FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=7690)
q3 umarl?..
Heh.. to co sie dzieje ostanio w naszym "pieknym" kraju to jedna wielka PARODIA. Chodzi ofkoz o CGL#3, a konkretniej jego eliminacje.. poczytajcie sobie kolumne Sweepa- http://q3.fpp.pl/?pl:pages:show:742 jak mozna miec wogole takie podejscie do turniejow. Przeciez CGL jest impreza ogolnopolska a nie jakims lokalnym turniejem dla przecietniakow. Admini z niektorych kafe sa poprostu zajebisci i tyla -"Wy quakowcy jestescie jak dinozaury" LOL!!
W sumie mozna sie smiac z tego ale czy to nie jest prawda? Sam sie zaczalem zastanawiac nad tym.. 4 osoby na eliminacjach to chyba jakies nieporozumienie.. w finale ma byc 64 graczy.. ciekawe czy jak zbiora wszystkich, ktorzy przyszli na elimki to bedzie z 50. Heh.. ten temat otworzylem aby sie wyrzalic i dotrzec do niektorych.. LUDZIE MUSIMY RATOWAC SCENE.. jesli tak bedzie dalej to CGL#4 bedzie na CS'ie i UT !! Poprostu nie chce mi sie wierzyc, ze w takiej Lodzi jest tylko 4 graczy..
Zastanawia mnie to- kto jest za taki stan rzeczy odpowiedzialny.. Dochodze do wniosku, ze chyba CGL z organizacja zawalil na calej lini.. wogole to nie wiem why Krg nie zajmowal sie w tym roku Q3 na CGLu.
Qwa.. pozostaje nam czekac tylko na drugi termin eliminacji i byc dobres mysli....
Z tego co wiem to Krg chce to wygrac, a stwierdzil, ze jesli zajmie sie organizacja to mu sie to nie uda - nie bedzie mial czasu na trening, etc.
Nie ma sensu zwalac calej winy na organizatorw. Bo tez sami jestesmy sobie winni. Po czesci. Najpierw sie wszyscy ekscytuja, ze super super zajebisty turniej bedzie, full luda i wogole, a jak przychodzi co do czego to sa takie sytuacje jak w Toruniu, ze 4 osoby przychodza... I wierz mi, ze naprawde klejkowcy sa jak dinozaury... Malo juz nas jest po prostu. A jesli wiecej, to jakos duza liczba osob nie ma zamiaru sie pokazywac na turniejach...
Yup, Q3 juz konczy swoj Deathmatch w Polsce. Aktualnie toczy sie dogrywka. Tyle, ze Sudden Death. I wiadomo kto przegra.
Co do tego, ze eliminacje nie wypalily nie tylko przez organizacje to sie zgodze.. na poczatku w kij ludzi glosowalo za swoja platforma cpma albo vq3 i napalali sie do gry.. a teraz ? Dupy sie im nie kce ruszyc z domq.. jak mialbym blisko chocdziarz do jednego miejcsca gdzie byly eliminacje to bym chetnie wzial udzial, mimo, ze nie gram cudownie, ale chcialbym poprostu uczestniczyc w takiej imprezie.. Ale co zrobic jak inni olewaja sobie cgl.. heh co mozna poradzic? Grac w csa ? Czy przygladac sie bezczynnie scenie.. jak zmierza w strone upadku.. krok po kroku..
Q3 moze jeszcze jedno uratowac- jakis zajebisty mod. bo w koncu CS to tylko mod..
gdzie do k.urwy nedzy jest oficjalny komentarz CGL'a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A dlaczego tak jest?? Bo cgl do k.rwy nedzy jest na vq3 i tyla
o **** co ty *******isz najlatwiej wszystko zwalic na platforme , eh....... znow kluccie sie **** co jest lepsze i co by bylo gdyby ....
ja to se mysle tak...
Q3 umiera?- Bo�e mam nadzieje, �e nie, �e s� to przej�ciowe k�opoty. Z q1 te� tak by�o a wraca z nowa si�� (mo�e przesadzam ale wraca/wr�ci�).
