FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9977)
Mala prosba
W wielu postach powtarzaja sie te same pytania. Czy znajdzie sie ochotnik chetny do napisania FAQ-a, ktory bylby podczepiony na stale na forum? Z pewnoscia ulatwilby zycie newbie, a i nas uchronilby od ciaglego tlumaczenia tych samych rzeczy...
Przecież jest już "Monolog Yavora" ;-) Nie wystarczy?
Chyba nie o to chodzi. Yavor napisal jak grac, a w FAQ by bylo co zrobic zeby moc grac
Dziekuje, w wolnej chwili napisze sam.
Zaczalem grac w T2 kilka dni temu( demo ) i ogolnie gra jest fajna Jeszcze nie zdecydowalem czy przesiasc sie na full wersje, a to dlatego ze potrzebuje kogos kto rozwieje moje watpliwosci. No to:
1.Jak jest z serverami do T2 czy mozna spokojnie pograc bez lagow? Na demie niby jest calkiem ok a nawet lepiej jak ok, ale wole miec pewnosc w koncu ponad 20 graczy na PL sytuacje netowa to nie lada problem.
2.Gra ma juz swoje lata wiec pytanie czy jest z kim grac na serverach(i czy jest gdzie grac)?.
3.Czy wychodzi T3?? Moze nie warto zaczynac grac w te gre kiedy za x czasu wyjdzie kolejna czesc??
Co do samej gry:
4.Jaka jest dobra polska strona o T2?
5.SDI wystarczy do grania?
6.Jak wpisac swojego nicka !? Nazywam sie albo null albo jakis pinki ? (w demie nie mozna sie nazywac ??)
7.Jak uzywac snajperki lub tego czegos co niszczy pola silowe.Rozumiem ze w bazie mam zmienic sie w tego wielkiego robota ale nie moge uzywac innych broni niz jakies hardcory typu granade launcher. Skad wziac ww bronie.? Jest cos co pozwala na zwiekszenie energii?(tej do jetpacka)
8.Ile jest plansz w full wersji i czy sa one raczej otwarte czy zamkniete, duze czy male?
Mniej wazne:
9.Co to do licha jest SHAZBOT??
Mam nadzieje ze ktos odpowie na pytania i mnie oswieci.bede za to wdzieczny.
0.Jeszcze nie zdecydowalem czy przesiasc sie na full wersje
* Tu sie nie ma co zastanawiac
1.Jak jest z serverami do T2 czy mozna spokojnie pograc bez lagow? Na demie niby jest calkiem ok a nawet lepiej jak ok, ale wole miec pewnosc w koncu ponad 20 graczy na PL sytuacje netowa to nie lada problem.
* Jesli w demie nie masz lagow, to tym bardziej nie bedziesz mial w pelnej wersji (no chyba ze czegos nie wiem i serwer demo stoi w Polsce) Pingi raczej zaleza od Twojego lacza, servy nie sa zalagowane.
2. Gra ma juz swoje lata wiec pytanie czy jest z kim grac na serverach(i czy jest gdzie grac)?
* Serverow jest maaasa, ludzikow tez nie brakuje. Gra sie glownie CTF (Capture the Flag), ale sa tez inne tryby gry. Do tego dochodzi masa roznych modow.
Liczbowo wyglada to tak: serverow CtF, z modem base (czyli bez moda ), pelnych ( >20 gracz ) i z rozsadnym pingiem jest:
- o 3ciej rano 2 (zawsze to wybor )
- po poludniu i wieczorem 10 - 20
3.Czy wychodzi T3?? Moze nie warto zaczynac grac w te gre kiedy za x czasu wyjdzie kolejna czesc??
* Plotki jakoby T3 mialo ujrzec kiedys swiatlo dzienne kraza juz dawno, ale nic konkretnego na ten temat nie wiadomo - czytaj moze bedzie za dwa lata.
4.Jaka jest dobra polska strona o T2?
* Najbardziej rozbudowana jest tribes2.fpp.pl (to tutaj ), byla jeszcze strona Icea, ale zgobilem adres... Jest za to baaardzo duzo stron zagranicznych poswieconych w calosci lub czesci trybom.
5.SDI wystarczy do grania?
* Zdecydowanie tak. Wiecej znajdziesz w tym watku
6.Jak wpisac swojego nicka !? Nazywam sie albo null albo jakis pinki ? (w demie nie mozna sie nazywac ??)
* Kolejny argument za pelna wersja. W demie sie nie da i tyle.
7. (to sobie pozwolilem rozbic)
- Jak uzywac snajperki lub tego czegos co niszczy pola silowe.
