FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5334)

Posted by LaGranda on 03-04-2002 13:34:

Exclamation PSX oR GC!

Dosyc mam kuchnia tego ciaglego wydawania kasy, na coraz to nowsze karty graficze, procki, memorsy i inne piz...stwa! Srednio rocznie wydaje na modernizacje kompa 35-40 bankow. I tak ostatnio sobie pomyslalem, ze skoro gram z gierek na pc tylko "ku trzy", to czy niebyloby rozsadniej zostawic se pc do kwasa i netu i zainwestowac w konsole. Podczas ostatniej zagranicznej eskapady (17-30 marca) napalilem sie troche na psx2, gc (gamecube), xbox`a (m$ shit tu se daruje). Rozwazam ostatnio powaznie kupno konsoli, co o tym sadzicie i ktora z next-genow uwazacie za nalepsza. Moze ktos ma jakas konsolke, to niech zareklamuje!

narazie jestem zdecydowany na psx2, tylko jeszcze nie wiem jakie ceny sa i jak z gierami z netu.

Posted by [STER]climhazzard on 03-04-2002 13:39:

poczekaj na ps3 (bedzie - ale kiedy???)

generalnie jestem wierny playstation - qpil bym ps2

gamecube nie bedzie mial net'u - gierki wydawac bedzie chyba tylko nintendo, gry beda na mini-dvd - wiec trzeba bedzie bulic jeszcze wiecej niz za pc

x-box - moze byc ciekawy - pozyjemy obaczymy...

Posted by MaslaV on 03-04-2002 14:41:

ja bym wacha� si� tylko mi�dzy ps2 a xboxem, my�l� �e gc nie b�dzie mia� w polsce popularno�ci

Posted by Ulraunt. on 03-04-2002 18:50:

Wiem ,�e to troche nie w temacie ale najch�tniej sprawi� bym sobie GBA, naprawde s� na ni� �wietne gierki (od typowych "arkad�wek" po eRPGi)

Posted by Cali on 03-04-2002 19:17:

Najlepiej kup X BOXa dla takich gierek jak Hallo warto miec ta console

Posted by LaGranda on 04-04-2002 06:55:

Z tych pokreconych odpowiedzi wynika mi, ze najlepiej bedzie jak kupie sobie psx2. Xbox i hallo + pare innych gier to za ma�o, na psx3 ne chce mi sie czekac, gba bardzo fajny, ale juz niedlugo powinna sie pojawic nowa mala konsolka ps32. Z malych to najlepiej kupic teraz neogeo pocketa za 150 zl + po 100 gierki - calkiem sporo ich jest.

Prosze o bardziej konstruktywne wypowiedzi

Posted by Insmac_old on 04-04-2002 13:47:

Generalnie polecam PS2. Ale gry s� drogie (200 z� - 300 z�), chyba �e chcesz je kupowa� "legalnie inaczej"

Posted by LaGranda on 04-04-2002 19:09:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Insmac
Generalnie polecam PS2. Ale gry s� drogie (200 z� - 300 z�), chyba �e chcesz je kupowa� "legalnie inaczej"

bede uzywac kopi bezpieczenstwa dostepnych w necie

Posted by CaRgOOL on 04-04-2002 21:40:

quote:
Napisane oryginalnie przez LaGranda

bede uzywac kopi bezpieczenstwa dostepnych w necie

Jak bedziesz kupywac PS2 to, wez pod uwage model konsoli
najlepszy jest IMHO v5 (najnowszy) bo najmniej podatny na usterki. W starszych po przerobce zdarzalo sie ze padal laser...

Zreszta polecam ci stronke : http://konsole.of.pl
tam znajdziesz odpowiedzi na wiekszosc pytan zwiazanychz PS2 i nie tylko.

Gratuluje wyboru!!!

-----------------------------po edycji--------------------------

Na poczatek polecam :
- Gran Turismo 3 (co za grafioza!)
- GTA3 (jak ja lubie bic staruszki )
- Devil May Cry (miodzio siekanka)
- Pro Evolution Soccer (zjada FIFE na sniadanie)
Jak bys chcial cos z konkretnego gatunku to moge ci poradzic.

Posted by pietros on 04-04-2002 23:43:

tylko teraz wez pod uwage to ze doom3 i q4 wychodza najpierw na xboxa potem na pc a niewiadomo czy kiedykolwiek na ps2. poza tym xbox to prafie pecet wiedz nie poczujesz tak bardzo tej przesiadki noi z zapowiedzi gier wynika ze specyfika gier na xboxa nie bedzie odbiegala wiele od pecetowych za to ps2 to calkiem inny swiat tam najwiekszym priorytetem jest grafa

Posted by Insmac_old on 05-04-2002 08:33:

quote:
Napisane oryginalnie przez pietros
tylko teraz wez pod uwage to ze doom3 i q4 wychodza najpierw na xboxa potem na pc a niewiadomo czy kiedykolwiek na ps2. poza tym xbox to prafie pecet wiedz nie poczujesz tak bardzo tej przesiadki noi z zapowiedzi gier wynika ze specyfika gier na xboxa nie bedzie odbiegala wiele od pecetowych za to ps2 to calkiem inny swiat tam najwiekszym priorytetem jest grafa

Tyle tylko, �e PS 2 si� nie rozwija, i wystarczy kilka miesi�cy, aby grafa na PC-tach by�a lepsza od tej na PS 2.