Faktycznie 4 osoby to przesada i zgadzam si� z [FPP]SweepeR�em- tak jest polska mentalno��- super, zajebi�cie, przyjdziemy...-> nikt nie przyszed�... Wg. mnie wina troch� le�y po stronie i graczy i organizator�w, ale nie zapominajmy i� �znikn��� RooS z swym QuakeWorld�em (nawiasem ciekawe co tam u niego, pewnie gra w jakie� wy�cigi:> ), zas�ugi tego go�cia dla sceny Quake�owej s� niepodwa�alne, ale schodz� z tematu. Tak wi�c Reset zszed�, a reszta? CDA m�odemu blood�owi szlo na pocz�tku ale teraz? Lepiej nie gada�. �GK? Heh w dziale ArenaOnline opisuj� RPG�i (sam je kocham ale tu chyba by�o co� innego)... Niez�e co? A tak jeszcze jest �Frakcja 3D� ale pisz� tam o grach, kt�re bardzie j pasuj� do zapowiedzi lub do recenzji... Nie �ebym obje�d�a� �GK (wg. mnie ostatnia i jedyna porz�dna gazeta o grach na PL rynku, jest tam te� info o cplu) ale sprawy zmierzaj� w z�a stron�. Sk�d nowy gracz (cz�sto jeszcze �m�odzik�) ma wiedzie� o czym� tak ezoterycznym/mistycznym jak scena Quake�a jak mu nikt o tym wielkimi literami nie napisze. W necie za� trzeba wiedzie� czego szuka�.
Ja my�l�, �e wi�kszo�� nie posz�a na eliminacje bo my�leli tak jak ja: co mam i�� jak tam tysi�ce zajebistych wymiataczy p�jdzie, i tak si� nie dopcham do wej�cia a co dopiero by� na ostatnim punktowanym miejscu...
Przepraszam, �e tak zrobi�em, postaram si� poprawi�.
P.S wreszcie dotarga�em film jak Szwedy cpl�a wygrywaj� i mi si� p�aka� zachcia�o. Oni tam oddaj� si� swojej ukochanej grze, robi� na tym szmal a my tu szopy odpieprzamy... eh
Jak kto� chce ten film to jest pod adresem:
ftp://ftp.thecpl.com/skwins.zip
P.S.2 przepraszam za zanudzanie i g�upie pogl�dy...
Napisane oryginalnie przez dood
Ja my�l�, �e wi�kszo�� nie posz�a na eliminacje bo my�leli tak jak ja: co mam i�� jak tam tysi�ce zajebistych wymiataczy p�jdzie, i tak si� nie dopcham do wej�cia a co dopiero by� na ostatnim punktowanym miejscu...
P.S.2 przepraszam za zanudzanie i g�upie pogl�dy...
Przepraszam, �e tak zrobi�em, postaram si� poprawi�.
Re: ja to se mysle tak...
quote:
Napisane oryginalnie przez dood
�znikn��� RooS z swym QuakeWorld�em (...), zas�ugi tego go�cia dla sceny Quake�owej s� niepodwa�alne, ale schodz� z tematu. Tak wi�c Reset zszed�, a reszta? CDA m�odemu blood�owi szlo na pocz�tku ale teraz? Lepiej nie gada�. �GK? Heh w dziale ArenaOnline opisuj� RPG�i (sam je kocham ale tu chyba by�o co� innego)... Niez�e co? A tak jeszcze jest �Frakcja 3D� ale pisz� tam o grach, kt�re bardzie j pasuj� do zapowiedzi lub do recenzji... Nie �ebym obje�d�a� �GK (wg. mnie ostatnia i jedyna porz�dna gazeta o grach na PL rynku, jest tam te� info o cplu) ale sprawy zmierzaj� w z�a stron�. Sk�d nowy gracz (cz�sto jeszcze �m�odzik�) ma wiedzie� o czym� tak ezoterycznym/mistycznym jak scena Quake�a jak mu nikt o tym wielkimi literami nie napisze. W necie za� trzeba wiedzie� czego szuka�.
No, chwila... A gdzie byliscie, jak od bodajze pazdziernika do czerwca dzial Arena Online w �GK pisal glownie o FPS-ach? Gdzie wtedy pokazywaliscie, ze chcecie miec jakies materialy? Wielokrotnie na lamach pisma apelowalem i prosilem o kontakt z redakcja - ze sceny Q3A nie zglosil sie NIKT. Wiec bylo. O UT, o T2, o SC (bo wspolpracowali), o Cossacks (bo tez im zalezalo).
GDZIE DO CHOLERY WY BYLISCIE? Nikt z Was tej gazety juz nie czyta? Przez ponad pol roku?
A teraz macie - esport uznano za NIEATRAKCYJNY, wiec bedziecie mieli ATRAKCYJNE opisy RPG-ow.
Do siebie pretensje, redakcja jedynie reaguje na to, jak rynek odbiera pismo.
Dalej.
Od dluzszego czasu podejmuje starania o powolanie stowarzyszen, ktore mozna by bylo powolac w krotkim czasie, a ktore doprowadzilyby do powolania Polskiego Zwiazku Sportu Komputerowego. I co? I zero. Utopijna idea, zadnego odzewu ze strony sceny Q3A, musialem prosic Krogotha o adresy do jakis sensownych ludzi i zamierzam sie z nimi skontaktowac na priv. Durna idea, ktos powie, bo gry nie beda sportem? W Rosji jest oficjalna federacja, na Ukrainie jest. U nas tak niezwykle popularny sport jak radioorientacja sportowa powolal swoj zwiazek w czasie od pazdziernika do lutego, przy czym dopiero w listopadzie dowiedzieli sie, ze maja rejestrowac stowarzyszenia. Ale nie. Nikt palcem nie ruszy.
