Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > Hardware/Software > 2 sprawy z php
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
SweepeR
sweter

2 sprawy z php

No wiec po pierwsze i najwazniejsze mam taki dziwny problem:

Wkurzylem sie wczoraj i przeinstalowalem sobie Apache'a, php (na nowsze) i MySQL'a (wszystko pod Winde) - zrobilem to bo nie dzialala mi dobrze funkcja do losowego generowania kodu sesji - zawsze zwracala te same wartosci (lol). Teraz juz niby dobrze dziala, ale mam inny problem.

Za cholere skrypty jakie napisalem nie chce mi czytac zmiennych, ktore wprowadzam w URL'u. Np. mam taki prosty skrypcik:

code:
<?php echo $a; ?>

I odwoluje sie do niego z http://localhost/bleh.php?a=sweeperisdaboss ... I nic sie nie dzieje. Wyswietla mi po prostu czysta strone. Tak samo w bardziej zaawansowanych skryptach nie zwraca mi wogole uwagi na zmienne wpisane w URL'u. Zeby bylo ciekawiej nie dziala tez skrypt:

code:
<?php $url = $PARSE_URI; echo $url; ?>

Po prostu nic nie wyswietla...

Ale jeszcze ciekawsze w tym wszystkim jest to, ze np. wszystko dobrze dziala w innych skryptach, tzn. tych robionych "profeszynalnie" - jak phpBB2, vBulletin czy Invision Board...

Oczywiscie te same skrypty (w/w) wrzucone na jakis zwykly serwerek dzialaja poprawnie...

Podejrzewam wiec, ze jest jakis blad w konfiguracji php albo Apache'a... PHP to wersja 4.3.0 a Apache 1.3.27...

-----

Druga sprawa jest juz prostsza... Poczytalem sobie troche o klasach w php, costam poprobowalem w nich robic i niby mi wychodzi, ale jest jeden problem... Tak wlasciwie to po cholere one sa? Tzn. co one takiego fajnego daja, ze wszyscy naokolo ich uzywaja? Nie widze ich jakiegos takiego specjalnego zastosowania... Moglby mi to ktos wytlumaczyc?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 06-04-2003 12:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Problem ze zmiennymi

Rozwiazanie problemu jest bardzo proste.

W najnowszych wersjach PHP domyslnie wylacza sie zmienne globalne, dlatego Ci nie dziala.

1. Pogrzeb w pliku php.ini i wlacz zmienne globalne
2. Tak wywoluj zmienne:

a) Dla formularzy

code:
$_GET['a'] == "cos"

lub

code:
$_POST['a']=="cos"

b) dla sesji

code:
echo $_SESSION['nazwa'];

itd.

Klasy w php

Dzieki klasom mozesz w dosc latwy sposob wprowadzic w zycie idee modulowosci. Kazda klasa jest to zbior funkcji, ktore potem mozemy wywolywac w skrypcie. Klasy zostaly zapozyczone do PHP z C++ (jak zreszta cale PHP ) i maja kilka ciekawych funkcji, m.in. dziedziczenie:

code:
class jeden { function cos() { echo "jeden"; } } class dwa extends jeden { function cos() { echo "i drugi"; } }

Generalnie klasy mozesz wykorzystywac do zebrania w kupe wielu funkcji i dzieki temu do latwiejszego ich wywolywania. Jesli chcesz wiecej info itd, gg

Old Post 06-04-2003 14:11
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Thx, dziala

Old Post 06-04-2003 14:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

takie informacyjne:

http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789

Old Post 07-04-2003 07:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Przestarzale

od PHP 5 w gore dzialaja tylko skrotowe zmienne (np. $_POST)

Old Post 07-04-2003 13:58
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

chodzilo mi tylko o przedstawienie problemu zeby bylo wiadomo czemu nie dziala

Old Post 07-04-2003 23:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Wiem ... na wielu forach o php ludzie zadaja to samo pytanie

Old Post 08-04-2003 07:59
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:45.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions