Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Tribes2 > POLAND: informacja
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

POLAND: informacja

No coz, informuje, ze wycofuje sie z przygotowywania taktyk na mecze, gdyz jest to dzialanie pozbawione sensu. Mecze sa grane i tak w innych skladach osobowych i z rozna liczba graczy. Na dodatek sporo osob to jest, to nie jest na meczach, czesc chce grac tu, czesc chce grac tam - w efekcie zapanowanie nad tym nie jest mozliwe (nie w zalozonym czasie, dodajmy), taktyki sobie, mecze sobie i cala ta pisanina jest jedynie marnowaniem czasu.

Jesli ktos jest chetny do przygotowywania taktyk, z przyjemnoscia fuche odstapie. Inna sprawa, ze sadze, iz jedyna mozliwoscia sprawnego uzgadniania skladow na mecze jest postepowanie wedlug nastepujacego algorytmu:

1. Kazdy mecz jest umawiany z wyprzedzeniem 1 tygodnia.

2. Na stronie WWW klanu podawany jest termin meczu oraz ogolne zalozenia taktyczne (tj. ile HO, ile LO itp.).

3. Pod zalozona taktyka jest formularz i kazda osoba zainteresowana meczem moze sobie wybrac pozycje, na ktorej bedzie chciala grac. Wybiera ja z menu, zgloszenie jest przyjmowane, a kolejny zglaszajacy ma juz do wyboru o jedna pozycje mniej.

4. Formularz zgloszenia jest zamykany na 3 dni przed meczem. Jesli jest sklad - ql. Jesli nie ma - jest czas, zeby z honorem poinformowac przeciwnika, ze z przyczyn organizacyjnych meczu rozegrac nie mozna.

...i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie, zeby mecze mogly byc sprawnie rozgrywane bez pomocy takiego skryptu.

Pytanie zasadnicze, kto taki skrypt moglby napisac i gdzie go mozna byloby postawic....

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 25-06-2003 21:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
$corcerer
Mad WildCat driver

Postawić możnaby u mnie (mam SDI) ale tylko jako strone w html'u a na niej skrypt- zresztą z niczym innymteż nie byłoby problemu jeśli ktoś ma opis jak to zrobić na linuchu

Edytowane przez $corcerer dnia 25-06-2003 o godz. 22:02

Old Post 25-06-2003 21:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil $corcerer Znajdź więcej post'ów przez  $corcerer Dodaj $corcerer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać $corcerer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|StEELhEArT
Czarny Ofiec

stronke mozna tez u mnie. tez SDI. technologie: html,PHP, PERL, shell script, inne CGI (c++) a na specjalne zyczenie moge dodac JSP

skonczylem sesje wiec bede mial wiecej czasu znow, wiec moge podlubac. grafiki sie nie podejmuje, zreszta wole odciazyc maksymalnie moje lacze (w koncu na nim gram )

czy wam sie znosnie otwiera sprawdzcie tu:

http://www.steel.fdns.net/html/

Old Post 25-06-2003 23:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|StEELhEArT Znajdź więcej post'ów przez  sYs|StEELhEArT Dodaj sYs|StEELhEArT do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|StEELhEArT prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
wayha
Combat (Death Knight)

Re: POLAND: informacja

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
No coz, informuje, ze wycofuje sie z przygotowywania taktyk na mecze, gdyz jest to dzialanie pozbawione sensu. Mecze sa grane i tak w innych skladach osobowych i z rozna liczba graczy. Na dodatek sporo osob to jest, to nie jest na meczach, czesc chce grac tu, czesc chce grac tam - w efekcie zapanowanie nad tym nie jest mozliwe (nie w zalozonym czasie, dodajmy), taktyki sobie, mecze sobie i cala ta pisanina jest jedynie marnowaniem czasu.

Jesli ktos jest chetny do przygotowywania taktyk, z przyjemnoscia fuche odstapie. Inna sprawa, ze sadze, iz jedyna mozliwoscia sprawnego uzgadniania skladow na mecze jest postepowanie wedlug nastepujacego algorytmu:

1. Kazdy mecz jest umawiany z wyprzedzeniem 1 tygodnia.

2. Na stronie WWW klanu podawany jest termin meczu oraz ogolne zalozenia taktyczne (tj. ile HO, ile LO itp.).

3. Pod zalozona taktyka jest formularz i kazda osoba zainteresowana meczem moze sobie wybrac pozycje, na ktorej bedzie chciala grac. Wybiera ja z menu, zgloszenie jest przyjmowane, a kolejny zglaszajacy ma juz do wyboru o jedna pozycje mniej.