Wiec K* M* miejcie chociaz jaja i teraz nie placzcie.
ano Re.
char bord:sic; (:>> )
Najpierw odpowiem SweepeR�owi bo za dalsz� cz�� sYs|yavor mi �zakurwi z laczka i poprawi z kopyta� wi�c niech si� ch�opak od pocz�tku nie denerwuje. :>
- Wiem, �e CDA odpu�ci� blooda na rzecz Slip�a (czy jak mu tam)- chodzi�o mi o to, �e ju� tam niema sensownego dzia�u o Q. Ba, �e nigdzie JU� niema.
- Poka� no to palcem bo chce uwierzy�, �e �nie. Po co wersja offlina raz na miesi�c jak wejd� online 1 w tygodniu...
O.K. sYs|yavor czy dobrze rozumiem? Ludzie mieli pisa� o tym, �e chc� Q w �GK? Rozumiem badanie rynku zbytu (co b�dziecie pisa� o czym� co nikt nie czyta), ale s�dzi�, �e o Q nikt w �GK nie czyta bo nikt nie odpisa� to lekuchna przesada. Mniejsza z tym.
Arena Online ma kilka stron i piszcie sobie tam o czym chcecie, mog� by� rpg�i (ja tam je uwielbiam i z przyjemno�ci� poczytam), wasza sprawa. Rzecz rozchodzi si� o 1-2 stronicowy dzia� ala (i tu zn�w musz�, cho� niech�tnie nawi�za� do RooS�a) QW. Dzia� , w kt�rym s� informacje zar�wno z kraju jak i ze �wiata, a na dodatek, kt�re s� prawie �ekskluzif� (sic). Zdaje sobie spraw�, �e takich kontakt�w jak RooS nie ma nikt i jeszcze d�ugo nikt nie b�dzie mia�. Od czego� trzeba zacz��... Czy oto Ci yavor (nie chc� Ci� tu obra�a�, uzna�em �e forma bezpo�rednia b�dzie tu bardziej na miejscu) chodzi�o, gdy prosi�e� o kontakt w sprawie dzia�u Q?
Pisz�c pierwszego posta do tego tematu chcia�em u�wiadomi�, �e niema miejsca, kt�re mog�o by przyku� uwag� zar�wno starego wygi jak i pocz�tkuj�cego adepta Q (mimo dzia�u w �GK) i to jest jedna z wielu przyczyn obecnej sytuacji w �wiecie Q, Q3. Opowiem wam histori� pewnego cz�owieka, ofiary wybuchu �fpp-multiplayer�a�. Mo�na z niej wyknu� kilka konkluzji, tak potrzebnych dzisiaj. Mam przynajmniej tak� nadzieje.
Owy cz�owiek/ m�odzieniec kupi� sobie komputer w 97�. Od pocz�tku zacz�� grywa� w qwasia jak to wtedy pob�a�liwie nazywano. Nie ogranicza� si� tylko do Q1 ale on przewa�a�. Nie by� to bogaty cz�owiek, jednak cz�sto kupowa� czasopisma by wiedzie� co si� dzieje w �wiecie gier. Czas szybko mija� a jego komputer m�g� tylko uci�gn�� Q1 (Sniegu mia�e� racje z tym traktorem...:>> ), ale ch�opak nie przejmowa� si� tym, z racji �e nie mieszka� w pobli�u �adnego Empiku to nawet od czasu do czasu kupowa� Reset aby poczyta� rubryk� QW- inne gry i tak mu nie chodzi�y. Gdy by� w Krakowie (najbli�sza metropolia) zawsze odwiedza� empik by poczyta� sw�j ukochany dzia�. Teraz gdy nie ma Resetu on nadal zarzyna Q1- Qw, Qizmo, Zquake. Tylko nic nie czyta, czasem gdy jest u mnie przegl�da nowy �GK. Zawsze wtedy wzdychamy i rozwa�amy co by z nami by�o gdyby podczas naszych pierwszych Q-szlif�w nie by�o org��w, Yunior�w i QW... Od niedawna ten m�ody cz�owiek ma wystarczaj�cy sprz�t do Q3, ale to nie dla niego... �mo�e jakby rakieta by�a szybsza?�...
