FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=16)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=2109)

Posted by chmura on 11-11-2001 09:52:

Angry Lagi

Wiem, ze pytanie jest lamerskie, ale slyszalem, ze 90% osob tu to mili ludzie, ktorzy chetnie odpowiadaja na pytania poczatkujacych . A wiec co mam zrobic aby nie miec lagow gdy gram przez inet w qw ? Slyszalem ze sa jakies serwery proxy i inne tego typu rzeczy ale nie wiem jak to odpalic.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Posted by Kazik on 11-11-2001 15:51:

Re: Lagi

quote:
Napisane oryginalnie przez chmura
Wiem, ze pytanie jest lamerskie, ale slyszalem, ze 90% osob tu to mili ludzie, ktorzy chetnie odpowiadaja na pytania poczatkujacych . A wiec co mam zrobic aby nie miec lagow gdy gram przez inet w qw ? Slyszalem ze sa jakies serwery proxy i inne tego typu rzeczy ale nie wiem jak to odpalic.

Napewno jest to wyt�umaczone bardzo dobrze na jaki� dobrych stronach o Q1 !
Spr�buj na Quake Base, Quake Strefa, lub Quake Site... Napewno na kt�rej� z tych stron zajdziesz opis ,,Jak mie� mniejsze lagi graj�c przez NETA w QW"...

PS.
Sorry, �e nie poda�em konkretnych adres�w, ale ju� je zapomnia�em ( musz� zn�w troch� pogra� w Q1 )...

Posted by chmura on 11-11-2001 19:40:

Sek w tym ze lazilem po tych stronach i dupa blada nic nie pisza o zadnych proxy

Posted by Kazik on 12-11-2001 17:04:

Unhappy Lagi !

quote:
Sek w tym ze lazilem po tych stronach i dupa blada nic nie pisza o zadnych proxy

Wiesz co, ja co� takiego znalaz�em... Kurde, tylko, �e wtedy nie interesowa�a mnie gra przez NETA !
Poszukaj napewno znajdziesz ... Chyba, �e kto� Ci pomo�e, bo szczerze ja tego raczej nie zrobi�... Napewno wejd� na TOPICA to Ci pomog� !

Posted by weirdo on 15-11-2001 16:01:

bardzo mi przykro ale nie ma srodka pomagajacego skutecznie i w kazdej sytuacji - pobaw sie ustawieniami 'rate' i 'cl_maxfps' - zobacz takze czy na innych serwerach tez wystepuja lagi. proxy imho byloby przydatne grajac na odleglym serwerze - np. w usa stawiajac proxy (albo zwykly tunel) na szybkim laczu i connectujac sie przez nie swoim modemem. normalnie proxy uzywa sie jedynie do 'filtrow' i takich tam ale z tym ja Ci nie pomoge bo mi proxy kojarzy sie jedynie np. z w3cache proxy

you accept (reject, respect);

Posted by Kazik on 29-11-2001 16:17:

Unhappy Lagi !!!

M�wi si� trudno, musisz szuka� stron, kt�rych informacje Ci pomog� ...

Posted by misyu on 29-11-2001 19:40:

chmura-->
Jedyna mozliwosc na poprawe polaczenia z serwerem to, jak sam zauwazyles, korzystanie z proxy Qizmo. Najpopularniejszym w Polsce jest proxy RxRa (150.254.194.2:2345), do ktorego laczysz sie QWCLem lub swoim Qizmem i z ktorego nastepnie wbijasz sie juz na serwer.
Ma to swoje dobre strony, poniewaz nie idziesz juz przez polaczenie directowe (Ty <----> serwer) tylko na zasadzie Ty <----> RxR <-----> serwer, a RxR ma lacze bodajze 100mbit, wiec mozna z powodzeniem grac u Szwabow.

Inne sposoby na poprawe polaczenia to:
- zmniejszyc rate
- zmniejszyc cl_maxfps
- sledzic r_netgraph 1 --> jak jest duzo zoltych/czerwonych kresek to grac pozniej trzeba

Generalnie, nawet jakbys sie przez proxy RxRa laczyl (do ktorego przeciez mozesz miec i tak 50ms albo lagi) czy cfg superowe mial, jak pada gateway/router/cholera wie co ze strony TPSy to sobie nie pograsz.

