FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9025)
Powolne kopiowanie.
Mam taki maly problem, film z dysku na dysk 7200 vs 5400 na tej samej taśmie w winxp kopiuje sie u mnie w jakies 5 minut. Jak wzialem moj dysk 7200 do kolegi to skopiowanie tych 600 mb, zajmuje kolo minuty. Czy to wina 5400, czy cos w biosie, czy moze musze na osobnej tasmie je umieścić?
Re: Powolne kopiowanie.
a zainstalowas stery od kontrolera udma (te od plyty glownej) ??
albo np. sprawdz, czy masz w windowsie dma wlaczone :o
917123
sterow od udma wogole nie ruszalem nawet nie wiedzialem, ze takie są.
A w windowsie mam wlaczone dma jezeli dostępne.
"Biezacy tryb transferu Ultra dma tryb 5"
Płyta główna intela?
if yes then:
Ściągnij Intel Application Accelerator i zainstaluj.
else:
No idea ;>
abit st6
wedlug instrukcji supports ultra dma 100mb/sec data transfer rate. Jesli sie nie myle to jest na chipsecie intela.
no ale trzeba zaczac od tego, ze jak dwa dyski sa na tej samemj tasmie to wolniej chodzi wszystko.
u kumpla kopiowaliscie na jednej tasmie czy na 2?
na 2. A ten intel a a, to narzedzie diagnostyczne heh, wiec nie wiem jak ma mi pomóc. Zrobie experyment z taśmami.
update: Bez roznicy, tez 4 minuty zeby film skopiować. A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?
u mnie 700MB z dysku 5400 na 7200 kopiowalo sie w 1,5 minuty... Na jednej tasmie.
na 2. A ten intel a a, to narzedzie diagnostyczne heh, wiec nie wiem jak ma mi pomóc. Zrobie experyment z taśmami.
update: Bez roznicy, tez 4 minuty zeby film skopiować. A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?
quote:
Napisane oryginalnie przez fajnygosc
A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?
Zainstaluj, ja dopiero z tym progsem odczułem speeda, bez niego wszystko wolno szło, po instalacji on sam ustawia DMA dla dysków + dodaje jakiś własny sterownik do kontrolera hdd.
Oczywiście nie pytam się o zainstalowanie intel chipset software utility.
A block mode w biosie masz ustawione?
A kabel 40 żył czy 80 żył?
nie liczylem ale raczej 80 zył, bo na drugiej taśmie mam wieksze nitki czyli raczej 40.
block mode mam enabled.
Wiec teraz jestem ciekaw co by dała druga 80 żyłowa taśma i dyski na oddzielnych taśmach.
Ja jeszcze mam w programie Customizer XP zaznaczone:
Enable UltraDMA Support.
1) Kurde - na jednej tasmie nie ma az tak wielkiej roznicy !!
2) Zainstaluj porzadnie drivery od plyty i po sprawie !!
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez fajnygosc
abit st6
wedlug instrukcji supports ultra dma 100mb/sec data transfer rate. Jesli sie nie myle to jest na chipsecie intela.
Mam problem z pewnym dyskiem a dokladnie z wynikami z sis software sandra (czy cos takiego). Zrobiłem testy pierw na jednym kompie z dyskiem seagate (st340810a pisze we wlasciwosciach dysku) 40gb i wynik wyszedł cos kolo 4600 kb/s dla porownania zrobiłem testy na drugim kompie z maxtorem jakims tam 20 GB wynik 25000 kb/s. I teraz nie wiem czy ten seagate jest taki gowniany czy tez cos z nim skopane albo zle poustawiane cos jest.(komp z seagatem jest na win XP system plikow NTFS a maxtor na win 98 system plikow fat 32 bodajze)
moze w win98 masz wylaczone DMA?
co to dma ? do czego sluzy ? i jak sie wlacza i wylacza?
gdzies tam we wlasciwosciach dysku bylo ...
ja na K7VZA tego nie moge uzywac bo sie pelno bledow pojawia
jak wlaczysz DMA to dane sie kopiuja nie przechodzac przez procka czy jakos tak to bylo ...
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 23:45.