Teraz mamy jazd� na przetrwanie, zabrak�o �paliwa bitowego� nap�dzaj�cego 2 po�ow� lat dziewi��dziesi�tych. Mam tylko nadzieje, �e kto� lub przynajmniej jaka� si�a b�dzie podsyca� �wiate�ko w tunelu, w kt�rym si� znale�li�my...
Oczywi�cie nie chc� wszystkiego zwala� na pisma, �e to ich wina, tych redakt�r�w- NIE. To jedna z... G��wna przyczyna le�y w nas!!! Zapomnieli�my, �e opr�cz grania trzeba propagowa� gr� aby za kilka dni nie okaza�o si�, �e nie mamy w co gra�. �wietny przyk�ad z VFA wszyscy pisz� na bordzie (my�l� o scenie Q) jasne, zawsze, wchodz� w to a na kanale spotykaj� si� 2 osoby + 3 boty... this way is wrong way... Jako adept psychologii my�l�, �e to nasza mentalno�� m�wi�ca nam- co masz co� robi�, jest super, przecie� to nie mo�e upa��, jest za wielkie...
Uh, pewnie za ten be�kot b�d� mia� bana na bordzie do s�du ostatecznego... musia�em odpowiedzie�...:>> Obiecuje, �e ju� nie napisze takiego wypracowania.:>>
"Poland the spirytual homeland of C PMA"
G�wno chodzi po ludziach
3091589
quote:
Napisane oryginalnie przez Q
G�wno prawda- to przez �yd�w![]()
Zle. Placzecie wyzej, ze scena umiera, ze nikt nie pisze o niej. Taki byl problem nawiazac kontakt? Odpowiem Ci. Byl. Bo najlatwiej napisac na forum blyskotliwy post. To niewiele kosztuje. Fatygi nie wymaga. Pozwala poszpanowac, jaki to ja nie jestem wspanialy. Gorzej, gdy trzeba sie pofatygowac. Gdy trzeba cos zrobic. Zwykle konczy sie dokladnie tak, jak tu: ojej, scena umiera. Pretensje do siebie.
>Dzia� , w kt�rym s� informacje zar�wno z kraju jak i ze �wiata, a
>na dodatek, kt�re s� prawie �ekskluzif� (sic).
Na stabilny dzial 1-2 stronicowy dotyczacy sceny polskiej i swiatowej Q3A nie masz co liczyc w zadnym pismie. Q to za mala czesc rynku w tej chwili, nikt tyle nie da. Chyba, ze scena swoja aktywnoscia przekona, ze warto. Przekonaliscie?
>Zdaje sobie spraw�, �e takich kontakt�w jak RooS nie ma nikt i
>jeszcze d�ugo nikt nie b�dzie mia�
Lol. Akurat kontakty to sprawa najprostsza do zalatwienia, szczegolnie gdy nie reprezentuje sie siebie, tylko np. jedno z wiekszych czasopism. Nie w kontaktach Roosa problem tylko w aktywnosci graczy i stopniu swiadomosci sceny.
>Czy oto Ci yavor (nie chc� Ci� tu obra�a�, uzna�em �e forma
>bezpo�rednia b�dzie tu bardziej na miejscu) chodzi�o, gdy
>prosi�e� o kontakt w sprawie dzia�u Q?
Prosilem wszystkich zainteresowanych o kontakt z redakcja. Zdaje sie, ze prosba byla adresowana nawet do organizatorow turniejow, ktore SGK mialoby wspierac. Wczesniej byla prosba o nawiazanie wspolpracy i deklaracja przyjecia z otwartymi ramionami, z "misiem" wlacznie. Zero reakcji. Moment, chwila, dawac i prosic to nie za duzo naraz?
>G��wna przyczyna le�y w nas!!! Zapomnieli�my, �e opr�cz
>grania trzeba propagowa� gr� aby za kilka dni nie okaza�o si�,
>�e nie mamy w co gra�. �wietny przyk�ad z VFA wszyscy pisz�
>na bordzie (my�l� o scenie Q) jasne, zawsze, wchodz� w to a
>na kanale spotykaj� si� 2 osoby + 3 boty... this way is wrong
>way... Jako adept psychologii my�l�, �e to nasza mentalno��
>m�wi�ca nam- co masz co� robi�, jest super, przecie� to nie
>mo�e upa��, jest za wielkie...
Duzo w tym racji, ale nie do konca. Popatrzcie: sceny Q i UT od zawsze rywalizowaly. Zasadnicze pytanie: po jaka cholere? Jesli ktos profesjonalnie podchodzi do grania (w sensie nie zawodowo tylko powaznie) powinien dazyc do rozwoju kazdej sceny pretendujacej do miana sportowej. Rywalizacja powinna byc POZYTYWNA, a nie NEGATYWNA.