* Zeby moc uzbroic sie w snajperke musisz byc Scoutem (najlzejsza zbroja) i do tego nosci Energy Pack. Uzywa sie tradycyjnie: fire To co niszczy pole silowe to pewnie ELF, ktory zabiera energie, co posrednio oslabia tez shield'a. Podstawowym uzyciem ELFa jest 'uziemianie' przeciwnika - bez energii nie polata
- Rozumiem ze w bazie mam zmienic sie w tego wielkiego robota ale nie moge uzywac innych broni niz jakies hardcory typu granade launcher. Skad wziac ww bronie.?
* Wcale nie musisz sie zmieniac w Jugernout'a. A nawet jesli, dalej mozesz uzywac spinfuzora i chainguna. Kwestia co chcesz robic - taki sobie sprzet wybierz. Zbroje, packa, bron i granaty wybierasz naciskajac Enter na numpadzie. Wiecej informacji co do czego sluzy: bronie ekwipunek Wogole wszystko jest na tribes2.fpp.pl
- Jest cos co pozwala na zwiekszenie energii?(tej do jetpacka)
* Energy Pack
8.Ile jest plansz w full wersji i czy sa one raczej otwarte czy zamkniete, duze czy male?
* Duuuuzo. Podstawowe + mappack Dynamixa = 43, Euro2 = 18 (same CtF policzylem) Jakbys koniecznie potrzebowal nowa mape na kazdy dzien tygodnia, polecam www.tribes2maps.com Gdybys nie dal rady, co tydzien wybieraja mape tygodnia
Jeszcze nie spotkalem 'zamknietej' mapy - w T2 mapa nie ma zadnych granic, jak sie uprzesz mozesz leciec ile chcesz (ja probowalem z kwadrans ) Wiekszosc gry rozgrywa sie pod golym niebem, ale malo jest map ktore nie mialyby jakiejs - chocby malej, jak na Slapdash'u - bazy. Z drugiej strony sa mapy, w ktorych ze wzgledow taktycznych walczy sie we wnetrzach (dla przykladu Minotaur)
9.Co to do licha jest SHAZBOT??
* To jest odpowiednik francuskiego merd albo angielskiego damn it, tudziez polskiego licha Uzywac dla rozladowania frustracji. Nie naduzywac!
yavor: powyzsze mozesz zapisac jako moj udzial w ukladaniu FAQ
Dodam pare swoich uwag jako uzupelnienie tego, co juz napisal savko.
Lagi - wszystko zalezy od Twojego lacza. Jesli masz lacze pozwalajace na serwerach zagranicznych grac ze stabilnym pingiem 70-150 i bez strat pakietow, o czyms takim jak lag mozesz zapomniec. Lag w T2 wystepuje wylacznie wowczas, gdy sypie Ci sie lacze.
Gra sie glownie na serwerach zagranicznych, niemieckich i... e... sKene to co? Finlandia? Szwecja??? eeee... Gra z pingiem 120 (w czasie gry) odpowiada grze lanowej w UT jesli chodzi o prace kodu sieciowego. Zwykle do godziny 2-3 w nocy masz przynajmniej 4-5 serwerow po 32 osoby z roznymi mapami i pingiem <100 na liscie (czyli jakies 120 w grze), pozniej z podobnymi pingami masz 2-3 serwery, glownie z mapa Katabatik. Naturalnie mozesz pograc na serwach z wiekszym pingiem...
T3 jest oficjalnie potwierdzone i prace nad nim sa zaawansowane. Czesc projektowa zostala juz praktycznie wykonana, obecnie trwaja rozmowy w sprawie umowy z firma, ktora projekt przeksztalci w program. Podobno ma to byc jakis bardzo znany producent na rynku gier 3D. Zobaczymy. W kazdym razie nie nalezy spodziewac sie T3 wczesniej niz 2005 roku.
Strony WWW angielskie - www.tribalwar.com, www.planettribes.com, tribes2.theladder.org. Fora - to, na ktorym jestes, oraz fora na podanych wyzej stronach.
Co do map - w praktyce nie ma map jakos super preferowanych, w stylu Decka w UT. Jest grupa ok. 10 map najczesciej znajdujacych sie w obiegu (gdzies bylo glosowanie na najpopularniejsza mape, mozesz zerknac do tego topiku), zas generalnie w uzyciu jest ok. 30 map. Na www.tribes2maps.com znajdziesz ok. 2000 map do T2.
