FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13883)

Posted by rcube on 18-02-2005 09:48:

Question Nagrywarka DVD

Na dniach zamierzam kupic cacko do smazenie durzych srebnych krazkow. Grill odpada Wybralem wypalare DVD
Pytanie jaka ?
Moge przeznaczyc na to ~300 zeta ale nie chce przeplacac
Co sadzicie o Nec 3520A ?
Styknie ?
Moze cos lepszego ?
I jakie odrazu plytki kupic ? + czy - i jakiej firmy ?
A i jaka DVDRW ?

Z Gory Wielkie Calusy za odpowiedzi

PS.
Wiem ze jest dzial Hardware ale tam chyba malo osob zaglada No ale jesli przeszkadza ten topic tutaj to niech jakis admin go przeniesie bo nie widze tutaj moderatorow

Posted by [FPP]glan on 18-02-2005 11:49:

ja mam spalare firmy lg i nie narzekam.. neci podobno sa dobre nie wiem, kumpel se to to chwal a plyty hmm mi podpasowaly tdk + ale ogolnie to nagrywam na + z tego co widze i chyba niedlugo sie przesiadam na sony + x8

Posted by GruBk4 on 18-02-2005 12:10:

ja mam liteon'a od jakiegos czasu i nie narzekam chyba nawet ani razu nie zwalila mi plyty

kupujac wybieralem wlasnie pomiedzy neciem i liteonem, kolo z MM polecal wlasnie ta 2 ale wiadomo jak to jest ze specjalistami z hipermarketow a zdecydowalo to z moja nagrywarka dostalem oryginalnego nero :> a nec byl w oemie

z plytkami bywa roznie bo przeciez nie kazde urzadzenie odtwarza i + i - ale zdaje sie ze wiekszosc ma w standardzie te dodatnie ;p

Posted by bizonek on 18-02-2005 13:19:

NEC jest ok.
a co do - to jako� wole + ;> bo nigdy nie zjeba�o p�ytki

Posted by rcube on 18-02-2005 13:45:

Acha..... czyli biore NECa

Dla wszystkich :*

Posted by Lucas on 20-02-2005 15:24:

Ja bym wzial Liteona. Mam przekonanie do tej firmy...

Posted by rcube on 20-02-2005 15:52:

Jutro jade po nagrywarke i bedzie to raczej NEC i to w wersji OEM Chodzi o to ze nie mam jak juz wygospodarowac miejsca na jakies pudeleczka

Lucas, podaj argumenty dlaczego Liteon i jaki model Z taka postawa jak Twoja w poscie to ja bede omijal LG szerokim lukiem do konca zycie poniewaz mam uraz do tej firmy (bo kiedys mialem ich ferelna serie napedow CD)

Acha, plytki mam kupic DVD+ ? A RW tez polecacie + ?
Czyli minusy to lipa ?

Posted by Lucas on 20-02-2005 16:00:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Lucas, podaj argumenty dlaczego Liteon i jaki model Z taka postawa jak Twoja w poscie to ja bede omijal LG szerokim lukiem do konca zycie poniewaz mam uraz do tej firmy (bo kiedys mialem ich ferelna serie napedow CD)

Acha, plytki mam kupic DVD+ ? A RW tez polecacie + ?
Czyli minusy to lipa ?

Ad1 Mialem Teac cdrw - i to bylo jednak gowno. Kosztowala fortune a po 1,5 roku panewki sie uszkodzily. Kupilem po tym liteona - zero problemow. Nagrywanie cdr 99 (teac nie mogl), szybkie konczenei plyty. Wypas.

Tearz mam liteona 812S i moge na DL przerobic - tylko biosik.

Kolejny argument - sa biosy http://www.frazpc.pl/b/99868

Ad2 - ja tylko minusy. Wszyscy guru pisza ze tylko minus. Jak bylo ze jest +8x to zaraz byly komentsy "nie moge sie juz doczekac -8x".

Mialem RW + i nagralem jakies ISO - i dupa. Nagralem na RW - i dziala. Probowalem zapytac czy to zalezalo od iso - ale nikt nie wiedzial.

Posted by rcube on 20-02-2005 16:14:

Ale lipa To ja juz nie wiem co kupic

Posted by Lucas on 20-02-2005 16:17:

quote:
Ale lipa To ja juz nie wiem co kupic

Kup LG - bedziesz mial pewnosc, ze napewno sie rozwali...

