FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14290)

Posted by on 27-05-2005 17:36:

Piractwo w skrzywym zwierciadle... (:

Panowie i Panie! Jak wiecie mam problem z Renegade, jeszcze nie rozwiazalem tego zawilego problemu technicznego, lecz spotkalem sie z ciekawym zjawiskiem.
Pierwszy link:
http://www.imperium-ww.pl/forum/viewtopic.php?t=3493
Jak widac pomocy nie uzyskalem poniewaz nie mam taniej i ladnej orginalnej wersji tej wspanialej gry. Coz, trudno, postanowilem szukac pomocy gdzie indziej z nadzieja, ze znajda sie normalniejsi ludzie (tak, uwazam kradziez za cos normalnego ). Trafilem tutaj:
http://cnc.g4ce.pl/forum/

Mysle sobie - duzo dzialow, duzo uzytkownikow, pewnie spoko ludzie, dam rade. Zakladam topic, a tutaj sru:
http://cnc.g4ce.pl/forum/viewforum.php?f=29
Tuz, dowiaduje sie, ze jestem be i w ogole niemoralnie postepuje, bo przeciez to jest takie tanie. Okej, jedna normalna odpowiedzi. Wiec zbulwersowany faktem zakladam topic, niestety nie zrobilem jego kopii bo nie wiedzialem, ze tak szybko skasuja, zajelo im to dokladnie 50 min. Niezla moderacja. Mysle sobie, ze skoro tak sie upominaja o tego pirata wiec to musza byc fajni ludzie, same orginaly w domu, wiec zaczolem szperac po forum coz takiego Ci fajnie ludzie ogladaja, sluchaj, oczywiscie w orginalach!

Wiec zalozylem drugi topic, oczywiscie zrobilem jego kopie, jak najbardziej nauczony poprzednimi doswiadczeniami, cytuje siebie:

quote:
Ojej, chyba moj poprzedni topic sie zgubil na forum, ale nie bojcie sie, bo jestem wytrwaly i mniej wiecej zapamietalem o to co chce Was zapytac, cholerne topicki, uciekaja, zawsze te niezreczne najpierw.
O ile mnie pamiec nie myli chcialem poruszyc watek piractwa i spytac Was o kilka, mniej lub bardziej, istotnych rzeczy.
a) Jako, ze przykladnie moj topic zostal przyklejony i zostal wykonany z niego plakat majacy informowac, zem buc korzystajacy z pirata chcialem sie spytac skad wiedzieliscie, ze faktycznie posiadam pirata, a nie zakupilem orginalu? Pytanie o roznice miedzy kopia z orignalnego CD a plytka tloczona nie implikuje momentalnie wniosku, ze posiadam wersje legalna, ciutke inaczej, prawda?
b) Chcialem w koncu sie dowiedziec jakie sa te roznice, nurtuje mnie to zagadnienie niezmiernie, chlopaki, nie badzcie takie, wytlumaczcie!!!!111!(jeden)
c) Skoro juz jestesmy przy temacie piractwa i etyki, chcialbym sie spytac o seriala do Windows'aXP, ktorego oczywiscie mi nie dacie, bo wszyscy posiadanie legalne windows'y, i nie brudzicie sobie rak kradzieza. Napewno wszyscy pracujacie pod Linux'ami, oczywiscie legalnymi dystrybucjami. W ogole, Renegade chodzi pod Linux'em? Napewno skoro brzydzicie sie kradzieza!
d) Cholerka, zazdroszcze Wam, skaczac po forum dowiedzialem, sie ze ktos ma 60gb muzyki! Nie smiem nawet insynuowac, ze to sa nielegalne sciagniete pliki mp3! Mysle, ze to sa po prostu zripowane pioseneczki a na polczkach leza orginaly, mysle ze ten pan po prostu sobie zripowal dla wygody, prawda?
e) Mam nadzieje oczywiscie, ze tym razem moj topic nie zginie w magicznych i tajemniczych okolicznoscia. Wierze, ze staniecie na wysokosci zadania i wytlumaczycie mi dlaczego piracki C&C: Renegade - zly; 60gb muzyki, divx, inne gry, pirackie windowsy - dobre.

