FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=8543)
Czytadla
Zaczal sie rok akademicki, trza zaczac sie uczyc ale dla mnie to takze oznacza zwiekszona ilosc czytanych ksiazek
bo co robic kiedy ma sie np. okienko 1h albo 2h a na chate ok 25 min drogi autobusem? A ze duzo czytam (nawet poza rokiem szkolnym) nie wiem juz co czytac
dlatego prosze wiec o podpowiedzi w sprawie tytulow ktore uwazacie za godne uwagi. Powiem ze preferuje fantasy i sf ale lubie poczytac i inne. Prosze o jak najwiecej tytulow - juz ja sobie cos wybiore
PS. Kiedys byl tenat o Tolkienie i tam padlo kilka tytolow po ktore zreszta siegnalem, byla tez ankieta na temat ksiazek (nawet mojego autorstwa) ale szlag ja trafil gdy ktos? zabawial sie ankietami na boardzie robiac totalny burdel, w ktorej pojawilo sie pare tytulow, wiec prosze o powtorke
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
Polecam ksiazki z opowiadaniami Philipa K Dicka. Sa zajebiste i maja wielka zalete - sa krotkie wiec w czasie jazdy autobusem przeczytasz sobie jedno dzieki czemu nie bedziesz musial wracac do jakiegos momentu zeby wiedziec co sie stalo jak to z dlugmi ksiazkami bywa
Mowiaz o innych niz sf to poecam tez bardzo Suworowa. mozna sie wiele ciekawego dowiedziec a i takze czegos nauczyc
Zwlaszcza polecam kontrole, Wybor, Akwarium i Zolnieze wolnosci.
Saari: ja wresczie skonczy�eb Ubika i tak �rednio mi sie podoba�...al;e moze dlatego ze d�ugo go czyta��m i po kawa�ku...
a co do czytania to polecam
Grzesiuka
Kurta vonenguta
Lem'a
albo zestaw opowiadan "Droga gdziestam" bo nie pamietam gdzie...cos z przyszlosci�
Mi�ej lektury
Saari - aktualnie skatowa�em par� ksi��ek P.K.Dick'a i s� fajne. Ubik zakr�cony w szczeg�lno�ci
czarne oceany - j. dukaja - czysty mjut,
wedlug lotra - a. snerga-wisniewskiego - total
robot - a. snerga-wisniewskiego - brak mi po prostu slow,
na dobitke:
rozmowy z katem - moczarskiego
zdarzyc przed Panem Bogiem - h. krall
- jesli nawet czytaliscie, te dwie, to polecam - lektura obowiazkowa przed obejrzeniem pianisty (a tym bardziej po obejrzeniu)
O
RObota czyta�em...przez pierwsze 100 stron sie ledwo przebilem poniewaz
1. jakos mnie nie wci�g�o
2. co sie za to zabra�em to co� mi przeszkadza�o
ale potem zrobilo sie ciekawie i ogolnie ksi�zka mi sie podoba�a i polecam
ps. ale to w koncu on byl robotem czy cz�owiekiem ?
Trzeba by� gorszym, by potem sta� si� lepszym
Trzeba by� g�upim, by m�c sta� si� m�drzejszym
ja czytam Wojna Polsko-Ruska pod flag� bia�o-czerwon� niejakiej Mas�owskiej.... polecam
http://zakupy.onet.pl/,469,produkt....ad%3DLGokB79sF5
ps. ale to w koncu on byl robotem czy cz�owiekiem ?
quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
ja czytam Wojna Polsko-Ruska pod flag� bia�o-czerwon� niejakiej Mas�owskiej.... polecam
http://zakupy.onet.pl/,469,produkt....ad%3DLGokB79sF5
saari.deviantart.com
To ja wam tez cos polece Roger Zelazny cykl Amber (10 tomow), tom I "Dziewieciu ksiazat Amberu" bardzo dobra powiesc, fantasy ale jednak troche inne tegoz samego autora Lord Demon, oraz potezny zbior opowiadan fantasy majacych umniejscowienie w najbardziej znanych swiatach: Dysk, Ziemiomorze etc. pt. Legendy... tylko ta cena
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
Polecam ksiazki Pratchetta. A z innych tytulow to "Mg�y Avalonu" (1036 str), super ksiazka, przeczytalem dopiero cos kolo 200 str. Bedziesz mial zajecie na dluzej z ta ksiazka
Napisane oryginalnie przez [SPECNAZ]Ger
Polecam ksiazki Pratchetta. A z innych tytulow to "Mg�y Avalonu" (1036 str), super ksiazka, przeczytalem dopiero cos kolo 200 str. Bedziesz mial zajecie na dluzej z ta ksiazka![]()
Ze swej strony polecam hardsf:
quote:
Napisane oryginalnie przez KKPhGS
qrde nie pamietam autora, ale w pl x. wydana pod tytulem "Jednym Zakleciem"
gainman nigdziebazd
patricia A.McKillip Zapomniane bestie z Eldu oraz trylogia o mistrzu zagadek z Hed
aktualnie czytam to ostatnie i w autobusie schodzi mi po dwa rozdzialu )
Zapomnialam jeszcze o Paulo Coehlo i jego ksiazkach
Jak na razie czytalam trzy : "alchemika", "nad brzegiem rzeki..." i "Weronika postanawia umrzec" - pierwszy i trzeci strasznie fajne...druga pozycja troche imo przekombinowana...
rzeczywistym jednak mapa �wiata wygl�da nieco inaczej
wirtualnym, w kt�rym s� ulice domy, knajpy itp i mn�stwo chodz�cych po nich avatar�w
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 14:05.