Posted by [FPP]glan on 20-02-2005 16:57:

sranie w banie lucas.
korzystam z napedu ostro obie nagrywary mam lg i chodza bezblednie. wiec wez prezstan co chwila wywalac takie *******y

Posted by Lucas on 20-02-2005 17:08:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
sranie w banie lucas.
korzystam z napedu ostro obie nagrywary mam lg i chodza bezblednie. wiec wez prezstan co chwila wywalac takie *******y

Ale napisz ile z niej korzystasz...

Posted by bizonek on 20-02-2005 17:29:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas

on poprostu jest cudownym dzieckiem LG

Posted by [FPP]glan on 20-02-2005 17:33:

quote:

naped combo: 1,5 roku
nagrywara dvd: 7 miesiecy

Posted by Lucas on 20-02-2005 17:42:

quote:
naped combo: 1,5 roku
nagrywara dvd: 7 miesiecy

No to combo zaraz (czyt. jak skonczy sie okres gwarnacji) sie zacznie sypac...

I to nie jest przypadek, ze sie popsuje - to jest dokladnie wyliczone... Wiadomo, ile czesci moga wytrzymac.

Posted by [FPP]glan on 20-02-2005 17:52:

no niekoniecznie. zapomnialem o jeszcze jednym napedzie lg. u siostry.... moja stara nagrywara.. 4 lata. dziala. wiec cos twoja teoria z dupy wzieta...

Posted by Lucas on 20-02-2005 18:09:

quote:
no niekoniecznie. zapomnialem o jeszcze jednym napedzie lg. u siostry.... moja stara nagrywara.. 4 lata. dziala. wiec cos twoja teoria z dupy wzieta...

*****. Chyba umiesz liczyc. Ile towja siostra nagrywa? Sa zalzoenia ile srednio czlowiek nagrywa i korzysta ze sprzetu...

Sorry - ale tego typu dyskusja - "mi dziala, wiec sie mylisz" jest zenujaca. Ilu osobom nie dziala???

Posted by [FPP]glan on 20-02-2005 18:32:

sluchaj nie mowie ze mam jeden naped dzialajacy.. mam 3. siostra nagrywa troche mniej ode mnie, ale wczesniej naped ten byl u mnie w kompie. wiec troche wypalil plyt zanim do siostry polazl. zreszta nie jestem jedyny ktoremu napedy lg dzialaja. mam troche osob w sieci, blazoq tez na swoja nagryware lg nie narzeka. masz racje.. lepiej prowadzic ta dyskusje o napedach lg nie majac stycznosci z takowym...

Posted by Lucas on 20-02-2005 18:54:

quote:
sluchaj nie mowie ze mam jeden naped dzialajacy.. mam 3. siostra nagrywa troche mniej ode mnie, ale wczesniej naped ten byl u mnie w kompie. wiec troche wypalil plyt zanim do siostry polazl. zreszta nie jestem jedyny ktoremu napedy lg dzialaja. mam troche osob w sieci, blazoq tez na swoja nagryware lg nie narzeka. masz racje.. lepiej prowadzic ta dyskusje o napedach lg nie majac stycznosci z takowym...

A gdzie mam napisane ze z takimi nei mailem stycznosci?? Z kompa sterego wywalilem juz dwa takie. Czemu tam byly - no bo byly najtansze, i tym sie starzy kierowali kupujac je.

Dziewczyna ma combo - dlaczego - bo jest najtansze. I co - nie czyta moich dvd. Co to oznacza?? To ze plyty sa zle nagrane. Bo taki jest prawidlowy wnioske. Tyle, ze okazuje sie 3 inne napedy jedna ta moja dvd czytaja. Dopiero moge powiedziec, ze lg moje dziewczyny jest juz trefny i nie czyta wszystkiego.

A to ze LG jest dupne - nie wnioskuje z tego, ze tu i tam popsuly sie 3, czy 4 napedy. To jest logiczne rozmumowanie. Jezeli naped A, B i C kosztuje 100 zl, a LG 90 zl. To co to oznacza? LG ma lepasza wydajnosc?? Bardziej gnoi pracownikow?? Nie - robily to takie same fabryki! Gdzie jest haczyk?? Uzyli tanszych czesci. I to nie uzyli bezmyslnie - tylko wyliczyli, ze napedy zaczna dzialac wadliwie co najmniej po roku, dwoch. To jest ekonomia.

