FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5223)
Logi z irca i co za tym idzie.
Natknąłęm się na mały problem z odbiorem pewnego zjawiska, z którym ostatnio kilka razy się spotkałem.
Chodzi mi o publikowanie logów (bo chyba tak to się nazywa) z rozmów prowadzonych na rozmaitych czatach, czy też przy użyciu podobnych mediów internetowych.
Konkretne dwa przypadki to weirdowe gadki z jakimś newbie q2 podczas gry i zamieszczony w formie column zapis rozmowy z kandydatem do klanu CS by toxicity.
Oba te zapisy wrzucone na forum .fpp.pl i seriws xreality łączy jedna wspólna rzecz - są rzeczywiście zabawne. I takie też było zamierzenie publikujących - rozśmieszenie czytelników. Sama intencja godna nagrody, tym bardziej, że i materiał przedni. Szczególnie zapis weirdo, gdzie komunikaty emitowane przez samą grę są cudownym komentarzem do rozmowy mistrza z lamką . Z kolei to co robią chłopcy z klanu CS przesłu****ący kandydata (namowy na stworzenie logo, wiersza opiewającego klan, wreszcie samo zaprzysiężenie oraz próby sprostania tym zadaniom przez ubiegającego) to jeden wielki lol. Już od samego początku wiadomo, że chodzi im o to tylko by jak najbardziej kolesia podpuścić. Biorąc pod uwagę późniejsze upublicznienie rozmowy, nie można oprzeć się wrażeniu, że celem ich było, co tu gadać - ośmieszenie człowieka. Wykorzystano jego naiwność, może i głupotę w celu zabawy na naprawdę szerokim forum.
I tu pojawił się (przynajmniej w moim starczym, ukształtowanym w czasach bezinternecia umyśle) problem...
OK, jest zabawnie.
Zapis jest obiektywny. Nikt nie kazał "ofiarom" pisać tego co napisali. W przypadku kolesia z CS - pisał to na jakimś kanale irc, więc od początku chyba zdawał sobie sprawę, że wypowiada się i może robi z siebie durnia publicznie. (Chyba, że korzystali z prywatnego kanału - ale wtedy nie gnębiłyby mnie wątpliwości - od razu uznałbym to za zwyczajne świństwo)
Ale są ofiary. Pewnie, wystarczy zmienić nick i po kłopocie...
Można też w ogóle się olać. Sieć pełna jest głupców - jeden w tę czy we w tę...
Ale przyznaję, że trochę mnie to zirytowało... Odniosłem wrażenie, że naruszono prywatność i czyjeś dobre imię...
Może się mylę. Może takie właśnie są zasady? Może każdy przejaw działalności w sieci - obojętnie: jawny czy prywatny - należy do wszystkich jej użytkowników i może zostać użyty w dowolnym celu?
Och, pewnie bez sensu biję pianę...
Ale mam posta więcej...
http://www.eko.net.pl/~ks/worldtradecenter.txt
coz moge powiedziec... gdyby uniemozliwic upubliczniania tresci przeprowadzonych rozmow, wydarzen byloby jak za epoki komunizmu - kazde zdjecie gierka przed opublikowaniem musialo byc zaakceptowane przez komitet cenzorow.
wedlug mnie nalezy byc odpowiedzialnym za swoje slowa. zachowujac sie, za przeproszeniem, jak skonczony idiota nie mozna liczyc na czyjas wyrozumialosc (co innego, w prywatnej rozmowie (na irc na /msg czy w quake przez komende talk) gdzie moga powstac watpliwosci). nalezy liczyc sie z konsekwencjami swoich wypowiedzi.
quote:powinienes skonczyc z irytujacym nawykiem dopisywania sie do wszystkiego nie majac pojecia o konkretnym temacie.
rcube wrote:
Dobrze gada![]()
No bardzo Ci dziękuję MaslaV
Każdy ładnie cztery elementy jednych tchem wymienia i ja też je wymienię, co tak będę głupio stał to: pieniądze, forsa i oczywiście szmal.