Shazbot - to wymyslone przeklenstwo, wiec jako wymyslone - nikogo nie obraza. Takie "***** mac" tyle, ze gdy uzyjesz go, mozesz byc raczej pewny zobaczenia usmiechu u innych graczy, niz zdegustowania czy dezaprobaty.
Dzieki za odpowiedzi. Wyglada na to ze spotkamy sie na serverach niedlugo (drżyjcie ). Jeszcze raz dzieki.
ps. Dzisiaj szczegolna frajde sprawilo mi podjezdzanie za baze przeciwnika tym skuterkiem.Nastepnie wejscie na jakies wzgorze i snajpa(wkoncu) ubicie paru nieswiadomych wrogow.Niestety ta czysta rozrywka trwala do momentu w ktorym mnie ktos nie zauwazyl
nie ma to jak v-pad sniping
V-pad sniping to normalna taktyka walki. Pojac nie moge, dlaczego jest uwazana za lamerska - moze dlatego, ze pokazuje, jak lamerska jest obrona przeciwnika. VS-sniping to taki sam element walki z przeciwnikiem jak niszczenie jego generatorow.
Pare dni temu chcialem sfilmowac ujecia z pozycji cappera na Blue Moon. Nie dalo sie, bowiem przez cala mape nie bylem w stanie wziac shrike'a. Przeciwnicy regularnie dolatywali transportowcem z dostawa 4-5 juggerow, ktorzy rozwalali geny i VS. Zanim sie ich wykonczylo i odbudowalo stacje, byl juz kolejny transport juggerow (gdyz moj team byl za glupi zeby odpowiedziec atakiem na ich VS; woleli naprawiac wszystko, zeby przeciwnicy mieli co niszczyc - de gustibus...). I ta taktyka byla ok. Natomiast jeden biedny scout, sam pod baza przeciwnika, ktory snajpuje w osoby na VS, to WIELKI problem, bo swieta krowa na VS musi wziac swojego szrajkusia. Nie jest w stanie zrezygnowac z niego, wziac snajpe i zlikwidowac VS-snajpera. Nie. Krowa MUSI wziac shrike'a, a ten glupi durny scout, walczacy sam pod baza wytapetowana przeciwnikami, to lamer.
VS-sniping tez mnie irytuje, ale nie mam klapek na oczach i realizuje w meczu te funkcje, ktore w danym momencie sa potrzebne dla mojej druzyny. Biore snajpe i koncze goscia. Poza tym darze znacznie wiekszym szacunkiem VS-snajperow od d-snajperow. Ten pierwszy traci czas na zajecie ofensywnego stanowiska, prowokuje przeciwnikow do walki, czesto wieloosobowej przeciwko jemu samemu. Wrony tymczasem nie inwestuja niczego. Po respawnie w 5 sekund sa na stanowisku i celuja w nadlatujacych capperow, ktorzy nadlatujac sa doprawdy niewiele bardziej ruchomymi celami od przeciwnika na VS. Na dodatek efektem ich dzialan nie jest zwiekszenie tempa rozgrywki, tylko zmniejszenie.
Zatem:
VS-snajper inwestuje wiecej i jest stawiany w trudniejszych sytuacjach niz d-snajper, stad prywatnie darze tych ludzi znacznie wiekszym szacunkiem (co nie znaczy, ze lekcewaze d-snajperow; problem na pubsach z nimi jest tylko taki, ze niekiedy dobierze sie takie stadko i samemu naprawde trudno jest ich rozproszyc - samemu, gdyz reszta teamu nadal robi to, co chca robic, a nie to, czego potrzebuje team).
a czy ja napisalem ze mam cos przeciwko v-pad snipingowi czy wogole o-snipingowi? moim zdaniem powinno byc to dozwolone na serwach.
Niektore zakazy maja sens. Niszczenie generatorow gdy gramy np 5v5 jest zdziebko meczace. Na szczescie teraz jest PizzaMod nastawiony na 20 osob - i mozna byc pewnym ze w minute po zalogowaniu dwudziestej ktos sie zabierze za base rapping .
Bardziej jednak wqrza mnie stosowanie sprzetu niezgodnie z przeznaczeniem - np. sensorow do blokowania flagi, wejsc. Nie chodzi nawet o samo utrudnienie, ale strasznie psuje to klimat.
Natomiast podrzucanie apteczek/ packow/ czegotam moim zdaniem powinno byc legalne (a jest?).
Ostatnio gralem na Mino, bylo cos kolo 14-16 osob, gramy sobie 20 minut, probuje bawic sie w cappera, jest fajnie, choc... czekam, az rozwala mi baze. No i naturalnie, rozwalili. Reakcja byla prosta. Jedno krotkie zdanie w stylu "bt? ok, to ja wam teraz tez zrobie bt" i w ciagu 10 minut cos kolo 20 fragow (juggerem przy ich bazie, jakby ktos sie pytal).