4. Formularz zgloszenia jest zamykany na 3 dni przed meczem. Jesli jest sklad - ql. Jesli nie ma - jest czas, zeby z honorem poinformowac przeciwnika, ze z przyczyn organizacyjnych meczu rozegrac nie mozna.

...i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie, zeby mecze mogly byc sprawnie rozgrywane bez pomocy takiego skryptu.

Pytanie zasadnicze, kto taki skrypt moglby napisac i gdzie go mozna byloby postawic....

hm ...
tak mi sie skojarzylo , byl taki trener reprezentacji Polski (he he) .. tylko ze w pilce noznej .. na "B" jakos mu bylo

Nie chodzi tu tylko o ustalanie osobowe skladu, sorry ale jesli Ty nie wymusisz na okreslonych osobach grania na danej pozycji (chyba, ze zrobia to same) to watpie, czy uda sie to innemu "selekcjonerowi".

Oczywiscie, takie cos zajmuje sporo czasu. Mozna bardzo szybko napisac skrypt o ktorym mowiles; dzieki niemu przypisanie ludzi do pozycji (grup) bylo by pewnie wygodniejsze i zajmowalo mniej czasu, a zalozenia pisac dla tych grup czyli np, dla ataku, obrony, wsparcia itp .. w kazdej takiej sekcji mozna wydzielic lidera ktory bedzie je egzekwowal, ew. wyciagal konsekwencje z braku realizacji, zmiany pozycji. Taki czlowieczek szybciej sie zorientuje kto i co zj****, czy nie zmienil pozycji z HoF-a na cap - bo bedzie mial pod kontrolna tylko 3,4 graczy.
Ty bedziesz mial w ten sposob mniej roboty (i moze zamiast gapic sie kto co robi przydasz sie na cos podczas meczu ) a jednoczesnie zachowasz kontrole nad sposobem gry klanu, a co tu duzo mowic - po to go zalozyles. Niecaly miesiac temu zreszta.

Old Post 26-06-2003 08:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil wayha Kliknij tutaj by wysłać e-maila do wayha Znajdź więcej post'ów przez  wayha Dodaj wayha do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać wayha prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|pio
Warrior (Scrag)

Re: Re: POLAND: informacja

quote:
Napisane oryginalnie przez wayha
Nie chodzi tu tylko o ustalanie osobowe skladu, sorry ale jesli Ty nie wymusisz na okreslonych osobach grania na danej pozycji (chyba, ze zrobia to same) to watpie, czy uda sie to innemu "selekcjonerowi".
.

Hmm, a nie moze byc tak, ze jak nie chcesz grac na pozycji podanej przez trenera to wyjazd z teamu? Wkoncu jak to yavor napisal jest dyktatura poki co.

Old Post 26-06-2003 10:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|pio Znajdź więcej post'ów przez  sYs|pio Dodaj sYs|pio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|pio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|Berserker
Combat (Death Knight)

Okej, rozumiem, ze przy takim braku jakichkolwiek rezultatow pisanie taktyk uwazasz za strate czasu.Wiec o ile nikt z bardziej doswiadczonych graczy (pio,simon :> )nie podejmie sie tego to bedziemy grac bez taktyk.W kazdym razie nie moze byc sytuacji jaka zaproponowales z ta strona, skryptem i wybieraniem sobie pozycji jaka komu pasuje.Dla mnie to zly pomysl.Jesli nie bedzie taktyk to podawaj chociaz sklad oraz pozycje(tak jak to bylo do tej pory)To nie zajmuje duzo czasu tym bardziej, ze chyba kazdy juz wypelnil formularz z topicu Poland:gracze.
Do tego zawsze powinni byc podani rezerwowi.Taki gracz, ktory nie jest podany w skladzie(14), moze nawet byc dostepny i moc w danej chwili zagrac mecz, a nie zrobi tego bo jest swiecie przekonany, ze sklad juz jest, wszyscy beda i mecz zostanie rozegrany(wiec pojdzie sobie na piwo).Jak poda sie rezerwowych(chociaz ze 2) to beda przynajmniej wiedzieli, ze maja byc na meczu.Ostatnio przeciez o maly wlos nie zabraklo nam graczy.

ps.Aha, nastepny mecz jest nasz :p

Old Post 26-06-2003 12:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|Berserker Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sYs|Berserker Znajdź więcej post'ów przez  sYs|Berserker Dodaj sYs|Berserker do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|Berserker prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

quote:
Napisane oryginalnie przez UT.Berserker.PL
Wiec o ile nikt z bardziej doswiadczonych graczy (pio,simon :> )nie podejmie sie tego to bedziemy grac bez taktyk.

