FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9810)
Cyfrak
W najblizszym czasie chcialbym qpic jakis aparacik cyfrowy cenowo w granicach 1500 zeta. Problem w tym, ze nie zabardzo jeszcze orientuje sie w tej tematyce i w zwiazq z tym mam do Was prosbe o udzelenie jakis wskazowek czym kierowac sie przy qpnie i na co najbardziej zwrocic uwage. Canon, HP, Fuji, Nikkon, Sony...jaka firma, jaki model???
wszyscy radza zeby brac canona a40 - coprawda 'tylko' 2 mpix ale maszynka jest mila... ale na twoim miejscu zastanowilbym sie jeszcze nad hp 720 /3.3 mpix/... ja mam nizszy model od jakiegos czasu /620 - 2.1 mpix/ i jestem naprawde zadowolony... choc za jakis czas napewno kupie cos bardziej profesjonalnego...
aha - nie zapominaj ze do ceny aparatu trzeba doliczyc:
- 4 akumulatorki - ok 50 pln
- ladowarka - ok 50 pln
- karta pamieci - minimum 32 mb - ok 120 pln
tak wiec ok 220 pln 
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
...na twoim miejscu zastanowilbym sie jeszcze nad hp 720 /3.3 mpix/...
aha - nie zapominaj ze do ceny aparatu trzeba doliczyc:
- 4 akumulatorki - ok 50 pln
- ladowarka - ok 50 pln
- karta pamieci - minimum 32 mb - ok 120 pln
tak wiec ok 220 pln![]()
Czekam na dalsze spostrzezenia
Ja bym poradzi� poczeka� jeszcze z rok (je�eli ci si� nie �pieszy) i kupic co� porz�dniejszego np: PowerShota G2 (4 megapiksele) w cenie oko�o 2000 z�.

testy + zdjecia - sam zobacz 
http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
quote:
Napisane oryginalnie przez P0Z
Ja bym poradzi� poczeka� jeszcze z rok (je�eli ci si� nie �pieszy) i kupic co� porz�dniejszego np: PowerShota G2 (4 megapiksele) w cenie oko�o 2000 z�.
a i tak raczej 2 tysiaqf nie przeznacze na aparacik gora 1,5.
Pomijam fakt, ze pewnie poza 4 megapikselami aparat nie oferuje nic pozadnego. Ja jednak z takiej promocji wole nie korzystac i qpic jakis aparacik renomowanej firmy 
quote:
testy + zdjecia - sam zobacz
http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
Thx LoveBeer za linka
Ja niedawno kupowlaem 
Kupilem Hp za troche ponad 1600PLN
3.3 Mpixli
3x zoom optyczny
4x zoom cyfrowy
15MB pamieci wbudowanej
oczywiscie mozliwosc wsadzenia karty
30sek. filmu z d�wi�kiem (ale wchodz� 2 filmy na pust� karte).
3 tryby jakosci zdj�c (najlepszej 11 zdjec, najgorszej prawie 200)
mozliwos� nagrywania dzwi�ku do fotki (przypisuje d�wi�k jaiej fotce)
przy instalacji sterownikow i innego software'u mozesz zalozyc sobie konto gdzies tam i w aparacie zanzaczas siak�s fotke i przy po�aczeniu z kompem od razu albo drukuje, albo wysyla komus na @ te fotke.
W zestawie s� 4 zwykle baterie, 2 kable (USB z aparatu do kompa i drugi do czegos jeszce - nie pamietam
), fajna torebka, kt�r� mozna sobie postrzela� o w ogole 
a tak wygl�da
jestem z niego zadowolony i polecam 
do tego kupilem za 250PLN (okolo) �adowarke i 4 akumulatorki 1800 (czegos tam
)
ogolnie jest fajny, �adny i wygodny 
tak wogole nie ma sie co klamac - hp ma NAJWYZSZY stosunek jakosci do ceny...
a co do ladowarki + aku za 250 - drogo !!! ja za pol tej ceny kupilem na allegro ladowarke + 4 aku ni-mh 2000 panasonica !
mandaryn -> wszystkie te trusty, yakumy i inne shity sa BEZNADZIEJNE !!! one maja staly czas spustu migawki /nie znam sie ale chyba wiadomo o co chodzi
/, brak focusa /tylko syfny przelacznik makro/, brak zooma optycznego /a cyfrowy jest gowno warty - w zasadzie nie wiem bo kiego grzyba go daja ??/ - a do tego zdjecia z tych pasci - szczegolnie przy slabym oswietleniu /lampa duzo nie pomaga/ sa po prostu nie do przyjecia !!! a wiem bo mialem 
potem wrzuce na serw kilka zdjatek z mojego hp to sobie zobaczysz 
aha - co do wiekszej ilosci pikseli - nie wiem czy w nieprofesjonalnych aparatach to ma sens - zdjec makro i tak tym nie porobisz fajnych - a takie normalne zdjecia i tak nie ogladasz w rozdzialce 2000x1300
- przynajmniej ja jak robie sobie alboomy to zmniejszam do 800x...
sxn | blog
ok - zdjatka sa pod adresem:
http://www.lb.iap.pl/inne/zdjecia_hp620/
wszystkie mocno zmniejszone - ale tak jak mowilem to wersje do ogladania - jak bys chcial ktores zobaczyc w 1600x daj znac to wrzuce...
sxn | blog
no miodzio fotki!
co za artysta z ciebie 
kotki sa sliczne.
a jakosc znacznie lepsza niz przy normalnych aparatkach , (no ale ja sie nie znam
)
A co do tych Trustow to w rzadnym wypadq nie chcialem qpowac takiego shitu
Alienek---> Skoro masz ten aparacik i tak go zachwalasz to nie jest to chyba jakies barach�o 