Co do Polskiego Zwiazku Sportu Komputerowego - wlasciwie mozna traktowac, ze juz istnieje. Tematu nie odpuszcze, chetnych ludzi znajde, to jedynie kwestia czasu. Wowczas sceny beda mogly miec oficjalne wsparcie, w tym ze strony mediow i sponsorow. Oczywiscie sceny tych gier, ktorych gracze w Zwiazku beda dzialac na rzecz rozwoju esportu w Polsce.
Oj yavor - co ty taki pesymista???
No chyba, �e nie zrozumia�em rzartu wtedy sorry- popraw sobie humor bo ktos mo�e by� niewyrozumia�y tak jak ja....
B�yskotliwy powiadasz? Skoro jest b�yskotliwy to negowanie go z definicji jest b��dne:> Ale nie po potyczki s�owne tu przyszed�em, nie to jest moim celem. Nie chc� te� szpanowa� na forum, nie potrzebuje tego wystarczy, �e jestem rozchwytywanym kochankiem, panie za mn� szalej�... :> Niestety, powiem Ci w zaufaniu �e taki tekst mnie sporo kosztuje, t� odpowied� pisz� dok�adnie o 22:40 7.08. Jak na maturze si� napisa�o 3 strony w tym 1 o��wkiem to trzeba gdzie� odreagowa�...:>>> A tak powa�nie to pisze to co my�l�, czuj� staram si� by� szczery i obiektywny, nawet je�eli potem wychodzi, �e mia�em z�e informacje.
Mo�e masz z�� przegl�dark� i �le Ci wy�wietla napisy ale ju� w pierwszym po�cie jedn� z przyczyn problem�w Q wymieni�em siebie, moje zachowanie, kt�re okaza�o si� tak powszechne, a na scen� Q powr�ci�em zaledwie tydzie� temu po 2 letniej przerwie. Przykro, �e jako uznany dziennikarz (cho�by przeze mnie) czytasz tylko to co Ci odpowiada...
I zn�w jak powy�ej, nie lamentuj�, �e scena umiera- staram si� wyja�ni� tego przyczyny i kilka ich znajduje. Przykro mi ale czasopisma si� te� do tego przyczyni�y, to fakt a w jakim stopniu? � Nie wiem, mo�emy o tym porozmawia� je�eli chcesz, na kulturalny dyskurs zawsze mam czas.
Nigdzie nie napisa�em, �e ta 1 a jak si� da 2 strony maj� by� o Q3A. Chodzi�o mi o Q jak w QW �Resetu�. Nie wiem jak� cz�ci� rynku jest Q3A ale Q to pot�ga nawet z obecnymi problemami. Przecie� jak by wszystkie informacje o Q z sierpniowego �GK zebra� w jedn� ca�o�� to by akurat wysz�o ko�o 1 strony poza tym nikt nie m�wi, �e nie mo�na wsadzi� kr�tkiej notki o np. CS czy nawet UT.
Buahaha, panie Yavor- kontakty to akurat najtrudniejsza sprawa i nie m�wi� tu, �e pijesz piwo z Krg, mleko z Venomem i itp. Ja tu m�wi� o relacjach przynajmniej z najwi�kszych turnieji i lanparty na �wiecie. Jaka gazeta wybuli 1-2 tysi�ce na bilet lotniczy +wikt i opierunek liczony w dewizach dla artyku�u o grze, kt�ra �stanowi ma�� cz�� rynku�. Trzeba mie� u kogo przewaletowa� i nie o cioci tu my�l� tylko o innych graczach. Na ekskluzywne lanparty trzeba mie� zaproszenie i �eby si� tam dosta� nie wystarczy by� z najwi�kszej �polskiej� gazety- to s� KONTAKTY. Jak poje�dzisz karmakowym ferrari to zrozumiesz:> (sic)
W czasie sk�adania numeru sierpniowego odby�o si� kilka wa�nych FPP imprez (cho�by CPL) ciekawe czy we wrze�niu przeczytamy co� wi�cej o tym ni� mo�na by�o si� dowiedzie� z netu...?
Widz� drogi sYs|Yavor, �e s�abo pami�tasz czasy konkurowania Q3 z UT�kiem.
