2 sprawy z php
No wiec po pierwsze i najwazniejsze mam taki dziwny problem:
Wkurzylem sie wczoraj i przeinstalowalem sobie Apache'a, php (na nowsze) i MySQL'a (wszystko pod Winde) - zrobilem to bo nie dzialala mi dobrze funkcja do losowego generowania kodu sesji - zawsze zwracala te same wartosci (lol). Teraz juz niby dobrze dziala, ale mam inny problem.
Za cholere skrypty jakie napisalem nie chce mi czytac zmiennych, ktore wprowadzam w URL'u. Np. mam taki prosty skrypcik:
code:
<?php
echo $a;
?>
I odwoluje sie do niego z http://localhost/bleh.php?a=sweeperisdaboss ... I nic sie nie dzieje. Wyswietla mi po prostu czysta strone. Tak samo w bardziej zaawansowanych skryptach nie zwraca mi wogole uwagi na zmienne wpisane w URL'u. Zeby bylo ciekawiej nie dziala tez skrypt:
code:
<?php
$url = $PARSE_URI;
echo $url;
?>
Po prostu nic nie wyswietla...
Ale jeszcze ciekawsze w tym wszystkim jest to, ze np. wszystko dobrze dziala w innych skryptach, tzn. tych robionych "profeszynalnie" - jak phpBB2, vBulletin czy Invision Board...
Oczywiscie te same skrypty (w/w) wrzucone na jakis zwykly serwerek dzialaja poprawnie...
Podejrzewam wiec, ze jest jakis blad w konfiguracji php albo Apache'a... PHP to wersja 4.3.0 a Apache 1.3.27...
-----
Druga sprawa jest juz prostsza... Poczytalem sobie troche o klasach w php, costam poprobowalem w nich robic i niby mi wychodzi, ale jest jeden problem... Tak wlasciwie to po cholere one sa? Tzn. co one takiego fajnego daja, ze wszyscy naokolo ich uzywaja? Nie widze ich jakiegos takiego specjalnego zastosowania... Moglby mi to ktos wytlumaczyc?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|