FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=16)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=2109)
Lagi
Wiem, ze pytanie jest lamerskie, ale slyszalem, ze 90% osob tu to mili ludzie, ktorzy chetnie odpowiadaja na pytania poczatkujacych . A wiec co mam zrobic aby nie miec lagow gdy gram przez inet w qw ? Slyszalem ze sa jakies serwery proxy i inne tego typu rzeczy ale nie wiem jak to odpalic.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Re: Lagi
quote:
Napisane oryginalnie przez chmura
Wiem, ze pytanie jest lamerskie, ale slyszalem, ze 90% osob tu to mili ludzie, ktorzy chetnie odpowiadaja na pytania poczatkujacych. A wiec co mam zrobic aby nie miec lagow gdy gram przez inet w qw ? Slyszalem ze sa jakies serwery proxy i inne tego typu rzeczy ale nie wiem jak to odpalic.
Sek w tym ze lazilem po tych stronach i dupa blada nic nie pisza o zadnych proxy
Lagi !
quote:
Sek w tym ze lazilem po tych stronach i dupa bladanic nie pisza o zadnych proxy
![]()
bardzo mi przykro ale nie ma srodka pomagajacego skutecznie i w kazdej sytuacji - pobaw sie ustawieniami 'rate' i 'cl_maxfps' - zobacz takze czy na innych serwerach tez wystepuja lagi. proxy imho byloby przydatne grajac na odleglym serwerze - np. w usa stawiajac proxy (albo zwykly tunel) na szybkim laczu i connectujac sie przez nie swoim modemem. normalnie proxy uzywa sie jedynie do 'filtrow' i takich tam ale z tym ja Ci nie pomoge bo mi proxy kojarzy sie jedynie np. z w3cache proxy
you accept (reject, respect);
Lagi !!!
M�wi si� trudno, musisz szuka� stron, kt�rych informacje Ci pomog� ...
chmura-->
Jedyna mozliwosc na poprawe polaczenia z serwerem to, jak sam zauwazyles, korzystanie z proxy Qizmo. Najpopularniejszym w Polsce jest proxy RxRa (150.254.194.2:2345), do ktorego laczysz sie QWCLem lub swoim Qizmem i z ktorego nastepnie wbijasz sie juz na serwer.
Ma to swoje dobre strony, poniewaz nie idziesz juz przez polaczenie directowe (Ty <----> serwer) tylko na zasadzie Ty <----> RxR <-----> serwer, a RxR ma lacze bodajze 100mbit, wiec mozna z powodzeniem grac u Szwabow.
Inne sposoby na poprawe polaczenia to:
- zmniejszyc rate
- zmniejszyc cl_maxfps
- sledzic r_netgraph 1 --> jak jest duzo zoltych/czerwonych kresek to grac pozniej trzeba
Generalnie, nawet jakbys sie przez proxy RxRa laczyl (do ktorego przeciez mozesz miec i tak 50ms albo lagi) czy cfg superowe mial, jak pada gateway/router/cholera wie co ze strony TPSy to sobie nie pograsz.
Dzisiaj zalozyli mi stale lacze, a net chodzi mi wolniej niz na modemie, nie wspominajac juz o pingach na qw, ktore eraz soiagaja wartos 500
Ja mam ICP i na 'zamiastowych' servach nie mam czego szukac (RxR jestes krolem!!!)
quote:
Wiem, ze pytanie jest lamerskie, ale slyszalem, ze 90% osob tu to mili ludzie, ktorzy chetnie odpowiadaja na pytania poczatkujacych. A wiec co mam zrobic aby nie miec lagow gdy gram przez inet w qw ? Slyszalem ze sa jakies serwery proxy i inne tego typu rzeczy ale nie wiem jak to odpalic.
Napisane oryginalnie przez [FPP]Klarkash-ton
Dzisiaj zalozyli mi stale lacze, a net chodzi mi wolniej niz na modemie, nie wspominajac juz o pingach na qw, ktore eraz soiagaja wartos 500![]()
![]()
![]()
Re: Re: Lagi
quote:
Napisane oryginalnie przez Spider
Wskocz se na forum niesmiertelnego RooS'a![]()
http://fpp.gracz.net/forum
Jak tak dalej pojdzie to przestane grac w qw, bo na takich pingach meczyc sie nie bede
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Klarkash-ton
Jak tak dalej pojdzie to przestane grac w qw, bo na takich pingach meczyc sie nie bede![]()
Co ma wplyw na pl a co na ping?
Np. dzisiaj mialem calkiem luzny ping rzedu 60-90, ale pl mialem okolo 10-20 w porywach do 40.
Co to jest dokladnie pl? Jak je mozna zmniejszyc?
PL - packets lost - ilosc pakietow, ktora nie dochodzi do serwera Lepiej miec ping 100 pl 0% niz ping 50 i pl 20% ...
Je�eli ��czysz si� w sbos�b:
Quake----Twoje Qizmo----Qizmo Rxr'a----Serwer
Mo�esz zakombinowa� z kompresj� przesy�anych pakiet�w na drodze Qizmo-Qizmo. Czasem przynosi ulg� rz�du PL - 10%. Je�eli masz MQwcl'a to tam te� jest opcja odpowiednia, ale ni cholerki nie mog� sobie przypomnie� jak j� zwali ucina cz�� pakiet�w wysy�anych do serwera, pakiet�w idzie mniej a co za tym idzie spada PL.
Pomocna dlon : cl_netlimit
W�a�nie
btw. Na jakiej wesji stan�� Mqwcl ?
tak przy okazji. Chimera, masz jaki� kontakt z Legionem? Bo na icqu nie odpowiada.. chyba z�y, �e przez rok nie wst�pi�em. hyhy... Mozesz si� go spyta� czy ma �r�d�a do konwertera mapek kt�ry kiedy� pisali�my? WC 3.3 roluje, ale gdzie� mi converter wcie�o :-P
Do legiona masz bardzo daleko (rzut beretem) Na icq siedzi zawsze po godzinie 1:00pm. Co do tego konwertera to jesgo dysk byl x razy formatowany : gdzie x= ~inf
Wiec watpie zeby to mial ... predzej w glowie. Ale misyu napisal
quote:
Obecny Wcraft, bo 3.3 jest przystosowany do Half-Life, ale Riot wymyslil uniwersalne "Qconverge"
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:12.