FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=64)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=7044)

Posted by Swiety on 15-06-2002 20:50:

Podsumowanie moich tematów o skryptach

Thx dla Maziomir-a za przywrócenie tego tematu. Od ostatniego razu wymyśliłem parę mniej lub bardziej sensownych skryptów. Może komuś tutaj coś się z tego przyda. Przy okazji usystematyzuję to co wcześniej napisałem o różnych skryptach.

Wyjaśnienia pokażę na przykładzie części mojego configu. Na wstępie trochę wyjaśnień i opisu. Config trzeba było rozbić na kilka mniejszych ze względu na bezsensowne ograniczenie wielkości configu do 16 kB

Wszystkie skrypty są powiązane ze sobą, jeśli ktoś chce wybrać tylko kilka dla siebie to musi je trochę zmodyfikować. Np. skrypt do granatów jest powiązany ze skryptem dla inżyniera, pancerfausta.

awsd - Chodzenie

q - Przełączanie broni pomiędzy tylko np. thompson-em i pistoletem
e - Przełączanie pomiędzy tylko np. apteczką \strzykawką lub amunicją\flarą.

Skrypt działa tak, że jeśli aktualnie używamy apteczki \strzykawki to każde naciśnięcie q przełącza na thompsona. Powtórne naciśnięcie q przełącza na pistolet. Jeśli aktualnie mamy aktywną broń to każde naciśnięcie e powoduje przełączenie na apteczkę \amunicję. Skrypt powoduje wyłączenie modeli broni ale
włącza modele apteczek \strzykawek itp. Osobiście wolę strzelać z wyłączonym modelem broni ale wolę widzieć czy mam w ręku apteczkę czy strzykawkę.

Dla osób które do zmiany broni używają kółek myszki można łatwo zmodyfikować skrypty poprzez zastąpienie linijkę z "bind q" i "bind e" na linijki z obsługą kółka myszy

z,x - zoom - Ustawione jest przejście od razu na maksymalny albo minimalny zoom

Ctrl - skrypt do kucania, pierwsze naciśnięcie Ctrl powoduje kucnięcie, drugie powoduje wyprostowanie (nie trzeba przytrzymywać cały czas klawisza żeby kucać)

alt - sprint
Shift - Kucnięcie (trzeba przytrzymywać)

c - włączenie celownika snajperki, kucnięcie i zmiana sensivity na 2 razy większe( większe sensivity przydaje się przy strzleaniu ze snajperki), powtórne naciśnięcie c powoduje przełączenie na pistolet i powrót do standardowego
sensivity. Dodałem automatyczne zoomout po wystrzale ze snajperki jeśli strzelaliśmy z włączonym zoomin. Jak dla mnie bardzo przydatny skrypt

F3 - modyfikacja powyższego skryptu dla snajpera. Po wystrzale ze snajperki jeśli byliśmy wyprostowani automatycznie kucamy. Przydatne przy pojednyku z innym snajperem kiedy kucamy za jakąś przeszkodą i wychylamy się poprzez
wstawanie.

b - Ustawienie wszystkich zmiennych w skryptach na default

Skrypty dostępne pod ctrl i c chociaż ułatwiają życie (nie potrzeba trzymać cały czas klawisza do kucania to mają jedną przykrą wadę. Jeśli nas zabiją podczas działania tego skryptu (kucnięcia) to są problemy z respawnem. Trzeba wpisać ręcznie w konsoli - movedown.

f - Activate
g - lornetka
r - reload

- - Vote No
= - Vote Yes

1,3 - Wychylanie się w prawo \w lewo
2 - granat
4 - nóż
5 - strzykawka\nalot\dynamit
6 - apteczka\amunicja\kombinerki

7 - Skrypt do granatów ( Standardowo włączony). Jeśli naciśniemy 2 i fire to nie potrzeba trzymać cały czas przycisku myszy. Pierwszym kliknięciem odbezpieczamy granat, a drugim wyrzucamy. Daje nam to większą swobodę ruchów podczas rzucania granatu z opóźnieniem. (Nie trzeba trzymać wspomnianego klawisza myszy). Jeśli chcemy daleko rzucić granat to ten skrypt trochę przeszkadza, dlatego dopisałem możliwość wyłączenie go. Skrypt do granatów ma podobnie jak skrypt do kucania ma jedną wadę. Jeśli zabiją nas po wyjęciu
zawleczki ale przed wyrzuceniem granatu to po respawnie będziemy mieć efekt "zacięcia się broni". Ja zapobiegłem w ten sposób że każde przełączenie się na broń lub apteczki lub wciśnięcie b - eliminuje tą wadę.

F9 - Skrypt do wyboru klasy żołnierza. Pierwsze naciśnięcie powoduje wybór pancerfausta, następne mauser, flamethrower i venom gun.

F10 - Wybór porucznika
F11 - Wybór inżyniera
F12 - Wybór medyka

End - Wybór teamu Insert-Axis Home-Allies PageUp-Spectator powtórne End-anuluj

Delete - Wybór miejsca respawnu Insert-Axis side Home-Allies side

Pause - Skrypt do nagrywania dema. Powtórne naciśnięcie Pause powoduje
przerwanie nagrywania dema.

+,- na klawiaturze numerycznej - Zmiana głośności na większą /mniejszą

m - Kill script. Skrypt do samobójstwa. Bardzo potrzebne . Serio. Może to komuś wydawać się śmieszne ale samobójstwo to podstawa w Wolfie. W połączeniu ze
skryptem do wyboru klasy żołnierza i miejsca respawnu może zadecydować o przegranej lub wygranej drużyny. Żeby nie wywołać przez pomyłkę, trzeba nacisnąć dwa razy.

