FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9828)

Posted by Ulraunt. on 06-02-2003 16:09:

Thumbs up SDI a trybsony

Wczoraj ze Scorem wykonaliśmy mały eksperyment: Sprawdziliśmy czy da się grać we dwóch na jednym łączu SDI w naszą ulubioną gre. Wybiki były zaskakująco fenomenalnie zaje*****biste - ping na blueyonder: 180 na każdym kompie. I niech nikt nie mówi, że SDI jest cienkie i nie nadaje sie do gry!

Posted by sYs|yavor on 06-02-2003 16:46:

SDI jest bardzo dobrym i stabilnym rozwiazaniem, o ile jest podpiete do sensownego sprzetu w TPSA. Steel moze cos na ten temat powiedziec... Chlopak mial nieszczescie trafic ze swoim SDI do routera, o ktorym powiedzieli mu, ze ma zbyt malo pamieci. Efekt koszmarny: pingi horrendalne, packet loss.

Tymczasem u siebie w chatce mam SDI i mam mozliwosc porownania go z efektami uzyskiwanymi na polpakowym laczu 2 mbity w redakcji. I co? I nico. Gora 20 ms roznicy, przy czym przecietnie kolo 10 ms, a na serwerach zagranicznych nie jestem w stanie zauwazyc zysku z gry na laczu 2 mbity.

Posted by $corcerer on 06-02-2003 17:51:

Talking

NO, masz racje- to nie szybkość łącza decyduje o pingu, jednakśe ma na niego wpływ (te 5Kb musi być przesłane, bo jak nie to można sobie pomażyć o dobrym graniu) jednakże zwykłe statsy (kiedy gram sam) są identyczne- taki sam ping (dzisiaj był nawet większy, i jak zwykle packet loss= 0%

A na servku do którego podpięte jest SDI mam linucha z zainstalowanym Shaperdem do dzielenia łącza po równo. KaZaA i inne badziewie tego typu było wyłączone podczas gry.

Posted by Pajda on 06-02-2003 17:58:

Najgorsze, ze Ci ktorzy maja koszmarne warunki na SDI raczej duzych nadzieji na poprawe nie moga miec :P Ja np. zawsze mialem na SDI sliczne pingi tymczasem od ponad pol roku sa 200-300 skaczace... Gdzie lezy wina ? Lokalne staaare routery ericssona pod ktore sa hisy podpiete nawalaja przy wiekszym obciazeniu i zeby bylo smieszniej... tpsa nie ma zadnego innego sprzetu, ktorym by mogla je zastapic. Szczegolnie, ze ma spory zapas tych jeszcze.

Posted by Eldabor on 06-02-2003 18:10:

ja tez mam sdi i gra sie mi dobrze !!! na poczatku mialem problemy pod winem 98 se bo co pewien czas mialem zwisy lacza ale po postawieniu serva na fresco wszystko minelo pozatym pingi spoko byly i wczesniej lecz te zwisy byly wq.......e ! teraz gadam na TeamSpeaku z 3 osobami czy 4 i gram w tryby i zero lagow

Posted by on 06-02-2003 20:05:

Ja chcialbym miec chodzby najbardziej schrzanione SDI - byle SDI. A mam modem

-------------------------
oftopic

wicie ze moja mapa chodzi na 3 serwerach - nawet sam nie wiedzialem

http://www.tribes2maps.com/cgi-bin/...ail.cgi?id=3069

Posted by $corcerer on 06-02-2003 20:55:

To trzeba było łącze sobie kupić, a nie na motorek ciężko uzbieraną kase wydawać!

PS mapk już się ściąga

Posted by sYs|yavor on 06-02-2003 23:49:

>wicie ze moja mapa chodzi na 3 serwerach - nawet sam nie
>wiedzialem

Ql :-) Kiedy nastepna?

Posted by GORA on 07-02-2003 08:49:

ma jedna wade. Pulap jest 900 metrow. jesli jakis dobry pilot bombowca razem z bomardierem walna marker na vehicle station i wzniosa sie na 900 metrow i beda pusczzac bomby pojedynczo co 2 sekudny i zaden shrike sie nie zorientuje to mozna tak bombardowac do konca mapy, i co potem ????. Zadne missile launcher nie pomoze. Vehicle disabled do konca gry .

Posted by GORA on 07-02-2003 08:49:

. Ta mapa jest tak ogromna ze mi na athlonie 1.4 skacze . Co bedzie jesli bedzie 30 chlopa. ?

Posted by $corcerer on 07-02-2003 09:36:

To masz farta że ci działa- u mnie wiesza się w połowie "Lighting mission"

Posted by on 07-02-2003 10:20:

mapa ma cholerne wymogi... ale cos za cos

>Ql :-) Kiedy nastepna?

Jak powstanie to nie prędko

>To trzeba było łącze sobie kupić, a nie na motorek ciężko uzbieraną kase wydawać!

CO!!! Uwielbiam trybsy ale od mojej Hondy nawet 2MB/s mnie nie odciagna

Posted by qLA on 08-02-2003 01:49:

Swietna mapa jakos mi sie czasy Duka przypominaja ja na niej gram.Szkoda ze z botami nie mozna...;(

Posted by on 08-02-2003 11:42:

botgraph zajmuje ok. 8-30mb

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 05:45.