FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9222)
turniej
na uczelni wyszla idea zrganizowania turnieju quake 3 arena. Prawdopodobnie ja bede za to odpowiedzialny wraz z kolegą. Jak mozecie napiszcie jak sie taki turniej organizuje. Z gory mowie ze wjazd jest za free, turniej bedzie tylko dla studentow z legitymacją szkoly Rozgrywany bedzie na vq3 z najnowszym PR (a walsnie ktory to jest najnowszy
) Jedyny problem to jest chyba system rozgrywek. Nie bralem nigdy udzialu w turnieju bo nie mialem okazji
napiszcie jakie są rodzaje rozgrywek co to np jest double elimination. Najpierw maly turniej rozegrany bedzie w mojej grupie (klasie) liczacej jakies 40 osob. Jezeli z organizacją wszystko sie powiedzie to zrobi sie turniej dla calej uczelni
Napiscie jakie mapy polecacie do jakiego etapu gry. Jak postwic serwer by to wsystko ladnie chodzilo. Mysle ze dobrym pomyslem bedzie pozwolenie na przyniesienie wlasnej myszki i configa. Ale napiszcie jak robic z tym serwerm by kazdy mial rowne szanse (chodzi mi o configi). Czekam na odpowiedzi
Świec płomienie próżno się złocą... nie skrzypną drzwi...
Oj oj duzo pytan To zeby pozwolic innym tez sie wypowiedziec to ja odpowiem na jedno :>
Systemy rozgrywek znam dwa (moze jest wiecej dlatego nie mowie ze sa dwa tylko ze ja tyle tylko nam). Single Elimination Double Elimination. Roznica miedzy nimi jest taka ze w SE przegrany po meczu odpada i graja miedzy soba tylko Ci co wygrali. Nie jest to jednak zbyt sprawiedliwe gdyz czasem komus sie noga moze powinac. Dlatego najczesciej stosuje sie DE gdzie przegrani walcza miedzy soba. Nawet ktos kto przegral jeden mecz moze w tym trybie wygrac turniej
Teraz tak ... Najlatwiej kierowac turniejem jesli zrobi sie tabelke :>
drabinka se
Tu masz przyklad turnieju 4 osobowego. Gramy SE czyli przegrani odpadaja. Najpierw gracz A gra z graczem B i wygrywa. W tym samym czasie gracz C gra z graczem D i zwyciestwo odnosi ten drugi. Czyli gracz A spotyka sie z Graczem D. Przegrywa i mistrzem zostaje gracz D.
Teraz DE.
drabinka de
Jak widzisz rozgrywka jest podobna tylko ze gracze przegrani laduja w tzw. loosers bracket i tam walcza ze soba. W niebieskie kwadraty wpadaja przegrani z kolejnych rund ale trzeba paietac zeby wsadzac ich na ukos zeby sie nie spotkali dwa razy podczas turnieju te same osoby
W tej tabelce co ja pokazalam gracz B pomimo ze przegral w pierwszym meczu zdobyl pierwsze miejsce w ogolnym turnieju lecz zeby bylo sprawiedliwie czesto taki gracz wychodzacy z przegranych ma wygrac nie 2 lecz 4 razy z mistrzem winner bracket.
Uff...mam nadzieje ze dosc wyczerpujaco napisalam ...Jakbym sie gdzies pomylila czy cos to smialo mnie prosze poprawic
Fakt, że Bielen2k nie wie jak, nie znaczy, że jak juz się dowie to i tak położy przedsięwzięcie. Sam pomysł z "próbą generalną" całkiem, całkiem.
Czekamy na Sweepera.
EDIT.
... a w międzyczasie Saari rzeczywiście zrobiła to co obiecała...
respect.
... a w międzyczasie Saari rzeczywiście zrobiła to co obiecała...
respect.
Trzeba było zdyskwalifikować drania
A teraz mapki:
q3tourney2
pro-q3tourney4
pro-q3tourney6
ztn3tourney1 http://q3arena.gry.wp.pl/?id=19&...2&file=5937
to mapki, które już w quake są (od PR 1.29 bodajże), i które są standardem turniejowym.
Do tego mozna rozważyć wprowdzenie do turnieju dość popularnych i niezwykle grywalnych
osp8
hub3tourney1 http://q3arena.gry.wp.pl/?id=19&...2&file=5938
Obowiązujący aktualnie PR to 1.32 - http://q3arena.gry.wp.pl/?id=9&...t=5&file=68
a OSP to 1.01 - http://q3arena.gry.wp.pl/?id=17&...1&file=5794 (w tym i wspomniana osp8)
ja to ja i jako ja chce być znany
a bedzie gtv?
quote:co do hub3tourney1 - raczej na cpl'ach sie na niej nie gra, wiec nie zmylaj organizatorow. Jesli ma to byc turniej taki "amatorski" to proponuje standardowe mapy z q3 (pro-q3dm6, pro-q3tourney4, pro-q3tourney2, pro-q3dm13, ewentualnie wersje nie pro
Napisane oryginalnie przez slawek
Trzeba było zdyskwalifikować drania
A teraz mapki:
q3tourney2
pro-q3tourney4
pro-q3tourney6
ztn3tourney1 http://q3arena.gry.wp.pl/?id=19&...2&file=5937
to mapki, które już w quake są (od PR 1.29 bodajże), i które są standardem turniejowym.