Weźmy hipotetyczną sytuację na mapie depot. Jesteśmy allies, axis praktycznie wyłącznie się bronią, nasi inżynierowie są gdzieś w okolicy axis elevator. Aż tu nagle ktoś po cichu na 2 sekundy przed naszym respawnem podkłada dynamit przy allied field i nie mamy nikogo bezpośrednio na obronie. Co robic ? Przez dwie sekundy nie zdążymy wpisać w konsoli kill, wybrać w limbo menu inżyniera i miejsce respawnu allied side ( w Cargo Bay )
Daję kill-a ( dwa razy naciskam m), szybciutko później naciskam F11 (inżynier) i del + home (allied spawn side) po czym zabijam czającego się w okolicy inżyniera i spokojnie rozbrajam dynamit .

Tutaj drobna uwaga - Jeśli ktoś robi ryzykowny rajd inżynierem na mapie depot lub assault z nadzieją że nikt go nie zauważy to niech nigdy nie podkłada dynamitu na kilka sekund przed respawnem wroga (Jeśli oczywiście potrafi obliczyć kiedy jest respawn przeciwnika). Zawsze to lepiej zrobić kilka sekund po respawnie. Bardzo pozyteczny skrypt

h - Skrypt dla pancerfausta. Tutaj wykorzystałem jedną ciekawą przypadłość pancerfausta - Pancerfaust jak wiadomo odpala się z opóźnieniem 0.75 sekundy. Jeśli w tym czasie zmienimy broń to możemy przerwać odpalenie pancerfausta.
Po włączeniu tego skryptu przerwanie odpalania pancerfausta będzie można wykonać powtórnym naciśnięciem przycisku myszy a nie poprzez zmianę broni. (Przyciskiem myszy jest chyba szybciej przerwać)

Jeśli ktoś się zapyta po co przerywać odpalanie pancerfausta tzn. że nie wie jak posługiwać się tą bronią i ten skrypt nie jest mu potrzebny.

j - Skrypt do zmiany fov-a. Mniejszy fov to lepsza celność, ale też i mniejsze pole widzenia. Ja osobiście wolę grać na najmniejszym fov ale za to częściej się rozglądać. Czasami częste rozglądanie się na boki jest męczące dlatego kiedy chcemy obserwować obszar pod większym kątem możemy sobie zmienić
fov ze standardowego 90 na 135 klawiszem j. Powrót do standardowego fov następuje poprzez powtórne naciśnięcie j lub któryś z klawiszy zmiany broni.

n - Skrypt dla inżyniera. Jeśli weźmiemy kombinerki i naciśniemy tylko raz klawisz myszki to nastąpi automatyczne kucnięcie i akcja rozbrajania. Raczej znikoma przydatność, może się przydać gdy ktoś strzela z daleka do inżyniera, a my wykonujemy łatwiej taniec koło dynamitu rozbrajając go
(nie trzeba wciskać jednocześnie myszki i klawisza kucnięcia)

F2 - skrypt dla medyka. Przydatność podobnie jak w przypadku skryptu dla inżyniera znikoma. Może być przydatne dla osób z zachwianą koordynacją ruchową czyli dal tych co mają problemy z jednoczesnym kucnięciem i wbiciem strzykawki. Działa to to na takiej zasadzie że po wyborze strzykawki naciśnięcie
klawisza myszy powoduje automatyczne kucnięcie, akcję strzykawką i wyprostowanie się.

Aliasy

Alias czyli zastąpienie wybraną przez nas nazwą, innej komendy, ciągu komend skryptu itp. Wywołanie aliasu w Wolfie komendą \vstr [nazwa_aliasu]

Ponieważ niektóre rzeczy są rzadziej wykonywane a wszystkie klawisze na klawiaturze są zbindowane ( komunikacja, skrypty itp. ) to część rzeczy muszę wywoływać z konsoli zamiast poprzez naciśnięcie klawisza.

min - Ustawienie grafiki na najszybszą.
max - Ustawienie grafiki na bardziej szczegółową.
punkon - Ustawienie bardziej rygorystycznych wartości komend cg_bobup, r_intensity.
punkoff - Mniej rygorystyczne ustawienia

demko - Alias wywołujący skrypt do zmianyszybkości oglądania dema. Za pomocą kursorów można zwiększać /zmniejszać szybkość odtwarzania dema /
zatrzymywać i powracać do normalnej szybkości.

ksywa - Alias wywołujący skrypt do zmiany ksywki na jedną z wielu. Na pewno przyda się osobom grającym często pod fake nickami .

Załączam swój config w którym są zawarte powyższe skrypty

Posted by Buli_old on 22-06-2002 20:11:

no no swiety jestem pod wrazeniem jestes moj masta guru jesli chodzi o configa w wolfie

Posted by MAr-n on 22-06-2002 22:29:

Niezly konfig tylko ja juz sie przyzwyczailem do tego wciskania klawisza pod kucanie i robie to juz automatycznie ale reszta jest zeyebista Jestem pod wrazeniem

P.s jakos wczesniej nie widzialem tego topicu

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"

Posted by [FPP]Vk on 22-06-2002 23:36:

Thumbs up

Brawo Święty bardzo ładny config. Pozwolisz że sobie coś z niego pożyczę?

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 01:58.