FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13657)

Posted by [FPP]Saari on 04-01-2005 15:30:

Zabezpieczyc Siec .><.

Sorki ze tutaj pisze a nie w H/S ale chcialabym zeby to przeczytalo jak najwiecej osob a nie tylko sporadyczni odwiedzacze tamtego dzialu... jestem juz tak wqr..... ze nie mam ochoty na polsrodki..

Po pierwsze antywirus. Jaki obecnie w pieknym 2004 roku jest dobry? Mialam ostatnio 3 rozne i kazdy sqbaniec wykrywal cos innego... Norton jedne wirusy, panda inne a zone alarm jeszcze inne... Mam trzymac 15 antywirow na kompie czy moze jest jakis ktory ma w miare wszystkie zabezpieczenia?

Po drugie... Firewall.. mam tego zone alarma ale nie moge go ustawic tak zeby nie blokowal dostepu do netu komputerom ktore lacza sie przez moj do netu.. Moze mi to ktos wyjasnic jak dla debila jak to zrobic? .><. Ustawiam mu ze inne komputery lacza sie za mojego pomoca do internetu a on i tak blokuje... co wiec i gdzie mam wlaczyc bo juz sobie nie radze.. wprowadzalam mu nawet range ip wewnetrzny zeby przepuszczal a takze zewnetrzny i tez nie pomoglo.

Posted by AlieneK on 04-01-2005 15:57:

Norton Internet Security 2005
Mam i bardzo sobie chwale. Antyvir i firewall w jednym. Po��czenie z netem mo�na konfigurowa� oddzielnie dla ka�dego programu i w ogole. "kupi�em" wersje oko�o 250mb na torrencie

Posted by [FPP]Gazdzik on 04-01-2005 16:56:

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
Norton Internet Security 2005
Mam i bardzo sobie chwale. Antyvir i firewall w jednym. Po��czenie z netem mo�na konfigurowa� oddzielnie dla ka�dego programu i w ogole. "kupi�em" wersje oko�o 250mb na torrencie

tez tego uzywam, chociaz czasem mozna sie niezle wkurwic

Posted by [FPP]Saari on 04-01-2005 16:58:

tzn dlaczego wqrwic?

I jeszcze jedno - czy ten program mi nie zabezpieczy kompa przed moja siecia? Bo musi net byc na tych kompach cosie lacza przez moj takze.

Posted by on 04-01-2005 17:00:

Re: Zabezpieczyc Siec .><.

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Jaki obecnie w pieknym 2004 roku jest dobry?

Mocny sylwester byl, co?

Posted by [FPP]glan on 04-01-2005 17:10:

nis 2005.
dobry, dziala, non stop, nie pluje sie. nie odwala mu to gazdzik pala nie umie skonfigurowac ;D

Posted by AlieneK on 04-01-2005 17:28:

Re: Re: Zabezpieczyc Siec .><.

quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Mocny sylwester byl, co?

A to ju� by�?

Saari: nie wiem jak z sieci� bo ja moje oba kompy mam po��czone do huba a dalej do modemu.

Posted by Lucas on 04-01-2005 17:29:

Wale NIS. Kilka restartow podczas ladowania i zaczal przestac pamietac ustawienia...

Posted by insmac*1337 on 04-01-2005 17:42:

Przede wszystkim ja bym nie bral pod uwage zintegrowanych pakietow, bo nielegalny Norton to wielka, spasla krowa, ktora funkcyjnie nie jest lepsza od freeware`owej alternatywy, czyli antywira + firewalla.

Co do firewalla to jest w czym wybierac, generalnie wiekszosc darmowych w wersji pelnej lub lite o czesciowo okrojonej funkcjonalnosci spelnia swoje zadanie i mozna je polecic. Kerio, Sygate - ja bym wybral cos z tych. Z nimi jest jak z dobrymi cyfrakami - mozesz wybrac tryb auto, semi-auto, manual. Ustawienie paru regulek w Kerio to kwestia kilku minut. Ostatecznie moze byc tez wbudowany windowsowski firewall.

Co do antyvirusa to ja uwazam, ze jesli nie uzywasz internetu w mysl ruskiej zasady "najpierw strzelac, potem pytac", to nie nalapiesz zbyt duzo smieci ani robactwa. Rowniez jest pare darmowych produktow, przy czym na szczegolna uwage zasluguje dosc popularny ostatnio Avast!.

