FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=16)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5025)
linux quake i mysz
Heloł, mam problem maly,
Czemu mysz pod linuxem chodzi tak ciulowo. Mam myche ps/2 i pod win jest dobrze (zajebiscie), a pod linuxem kaszani sie, znaczy sie, musze dawac wieksze sensitivity (czyli jest wieszky baud rate), i sie mysz jakby zapycha przy szybkich ruchac. proboalem ./zqwcl -mrate <blabla> ale chyba gowno to daje albo ja czegos nie wiem, albo cos zle robie. Wogole grac sie nie da :).
jakby ktos mial jakies wskazowki np: libvga.config taki jak trzeba to 100x dzieki.
Mycha w samym linuxie chodzi wolniej - z tego co zauwazylem i trzeba to sobie ustawic. Jakiego masz linuxa? I jakie okienka? U mnie na mandrake i kde robisz z mycha co chcesz w konfigu.
Nexus - przed napisaniem odpowiedzi proponuje przeczytania najpierw pytania : chlopak pyta sie o ustawienie svga zeby grac spod konsoli a nie pod x-ami. Najwazniejsze to wylaczyc gpm bo svga nie chce razem z nim wspoldzialac (myszka zle reaguje).
gpm nawet nie wlaczam bo nie odczulem jeszcze korzysci :), no coz wiem na pewno ze chodzi o to ze pod windowsem mam 90 hz odswiezanie myszy, a pod shellem tak nie mam. Wiec tak, x nie uruchamiam bo nie ma po co :). Mam mandrake 7.2 jadro 2.2.17, mysle jeszcze o sciagniecia driverow referecyjnych logitecha, takie jak pod windwos ale nie wiem czy isntenieja pod linuxa (?).
W zasadzie dla szarego gracza z cienka myszka to i tak zajebiscie chodzi :), ale ja nie moge scierpiec, tego zwolnienia przy szybkich ruchach. Mozliwe ze to wina niemojego(pozyczony) a4techa ktory nie wyciagnie wiecej niz 90hz, a linux mu kaze wiecej. Moze jak bede mial nowa (uteskiona) mysz logitecha to bedzie chodzilo. Pozatym "mycha w samym linuxie chodzi wolniej", no coz skoro linux jest taki super hiper konfigurowalny to moze da sie to zmienic.
Hmm co do "-rate" to zobacz od srodka plik zquake i poszukaj pod koniec pliku powinny byc wszystkie komendy, ktore mozna dolaczyc przy uruchamianiu zquake'a - powinno tam tez byc -rate i inne badziewia.
Wiem jak ustawic 200Hz pod x-ami. W /etc/X11.../X11Config-4 (zalezy od linuxa) dopisz w sekcji myszki :
"Option" "SampleRate" "200" (w przypadku redhata to tak wyglada). I pozostaje ci grac spod x-ow w gl'u
bawilem sie -mrate a -rate chyba nie istnieje.
Zaraz sciagne i zajrze do srodka pliku.
Jak to nie istnieje jak w samym pliku wykonywalnym jest taki wpis :
"MOUSERATE -mrate". Jak nie wierzysz to sobie sprawdz u siebie.
quote:
Napisane oryginalnie przez chimera
Nexus - przed napisaniem odpowiedzi proponuje przeczytania najpierw pytania : chlopak pyta sie o ustawienie svga zeby grac spod konsoli a nie pod x-ami.
Jestes ZIELONY Po co ladowac do pamieci 60MB syfu eby pograc w quaka'a i jeszcze w dodatku pod softem ... gdyby chcial w gl'u to by sie nie pytal o to, co nie ? Pod x'ami odpalenie to zaden problem - tylko pod konsola jest problem z myszka.
beee bawilem sie -mrate a -rate chyba nie istnieje.
chimer Jak to nie istnieje jak w samym pliku wykonywalnym jest taki wpis :
"MOUSERATE -mrate". Jak nie wierzysz to sobie sprawdz u siebie.
Przeczytaj dokladnie co napisalem wczesniej, niewazne pisze tez
ze default -mrate 1200 kbit/s chyba, nie pamietam, ale wpisywalem rozne kosmiczne wartosci do -mrate ale nie odczulem roznicy.
a -mrate 200 dziala ? Jak nie to proponuje przesiasc sie na x'y tam bez problemu sie da 200Hz ustawic. :/
a ja proponuje odpalac pod win32
a da sie full screen pod x ? tylko nie gl, bo gl nie lubie, a jak uruchomie svgalib to i tak korzysta z ustawien shellowych, czyli dalej jest ciulowo.
Quake pod x'ami na pelnym ekranie chodzi na pewno w gl'u ... jak ci sie nie podoba grafa w gl'u to z http://mqwcl.of.pl zaciagnij mqwcl pod linuksa glmqwcl.glx i dodaj do konfiga gl_max_size 2 (ewentualnie 1 jak wolisz calkiem gole sciany) i gl_picmip 4 i bedzie wygladac lepiej niz w sofcie. Po odpaleniu wpisze _windowed_mouse 1 i daj alt+tab (przynajmniej pod enlightenment'em tak sie daje full screen) i nie zapomnij, ze w konfigu do x'ow musi byc wybrana przez ciebie rozdzielczosc np. 640x480.
Metoda bardziej ekstremalna "wine mqwcl.exe"
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:48.