Za offa. Przecież uczył Cię venotom żeby OT pisać...
Co do rcuba, to tak szybko odpisał, że wątpię by zdążył przeczytać. (co najwyżej uśmieszki obejrzał)
Ale mnie to juz nie obchodzi - skorzystałem z rad venotoma
Za offa. Przecież uczył Cię venotom żeby OT pisać...
Co do rcuba, to tak szybko odpisał, że wątpię by zdążył przeczytać. (co najwyżej uśmieszki obejrzał)
Ale mnie to juz nie obchodzi- skorzystałem z rad venotoma
![]()
A tak wogóle to o czym my tutaj rozmiawiamy![]()
w sumie to weirdo ma troche racji...bo jak ktoś kogoś bluzga (już kilka razy widziałem rozmowy z gg jak to ktoś bluzga na jakiś klan). Więc w sumie w niektórych sytuacjach nie jest to złe. Ale z drugiej strony czasem ludzie przesadzają i wycinają niektóre texty....
w sumie to weirdo ma troche racji...bo jak ktoś kogoś bluzga (już kilka razy widziałem rozmowy z gg jak to ktoś bluzga na jakiś klan). Więc w sumie w niektórych sytuacjach nie jest to złe. Ale z drugiej strony czasem ludzie przesadzają i wycinają niektóre texty....
no nic.. hmm przeciez nie zawsze gadajac z inna osoba jest to rozmowa nastawiona zeby druga osobe osmieszyc. poprostu z rozmowy moze wyjsc smieszna gadka i mozna sie nia przeciez podzielic z innymi? przecie to nie nasza wina ze druga osoba samoistnie z siebie robi pajaca
ekhem...rcube..nie chce być niemiły, ale nie nabijaj! bo mam takie wrażenie, ze troche to robisz a twoje posty nic nie wnoszą...dodałbyś chociarz swoje zdanie...i nie dopowiadaj ze dobrze powiedziane czy ze siwęta racja....bo wiem ze wiesz ze wiem ze mam racje
Każdy ładnie cztery elementy jednych tchem wymienia i ja też je wymienię, co tak będę głupio stał to: pieniądze, forsa i oczywiście szmal.
quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
ekhem...rcube..nie chce być niemiły, ale nie nabijaj! bo mam takie wrażenie, ze troche to robisz a twoje posty nic nie wnoszą...dodałbyś chociarz swoje zdanie...i nie dopowiadaj ze dobrze powiedziane czy ze siwęta racja....bo wiem ze wiesz ze wiem ze mam racje![]()
raz sie zdarzyl mi taki moment na ircu ze nie chcialem zeby TEN czlowiek wkleil loga z nim na jakims kanale co zrobil ale szczegul
quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Chciałbym, ale nie mam dokąd![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez chimera
Co do tematu to chyba kazdy internauta wie, ze prawie wszystko co robi jest gdzies logowane. Jak ktos wykorzysta to pozniej w celach "humorystycznych" to nalezy tylko i wylacznie siebie za to winic. Bo kto kazal mu takie nieprzemyslane teksty wipisywac ?
ja mam wszystkie logi od czasu kiedy zaczalem wchodzic na irca (tzn 4 lata) i lubie sobie poczytac co kiedys, komus, cos tam napisalem lub z samego siebie tak jak napisal wczesniej glan
Edytowane przez [kosz]Krowa dnia 01-03-1337 o godz. 13:37
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZonK
lub z samego siebie
offtopic:
rcube
rcube
quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Ciekawe, wam wszystkim chodzi o jakieś tam posty?
[...]
jak widac wiekszosci spolecznosci tego boarda zalezy by miec postow jak najwiecej.. i szukaja gdzie moga sie dopisac .. przeciez to nie ma sensu takie nabijanie.. zobaczy moderator i jeb postow mniej a czasem nawet 0 wiec sie ludzie opanujcie
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:26.