Taktyki same w sobie mogę pisać, nawet chętnie. Natomiast dopasowywanie ich do określonych graczy jest już stratą czasu, jeszcze ani razu nie zdarzyło się, żeby przyszedł "właściwy" skład. Taaa, taktyki są bardzo proste... Ale takie na przykład spampointy - to panowie już sami musicie zrobić, ja wam nie dam pliku z waypointami (choć takie posiadam ). Tak samo: mogę pokazać skirouty nawet (na screenach) itd, ale już Wasza koordynacja w używaniu tychże to tylko Wasza sprawa. Bo ja mogę powiedzieć co i jak, ale właściwego zrobienia tego wyegzekwować już nie mogę.

Old Post 26-06-2003 12:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil borowies Kliknij tutaj by wysłać e-maila do borowies Znajdź więcej post'ów przez  borowies Dodaj borowies do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać borowies prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Co do waypointow do spamu - coz. Osobiscie uwazam ich stosowanie za lamerstwo. To zero skilla najechac na waypointa i wcisnac guziczek Spampointy sa tez bardzo proste do namierzenia - wystarczy samemu odpalic mapke, postawic jakies 20 m od celu kamere, wpakowac sie w punkt spamu i probowac....

Jesli chodzi o skiing - mam dema pokazujace niektore prostsze routy na bodaj 15 mapach. Przydaja sie do nauki podstaw, pozniej okazuje sie, ze zadne routy nie sa potrzebne, w czasie ucieczki i tak najczesciej sie improwizuje i rzadko korzysta ze standardowych rozwiazan.

Jak wspomnialem, moge przygotowac dema instruktazowe dotyczace skiingu, podstaw cappowania, szeregu trikow. W przeciwienstwie do Simona nie mam zadnych oporow w przekazywaniu informacji, o ile w efekcie bede mogl wreszcie grac w teamie, ktory sobie jakos radzi. I tak prawda jest taka, ze w T2 najbardziej licza sie umiejetnosci "niesprzedawalne", typu orientacja w przestrzeni, improwizacja, ocena sytuacji w bitwie, umiejetnosc oddzialywania na przeciwnika bez oddawania strzalu, umiejetnosc wyczucia jego intencji. Tego brakuje wiekszosci graczy POLAND i jest to rzecz, ktorej nie da sie nauczyc w tydzien. Trzeba grac, chciec grac, byc przekonanym, ze wybor gry, jakiego sie dokonalo, jest wart wysilku wlozonego w nauke.

Modelowym przykladem jest Piotrusek, ktory w ciagu roku stal sie z nowicjusza graczem bardzo dojrzalym. Tyle, ze poswiecil sie niemal calkowicie jednej grze.

Nie zrozumcie mnie zle, ale takie jest wlasnie T2: mimo, ze druzyna liczy nawet 14 osob, jedna badz dwie o mniejszych umiejetnosciach maja kolosalny wplyw na przebieg meczu. Na to naklada sie zmienna frekwencja, brak stalych grup realizujacych okreslone zadania itp. Lepsi gracze probuja nadrobic braki innych przechodzac na rozne pozycje i efekt jest jako calosc bardzo sredni.

Powiem uczciwie: to, czego ja wymagam do rozegrania dobrego meczu, to prosta informacja: na jakiej pozycji gram, kto jest moim partnerem i kto jest w grupie majacej najwiekszy wplyw na moje dzialania. To rzecz, ktora jestem w stanie zalatwic w minute, wchodzac na serwer i zadajac 2-3 proste pytania. I zero w tym taktyk z punktu widzenia calego zespolu (jedyne, co musze wiedziec o taktyce druzyny, to jej sklad, gdyz to mi mowi, czy jest ofensywna czy defensywna).

Nie chcialbym, zeby ktokolwiek poczul sie urazony tym, co zaraz napisze, ale na dzien dzisiejszy widze zaledwie 4 graczy, co do ktorych mam zaufanie, ze w danym momencie zrobia to, co powinni:

- piotrusek na dowolnej pozycji
- simon jako LO lub w shrike'u
- steelheart jako HoF
- ja na dowolnej pozycji.

Bardzo dobrze zapowiadal sie Qter, ale niestety znikl. Reszta - hm. Albo gra sporadycznie, albo gra w wiele gier traktujac T2 jako jedna z wielu (co wbrew pozorom ma wplyw na styl gry), albo gra dla rozrywki, albo gra i rzeczywiscie chce grac dobrze, ale przeszkadzaja w tym polaczenia lub - czesciej - brak doswiadczenia czy tez po prostu mniejsze predyspozycje (co nie jest rzecza karalna :-) ).