Do Ciebie jeszcze mala prosba, mozesz sie opytac swojego qmpla Maslava
co on proponuje bo z tego co mi wiadono to on jakos tam zajmuje sie fotografowaniem i napewno bedzie mial cos do powiedzenia...
moj kolega MaslaV jest teraz na wyje�dzie..bedzie w sobote.
No ja tez chcialem zeby mi poradzi� co kupic, ale w koncu sam kupilem 
No ale nie wy�mia� mnie za ten zakup wiec chyba byl dobry 
btw: http://www.eko.net.pl/~ks/cs/skan to moje koty 
ale to nie z robione z mojego aparatu tylko skanowane fotki 
A wracajac do tematu - imo HP Ownz. To sa obecnie jedne z lepszych aparatow w swojej klasie, bogate wyposazenie i przede wszystkim - ladne zdjecia !!
Ponoc HP slabe sa...
Jakby co to www.pstryk.pl

Hmm po zlookaniu wielu aparatow w tym samym przedziale cenowym IMO najlepszym rozwiazaniem bedzie wczesniej wspomniany HP 720...
quote:
Napisane oryginalnie przez MandaryN
Hmm po zlookaniu wielu aparatow w tym samym przedziale cenowym IMO najlepszym rozwiazaniem bedzie wczesniej wspomniany HP 720...

lucas - chodzi o to ze hp daje za 1500 pln to czego nie daje zadna inna marka /i nie mowie tu o truscie
/ - dlatego ja uwazam ze 720 to dobry wybor 
ps: patrzcie w komputroniku - tam zawsze jest pare groszy taniej...
sxn | blog
quote:
lucas - chodzi o to ze hp daje za 1500 pln to czego nie daje zadna inna marka /i nie mowie tu o truscie/ - dlatego ja uwazam ze 720 to dobry wybor

ciezki jest mi sie zdecydowac, moze ktos ma?
creative pc cam 300
lub mustek gsmart mini 2
zbli�a� si� do rzeczywisto�ci, je�li mozna si� tak wyrazi�, ale nigdy nie przybli�ymy si� dostatecznie,
gdy� rzeczywisto�� to w niesko�czono�� nast�puj�ce po sobie kroki, stopnie postrzegania, fa�szywe dna,
i dlatego w�a�nie jest niewyczerpalna, nieosi�galna. Mo�na wiedzie� coraz wi�cej i wi�cej o jednej rzeczy
ale nie mo�na wiedzie� o niej wszystkiego - to beznadziejne. Tak wi�c �yjemy w otoczeniu przedmiot�w
bardziej lub mniej przypominaj�cych duchy (...)"
quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Ponoc HP slabe sa...
[...]
quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
No za ta cene... 500zl wiecej i bylby juz wiekszy wybor...
Dla mnie 1500 na sam aparat to max + z czasem moze jakas dodatkowa karta
Ja mam tego PowerShota G2 o kt�rym wspomina� POZ, wi�c jak chcesz jakie� fotki robione przez niego to na priv. 
No w sumie to masz racje ale jest jeden problem, zkad te 500 zeta wziasc??Dla mnie 1500 na sam aparat to max + z czasem moze jakas dodatkowa karta

lucas - przesadzasz... to jest dokladnie taka sytuacja jak z kompem - czekaj az stanieje a nigdy nie kupisz... bo jak mandaryn juz uzbiera dajmy na to te 2000 okaze sie ze aparatu potanialy i za ta kwote ma jakiegos 4 mpix... ALE o 500 pln wiecej jest super aparat 5 mpix /ktora to ilosc do tego czasu bedzie juz standardem
/ z ultra-hiper bajerami.. no i zbowu bedzie czekal/zbieral... bez sensu...
(a tak pozatym dla kogos kto sie pasjonuje fotografia posiadany aparat zawsze bedzie stwarzal niedosyt... normalne sa mysli typu - uff za rok to sobie kupie jakas maszyne ! 
)
sxn | blog
quote:
lucas - przesadzasz... to jest dokladnie taka sytuacja jak z kompem - czekaj az stanieje a nigdy nie kupisz... bo jak mandaryn juz uzbiera dajmy na to te 2000 okaze sie ze aparatu potanialy i za ta kwote ma jakiegos 4 mpix... ALE o 500 pln wiecej jest super aparat 5 mpix /ktora to ilosc do tego czasu bedzie juz standardem/ z ultra-hiper bajerami.. no i zbowu bedzie czekal/zbieral... bez sensu...

Lucas: ale Tobie Panstwo daje kase/doplaca na tego typu rzeczy
a my musimy placic z wlasnej kieszeni 
![]()

Ulala
panowie spoko
imo Lovebeer dobrze gada
nie bede sie powtarzal bo to co chcialbym powiedziec napisal juz Lofebeer (thx 

)
Lucas ---> niby tez masz racje ale dla mnie 1500 zeta to max a faktem jest za powyzej 2000 jest doorzy wybor i znacznie lepsze aparaty, no ale to juz o te 500 zeta wiecej... imho nie wydaje mi sie bym zmarnowal kase qpujac tego HPeka za te 1.5 tysiaka bo jak juz wczesniej zostalo to powiedziane (bodajrze Lipas
) jest to najlepszy stosunek ceny do oferowanych mozliwosci.
noo
to co ? temat uwazamy za 'rozwi�z�y' ?? 

sxn | blog
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:00.