FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=94)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13337)

Posted by onemarshal on 20-10-2004 10:27:

Post PING w Call of Duty

Witam!!
Mam pytanie zwjazane z pingiem w grze. Jestem w sieci kablowej lacze ktorym dysponuje ma 43KB\s. Na poczatku mialem pinga w granicach 40-100. Obecnie ping bardzo skacze mometami jest w granicy 90 do 300 albo i wyzszy na serwerze (serwerach) na ktorych gram niezaleznie od pory dnia. Zwracalem sie do administratora sieci z tym problemem. Sprawdzal lacze do mnie i mowi, ze wszystko jest w porzadku, to samo dzieje sie u innych ktorzy graja w sieci. Ostatnio dolozyli 4 megabitowe lacze (obecnie maja 12) problem pozostal ten sam. Serwer postawiony maja na linuxie. Co jest nie tak, ze ping skacze w gore i robi pokaz slajdow w grze.

Posted by Hoolo_Duck on 20-10-2004 10:43:

Moze w configu musisz ustawic parametry sieci?
To strzal raczej ale moze pomoze:
To wycinek z poradnika do RTCW ale mozna go rownie dobrze zastosowac do takiego CoD'a np

Ustawienia Sieci i Systemu.

Domy�lnie RTCW pobiera 56mb RAM�u. Je�li tw�j komputer ma wiecej ni� 256 mb RAM�u mo�esz �atwo podwy�yszy� warto�� RAM zarezerwowan� dla RTCW (zostaw jednak odpowiedni� ilo�� pami�ci dla innych wa�nych program�w z kt�rych aktualnie korzystasz)

seta com_hunkmegs "warto��" // okre�la ile RAM�u jest zarezerwowane dla RTCW. Je�li masz 512 RAM mo�esz spokojnie wpisa� 200

seta con_soundmegs "wartosc" // RAM dla dzwi�ku w RTCW, przy 512 warto�� 32 daje porz�dne rezultaty.

seta cl_timenudge "Warto��" // standardowo jest "0". Ujemne warto�ci pozwalaj� symulowa� ni�szy ping, je�li jednak przeci�gniesz gra zacznie lagowa� a przeciwnicy b�da si� teleportowa�. Niekt�re ligi nie pozwalaj� stosowa� negatywnych warto�ci, niekt�re pozwalaj� nawet do -20. Warto�ci dodatnie nic nie robi� :/

seta cl_allowdownload "1/0" // okre�la czy masz sci�ga� pliki z serwera je�li nie masz ich u siebie w katalogu z gr�. Standardowe i zalecane jest "1", je�li serwer na si�� wrzuca ci mapy kt�rych akurat nie potrzebujesz spr�buj ustawi� to na "0" i ponownie po��czy�, powinno pom�c.

seta cg_smoothclients "1/0" // inni gracze b�d� porusza� si� p�ynniej po uaktywnieniu tej opcji.

Ustawienia sieciowe dla u�ytkownik�w modem�w (56k)

seta cl_maxpackets "30"
seta cl_packetdup "1"
seta snaps "20"
seta cg_predictitems "0"
seta rate "5000"

Ustawienia sieci dla u�ytkownik�w ISDN

seta cl_maxpackets "60"
seta cl_packetdup "1"
seta snaps "40"
seta cg_predictitems "0"
seta rate "7000"

dla u�ytkownik�w ��cza z kabl�wki czy innych szerokopasmowych ��cz (chello, neostrada)

seta cl_maxpackets "60"
seta cl_packetdup "1"
seta snaps "40"
seta cg_predictitems "0"
seta rate "25000"

Posted by onemarshal on 20-10-2004 12:47:

Dzieki za podpowiedz zmienilem w configu i powiem, ze bez zmian. Goscie maja pinga na poziomie 20-70 na serwerze, a ja na poziomie 150 do 280 mometami. Krew mnie juz zalewa bo w zasadzie to nie jest gra. I tak jest na kazdym serwerze. Co z tego ze wejde na serwer z pingiem 60-90 jak w grze zachwile mam cztery razy wiekszego pinga. To samo dzieje sie u innych z sieci jak wejdziemy razem na jeden serwer to oni nawet maja wiekszego pinga odemnie. Jak sciagam z netu pod FlashGetem to mam transfer praktycznie bez wiekszych skokow na poziomie 39-43Kb\s co moglo by swiadczyc ze siec chodzi dobrze. Sam jestem ciekawy jak Neostrada 512kb\s wyrabia sie w Call of Duty i w dodatku jakie maja goscie pingi bo mam ochote walnac ta kablowka.