Dostalem 2 odpowiedzi, po czym topic znow magicznie zniknol. To bylo niezwykle srogie przezycie. Wciskam efpiec, a tutaj! Buh! Nie mam topicku. Bubu...
Ale zeby zreferowac swoje grozby/prozby przejrzalem forum. O to co znalazlem:
quote:
State : W ca�ym kompie mam moze 500 mp3 I na fobarze nie mam randoma, tyylko po kolei mi leci

quote:
Logan : 3,12 GB muzy mam na dysQ .

Coz, widac nie tylko ja kradne. Znalazlem jeszcze wiecej przykladow, lecz nie pisanych otwartych tekstem, lekko zaowalowane aluzje do tego, ze ktos nie jest do konca full legit. Coz, pozostaje tylko chylic glowe ku hipokryzji zebranych na tym forum panow, lub po prostu zazdroscic im gigantycznych majatkow, bo tyle zespolow i filmow musi kosztowac, nie mowiac o samych nowosciach jesli chodzi o gry.
Czego dowiedzialem sie dzieki tej przygodzie? C&C: Renegade piracki - zly; reszta - dobra. A przeciez jest tak tani. Coz, panowie widac stracili kolege do gry, bo zakupic chcialem orginal od dluzszego czasu, zeby pograc sobie po sieci, ale stwierdzilem, ze wole najpierw wyprobowac czy w ogole te 20-30 zl warto wydawac, nie uzyskalem pomocy, gra nie chodzi za dobrze, wiec co? Nie pograja sobie ze mna, ale jestem pewnien ze sie pociesza tymi nowymi, orginalnymi grami i plytami z muzyka.

Posted by [FPP]Saari on 27-05-2005 19:47:

Hehehehe... fajny wniosek
Ciekawa sprawa z tym, ale ludki pewnie sie zbulwersowaly ze juz tak mala cena za gre a ty dalej na piracie

Posted by insmac*1337 on 27-05-2005 20:25:

Ja kradne i sie tego nie wstydze.

Zwalona moralnosc mam na starosc, heh.

Posted by [FPP]Gazdzik on 27-05-2005 20:47:

e tam

Posted by on 27-05-2005 21:14:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Hehehehe... fajny wniosek
Ciekawa sprawa z tym, ale ludki pewnie sie zbulwersowaly ze juz tak mala cena za gre a ty dalej na piracie

Ty, nie istotne. Poza tym, spojrz na swiadomosc ich jesli chodzi o prawo. Mowie, ze to kopia z orginala, a tutaj nagle 'pirat!'. Omujborze! Powiedzmy, ze mam orginal, robie jego kopie i ona mi nie funkcjonuje. Juz jestem zlodziejem? Nie, prawo mi zezwala na wykonanie jednej kopii zapasowej programu, nawet trzeba robic te kopie, zeby orginaly sie nie zwalily. Szkoda tylko, ze nie mam tego orginalu.

Posted by MaslaV on 27-05-2005 22:54:

Na "forach tematycznych gier" zawsze tak jest. Na boardzie half-life2.pl pro�ba o pomoc w jakiejkolwiek sprawie (nawet je�li si� pytasz kto chodzi� w twoich kapciach) zostaje przywitane tekstem "pirata masz czy orgina�a". Je�li autor topica napisze �e ma orgina�a to w 85 % przypadk�w inni definiuj� jego problem jako przypad�o�� pirackiej wersji. Juz nie wspominam o tych co przyznaj� si� do pirat�w to ju� tylko teksty w stylu "p�a� Valve albo precz".

sam mam orginalnego hl2, serio

Posted by t0d on 28-05-2005 00:33:

quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Szkoda tylko, ze nie mam tego orginalu.

bo go komu� po�yczy�e�..

Art.226 �3. KK - Kto publicznie zniewa�a lub poni�a konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno�ci albo pozbawienia wolno�ci do lat 2.