Spytaj kazdego technika elektronika. Wiekszosc usterek w TV to drobnostki za grosze. Co zas mowia w serwisie?? Naprawa 400 zl, kup pan nowy.

Posted by rcube on 20-02-2005 19:13:

quote:

A to ze LG jest dupne - nie wnioskuje z tego, ze tu i tam popsuly sie 3, czy 4 napedy. To jest logiczne rozmumowanie. Jezeli naped A, B i C kosztuje 100 zl, a LG 90 zl. To co to oznacza? LG ma lepasza wydajnosc?? Bardziej gnoi pracownikow?? Nie - robily to takie same fabryki! Gdzie jest haczyk?? Uzyli tanszych czesci. I to nie uzyli bezmyslnie - tylko wyliczyli, ze napedy zaczna dzialac wadliwie co najmniej po roku, dwoch. To jest ekonomia.

Teraz wypalara DVD LG jest drozsza (nawet spora roznica) od wypalarek DVD Liteona. Wniosek prosty - Liteon jest dupny Teoria wyjeta z Twojego posta

Nec tez jest tanszy od LG ale kupie Neca Na cdrinfo ludzie glownie Nec'a 3520A polecaja a na wypalarki DVD Liteona niby narzekaja ze nie takie dobre jak wypalary CD (ktora sam mam tej firmy )

Posted by Lucas on 20-02-2005 19:20:

quote:
Teraz wypalara DVD LG jest drozsza (nawet spora roznica) od wypalarek DVD Liteona. Wniosek prosty - Liteon jest dupny Teoria wyjeta z Twojego posta

Nec tez jest tanszy od LG ale kupie Neca Na cdrinfo ludzie glownie Nec'a 3520A polecaja a na wypalarki DVD Liteona niby narzekaja ze nie takie dobre jak wypalary CD (ktora sam mam tej firmy )

Ad1 - Wyjasnie uproszczenei i skrot myslowy. Dotyczy to (rozumowanie) tylko najtanszych i porownywalnych produktow. Niestety ale w naszym zasranym kraju - jak cos jest lepsze, to odrazu w sklepei trzeba dorzucic ekstra marze. Ceny drozszych modeli mozemy porownywac jak mamy dostep do cen dystrybutorow dla sklepow.

Ad2 - tak spotkalem sie z ta opinia. LiteOny zebraly pochlebne recenzje, ale przegrywaly w kategoriach czas dostepu.

Posted by rcube on 20-02-2005 19:24:

Talking

Fajnie przekracasz, wpierw piszesz ze jak cos jest tansze to jest gorsze. A teraz piszesz o czyms innym byle tylko udupic LG (sam nie szanuje tej firmy ale sa pewne granice ).

Powiem tylko ze w kazdym niemal sklepie w Polsce nagrywarki DVD firmy LG sa drozsze od nagrywarek DVD Liteon a Twoj Ad1 to offtopic w tej dyskusji

Posted by Lucas on 20-02-2005 19:44:

quote:
Fajnie przekracasz, wpierw piszesz ze jak cos jest tansze to jest gorsze. A teraz piszesz o czyms innym byle tylko udupic LG (sam nie szanuje tej firmy ale sa pewne granice ).

Powiem tylko ze w kazdym niemal sklepie w Polsce nagrywarki DVD firmy LG sa drozsze od nagrywarek DVD Liteon a Twoj Ad1 to offtopic w tej dyskusji

Nie rozumiesz. Ja mowie o kosztach produkcji. Jako klienci koncowi mozemy to ustalic jedynie na podstawie najtanszych oemow, bo tu jest najmniej marketingu a chodzi o cene. Jezeli wszyscy produkuja za 100 zl a jedna firma za 90, to albo ma tansze metody produkji, albo tansze materialy. Skoro jednak wiekszosc robi za 100 to wychodzi na materialy.

