia jest tylko pretekstem. zwroccie uwage ze w iraku wiekszosc ludzi traktuje wojska stabilizacyjne przyjaznie i dostrzegaja ich przydatnosc. az serce rosnie gdy patrze na relacje telewizyjne z iraku gdzie ludzie dziekuja zolnierzom za pomoc. jednak niestety jest grupa fanatykow ktorym nie podoba sie pomysl wprowadzenia w iraku demokratycznych rzadow. w takim wypadku terrorysci nie mogliby dalej tak otwarcie dzialac, werbowac ludzi i prowadzic szkolenia. nie oszukujmy sie ale taki kraj jak irak to kolebka terrorystow. tam ludziom wpaja sie od mlodosc i ze ameryka i europa jest zla i ze oni chca zniszczyc islam, oraz ze najwyzszym honorem jest zginac za wiare. to jest jak pranie mozgu. dlatego ci ludzie nie boja sie smierci. z takim wrogiem jest niesamowicie trudno walczyc. wiadomo tez od dawna ze wojna z terroryzmem byla tylko kwestia czasu, obserwowalismy jak w ciagu lat nasilaja sie dzialania terrorystyczne, jak w afganistanie, iraku i innych takich panstwach powstaja kolejne organizacje ktorych celem jest znisczenie cywilizacji zachodu. wlasciwie nie ma co *******ic ze to jest wojna z terroryzmem to jest po prostu wojna religijna. bo tak na prawde chodzi tu o wojne religii, ci ludzi ubzdurali sobie ze wyzwola swiat od innowiercow i nienawidza wszystkiego co reprezentuje soba zachodnia cywilizacja. w przeszkosci europa juz walczyla z islamem i teraz znow tak jest tylko ze tym razem pod przykrywka wojny z terrorystami. powiem wam tez ze ja szczerze *******e ten islam i tych wszystkich ******ch brudasow ktorzy ubzdurali sobie jacy to jstesmy niedobrzy. najchetniej to bym *******nal po bombce atomowej na kazde wieksze miasto arabow i byl by wreszcie swiety spokoj.
A rano Infinite dostanie list - bardzo nam przykro z powodu �mierci <tu wstaw imi� osoby bardzo Tobie bliskiej> w wyniku ataku terrorystycznego wyznawc�w zielonej marchewki, kt�ry to atak mia� na celu zwr�cenie uwagi na problem z dost�pno�ci� wy�ej wymienionego towaru supermarketach. Popieraj� swoje dzia�anie tym, i� rz�d uniemo�liwia import zielonej marchewki z Mozambiku, a opinia publiczna nie reaguje na ich postulaty od lat.
ta... co tam kilkadzieci�t dzieci... przecie� oni walcz� o s�uszn� sprawe....
Infi: to, �e Rosja robi to co robi, to nie znaczy, �e ktokolwiek ma prawo robi� to samo z niewinnymi dzie�mi...
Odk�d pamietam pot�piam ca�� wojne w Czeczeni bo jak ka�da wojna �mierdzi, tymbardziej, �e nikt tego nie kontroluje i jedni robi� drugim to co chc�....