Posted by Hoolo_Duck on 20-10-2004 18:23:

Sieci osiedlowe sa znane z tego ,ze zawsze siedzi na nich kupa ssaczy ,ktorzy nie pozwalaja sie nacieszyc graczom.
Moj ziomek zeby zagrac z nami klanowke musial prosic kolezke aby kilku osobom odcial dostep do neta
Jesli masz u siebie na osiedlu dostep do UPC to b. polecam chello.Predkosci ssania filmow rekordowej nie bedziesz mial ale pingi w grach lepsze od neostrady
Cos za cos.

Posted by P@nther on 20-10-2004 21:06:

musz� przyzna� �e mam podobny k�opot - mam Neostrade 320 kb\s i podobnie jak kolega mam taki problem tylko �e m�j ping normalnie jest okolo 200 a co jaki� czas na jakies 3 sec. skacze do 999 ..... to zaczyna mnie ju� denerwowa� - jak narazie szukam rozwi�zania tego problemu ....

Posted by Cpl.Spider on 21-10-2004 08:30:

U mnie z kolei jest tak �e na podstawowej wersji CoD mam ping 80-110. A mam transfer 24kb\s jak co� �ci�gam ze strony np.Patcha. A je�eli chodzi o dodatek czyli CoDUO to mam ping 180-200 a nawet jak mi wyszuka serwer kt�ry niby ma80 ping to jak wejde to bardzo cz�sto mam 999. A drugi problem to to �e przy pr�bie po��czenia z serwerem pisze mi: "Awaiting CD key authorization" i tak sobie moge czeka� i czeka� a mam orginalne werje gry CoD i CoD UO i w obu wersjach wyst�puje ten sam problem z po��czeniem.

Posted by Hoolo_Duck on 21-10-2004 09:08:

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy co faktycznie moze lagowac bez winy samej sieci to:
-punk buster ,ktory sie sam zle zaktualizowal.Przez pierwszy dzien grania w UO mialem ingi skaczace od 60 do 150 -grac sie nie dalo.Recznie zaktualizowalem PB i bylo juz ok.
-progsy szpiegowskie.Tu sam robie skana w poszukiwaniu tego shitu raz na 2 /3 dni.Polecam do tego swietny darmowy program-> http://www.lavasoft.de/

Posted by shaggy on 21-10-2004 09:11:

Panowie na pocz�tek, polecam przeskanowa� swoje kompy antywirami i programami antyspy. Po�owa z was ma napewno pe�no syfu, kt�ry bez przerwy ��czy sie z netem i rozsy�a dalej. A co do sieci osiedlowych to koledzy niech zapomn� o mniejszych pingach to jest w�asnie urok sieci osiedlowych, za duzo ssaczy w stosunku do graczy

Posted by onemarshal on 21-10-2004 16:00:

Dzieki za podpowiedzi ale wszystko co do tej pory opisane w postach zostalo to juz wczesniej wykonywalem. Czyli program antywirusowy mam caly czas wlaczony i baze aktualizuje, Ad-aware rowniez skanowalem system. Problem z wysokim pingiem pojawil sie w lecie, ciezko mi teraz powiedziec czy to bylo w momecie gdy zostal dodany PunkBuster? Czy troche pozniej, ktory i tak musze recznie aktualizowac bo sam ham sie nie zaktualizuje i po chwili grania wywalal z serwera. Mysle, ze problem bedzie lezal u dostawcy kablowki, poniewaz nie tylko ja mam ten problem ale jak juz wspominalem koledzy, ktorzy graja w COD tez nazekaja na wysoki ping. Rowniez z innymi grami jest to samo. Fakt jak zauwazyl kolega Hoolo_Duck, ze programy typu P2P zamulaja siec i tu mu przyznam w 100% racje. O tym tez juz rozmawialem z dostawca i mowilem mu aby ssaczy ktorzy przez 365 dni w roku nie wylaczaja kompa przezucil na osobne lacze. Ale problem wysokiego pingu na dzien dzisiejszy pozostaje nadal moze administratorzy serwerow cos na ten temat podpowiedza.
Dzieki wszystkim za dotychczasowe posty.

Posted by Cpl.Spider on 23-10-2004 08:59:

Ja te� mam antywira orginalnego co co dzie� si� aktualizuje robi�em skana i nic zero wir�s�w a Adware te� nie wykry� niczego. Dzi�ki za ch�� pomocy, pewnie za mocno obci��ona sie� bo po 24:00 ju� mam ping wspania�y 70-90. a� si� niechce odchodzi� od kompa. Rezultat nie wyspanie z powodu chodzenia spa� o 2:00~ 2:30 w nocy

Posted by [FPP]Totek on 23-10-2004 09:51:

Nom tu si� zgodz� ze shaggy'm. Na sieci se raczej nie pograsz. Kiedy� mia�em dsl'a 512 kb/s na 3 osoby i w nic si�nie da�o pogra�. teraz mam 128 kb/s tylko dla siebie i jest git. ping w granicy od 50 do 250 i praktycznie nigdy nie ma zaci��

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 06:45.