Zas jak juz pisalem - drozszych modeli nei mamy co porownywac, bo tu jest juz marketing i nasz radosny fiskalizm panstwa. Nie mowmy o sklepach, bo rozne sklepy - rozne ceny. Mozemy conajwyzje porownywac oferte jednego sklepu, ale tez pod warunkiem ze maja stala marze i tego samego dostawce.

Sorry - LG postawilo na marke ze sa tani. Wyszlo to kosztem jakosci. Moze chca teraz to zmienic, ale ja a piori odrzucam cos co ma nazwe LG. Zdanie moze zmienie jak za kilka lat ktos mi pokaze - "patrz lg z 2004 i wciaz sprawne"...

Mi wisi marka sprzetu. Dla mnie wazna jest trwalos i warunki gwarnacji - czy idzie wymienic jak popsute. Jedynym wyjatkiem jest lg - dyskwalifikuje za marke.

Posted by insmac*1337 on 20-02-2005 20:06:

Z gory uprzedzam, ze nie czytalem calego tematu w 100%.

Ktostam napomknal o naprawie - "nie oplaca sie, kup pan nowy". Lucas chyba. Racja - cala Polska. U mnie tak bylo z autem - kwestia z******* czesci w desce rozdzielczej, pojechalismy do jednego zakladu - 3000 zl za naprawe albo raczej wymiane tego, co bylo zwalone - no to wiadomo, olewamy i jedziemy do nastepnego - i tam zrobili bez ******* za 100 zl.

To samo jest w innych rzeczach elektronicznych - najprosciej tak powiedziec "kup pan nowy" - ostatnio z aparatem mialem podobne historie. Wkurzylem sie i zamiast 300 zl naprawilem sam.

To taki offtopic troche...ku przestrodze

Posted by Lucas on 20-02-2005 20:22:

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
To taki offtopic troche...ku przestrodze

Jaki ot. Ja sie dowiedzialem, ze jak monitor traci barwy i robi sie (obraz) fioletowo rozowy - to trzeba... wymienic kabel zasilajacy (czyli odlutowac kabel i przylacze ze srodka) za 30 zl i monitor dziala ekstra 2 lata.

Z krzesla spadlem, bo mi mowiono, ze to kineskop i takie bzdury.

Posted by MaslaV on 20-02-2005 21:09:

Musz� poprze� lukasa. Po kilku miesi�cach prawie nie u�ywania, nagrywarka Lg zacz�a robi� pierwsze problemy a teraz ju� w og�le nie nagrywa i cud jak p�yt� odczyta. g�wno

Posted by DEiMOss on 20-02-2005 22:53:

To mnie mozecie doliczyc do szczesliwych uzytkownikow LG. Naped CD-ROM (CRD-8320B) uzywalem przez 3-4 lata do czasu wymiany na DVD-ROM. A LG GSA-4120B kupilem w sierpniu ubieglego roku. Nie sprzedaje plyt na targu, ale swoje wypalam i jak na razie zadnych problemow. Zreszta jak na swoj czas to byla jedna z lepszych nagrywarek pod wzgledem ceny i jakosci.
A takie zakladanie, ze jedna firma robi gorszy sprzet od drugiej to o kant dupy otluc. Wystarcza mi smieszne klotnie NVIDIA VS ATI.

Posted by [FPP]glan on 20-02-2005 23:03:

dzieki deimoss. wkoncu ktos mnie poparl.

lucas poprostu teraz jestes uprzedzony do marki i *******isz farmazony
tak samo niby wszyscy psiocza na matizy.. bo sie psuja, bo same klopoty itp itd.. auto jak auto, wazne ze dziala i nie czeba zapier#@$ tramwajami

Posted by Lucas on 21-02-2005 03:28:

quote:
lucas poprostu teraz jestes uprzedzony do marki i *******isz farmazony
tak samo niby wszyscy psiocza na matizy.. bo sie psuja, bo same klopoty itp itd.. auto jak auto, wazne ze dziala i nie czeba zapier#@$ tramwajami

Nie *******e - tylko taka sa reailia LG. Ito tez tylko w polsce, bo moze do naszego kraju sla gorsze partie, a starej UE jest lepszy towar...

A matizy psuja sie jak inne, ale elektryke to maja zwalona (porblemy z masa).

Posted by oxygen on 21-02-2005 05:59:

nvidia rulz, matizy sucks.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:04.