rcube: jaksie wszyscy ludzie wyr�n� te� si� wiele nie zmieni :>
jasne, ze mozna mowic: o ci sa dobzi, bo walcza o wyzwolenie. jednak trzeba sobie postawic pare pytan aby uniknac zjwiska wzglednosci w swojej wypowiedzi i dysonansu. 1) jakie normy etyczne reprezentuje (w to wlicza sie najwyzsza wartosc jaka wyznaje w zyciu), 2) jaki typ kultury reprezentuje. i zgodnie z tymi dwoma punktami odpowiedziec. jakbym byl czeczenem to bylbym pewnie wszystkimi rekoma i nogami za tymi terrorystami bo 1) najwazniejsza bylaby dla mnie wolnosc narodu i spelnienie swego obowiazku wobec przodkow, 2) reprezentowalbym kulture walki, gdzie silniejszy przezywa, gdzie trzeba walczyc o kazdy swoj dzien by przezyc. ALE jestem polakiem i 1) najwazniejsze jest dla mnie zycie ludzkie oraz zasada dobrej karmy (czyli nie rob blizniemu co tobie nie mile [nie zawsze mi to wychodzi, ale przewaznie jednak zyje w zgodzie z ta zasada]), 2) zyje w czasach pokoju, gdzie latanie po dworzu z kalaszem jest dla mnie niewyobrazalnym zjawiskiem. mamy swoje sluzby, ktore dbaja o porzadek (lub powinny to robic), wszelkie przejawy agresji zwalczamy (poprostu jestesmy na takim etapie kulturowej ewolucji). dlatego nie jestem w stanie w zaden racjonalny sposob usprawiedliwic czynow z dzisiejszego dnia w rosji i potepiam dzialanie tych terrorystow. jedyny dysonans jaki tu moze sie rysowac to tylko historyczny hipokryzm, jako ze polacy rowniez prowadzili dzialania terrorystyczne patrzac oczami panstw trzymajaych wladze nad swiatem w czasach zaborow polski. i tod nie ma tutaj racji, ze bylismy niczym robin hood, atakowalismy tylko "winnych" nie zabijajac przy tym niewinne istoty, w tym dzieci. wystarczy przypomniec powstanie listopadowe, jakze opiewane w naszej historii, a jak kazde powstanie bazujace na anarchii, gdy niejaki por. starosz i jego kompania powstancza wybila wszystkich ludzi, w tym dzieci i kobiety wszystkich kamienic na jednej z ulic dzisiejszej starowki, tylko dlatego, ze byl donos jakoby konfidenci zamieszkiwali w tej okolicy. warto wspomniec, ze to polacy wybijali polakow. i tu nasuwa sie moral, ktory pozwala wspomniany wczesniej dysonans zniwelowac do zera. otoz, gdy przywoluje te historie w mysli, nie przepelnia mnie wspolczucie dla dzisiejszych bojowkarzy o wolnosc i przekonanie, ze postepuja wlasciwie. wrecz przeciwnie. tamten incydent uwazam za haniebny i to samo mysle o dzisiejszych przejawach podobnych dzialan. i nie jest to juz hipokryzja, tylko zdrowy rozsadek i nauka na wlasnych bledach.
podsumowujac ta nieco przydluga wypowiedz. zdecydowanie potepiam dzisiejszy mord na dzieciach w szkole rosyjskiej. terrorysci odpowiedzialni za ten incydent powinni zostac ukarani najwyzsza kara jaka przewiduje tamtejsze prawo (prawdopodobnie wiec smierci, choc w 100% pewien nie jestem). bo walka walka o to czy owo, ale konsekwencje swego dzialania trzeba podjac.
plemnik.com[/size]
dobra. na histori sie nie znam, na stosunkach wschodnich tez niezbyt ale powiem co uwazam...
mord na dzieciakach... -> przewalona sprawa i tak nie powinno byc..
ataki terrorystyczne by czeczeni -> a co im **** innego pozostalo do roboty? rosja gniecie ich jak chce, w dupie ma to co sie dzieje z rodzinami i krewnymi czeczenow, ze zyja jak zyja, ze od ilus tam lat maja nieustajaca wojne i nie maja normalnych warunkow do zycia.. w ich stanie robilbym naprawde wsio by choc jakos pomoc swojej ojczyznie/rodakom...
latwo jest mowic ze potepiacie ich dzialanie, ze ogolnie to jest bleee i niepoprawne... ale ciekaw jestem co byscie zrobili podczas kolejnej okupacji naszego kraju... czy byscie zyli zgodnie z zasadami i przykazaniami bozymi...
Widze, ze glosy sa bardzo podzielone. Co ciekawe z waszych wypowiedzi wynika nieznajomosc (ignorancja?) historii. Ciesze sie jednak, ze pojawily sie glosy alien0, jenka i po czesci tulupa.
Co nalezy podkreslic - nie mozna podchodzic do sprawy na podstawie tego zdazenia. Zaczynajac od nie tak dawnej (1979) masakry czy tam pacyfikacji dokonanej przez rosjan w afganistanie. Mialy tam miejsce bestialskie, nieludzkie zachowania (przyklady podal azero). Dokladnie to samo dzialo sie w Czeczenii. Pojawily sie jednak glosy, ze Czeczenia "nie dorosla do demokracji". Zachod polozyl na nich krzyzyk, i tak istnialo sobie panstwo, gdzie rosjanie grabili, gwalcili i mordowali setki_niewinnych_ludzi (tu polecam bardzo dobry dokument, ktory lecial pare miesiecy temu na discovery bodajze). No ludzie, troche empatii! Nie mozna przeciez sie w tej sprawie jednoglosnie wypowiedziec?! CHyba kto jak kto ale przede wszystkim polacy (chociaz moze widocznie nie to pokolenie) powinni cos o takiej okupacji wiedziec.