Generalnie, ja bym jednak (oczywiscie, jesli cos takiego jest u Ciebie :> ) doedukowal rodzinke z zakresu nieprzyjemnosci, jakie wg wszelkiego prawdpodobienstwa pojawia sie po wizytach na niektorych stronkach www.

Posted by [SPECNAZ]Koras on 04-01-2005 17:47:

e a ja jestem za routerem i nie mam ani firewalla ani antyvira, tylko adwarem sporadycznie przeskanuje ( a tylko tracking cookie mi wykrywa). Slyszalem ze Outpost firewall jest dobry i panda.

Posted by rcube on 04-01-2005 22:35:

Mam jakiegos Nortona z 2003 i czasami przelece moj komp mks online

Posted by [FPP]Shooler on 04-01-2005 22:49:

Northon Prof Firewall i Northon Antivir, aktualizowane co 2 dni, bez dodatkow dziala idealnie 0 problemow

Posted by killertowa on 05-01-2005 09:06:

Po pierwsze: rcube - no co� ty? przelatujesz z niejakim Nortonem swego kompa? Musicie by� zdesperowani

Po drugie: antyvir - ja polecam darmowy, w pe�ni funkcjonalny produkt naszych po�udniowych s�siad�w - Avast. W ramach tzw. dostawc�w dzia�aj�cych w tle ma m.in. os�on� sieciow�, os�on� p2p, os�on� e-mail
Akutalizacje mog� by� r�czne lub automatyczne i s� dost�pne codziennie. Sam program r�wnie� jest cz�sto aktualizowany.
Avast wymaga rejestracji, chyba w ci�gu 60 dni, ale polega ona jedynie na podaniu autentycznego maila, na kt�ry prze�l� klucz. Po za tym dupska nie zawracaj�.

Po trzecie: firewall - i tu drobne halo, je�li chodzi o wersje freeware, chyba �adna nie obs�uguje sieci, czyli dzia�a tylko na kompie, na kt�rym jest zainstalowana i nie przepu�ci ruchu z innych komp�w na zewn�trz sieci.
Ja polecam Sygate lub Outpost, ale ten ostatni tylko w wersji PRO czyli p�atnej, za to, w przeciwie�stwie do darmowej, obs�uguje LAN.
Obydwa progsy s� dosy� �atwe w opanowaniu, maj� du�o mo�liwo�ci je�li chodzi o definiowanie w�asnych ustawie� (regu�) i s� lekkie dla systemu, czyli nie �r� du�o zasob�w.
Innym rozwi�zaniem jest r�wnie� zakup routera z wbudowanym firewallem

Po czwarte: jak mniemam masz windows XP - musisz odpowiednio ustawi� us�ugi w systemie, tzn. powy��cza� zb�dne badziewstwo

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by [FPP]Shooler on 05-01-2005 10:23:

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
Po czwarte: jak mniemam masz windows XP - musisz odpowiednio ustawi� us�ugi w systemie, tzn. powy��cza� zb�dne badziewstwo

Ta, niestety "ochrona" windows powinna byc przemianowana na "utrudnienia winXP: zbedne zabezpieczenia i stos glopich pytan" Ostatnio konfigurowalem LAN'a w domu, wszystko zaczelo dzialac dopiero jak wylaczylem wszystkie zabezpieczenia (firewall? ) na drugim kompie (XP sp2 ).

Posted by t0d on 05-01-2005 11:01:

Outpost Firewall+SpyBot Seek&Destroy IE Resident+Ad-Aware = zero �mieci..

tylko ze ja narazie mam tylko jeden komp podpi�ty i nie wiem gdzie ustawi� przepuszczanie innych

Saari, przez jaki� programik si� ��cz�? Jezeli tak to chyba wystarczy mu zrobi� regu�e �eby akceptowa� po��czenia przychodz�ce i wychodz�ce + tryb stealth/niewidocznosci chyba odpada (tak zeby kompy z lana wydzialy twojego blaszaka)

Art.226 �3. KK - Kto publicznie zniewa�a lub poni�a konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno�ci albo pozbawienia wolno�ci do lat 2.

Posted by Lucas on 05-01-2005 21:47:

quote:

Po trzecie: firewall - i tu drobne halo, je�li chodzi o wersje freeware, chyba �adna nie obs�uguje sieci, czyli dzia�a tylko na kompie, na kt�rym jest zainstalowana i nie przepu�ci ruchu z innych komp�w na zewn�trz sieci.