Nie widze nic zlego w bt nawet w 5v5. To czesc gry. Jedyny problem, jaki tu wystepuje, to koniecznosc zmiany wlasnej roli w meczu. Nie zawsze ma sie chec na to, co jest odpowiednia reakcja do dzialan przeciwnika. Prywatnie wychodze jednak z zalozenia, ze to MOJ problem.
Dodam jeszcze, ze przy malej liczbie osob nigdy nie zaczynam robic bt. Zawsze preferuje zabawe w stylu "zabili go i uciekl", a wiec gonitwe z lub za flaga. To moim zdaniem istota Tribes 2. Nie pojazdy, nie mortary, nie snajpienie, tylko zwiewanie i gonienie (dlatego nie lubie classika, gdyz tam capper albo ginie przy wejsciu na flage, albo we wlasnej bazie - jesli tylku uda mu sie oddalic na 100 metrow z flaga, mozna go zdjac w praktyce tylko ze snajpy).
Jakis czas temu postanowilem kupic T2 jednak jak sie okazuje chciec to nie moc.
Zamowilem gre na www.wirtualny.com .Jednak po 2 dniach od zamowienia nie otrzymalem jej .Postanowilem zadzwonic do obslugi klientow i tam jakis gosc radosnym glosem oznajmil mi ze nie moga zrealizowac zamowienia bo gry nie ma! Pouczylem go zeby z laski swojej usunal gre ze strony skoro jej nie ma.Na co on ze oczywiscie tak zrobi.(jednak mu sie nie udalo bo gre nadal mozna zamowic z ich strony).Olsztynski empik z kolei nie nalezy do najlepiej zaopatrzonego w kraju i pomimo kolejnego marnego zapewnienia ze 'jutro moze byc' postanowilem nie wybierac sie tam po raz 4.Lokalne sklepy komputerowe nie trudnia sie sprzedaza gier, wiec pytanie do Was.Skad mozna kupic T2??Najlepiej jak znacie jakis godny zaufania sklep i-netowy bo nie bardzo widzi mi sie podroz do Gdanska czy Wawy po gre.Bede wdzieczny za pomoc.
hyghym ;]
Co do polskich stron to jest jeszcze jedna mojego autorstwa ...
http://www.tribes.fn.pl/
[Skad mozna kupic T2??
http://www.timsoft.pl 45,99 PLN
GL
No. Timsoft przyslal gre jak nalezy i juz latam po serwerach.Dzieki za adres.
A jakiego to nicka w T2 kolega uzywa?
Moj nick to ---berserker--- (bez kresek byly zajete )
Moj pierwszy odnotowany sukces to mid air disk champion(57mt), a no i jeszcze chainwhore - 2.81, ale walcze dalej.
Czy mozna zrobic zeby statystyki na koniec meczu byly zapisywane do jakiegos pliku? Narazie robie printscreen i wklej w notatniku.
Kolejny milosnik statystyki? :-P
Olej ja.
Mozna miec 5 fragow, byc na koncu listy punktow i miec pelna swiadomosc, ze jest sie kluczowym zawodnikiem w meczu. To jest frajda, bo wiesz, ze potrafisz tak znalezc swoje miejsce w druzynie, aby byc przyslowiowym "jezyczkiem u wagi"...
Eee tam zaraz milosnik Poprostu sa ciekawsze niz w innych fps(frags,death,ping)
Fakt, Pizza Mod ma dosc interesujace te statystyki :-)
Ja tam wolalem kiedy PM podawal ilosc fragow. Shocklance bee - 4.10 jest jakies takie... malo obrazowe
GrabzoR tez jest ok
mozna zrobic zeby pokazywal ilosc fragow, wystarczy tylko na to przelaczyc a co do samych statystyk z pm to ja tylko lubie te dotyczace capperow, reszta kiczowata
ach i co do rekordow dlugosci strzalu z jakiejs broni to moim zdaniem jest beznadziejne, poniewaz chcac pobic taki rekord umawiam sie z kolega wchodze na serwa i robie na nim strzal ze znajpy z ponad 1000m - to jest dopiero L33t
W dalszej czesci meczu nie kampiac tylko robiac wejscie do bazy odstrzelilem dwie glowy Grajac po nocach robi sie coraz fajniej
Szkoda, ze tak rzadko moge sobie pograc
quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
Wczoraj na Feign mialem 828 mZadna sztuka na capperze...
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 19:42.