To by�o tak: jednocze�nie wyszed� UT i Q3. UT by� nowy i oferowa� now�/inn� zabaw�, a starzy quake�owcy czekali na co� nowego bo Q1 by� przestarza�y a Q2 to by�a wielka MP�owa pora�ka (cho� by�o kilka ciekawych rozwi�za�). I tak starzy gracze od razu wybrali Q3 (pomimo jego wad) i starali si� przeci�gn�� na swoj� stron� nowych/m�odych posiadaczy komputer�w, nie znaj�cych sytuacji i nie maj�cych nawyk�w z �DM4�. I tak powsta�a wielka walka a by�o si� o co bi�. Wojna by�a o przetrwanie. Obie gry by�y tak podobne w swej budowie, �e drugiemu grozi�o wieczne pot�pienie i zapomnienie. Na szcz�cie gracze zakosztowali obu owoc�w i po kilku trudno�ciach wreszcie wybrali co im odpowiada. Mniej wi�cej po r�wno, z chwilowymi wahaniami. Yavor ja ju� stary jestem Ty chyba nastolatkiem te� nie jeste� ale nie wiem czy widzia�e� oczy 15�latka, kt�ry chcia� powiedzie� swoim 18-19 letnim kolegom (kt�rych m�zgi wy�ar� Q), �e �UT jest nawet fajny� albo- o zgrozo �zagrajmy w UT�. Nawiasem m�wi�c co jak co ale Q zawsze �aczy� pokolenia i obyczaje- sam jestem tego �ofiar��:>>
Sys|Yavor- podziwiam Ci� i szanuj�, ludzi z takim charakterem jak Ty powinno by� wi�cej. Podoba mi si� (�to co pan m�wi �e si� podoba�- musia�em to napisa�:>> ), �e tak walczysz o VFA, i �e si� nie poddajesz. Niech moc b�dzie z tob�...
No dzi� o kilka zda� mniej ni� ostatnio:>>... stara�em si�:>....
p.s. Mo�esz mi Q to dok�adnie wyt�umaczy�... Bo mo�e co� �le zrozumia�em i Ci� bezpodstawnie zbluzga�em.
Zwa�ywszy, �e wszystko co z�e to prze zemnie to masz racje. Nie odpowiadam tylko za gradobicie, cz�sienie ziemi i koklusz...
>rzykro, �e jako uznany dziennikarz (cho�by przeze mnie)
>czytasz tylko to co Ci odpowiada...
Ech, bez przesady. I z tym uznaniem, i z tym czytaniem...
>rzykro mi ale czasopisma si� te� do tego przyczyni�y
UT pojawilo sie w podobnym czasie co Q3A, a polska scena tej gry - choc daleka od idealu - ma jeszcze w sobie duzo dynamiki. A przeciez tez nie miala jakiegos wielkiego wsparcia w czasopismach. Moze raczej przyczyna upadku sceny Q3A lezy w tym, ze byl to sequel sequela, a wiec w naturalny sposob dzielil scene? Q3A nie mialo zbyt pozytywnych opinii ze strony milosnikow Q2 i Q, to nie sprzyja rozrostowi sceny ani jej pozniejszej konsolidacji... Roli czasopism w upadku sceny nie widze zadnej (widze za to ogolna role mediow w mozliwosci rozwoju sceny, to troche inna sprawa).
>ale Q to pot�ga nawet z obecnymi problemami
Potega to CS. Potem dlugo, dlugo nic. MoH. UT. A dopiero potem, choc nieznacznie z tylu, Q3A - tak wynika ze statsow gamespaja. W Polsce wciaz istnieje mit dominacji Q, jak sie zatem dzieje, ze w aktualnej ankiecie na forum Gier Online, wsrod przypadkowych graczy, wygrywa UT (fakt, nieznacznie, ale jednak)? Sadze, ze za duza wage przywiazywaliscie wlasnie do tego przekonania, ze Q3A jest potega. Kiedys, owszem. Teraz FPS-ow jest po dziurki w nosie i rozdrobnienie scen jest ogromne. W Polsce potega jest jedna: CS. Reszta to dodatki mniej wiecej podobnej wartosci.
>rzecie� jak by wszystkie informacje o Q z sierpniowego �GK
>zebra� w jedn� ca�o�� to by akurat wysz�o ko�o 1 strony
Jakos trzeba nadrobic roczny brak niemalze jakiejkolwiek informacji...
>Buahaha, panie Yavor- kontakty to akurat najtrudniejsza
>sprawa
Wciaz sie mylisz :-) Kontakty nie sa ZADNYM problemem.
>Jaka gazeta wybuli 1-2 tysi�ce
Sensowna gazeta nawiaze kontakt z polskimi graczami lub nawet z graczem zagranicznym wybierajacym sie na impreze, zaproponuje mu stawke autorska i otrzyma tekst i zdjecia przez internet. Za ulamek ceny biletu. Dostep do informacji to zaden klopot, klopot w tym, czy na pewno w danym momencie jest to dzialanie, ktore zadowala wszystkie strony. Hm, prawdopodobnie nie skojarzysz, co chcialem tu powiedziec, bo dosc niejasno to sformulowalem, ale tak wlasnie mialo byc to sformulowane.