Ja mialem zone alarm i mozna bylo dopsiac, ze za moim kompem jest drugi, ktoremu dostepniam net...

Posted by on 05-01-2005 21:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Wale NIS. Kilka restartow podczas ladowania i zaczal przestac pamietac ustawienia...

dokladnie...

Posted by killertowa on 05-01-2005 21:55:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Ja mialem zone alarm i mozna bylo dopsiac, ze za moim kompem jest drugi, ktoremu dostepniam net...

no przeca napisa�em: "chyba �adna"

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by Lucas on 05-01-2005 22:24:

quote:
no przeca napisa�em: "chyba �adna"

Noto jeden obsluguje i zaraz wyjdzie, ze "chyba kazdy"...

Posted by [FPP]Saari on 05-01-2005 22:34:

Lucas - powiedz Ty mi w takim razie co zrobiles w tym zone alarmie ze mozesz udostepniac net drugiemu kompowi. Ja juz wiele rzeczy robilam i zadna niestety nie pomogla... na kompach ktorym neta udostepniam nie mozna polaczyc sie z siecia...

A propos routerka... od razu wole sie spytac... jaki byscie polecili, ale w rozsadnej cenie prosze

Anni... nie czepiaj sie kurde Mi sie jeszcze przez miesiac bedzie mylilo

Posted by Lucas on 05-01-2005 22:36:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Lucas - powiedz Ty mi w takim razie co zrobiles w tym zone alarmie ze mozesz udostepniac net drugiemu kompowi. Ja juz wiele rzeczy robilam i zadna niestety nie pomogla... na kompach ktorym neta udostepniam nie mozna polaczyc sie z siecia...

Tam tworzysz jakas sttrefe ktora nie jest objeta firewallem. Wiem ze dopisalem tam ip kompa ktorymu udostepnialem net i bylo wsio...

Posted by [FPP]Saari on 05-01-2005 22:42:

No ja tez to zrobilam ale po pierwsze on daje to jako trusted a nie internet a po drugie... nie dziala .~~.

Posted by rcube on 05-01-2005 23:07:

Kobiety powinny zostawic komputer w spokoju i lepiej by zajely sie wychowaniem i zwlaszcza rodzeniem dzieci

Posted by killertowa on 05-01-2005 23:22:

Enabling Internet Connection Sharing
If you are using Windows� Internet Connection Sharing (ICS) option, or a third-party
connection sharing program, you can protect all of the computers that share the
connection from inbound threats by installing Zone Labs security software on the
gateway machine only. However, to receive outbound protection, or to see alerts on the
client machines, you must have Zone Labs security software installed on the client
machines as well.
Before you configure Zone Labs security software, use your ICS software to set
up the gateway and client relationships. If you use hardware such as a router to
share your Internet connection rather than Microsoft�s Internet Connection
Sharing (ICS), ensure that the local subnet is in the Trusted Zone.

Tyle z instrukcji do produkt�w ZoneLabs dost�pnej tutaj:
http://www.zonelabs.com/store/conte...3LXe5s5jHHSGNeD!210080137!-1062696903!7551!7552!1513397294!-1062696904!7551!7552?lid=ps_za

Posted by on 06-01-2005 13:59:

a tak btw, to ktory z antywirusow polecacie? interesuje mnie wszystko co nie jest nortonem...

Posted by MaslaV on 06-01-2005 15:18:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Kobiety powinny zostawic komputer w spokoju i lepiej by zajely sie wychowaniem i zwlaszcza rodzeniem dzieci

Posted by [FPP]Saari on 06-01-2005 15:47:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube

rcube.... mam na to tylko jeden komentarz

przyj****c Ci?!

Posted by LD on 06-01-2005 16:21:

quote:
Napisane oryginalnie przez majes
a tak btw, to ktory z antywirusow polecacie? interesuje mnie wszystko co nie jest nortonem...

ja uzywam aktualnie AVG antivirus... polecil mi znajomy i jak narazie jest ok... ludzie jeszce avasta chwala

Posted by killertowa on 06-01-2005 19:58:

avast - bardzo dobry

Posted by [FPP]Saari on 06-01-2005 21:07:

Widze ze ten avast czesc z was bardzo poleca i wlasnie go sciagam.

A cos z tym routerkiem polecicie?

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 23:02.