FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9775)

Posted by qLA on 01-02-2003 12:19:

Question Porady

Czy moze ktos mi jakis rad udzielic do gry Tribes 2?Zaczalem dopiero grac no i moze mi ktos powie jaka postacia najlepiej grac, jakie bronie, jak skutecznie strzelac itp?

Posted by sYs|yavor on 01-02-2003 13:55:

Porada numer 1: zapoznac sie ze starymi tematami na forum. Akurat na tym forum wiele topikow dotyczy konkretnych problemow zwiazanych z gra.

Porada numer 2: naucz sie slizgac. Na dzien dobry poczytaj sobie temat First Aid.

Porada numer 3: przemysl, jakie skrypty chcesz zainstalowac. Zmien ustawienia FOV-a (polecam 110, ale to sprawa indywidualna), bardzo rozsadnie zdefiniuj klawisze. Musisz wszystko zdefiniowac tak, abys trzymajac palce jednej reki na klawiszach kierunkow, a druga reka dzierzac mysz mogl JEDNOCZESNIE z operowaniem ruchem wykonywac nastepujace czynnosci:

- przelaczanie broni (pomiedzy wszystkimi 5 slotami),
- wlaczanie powiekszenia i jego zmienianie,
- aktywowanie packa,
- rzucanie granatow,
- rzucanie min,
- stawianie markerow,
- wyrzut flagi,
- wyrzut apteczki,
- wyrzut packa,

Wyrzucanie broni jest praktycznie nieprzydatne, nie ma uzasadnienia w grze. Kazda z wyzej opisanych czynnosci powinienes moc wykonac przy zachowaniu pelnej zdolnosci do ruchu (milego glowkowania :-) )

Porada nr 4: czulosc myszy ustaw tak, abys byl w stanie w jednym w miare wygodnym ruchu obrocic sie o 180 stopni. Ow obrot powinien byc w miare wygodny, choc juz na pograniczu wygody (niska czulosc pomaga w celowaniu)

Porada nr 5: zapoznaj sie ze slownikiem w jednym z tematow na forum, bo dalsza czesc porad bedzie dla Ciebie nieczytelna :-P

Porada nr 6: zacznij grac na tzw. katabatikach, czyli na serwerach z mapa Katabatic. Grupuja one z reguly przypadkowych, przecietnych graczy, dzieki czemu nie zestresujesz sie nadto (i tak sie zestresujesz ), a w spokoju pocwiczysz.

Porada nr 7: powinienes nauczyc sie oceniac potrzeby twojej druzyny w czasie meczu. Mozna smialo zalozyc, ze przez pierwsze pol roku nie bedziesz tego umial wiec po prostu przed kazda nowa mapa ustal sobie, na jakiej pozycji bedziesz gral dana mape. Sugeruje nastepujace pozycje:

- capper
- chaser
- HO
- o-sniper
- d-sniper
- cloaker
- farmer
- BT w assaulcie z SP
- pilot shrike'a
- pilot bombowca/bombardier/strzelec ogonowy

Porada nr 8: do kazdej z tych pozycji zdefiniuj odpowiedni zestaw broni (niekiedy przydaje sie kilka zestawow do jednej roli). Pocwicz uzywane roznego rodzaju granatow.

Porada nr 9: popracuj, abys w odpowiedzi na ankiete "do czego sluzy CC" odpowiedzial "sa mapy, na ktorych gra priorytetowa role". BTW Katabatic jest wlasnie taka mapa.

Porada nr 10: nie tylko celuj. Myslenie oplaca sie znacznie bardziej.

Posted by qLA on 01-02-2003 16:48:

Thx.Szkoda ze tak malo polskich serwerow jest;(

Posted by sYs|yavor on 01-02-2003 17:27:

Polskie sceny - z wyjatkiem chyba CS - sa za male by zapewnic stabilne wypelnienie nawet 2-3 serwerow przez 30 graczy. Na polskich serwerach sie bawimy, na zagranicznych gramy.

Wyslij prosbe o zapisanie do klanu Polskie Forum, potem dopisz sobie wszystkich do buddy list, a szybko odszukasz wszystkich Polakow, niezaleznie gdzie beda grali.

Posted by qLA on 01-02-2003 18:51:

A bylbys tak mily i adres mi podal?

Posted by sYs|yavor on 01-02-2003 19:26:

Polskiego Forum? Heh, to klan w T2.... Uzyj wyszukiwarki klanow (Tribe Search w zakladce Browser), wpisz Polskie Forum, potem kliknij na Request Invite - i gotowe. Zaznacz po kolei kazdego czlonka forum, kliknij prawym myszy, wybierz Add to Buddy List. Potem przejdz do zakladki Join, zmien filtr (Change Filter, Servers with Buddies) i gotowe....

Posted by qLA on 02-02-2003 13:54:

Hm a zdradz mi jakich broni najlepiej urzywac?Bo tak grajac to zauwazylem ze wiekszoc ludzi urzywa tego...ee...z tym niebieskim wybuchajacym dyskiem i chainguna no i Rockeluncher na pojazdy i to wszystko...wlasnie wiem wiem na jakiej konfiguracji wojownika sobie grac jako poczatkujacy i jakie bronie dobrac.Btw czy pojazdem sie zawsze tak dzwinie kieruje tj. jest on tak bardzo czuly na ruchy myszki w dol i w gore czy to po protsu moje zle ustawienie mousesensitivity?Bo cholernie trudnio mi sie nimi lata...

Posted by GORA on 02-02-2003 14:04:

Disc. Ta bron jest najbardziej popularna uzywa jej sie przeciwko robotom na srednie i dalsze odleglosci , ma wieksze razenie od plasma rifle. Plasma rofle jest dobry na bliskie odleglosci i do rozwalania urzadzen.Chaingun to zalezy jakie bedziesz mial pingi . Kazda bron jest OK ale zazwyczaj kazdy wie w jakich sytuacjach uzywac ktorej.

Odnosnie czulosci:
Sciagnij sobie PilotModeIII.vl2 to taki scrypt ze bedziesz mogl ustawic czulosci dla kazdego pojazdu i broni. http://scripts.tribes-universe.com/.../pilotmode3.zip

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 18:31.