>Na ekskluzywne lanparty trzeba mie� zaproszenie
To media decyduja, ktore party jest ekskluzywne, obawiam sie. Jesli gracze 1337 nie sa w stanie skontaktowac sie z redakcja, niech nie placza potem o umieraniu sceny. Sa tysiace innych wydarzen na swiecie, ktorymi bez problemu mozna zapelnic lamy czasopism. Jesli dla sceny Q3A najwazniejsze byly kontakty pojmowane wlasnie w ten sposob, nie dziwie sie, ze scena przezywa klopoty.
>W czasie sk�adania numeru sierpniowego odby�o si� kilka
>wa�nych FPP imprez (cho�by CPL) ciekawe czy we wrze�niu
>przeczytamy co� wi�cej o tym ni� mo�na by�o si� dowiedzie� z
>netu...?
Nie. Podejrzewam, ze nie przeczytacie nawet tego, czego mozna bylo sie dowiedziec oficjalnie z netu. Jak latwo zauwazyc, redakcja z numeru na numer przeznaczala mniej stron na dzial AO, co o czyms swiadczy. A calkowite pominiecie informacji zwiazanych z esportem w najnowszym wydaniu - CGL pomijam, toto by sie pokazalo i tak - swiadczy wylacznie o tym, ze redakcja nie uwaza esportu za temat atrakcyjny. Nie chce polemizowac publicznie z tym stanowiskiem, wiec w tym momencie skoncze, reszte dopowiedz sobie sam.
>Mniej wi�cej po r�wno, z chwilowymi wahaniami.
Nie chodzi mi o wartosci liczbowe. Chodzi o nastawienie scen do siebie. Slabo pamietasz, jak przez dlugi czas milosnicy rodziny Q jechali po UT ile wlazlo... A to wywoluje naturalna reakcje obronna. Nie mowie, ze wina lezy po stronie sceny Q3A, ale bardziej prawdopodobne wydaje mi sie, ze dzialajaca od lat scena Q poczula sie zagrozona nowym FPS-em i go zaatakowala, niz ze dopiero tworzaca sie nowa scena zaatakowala stara. Malo prawdopodobne psychologicznie. Pominmy to zreszta, w tej chwili jest to juz i tak nieistotne - procz stwierdzenia, ze rywalizacja pomiedzy scenami obu gier zawsze byla negatywna, a nigdy pozytywna. Przyznam ze nigdy nie widzialem, aby milosnicy pilki noznej z zacietrzewieniem wystepowali przeciwko milosnikom siatkowki... Wnioski proponuje wysnuc samemu.
>p.s. Mo�esz mi Q to dok�adnie wyt�umaczy�... Bo mo�e co� �le
>zrozumia�em i Ci� bezpodstawnie zbluzga�em.
Powiem Ci, ze zaluje, ze miales tak dlugi przestoj w grze w Q. Byc moze gdyby ludzi Twojego pokroju bylo na scenach wiecej, szybciej bylibysmy w stanie zrozumiec, ze nie ma specjalnego sensu jakakolwiek rywalizacja pomiedzy scenami, a nawet ze w interesie kazdej ze scen jest rozwoj drugiej sceny - im wiecej graczy, tym wiekszy krag odbiorcow, tym wiecej turniejow i lig, tym wiecej zainteresowania ze strony mediow, tym wieksze zainteresowanie ze strony sponsorow, ktorych z pewnoscia bardziej cieszylaby informacja, ze informacja o ich hojnosci dociera nie wylacznie na scene UT czy Q, ale do praktycznie kazdego gracza FPS czy RTS.
Sadze, ze scena, ktora nie przezyla w swej historii trudnosci, nie wyksztalci ludzi majacych dostatecznie rozwinieta swiadomosc spoleczna. Mam ogromna nadzieje, ze wspolne problemy uzmyslowia ludziom koniecznosc wspolpracy na scenie, ale i ulatwia wspolprace miedzy scenami. Dlatego tak marudze na tym forum: jestescie mi potrzebni. Zeby zaspokoic moje czysto prywatne pragnienie: zebym mogl zyc piszac wylacznie o esporcie. Wierze, ze jest to mozliwe. Wierze rowniez, ze jesli doprowadze do takiej sytuacji, bedzie to oznaczalo znacznie wiecej satysfkacji dla kazdego gracza.
Ot i cala (:-P) prawda o moich intencjach.
Po pierwsze - nie lubie slowa scena...
Po drugie - jak gracze nie sa zorganizowani - to czemu czasopismo nie moze im pomoc. Ty czekasz az sie do Cibie zglosza... Why?