Posted by G.mbit on 28-05-2005 01:07:

Talking Re Re Kum Kum :P

Hmm ... chyba w pewnym stopniu ludziom dosypuj� czego� do jedzenia co obni�a IQ (mo�e masoni )

Sam pirac� ale mam te� kilka orygina��w, kt�re kupi�em za w�asne uciu�ane pieni�dze. Piraci� nadal b�de, bo musz�. Nie sta� mnie na legalny soft za 500 z� lub gry za 150 z�.
A z tego co napisa� Anouaar mo�na wywnioskowa�, �e ludzie maj� dziwny filtr tego co dobre a co z�e. Wypaczenie i samooszukiwanie.

Degradacja si� pog��bia

Posted by t0d on 28-05-2005 01:14:

to sie chyba nazywa moralno�� Kalego :

Kale ukra�� krowe - dobrze
Kalemu ukra�� krowe - �le

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno�ci albo pozbawienia wolno�ci do lat 2.

Posted by [FPP]glan on 28-05-2005 02:34:

fe fe fe fe i ece raz fee.. jak tak mozna ;} czysta prowokacja.. ee.. no nic.. dobra.. pierniczcy

anni sie nie przejmuj ;d przecie to norma

Posted by bizonek on 28-05-2005 08:19:

pr0-wokacja

Posted by insmac*1337 on 28-05-2005 09:37:

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
to sie chyba nazywa moralno�� Kalego :

Kale ukra�� krowe - dobrze
Kalemu ukra�� krowe - �le

Zapomniales powiedziec, ze jak sie kradnie soft czy gry to rownie dobrze powinno sie ukrasc mercedesa z parkingu

To sa te najbardziej oklepane i niedorzeczne przyklady

Posted by on 28-05-2005 09:44:

Mam generalnie bulwersa po tym ich forum. Zgadzam sie z Maslem. Nie potrafia pomoc w zaden rzeczowy sposob to zwalaja wine na zle wykonana kopie, a gowno moim zdaniem. To juz nie czasy kiedy faktycznie byly problemy z grami kupionymi na stadionie. Teraz kazdy moze sobie sciagnac porzadnego ISO, wypalic, i grac. Bez wiekszych machinacji, ale w koncu, gry sa juz tanie i powinnismy je kupowac.

Posted by t0d on 28-05-2005 10:36:

skoro piractwem jest czerpanie korzy�ci maj�tkowych ze sprzeda�y nielegalnych kopii to mozna powiedziec ze nie jestem piratem bo nie czerp� korzysci (tak jak Anouaar wyzej napisal: dl iso, burn&play)

Posted by BlazoQ on 28-05-2005 10:45:

quote:
skoro piractwem jest czerpanie korzy�ci maj�tkowych ze sprzeda�y nielegalnych kopii to mozna powiedziec ze nie jestem piratem bo nie czerp� korzysci (tak jak Anouaar wyzej napisal: dl iso, burn&play)

Nie ze sprzedazy a z uzywania nielegalnych kopii gier itp. (wlasnosci intelektualnej).

Posted by [FPP]Saari on 28-05-2005 11:32:

Niektore gry ciezko nazwac dzielem intelektu Wtedy tez sie to liczy?

Posted by t0d on 28-05-2005 19:27:

quote:
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
Nie ze sprzedazy a z uzywania nielegalnych kopii gier itp. (wlasnosci intelektualnej).

poczytaj rozdzia� 14
http://nettax.pl/serwis/publikatory...oz.904/zal1.htm

i napisz mi czy znalaz�e� tam co� o u�ywaniu

Posted by BlazoQ on 28-05-2005 19:50:

quote:
poczytaj rozdzia� 14
http://nettax.pl/serwis/publikatory...oz.904/zal1.htm

i napisz mi czy znalaz�e� tam co� o u�ywaniu

o uzywaniu nie znalazlem ale to jest o prawach autorskich, a nie o kradziezy wlasnosci intelektualnej. (wiem ze czasami gry nie sa dzielem intelektu ) no i zebyscie sie nie czepiali to sam tez nie mam orginalnej windozy itp, pisze o tym ze to nie jest zgodne z prawem tylko dlatego ze t0d nie ma racji :>

tak wiec t0d imo czytasz zly fragment kodeksu karnego

o znalazlem
code:
Kodeks Karny Rozdzia� XXXV Przest�pstwa przeciwko mieniu Art. 278. � 1. Kto zabiera w celu przyw�aszczenia cudz� rzecz ruchom�, podlega karze pozbawienia wolno�ci od 3 miesi�cy do lat 5. � 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osi�gni�cia korzy�ci maj�tkowej.