Do tego mozna rozważyć wprowdzenie do turnieju dość popularnych i niezwykle grywalnych
osp8
hub3tourney1 http://q3arena.gry.wp.pl/?id=19&...2&file=5938
Obowiązujący aktualnie PR to 1.32 - http://q3arena.gry.wp.pl/?id=9&...t=5&file=68
a OSP to 1.01 - http://q3arena.gry.wp.pl/?id=17&...1&file=5794 (w tym i wspomniana osp8)
quote:
Napisane oryginalnie przez Q
co do turnieju to bardzo wazna rzecza jest odp na pytanie: ile dpi ma wingman ?? (pytam powaznie )
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
A nie mozesz prosci mess'a o pomoc???
co do hub3tourney1 - raczej na cpl'ach sie na niej nie gra, wiec nie zmylaj organizatorow. Jesli ma to byc turniej taki "amatorski" to proponuje standardowe mapy z q3 (pro-q3dm6, pro-q3tourney4, pro-q3tourney2, pro-q3dm13, ewentualnie wersje nie pro)
moge zacytowac sam siebie?
moge moge moge? proszeeee!!!!!!
"VQ3 SMIEEEEERRRRDDDDDDZZZZZZIIIIIIIIIIIIIIII"![]()
system rozgrywek DE (a co powiecie na program CompoMaster? da sie pozniej wyniki na www z niego zamiescic?) Do wykorzystania mam w szkole okolo 14 nowych kompow, tablice LCD
(taka biala, mazakiem sie maze hehe). Najpierw nie wiem czy juz wspomnialem bedzie turniej mojego roku w ktorym wezmie udzial okolo 30 osob. I mam pytanie, czy odrazu robic 1vs1 czy moze najpierw jakis DM eliminacyjny? Jak klasowy turniej sie uda to zrobie dla calej uczelni. Ale jak uczelni to bedzie kupa osob. Powiedzmy ze 60. Wiec jak sie oragnizuje na tak duzą liczbe osob? Dm na wstepie? Od ilu osob leci sie DE (double elimination)? Aha.. i jezeli bylby na wstepie DM to na jakich mapach.
Ludzie, sory ze zadaje moze dla niekotrych banalne pytania ale rok nie gralem w quake bo kompa juz nie mam takiego ktory ta giere by pociągnął ;( i nie mam pojecia na czym sie teraz gra. Wiec czekam na dalsze odpowiedzi
bielen2k
jak bedzie duzo osob to zrob DM zeby wylonic powiedzmy 32 bo wtedy powinno byc latwo drabinke rozpisac
jesli chodzi o osp to poczytaj readme (a do tego osp potrzebujesz chyba pr 1.32
Sweeper: grali na hubie chyba raz i zauwazyli ze nie wypalilo i dali se spokoj
quote:dm7, dm6, dm12
Napisane oryginalnie przez Bielen2k
spoko. a na jakich mapkach rozegrac DM? i moze zna ktos jkies ciekawe opcje przydatne z OSP?
hmm ale ja jestem przeciez od tego. Nie mam zadnych specjalnych wymagan, chodzi mi o to by postwic serwer, i by jak czesc przyniesie swoje configi to by na serwere byly ustalone reguly by kazdy mial roewne szanse Napiszcie jakie mapy mam zastosowac na jakim etapie (rundzie) gry. I to bedzie chyba wszytsko co mi do szczescia bedzie potrzebne
Programy do rankingow raczej mi nie są potrzebne
No moge sie pobawic jedynie CompoMasterem by pozniej wyniki zamiescic na www. A czy warto bym instalowal OSP? Chyba nie... ale mam jeszcze czas na organizacje i mam nadzieje ze mi pomozecie
dm7, dm6, dm12
Ok, to to będą mapki do DM moze jakies inne nazwet zastosuje
A teraz mam pytanie czy gra sie przewaznie na czas czy na fragi? Jak na czas to na ile i jak na fragi to tez ile. Mam jeszcze pytanie czy przy grze 1/1 gra sie tylko raz na jednej mapie czy moze na dwoch? Napiszcie na jakich mapach najczesciej rozgrywa sie cwiercfinal, polfinal i final, oraz wstepne eliminacje.
Napisane oryginalnie przez [FPP]Krypton
graj timelimit 15, albo 10
w fazach dalszych graj na pro-q3tourney4, pro-q3tourney2 i pro-q3dm6. Jesli grasz double elimination to niech kazdy wybiera jedna mape (jesli bedzie remis graja automatycznie na trzeciej), a jesli single elimination to kazdy odrzuca po jednej i na tej co zostanie to graja
takie moje zdanie
no i nie zrazaj sie jesli pomimo wczesniejszego ustawiania cos bedzie z kompami nie tak i beda dziwne rzeczy sie dzialy - to normalne na turniejach![]()
ehehe, tak i UPSa zakupie wiec narazie mam tak. Jak bedzie ponad 32 osoby to robie na wstepie DM na mapkach dm7, dm6 i dm12, podziele losowo na grupy. Na kazdej mapie po 15 minut. Kto najwiecej zdobedzie fragow w tym czasie to przechodzi dalej.
W grze 1/1 jak narazie ludzie będą sie ganiac po pro q3 tourney4, pro q3 tourney2, pro q3 dm6, i jeszcze jakies, moze z CPMA wezme, 1 i 3. Mecze po 15 minut. Kazdy wybiera mape jedną z trzech ;-) Mowcie co jeszcze hehe ja slucham
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:03.