FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13987)

Posted by [FPP]Saari on 15-03-2005 06:54:

.><.

Pisze tutaj do was nie na hardware bo widze ze tamten dzial tak srednio zyje, a mam dwa dosc duze problemy...

Od razu mowie ze calosc dzieje sie na Windzie XP pro.

ta okropna litera ż

no wlasnie.. nie wiem o co chodzi ale mam problem z pisaniem litery ż. Niektorzy juz chyba na kanale widzieli ze czasem prosze o napisanie dla mnie tej litery... nie wiem o co chodzi, czasem nie chce mi jej pisac. Z klawiatura chyba nic nie jest bo jak widac teraz dziala - żżżżż ... ale za chwile moze to miejsce byc puste... Napewno w windzie nie przestawiaja sie opcje jezykowe bo to wylaczylam juz przy instalacji. O co wiec moze chodzic? Bo juz czasem mnie cos bierze od tego kopiowania .>>. Co najlepsze z zadna inna polska literka nie mam takich jaj..

Przekroczony czas oczekiwania

No i drugi problem.. Tym razem z routerem. Kupilam go na allegro ostatnio - pare osob mi mowilo ze jest bardzo dobry. D-Link DI-604. Problem jest taki ze dziala dobrze tylko czasem nie moze zaskoczyc tak jakby. Net dziala ok, gry chodza swietnie, ale przy wlaczaniu czegos (np strona czy irc) trzeba najpierw dosc dlugo czekac. Czasem przekracza czas oczekiwania...
Prawdopodobnie to cos w ustawieniach ale nie wiem co moze byc nie tak. Byc moze to ze ustawilam mu na dynamiczne IP a mam stale... problem w tym ze mac address temu routerowi mozna przypisac tylko wtedy gdy sie da IP dynamiczne, a moj dostawca wymaga odpowiedniego maca by dac mi neta.

Posted by t0d on 15-03-2005 21:24:

literka ż - klawa może nie stykać

timeouty - poszukaj w ustawieniach czegoś takiego jak : "idle timeout" i jezeli jest to ustaw na "0" (czas nieaktywnosci po którym zrywa połączenie) - jezeli nie znajdziesz takiej opcji to skontaktuj sie ze swoim dostawcą internatu

i na przyszłość: www.google.pl

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Posted by [FPP]Saari on 15-03-2005 23:53:

Co do ż ... nie sadze by to byl problem .. skoro klawa nie styka to dlaczego nie mam najmniejszych problemow z pisaniem z ani z literkami innymi wymagajacymi alta? Bez sensu troche... Poza tym klawka jest raczej czysta... i czasem dziala czasem nie... I to jak dziala to caly czas pracy a jak nie dziala to wogole... niestykanie klawy nie byloby tak ciagle..

Z tym routerem tez kupa.. nie ma takiego ustawienia w nim. Jak mialam moj komp jako server (windowsowy) to nie bylo zadnych problemow podobnie jak wtedy gdy mialam serv linuksowy. Dopiero z routerem sa dziwy. Wiec nie sadze by kontakt z providerem pomogl zwlaszcza ze teoretycznie ja dostalam neta na jednego kompa i raczej nie bede im opowiadac o tym jak to przy rozdzielaniu na kilka mi sie psuje

CO do googlow... nawet nie wiem jak okreslic swoj problem zeby cos wyszukac :o Mam napisac "ż mi nie dziala" i dac szukaj?

Posted by G.mbit on 16-03-2005 00:00:

Talking Re Re Kum Kum :P

router
Zassaj z strony d-linka soft do konfiguracji. Powinno pomóc jak pogrzebiesz w ustawieniach.

żżżżżż
Nie wiem co poradzić. Ew moge Ci oddać moją (chyba 7 letnią) klawiaturę. Działa trochę głośno ale "ż" wybija bez problemu przejściówka na PS/2 gratis

Posted by [FPP]Saari on 16-03-2005 00:04:

Hehe dzieki ale sadze ze to ż jest problemem software'owym :> Klawka chodzi mi bardzo dobrze...

Co do routera... mam wbudowany w niego soft do konfiguracji (ze malo z niego rozumiem to juz inna para kaloszy ), ale czegos takiego jak t0d mowil tam nie ma :/

Posted by G.mbit on 16-03-2005 00:07:

Talking Re Re Kum Kum :P

http://d-link.com/products/?pid=62

Posted by insmac*1337 on 16-03-2005 08:48:

Nie, nie. Problem z ż to jest kwestia czysto software'owa, mialem to samo kiedys, dokopie sie do tego, co to jest.

Posted by [SPECNAZ]Koras on 16-03-2005 15:35:

Co ciekawe literka ż może mieć podloże bardzo nieoczekiwane 99% problemow dotyczy posiadaczy kart Radeon. Ciekawe? No to lecimy dalej. Pojawil sie okrutny badziew zwany catalyst control center. Gdzies tam w opcjach przydziela on skrot klawiszowy ctrl+alt+z do jakiejs badziewnej funkcji, a tym samym nie pozwala na pisanie literki ż. Probowalem wylaczyc to w opcjach, jednak za kazdym razem rebootem ten syf wlacza sie ponownie. Odinstalowanie CCC bylo wyjatkowo dobrym pomyslem, wszystkie te same opcje sa w zwyklym driverze + control panel.

Posted by insmac*1337 on 16-03-2005 15:57:

Nooo, brawo! Dzieki za hint!

Posted by Lucas on 16-03-2005 16:15:

Wiedzialem ze to CCC to glupi pomysl - teraz jestyem juz pewnien.

Posted by [FPP]Saari on 16-03-2005 17:54:

No wszystko byloby pieknie... tyle ze ja mam gejforsa ... .Oo.

I napewno nie mam zainstalowanego zadnego catalysta...

Next please

Posted by t0d on 16-03-2005 18:26:

skoro to ma byc software to pozycz od kogos na nocke klawe i sprawdz czy tez bedziesz miec takie problemy - jezeli nie to, wybacz upierdliwość: klawa nie styka (przeciez mozesz miec jakiegos paprocha wewnątrz na scieżce pomiedzy altem a z albo gdzieś indziej )

co do rutera (bo głównie o to mi chodziło z guglami: "D-Link cośtam cośtam connection timeout"- na jednej stronce znalazłem jak jakieś linuxowe geek'i obrzucały sie skryptami mającymi temu zaradzić - only under pinguin :/

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Posted by bizonek on 16-03-2005 19:11:

znajomy miał routerka Dlinka z WiFi i go czasem z irca wypierdalało ;/
D-Link DI-514 dokładnie

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 13:04.