FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=3488)
Pomóżcie zbindować gany... pliz
Rozglądnąłęm się po boardzie i nie znalazłem jakiegoś specjalnego miejsca dla newbies stąd moje, może nudne dla wię kszości pytanie: Jak zbindować bronie do klawiszy? Wiem, że tak się robi, wystarczy zresztą zajrzeć w cfg, żeby przekonać się, że to co robię w menu "shoot" zamieniane jest na komendy zapoczątkowane słowem bind. To proste. Ale chciałbym przypisać różne parametry różnym gunom.
Chciałbym móc przypisać: klawisz, sensitivity, fov, być może zoom fov. Ewentualne sugestie co jeszcze można przypisać broni mile widziane.
Przerzuciłem parę configów znanych i mniej znanych graczy, ale albo nie było tego o co mi chodzi, albo nie działało.
Nie jest to sprawa życia i śmierci, ale za konkretną i wyczerpującą pomoc będę zobowiazany.
Gram w q3a pr 1.29 jeśli to istotne.
Re: Pomóżcie zbindować gany... pliz
quote:
Napisane oryginalnie przez slawek
Rozglądnąłęm się po boardzie i nie znalazłem jakiegoś specjalnego miejsca dla newbies stąd moje, może nudne dla wię kszości pytanie: Jak zbindować bronie do klawiszy? Wiem, że tak się robi, wystarczy zresztą zajrzeć w cfg, żeby przekonać się, że to co robię w menu "shoot" zamieniane jest na komendy zapoczątkowane słowem bind. To proste. Ale chciałbym przypisać różne parametry różnym gunom.
Chciałbym móc przypisać: klawisz, sensitivity, fov, być może zoom fov. Ewentualne sugestie co jeszcze można przypisać broni mile widziane.
Przerzuciłem parę configów znanych i mniej znanych graczy, ale albo nie było tego o co mi chodzi, albo nie działało.
Nie jest to sprawa życia i śmierci, ale za konkretną i wyczerpującą pomoc będę zobowiazany.
Gram w q3a pr 1.29 jeśli to istotne.
mail - [email protected]
Bindy
ech no wiec jezeli chcesz np. wybrac raila i zeby ci sie wlaczyl jakis zoom i zmniejszyl sie sensitivity to :
bind # "weapon 7 ; sensitivity 3 ; cg_fov 70"
# < - - tfuj klawisz
A wiec oddzielasz komendy średnikami... mozna z tym robic co chcesz
ADDED :
dam ci kawałeczek mojego konfiga z bindami do broni moze mi wtedy lepiej wytlumaczysz o co cie chodzi :
// WEAPONS BINDS
bind c "weapon 1; sensitivity 6.7" // GAUTLET
bind x "weapon 2; sensitivity 6.0" // MACHINEGUN
bind z "weapon 3; sensitivity 6.7" // SHOTGUN
bind v "weapon 4; sensitivity 7.0" // GRENADE LAUNCHER
bind e "weapon 5; sensitivity 6.7" // ROCKET LAUNCHER
bind f "weapon 6; sensitivity 5.5" // LIGHTNING GUN
bind q "weapon 7; sensitivity 5.8" // RAILGUN
bind r "weapon 8; sensitivity 5.0" // PLASMAGUN
sxl
Dzięki. Tyle to wiem. Ale co z resztą? Wiem, że kazda broń może mieć swoje osobne parametry, np. RL może mieć sensitivity 8, fov 130, może być rysowany na monitorze lub nie itp. Chodzi o to by zróżnicować te parametry dla tak różnych w działaniu, celowaniu i ogólnie w obsłudze broni jak LG i np. GL. Pisze się wtedy:
bind r weapon 5; sensitivity 9, fov 130
bind q weapon 7; sensitivity 4.5, fov 90
i tak z każdą bronią po kolei.
Problem mam z tym jak to się dokładnie opisuje (wiesz, te przecinki i średniki są cholernie ważne)
Co przypomniało mi się właśnie: w cfg mam np. bind q weapon7 ale oprócz tego mam jeszcze przypisany tej broni klawisz 7. Czy zmiany muszę dopisać w obu tych pozycjach czy tylko przy jednej z nich?
nie zabardzo cie qmam ale moze o to ze np.