Posted by on 18-01-2002 18:34:

Dzisiaj zalozyli mi stale lacze, a net chodzi mi wolniej niz na modemie, nie wspominajac juz o pingach na qw, ktore eraz soiagaja wartos 500

Posted by Spider on 18-01-2002 18:46:

Ja mam ICP i na 'zamiastowych' servach nie mam czego szukac (RxR jestes krolem!!!)

Posted by Spider on 18-01-2002 19:14:

Re: Lagi

quote:

Wskocz se na forum niesmiertelnego RooS'a
http://fpp.gracz.net/forum

Posted by Nexus6 on 18-01-2002 19:28:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Klarkash-ton
Dzisiaj zalozyli mi stale lacze, a net chodzi mi wolniej niz na modemie, nie wspominajac juz o pingach na qw, ktore eraz soiagaja wartos 500

Taki niski masz ping? Kuswa teraz to bedziesz wymiatal. To widze, ze wygramy opql3

Posted by Nexus6 on 18-01-2002 19:29:

Re: Re: Lagi

quote:
Napisane oryginalnie przez Spider
Wskocz se na forum niesmiertelnego RooS'a
http://fpp.gracz.net/forum

Najlepiej rj-em bo slyszalem ze jest wysoko na platformie

Posted by on 18-01-2002 23:03:

Jak tak dalej pojdzie to przestane grac w qw, bo na takich pingach meczyc sie nie bede

Posted by [FPP]Shooler on 19-01-2002 21:44:

quote:
Jak tak dalej pojdzie to przestane grac w qw, bo na takich pingach meczyc sie nie bede

To co z ta twoja stalka?

Posted by Nexus6 on 20-01-2002 07:13:

quote:

W szachach podobno nie trzeba miec dobrych pingow
looz

Posted by on 28-02-2002 21:31:

Co ma wplyw na pl a co na ping?
Np. dzisiaj mialem calkiem luzny ping rzedu 60-90, ale pl mialem okolo 10-20 w porywach do 40.
Co to jest dokladnie pl? Jak je mozna zmniejszyc?

Posted by chimera on 28-02-2002 21:42:

Lightbulb

PL - packets lost - ilosc pakietow, ktora nie dochodzi do serwera Lepiej miec ping 100 pl 0% niz ping 50 i pl 20% ...

Posted by Gonthar on 01-03-2002 07:12:

Je�eli ��czysz si� w sbos�b:

Quake----Twoje Qizmo----Qizmo Rxr'a----Serwer

Mo�esz zakombinowa� z kompresj� przesy�anych pakiet�w na drodze Qizmo-Qizmo. Czasem przynosi ulg� rz�du PL - 10%. Je�eli masz MQwcl'a to tam te� jest opcja odpowiednia, ale ni cholerki nie mog� sobie przypomnie� jak j� zwali ucina cz�� pakiet�w wysy�anych do serwera, pakiet�w idzie mniej a co za tym idzie spada PL.

Posted by chimera on 01-03-2002 16:29:

Lightbulb

Pomocna dlon : cl_netlimit

Posted by Gonthar on 02-03-2002 10:05:

W�a�nie

btw. Na jakiej wesji stan�� Mqwcl ?

Posted by Gonthar on 02-03-2002 10:08:

tak przy okazji. Chimera, masz jaki� kontakt z Legionem? Bo na icqu nie odpowiada.. chyba z�y, �e przez rok nie wst�pi�em. hyhy... Mozesz si� go spyta� czy ma �r�d�a do konwertera mapek kt�ry kiedy� pisali�my? WC 3.3 roluje, ale gdzie� mi converter wcie�o :-P

Posted by chimera on 02-03-2002 11:20:

Do legiona masz bardzo daleko (rzut beretem) Na icq siedzi zawsze po godzinie 1:00pm. Co do tego konwertera to jesgo dysk byl x razy formatowany : gdzie x= ~inf Wiec watpie zeby to mial ... predzej w glowie. Ale misyu napisal

quote:
Obecny Wcraft, bo 3.3 jest przystosowany do Half-Life, ale Riot wymyslil uniwersalne "Qconverge"

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:12.