Hmm uzywanie pirackiej kopii programu to jest korzysc majatkowa (wkoncu nie musisz wydawac $ na dany program).

Posted by weirdo on 28-05-2005 21:39:

prawo zezwala na wymienianie si� w�asno�ci� intelektualn� w gronie rodziny/najbli�szych znajomych i, jak kto� ju� wcze�niej powiedzia�, wykonanie kopii jest jak najbardziej legalne

sam nie mam za wielu pirat�w, w gry praktycznie nie gram, z system�w u�ywam FreeBSD na serwerze i slackware linux na laptopie, seriala do opery mam oryginalnego pozostaj� tylko te nieszcz�sne mp3, cho� i tak ostatnio s�ucham tylko radia (http://icecast.ipv6.man.poznan.pl/zloteprzeboje.ogg.m3u)

my�l�, �e nie ma sensu babra� si� z idiotami na forum, znacznie wy�szy poziom jest na usenecie, czy nawet na ircu (cho� z trudem )

you accept (reject, respect);

Posted by on 28-05-2005 21:43:

quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
prawo zezwala na wymienianie si� w�asno�ci� intelektualn� w gronie rodziny/najbli�szych znajomych i, jak kto� ju� wcze�niej powiedzia�, wykonanie kopii jest jak najbardziej legalne

A ta wlasnosc moze byc wykonana przez Pana X z poza rodziny czy to ma byc moja wlasnosc porzyczone tacie? :F

Posted by MaslaV on 28-05-2005 23:50:

Musisz si� o�eni� z ziomem od kt�rego sici�gn��e� gr�

Posted by on 28-05-2005 23:58:

Bde ruchac Carmacka? :>

Posted by MaslaV on 29-05-2005 00:21:

wiesz, jako� nie mam g�owy aby teraz o tym my�le�

Posted by insmac*1337 on 29-05-2005 00:35:

To i tak nie zmienia faktu, ze goraco jak w saunie jest...

Posted by on 29-05-2005 00:56:

Daj spokoj, gotuje sie tutaj... :F

Posted by rcube on 29-05-2005 09:11:

Kto lubi upal ? Ja nie , zwlaszcza gdy nie ma wakacji

Posted by [FPP]Saari on 29-05-2005 09:30:

Kto lubi upal?
Ja naprzyklad tak

Jak jest plaza, morze ewentualnie jeziorko lub rzeczka, jak sa lody i napoje chlodzace, jak jest okazja do tego by sie opalic i wykapac

Posted by t0d on 29-05-2005 09:44:

quote:
tak wiec t0d imo czytasz zly fragment kodeksu karnego

bo ja nie czyta�em KK tylko Ustaw� o prawie autorskim i prawach pokrewnych, rozdzia� dotycz�cy program�w komputerowych nigdy nie moge sobie przypomniec, co jest wazniejsze ustawa szczeg�lna czy kodeks (zbi�r ustaw szczeg�lnych)

quote:
o znalazlem
code:
Kodeks Karny Rozdzia� XXXV (...)� 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osi�gni�cia korzy�ci maj�tkowej.

Hmm uzywanie pirackiej kopii programu to jest korzysc majatkowa (wkoncu nie musisz wydawac $ na dany program).

to zale�y od s�du, i prokuratora a wlasciwie od ich interpretacji tego terminu - anyway dzisiaj tez jest ciepluchowato

Posted by [FPP]glan on 29-05-2005 10:00:

dzisiaj tez kazde piwo wypite na sloncu bedzie dzialalo podwojnie..

Posted by MaslaV on 29-05-2005 17:39:

Nie polecam chodzenia do lasu. Komary jak ****.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 05:12.