Posted by pietros on 05-04-2002 08:45:

tia hardware nie lecz softwarowo bardzo, popatrz na serie tekkena na psx. a niestety na pececie programisci ida na latwizne a my za to placimy ze swojej skarbonki. nie jestem zwolennikiem psx2 pecet to dla mnie podstawa lecz gdybym mial sie przesiasc to na xboxa.

Posted by Insmac_old on 05-04-2002 08:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez pietros
tia hardware nie lecz softwarowo bardzo, popatrz na serie tekkena na psx. a niestety na pececie programisci ida na latwizne a my za to placimy ze swojej skarbonki. nie jestem zwolennikiem psx2 pecet to dla mnie podstawa lecz gdybym mial sie przesiasc to na xboxa.

Tzn. konsole og�lnie s� lepiej zrobione, szybsze (nie tylko dlatego, �e maj� lepsze bebechy - nie s� obci��one dodatkowymi programami etc.)

Konsola to jest jaki� rok do przodu przed pecetami...gdyby robili nowe PS-y, GC itd. co rok, to pecet by nie mia� szans pod wzgl�dem oprawy gier...

Fajna sprawa to to, �e na konsoli ogl�dasz sobie obraz na du�ym telewizorze - to jest du�y plus...

Posted by [STER]climhazzard on 05-04-2002 14:29:

poza tym licz� si� gry...

tylko na ps2 (i ewentualnie arcade) zagrasz w takie gry jak Final Fantasy X i Tekken 4...

ale Ja zobaczy�bym najpierw jak b�dzie z x-box'em - bo wbrew pozorom to mo�e by� niez�a maszyna...

Posted by CaRgOOL on 05-04-2002 17:12:

quote:
Napisane oryginalnie przez [STER]climhazzard
poza tym licz� si� gry...

tylko na ps2 (i ewentualnie arcade) zagrasz w takie gry jak Final Fantasy X i Tekken 4...

ale Ja zobaczy�bym najpierw jak b�dzie z x-box'em - bo wbrew pozorom to mo�e by� niez�a maszyna...

'

Wlasnie!
Licza sie gry, a ja na pececie nie znajde takich gier jak Tekken, a FF X to moze bedzie za 2 lata na PC. Poza tym jezeli ktos rozwaza kupno konsloi, tzn ze pasuja mu gry ktore sa dostepne na ta platforme sprzetowa.
Poza tym nie ma to jak zasiasc sobie wygodnie na kanapie przed telewizorkiem z borwarkiem w lapce i bezstresowo grac.
Bez pierd**enia sie z konfiguracja klwiszy, grafiki(jesli slabszy sprzet) itp.
Ja doszedlem do tego samego wniosku, ze nie ma sensu wydawac kupy szmalu na upgrade'y do PC'ta skoro na konsoli bede sie cieszyl z zajeb**tych gier przez 3-4 lata.
Co z tego ze grafika na PC w koncu dorowna tej z konsol skoro w tym czasie ja zdarze sie nia nacieszyc, przez ten czas oczekiwania, a kiedy w koncu gry na peceta beda mialy taka grafe, to bedzie trzeba wywalic znowu szmal na dopalki.
Takze polecam kazdemu kupno konsoli, jako alternatywy dla Peceta na ktorym rzadza strategie i FPS'y
Na konsoli natomiast rzadza wszelkiego rodzaju Arcade'y(bijatyki itp), poza tym wyscigowki(Gran Turismo, WRC,Colin), TPP'ki, jRPG'i, Survival Horrory (Silent Hill, Resident Evil) i wiele wiele innych.
Dobra wystarczy, chociaz moglbym tak pisac bez konca.

Podsumowujac :
Warto miec PeCeta i konsole bo sie doskonale uzupelniaja.

Czekam na bluzgi

Posted by CaRgOOL on 05-04-2002 18:03:

quote:
Napisane oryginalnie przez [STER]climhazzard
(..)ale Ja zobaczy�bym najpierw jak b�dzie z x-box'em - bo wbrew pozorom to mo�e by� niez�a maszyna...

Wydaje mi sie ze narazie nie ma sensu kupywac X-box'a, bo:

1. Oficjalna polska premiera bedzie na jesieni, a sprowadzane X-boxy kosztuja w granicach 2000-2500 zl
2. Nie wiadomo co z kopiami bezpieczenstwa (bo o chipie nie slyszalem zadnym)
3. Jest jeszcze malo tytulow i trzebaby czekac przynajmniej pol roku
4. Nie lubie Billa

Posted by chimera on 05-04-2002 22:17:

Xbox to zwykly pecet z windowsem 2000, wiec kazda gra spod niego predzej czy pozniej wyjdzie na pc. Wiec ps2 wydaje sie lepszym wyborem jezeli ma sie wypasionego peceta (a wnioskuje to z kasy jaka wydajesz na niego). Sony siedzi w tym biznesie na tyle dlugo, ze wypchnelo sege i pare innych firm z podworka i praktycznie wszytkie firmy pisza dla nich gry. Co z tego ze bill sypnie kaska producentom jezeli pozniej nie bedzie komu sprzedac tych gier a na razie ps2 ma wieksza sprzedalnosc w usa a o japoni lepiej nie wspominac.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:31.