Po pi�te - przyk�ad, �e nie rywalizacja pomi�dzy r�nymi platformami jest z�a (tu UT i Q3) i nale�y wspiera� si� nawzajem wywo�uje u mnie uczucie, �e nawet jak nikt ze �wiata Q si� nie odezwie to i tak b�dziecie wspiera� t� platform� by rozrasta�o si� og�lne grono graczy, a te pogr�ki maj� jedynie zmotywowa� ludzi by jednak si� zg�osili
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
Sorki - ale mess robi w augustowie Lan Party na cala polske - juz 3 z rzedu....
FPP.pl - wspomoglo go - dalo reklame... A SGK??? Nawet nie wie o tym...
"Sceny" tez nie lubie. Nawet "klan" przestaje lubic ze wzgledu na fakt, ze w potocznej opinii pojecie to ma wydzwiek pejoratywny (a w najlepszym przypadku sugerujacy infantylnosc grupy, ktorej dotyczy).
Nie rozumiem, co oznacza "organizowanie graczy". Nie jest rola czasopism organizowanie graczy. Od tego sa sami gracze, ich stowarzyszenia. Czasopismo moze takie dzialania wspierac i inspirowac. Aby wspierac musi miec co wspierac (chodzi tu takze o wole wspolpracy ze strony majacych byc wspieranymi :-P), aby inpirowac musi miec swiadomosc tego, ze "gry komputerowe" to nie tylko pudelka na polkach sklepowych, ale przede wszystkim gracze i ich srodowiska. Jesli przejrzysz zawartosc obecnie istniejacych na rynku czasopism, sam uznasz, ze sa one niczym innym jak zwyklymi katalogami produktow uksztaltowanymi jeszcze w epoce przedinternetowej. Co zabawne, taki a nie inny obraz czasopism wyksztalcil przyzwyczajona do niego grupe odbiorcow i nie ma co liczyc, zeby jakies nowatorskie dzialania na tym polu mialy szanse sukcesu. Nie chce mi sie analizowac tu szerzej tego zagadnienia, bo jest ono bardzo obszerne, stad ogranicze sie wylacznie do powyzszych ogolnych stwierdzen.
killertowa:
>o czwarte - odzew na wasze wo�anie na puszczy by�by
>wi�kszy gdyby�cie zorganizowali jakie� zawody
Jaaaaaasne. Jestem w zyciu goracym zwolennikiem powiedzenia "Bog pomaga tym, ktorzy pomagaja sobie sami". Impreza? Dlaczego to czasopismo ma ja przygotowywa�? Dysponujesz jakimis przykladami ze swiata, ktore pokazywalyby ze istnieja imprezy esportowe organizowane przez czasopisma? Impreze zrobcie sami. Potem zgloscie sie do czasopisma - nie odmowi swojego wsparcia. Z tym wsparciem zgloscie sie do sponsorow - wsparcie czasopisma ulatwi przekonanie ich, ze nie wywalaja pieniedzy w bloto. A najlepiej pomozcie tworzyc stowarzyszenie.
Podkresle: nie jest rola mediow organizowanie imprez. Mozna takie imprezy sporadycznie organizowac, owszem, ale glowna rola mediow to wspieranie dzialan okreslonego srodowiska. No i odpowiedzcie sobie na pytanie, dlaczego mialoby to byc srodowisko Q3A, skoro nikt z jego kregu nie dal znaku zycia?
"Popiatna" uwage killertowy skomentuje tak: z punktu widzenia gazety obojetne jest, impreze ktorej sceny bedzie wspierala. Jesli scena przejawia zero aktywnosci, bedzie to najprawdopodobniej ta scena, ktora przyciaga uwage redaktorow. W SGK jest paru panow grajacych w UT, nie ma ani jednego grajacego w Q3A. Jak z powyzszego wynika, scenie UT latwiej byloby uzyskac wsparcie. Scena Q3A nic nie robiac na pewno go nie otrzyma.
quote:
Napisane oryginalnie przez j@rzabek
Czy ja wiem. W legionowie co chwila s�usza�em zza plec�w teksty typu: "Bo�e, w tego quake'a do wogole sie nie da grac. To wszystko jest tutaj za szybko.."
No jak gracze sie nie organizuja - to niestety ale zostaj atylko media...
Wam za to placa - nam nie...
Prawdopodobnie nie. I co, obrazisz sie? Poinformuj SGK, zaproponuj wspolprace. A Ty sobie grzecznie siedzisz i marudzisz. Najlatwiej. LAN party na cala Polske organizuje takze ja, i z pewnoscia nie jestem osamotniony. Uswiadomcie sobie do licha wreszcie, ZE NIE JESTESCIE JEDYNI. Walczcie o swoje. Stare baby siedza na tylkach i marudza, jaki ten swiat jest okropnie niedobry, no i uroda juz nie ta...
A fe... :-P
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:58.