Mozna sobie wmawiac, ze to degeneraci, ze psychole. Ale w chwili, gdy musza albo zyc pod carskim batem, albo moga walczyc terroryzmem, to kazdy normalny czlowiek wybeirze druga opcje chyba. Oczywiscie moze napawac obrzydzeniem mord na dzieciach, ale jak to jest ze przymykamy oko na to co dzieje sie w czeczenii non stop? OD LAT? Pozatym to sa tylko ludzie - nie znam szczegolow - ale to nie moglo byc latwe, podjac decyzje o otwarciu ognia. Dookola rosyjscy komandosi, sytuacja kryzysowa, brak pozywienia, no i w sumie ci terrorysci dzialali z wiedza, ze juz zywi z tego nie wyjda, a jak wyjda, to beda tego zalowali (wiadomo, jak rosjanie sie nimi zajma).
Coz, danwo nie pisalem, co naprawde o jakims problemie mysle, jednak warto zwrocic uwage, ze nie mozna patrzec na jedna strone medalu. Nie ma sensu wykrzykiwac tez pieknych hasel, przymykajac oko na niektore fakty (@ogo, ld, maslav). Jestesmy w dalszym czasie swiadkami procesu "laskawienia misia" przez francuzow i niemcow (vide ich niedawna wizyta u Putina).
Imo to w 50% "zachodnia cywizlizacja" wybrala zakladnikow. Byli pacjeci szpitala i co? "wspanialy zachod" stwierdzil ze to "wewnetrzna sprawa rosji", pozniej (z wiekszych akcji) teatr... znou caly "wspanialy zachodni swiat" zlal to jak mogl, nikt (z przywodcow) nawet nie powiedzial slowa krytyki jak okazalo sie, ze ofiary! nie beda mogly ubiegac sie o odszkodowania. Co ze zdjeciami (FILM!) na ktorych rosyjscy zolnieze maltretuja Czeczenow? Wszyscy to olali, ale jak pare miesiecy pozniej pojawilo sie z 30 zdjec z Irackich wiezien to caly swiat jechal po USA ile mogl.
Zapomnijcie o wspolczesnej Rosji - to nie demokratyczne panstwo, to kontynuacja ZSRR... na oczach calego swiata mordowali czeczenow, na oczach calego swiata pozwolili utonac 100 swoich marynarzy, na oczach calego swiata zagazowali WLASNYCH OBYWATELi i zeby wszystko ukryc wywozili ludzi do 30 roznych szpitali, zeby nikt sie o nie doliczyl trupow. Ignoruja prawa czlowieka, Putin to dyktaror - nie wspomne tu o politycznej sprawie Jukos'a (btw, gdyby Jukos nie mial problemow z Putinem, ropa na calym swiecie bylaby tansza nawet o 10%), kaze zdejmowac nawet programy satyryczne w ktorych sie z niego nabijaja.
Oklamuja caly swiat, o Kursku powiedzieli 3 dni "po fakcie", ilosci ofiar akcji w teatrze zanizyli a teraz? Na poczatku w szkole mialo byc 150 osob! pozniej 300, 30min temu w Faktach mowili o 250 zabitych... 550 rannych... cos sie nie zgadza? no tak, teraz rosja twierdzi ze bylo tam 1500 osob i co? Pielegniarka ze szkoly twierdzi ze w szkole bylo ponad 800 dzieci, kazde przynajmniej z jednym rodzicem.
Ze tak sie mlodziezowo wyraze - rosja wali w ****a przy aprobacie calego swiata, szczegolnie najbardziej pokojowo nastawionego narodu Niemieckiego i wielkich Francuzoff ktorzy przeciez nie moga ubrudzic swoich peruek i falbanek (jak za czasow Ludwika XVI) krwia...
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:46.