Ja z Bieleckiego nauczylem sie Turbo Pascala - nie wiem, jak mi sie to udalo, ale kolo rzadzi hehe. Nie wiem, co za kretyn przepisuje dokumentacje kompilatora, albo robi slownik alfabetyczny komend. To moze byc tylko on - J.B Co sie zaz tyczy ksiazek do Linucha, to mam taka ulubiona "Linux" by Thomas Uhl. Ksiazeczka na prawde jest wypasna, bo przekaz jest na prawde bardzo czytelny i skondensowany, z wazniejszymi komendami druknietymi na marginesach i fragmentami skryptow w ramkach. Szczerze mowiac, to nie widzialem jej w ksiegarni, tylko kiedys pozyczylem od kumpla i mu jej nie oddalem, tak, ze po 2 latach zostala moja wlasnoscia, bo koles sie przeniosl do innego miasta Nie polecam ksiazeczek Heliona do Linuxa w sensie pogladowym - od czego zaczac, bo sa nic nie warte. Helion sie sprawdza tylko w grafice 3D, w podrecznikach do programowania, natomiast ksiazki do systemow operacyjnych ma do dupy. Ewentualnie mozna kupic ksiazeczke tego wydawnictwa, jesli chce sie zajac jakimis administracyjnymi albo sieciowymi sprawami. Wracajac do samych podstaw, to caliem niezle jest wydawnictwo Arkana - cegla ma okolo 800 do 1300 na oko stron i ma duzy zasob informacji, aczkolwiek jest mniej czytelna od tej Tomasha Uhla.
Btw - ktos moglby mi powiedziec dokladnie jak skonfigurowac od podstaw jakis i ijaki emulator DOS albo Windows a Linucha. Bardzo mnie to interesuje, ale w ogole nie wiem jak sie do tego zabrac, bo wszedzie ten temat jest poruszony dosc enigmatycznie. Z gory thx