bind q "weapon 7 ; cg_fov 70 ; sensitivity 3 ; cg_drawgun 0"
nie qmam ciebie weapon 7 to weapon 7 a q to q
ADDED : (**** do zlego posta to dalem)
dam ci kawałeczek mojego konfiga z bindami do broni moze mi wtedy lepiej wytlumaczysz o co cie chodzi :
// WEAPONS BINDS
bind c "weapon 1; sensitivity 6.7" // GAUTLET
bind x "weapon 2; sensitivity 6.0" // MACHINEGUN
bind z "weapon 3; sensitivity 6.7" // SHOTGUN
bind v "weapon 4; sensitivity 7.0" // GRENADE LAUNCHER
bind e "weapon 5; sensitivity 6.7" // ROCKET LAUNCHER
bind f "weapon 6; sensitivity 5.5" // LIGHTNING GUN
bind q "weapon 7; sensitivity 5.8" // RAILGUN
bind r "weapon 8; sensitivity 5.0" // PLASMAGUN
quote:
sxl
Dzięki. Tyle to wiem. Ale co z resztą? Wiem, że kazda broń może mieć swoje osobne parametry, np. RL może mieć sensitivity 8, fov 130, może być rysowany na monitorze lub nie itp. Chodzi o to by zróżnicować te parametry dla tak różnych w działaniu, celowaniu i ogólnie w obsłudze broni jak LG i np. GL. Pisze się wtedy:
bind r weapon 5; sensitivity 9, fov 130
bind q weapon 7; sensitivity 4.5, fov 90
i tak z każdą bronią po kolei.
Problem mam z tym jak to się dokładnie opisuje (wiesz, te przecinki i średniki są cholernie ważne)
Co przypomniało mi się właśnie: w cfg mam np. bind q weapon7 ale oprócz tego mam jeszcze przypisany tej broni klawisz 7. Czy zmiany muszę dopisać w obu tych pozycjach czy tylko przy jednej z nich?
mail - [email protected]
mam tak:
set g "weapon 1 ;sensitivity X ;cg_fov X ;cg_drawgun X ;cg_mouseaccel X"
set mg "weapon 2 ;sensitivity X ;cg_fov X ;cg_drawgun X ;cg_mouseaccel X"
set sg "weapon 3 ;sensitivity X ;cg_fov X ;cg_drawgun X ;cg_mouseaccel X"
...itd
bind Y "vstr g"
bind Y "vstr mg"
bind Y "vstr sg"
...itd
X -wartosc
Y -klawisz
wez jusz dy ya. nie mieszaj ja tesz mam różne vstry ale do bindów od broni? po co ... łatwiej tak ... tylko wiecej config zajmuje
juSZ nie bede
{z}BobeK
nie zabardzo cie qmam ale moze o to ze np.
bind q "weapon 7 ; cg_fov 70 ; sensitivity 3 ; cg_drawgun 0"
qmasz, qmasz...
To chyba jest to o co chodzi...
Sprawdzę, będę mógł napisać na pewno
sxl
Właśnie nad tym się zastanawiałem: czy muszę te zmiany zrobić tu i tu, czy tylko w jednym miejscu wystarczy.
A propos: czy callvote kick niven jest konieczne
Dzięki ludzie.
quote:
A propos: czy callvote kick niven jest konieczne
Nawet nie wiem z czym to się je
To cytat z proponowanego mi configa...
Ale czujny to jesteś....
a jaki to cfg
ktos sobie niezly wpis zrobil
Czego oczekujesz xen0mie - że wskażę kogoś palcem?
Nie przesadzajmy.
Czyjś niewinny żart nie zasługuje chyba na tropienie po boardzie w celu symbolicznege przecież tylko napiętnowania.
Czuję się bezpieczniejszy i spokojniejszy
Pamietam bardzo dobrze... jak tez mialem problemy z napisaniem "dobrego" cfg, az niespodziewanie pojawil sie Sweeper ze swoim textem w FZ (Fpp Zone) na temat pisania cfg. BIG TNX. Tak w ogole to Sweeperowi i calej FZ crew zawdzieczam spory kawalek wiedzy na temat quaka. Wiec pozdarwam FPP Zone. TFE!!
uh ja sobie "zmodernizowałem" configa w wakacje i nie zbyt dużo się w NIM nie zmieniło ... pododawałem sobie głupie vstr'y bleble ("Taniec Słońca") i nagle zajmował koło 18 kB i niedziałał więc wywaliłem te bzdety do innych pliczk00f...
quote:
uh ja sobie "zmodernizowałem" configa w wakacje i nie zbyt dużo się w NIM nie zmieniło ... pododawałem sobie głupie vstr'y bleble ("Taniec Słońca") i nagle zajmował koło 18 kB i niedziałał więc wywaliłem te bzdety do innych pliczk00f...
Chciałem podziękować wszystkim, którzy mi pomogli.
Wszystko działa do dzisiaj ok. Jeszcze raz wielkie dzieki.
Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
BobeK
Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Re Re Kum Kum :P
A może jakieś grzybki do tego ??
Jakiś prawdziwek lub pieczareczka ??
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 16:32.