Niestety, jak pisalem wczesniej, im wieksza grupa ludzi gra w dana gre, tym z kazda osoba zwiazana jest wieksza odpowiedzialnosc. Spora czesc graczy tego jednak nie rozumie i traktuje T2 po prostu jako gre. Owszem, to gra, to tylko rozrywka, ale... trudna. Jesli jedni wlozyli sporo wysilku w opanowanie gry, nie dziwcie sie, ze oczekuja tego samego od innych.

W sumie nie bardzo wiem, czy jest sens zalatwiac mecz na niedziele. Wolalbym zamiast meczu w niedziele pograc na jakims pustym serwie z osobami, ktore chca sie czegos w T2 nauczyc, na zasadzie nie meczu, ale swobodnego grania polaczonego z demonstracja wielu roznych technik gry scoutem czy juggerem, nieistotne - kazdy z graczy powinien poslugiwac sie wszystkimi broniami i pancerzami w mniej wiecej podobnym stopniu.

Zreszta moze wlasnie z takiego spotkanka zrobilibysmy demo instruktazowe? Wpakowac sie na nauke skiingu na Recalescence na przyklad... i juz bedzie zabawnie...

Old Post 26-06-2003 13:22
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

Co do waypointów owszem. Co nie zmienia faktu, że praktycznie każdy team ich używa, bo zwiększają efektywność i to znacznie.

Co do tego, że mam opory w przekazywaniu informacji. Po pierwsze: do tej pory to Ty byłeś tu bosem i Ty robiłeś tacsy i takie inne. Po drugie to, że jest się niezłym graczem wcale nie oznacza, że jest się dobrym mentorem. Wiedzę trzeba jeszcze umieć przekazać. A większość z tego co umiem to właściwie pewne wyrobione odruchy i znajomość mechaniki gry, długo wyrabiana i... mi ciężko jest określić jak coś robię i czemu zasługuje fakt, że wygrałem duela dajmy na to. Tak wyszło. A co do taktyk (ogólnych, nie przydziale ról) to zaoferowałem pomoc więc się nie czepiaj.

Old Post 26-06-2003 19:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil borowies Kliknij tutaj by wysłać e-maila do borowies Znajdź więcej post'ów przez  borowies Dodaj borowies do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać borowies prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Czy ja cos mowie, Simonq....

Old Post 26-06-2003 19:18
borowies
uber 1337zor

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
W przeciwienstwie do Simona nie mam zadnych oporow w przekazywaniu informacji, o ile w efekcie bede mogl wreszcie grac w teamie, ktory sobie jakos radzi.

Tyle mówisz

Old Post 26-06-2003 22:11
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Wydawalo Ci sie....

Old Post 26-06-2003 22:22
sys|ke3per
Skilled (Knight)

4 graczy na 30 hymmm to moze zagracie Arene?
co do Poland - kontrola nad przyjmowaniem graczy zostala zachwiana - teraz kazdy moze bez formulaza i gra ten co jest na kanale mirc - mialy byc punkty karne itp itd ....

Old Post 27-06-2003 07:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sys|ke3per Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sys|ke3per Znajdź więcej post'ów przez  sys|ke3per Dodaj sys|ke3per do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sys|ke3per prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

Gramy arene... ja z piotruskiem znaczy .Na razie sie milo ludzi lalo, ale teraz trudno kogos wyzwac (z pierwszego miejsca sie nie da! ).

Old Post 27-06-2003 08:40
sYs|yavor
Elite (Fiend)

keeper:

Owszem, mialy byc. Jak bym przywalil przymusowe wakacje za ostatnie dwa mecze, nie mielibysmy prawdopodobnie skladu do 10v10.

simon:

? 1? Do 1 zdaje sie macie 15 miejsc

Old Post 27-06-2003 09:55
borowies
uber 1337zor

ciii, nie obnizaj morale zreszta to tylko dlatego ze caly czas nie mozemy nikogo wyzwac wyzej, bo pio nie ma refleksu .

Old Post 27-06-2003 15:04
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Rrrrany, to jak sobie radzi w grze?

Old Post 27-06-2003 16:16
sYs|Trinity
Training (Enforcer)

Yavor jesli dobrze rozumiem wycofales sie z pisania taktyk przede wszystkim dlatego, ze sa inne sklady i nie ma 14 luda.
Wiec spojrzmy dla przykladu na ostani mecz....
Osoby powolane ktorych nie bylo to: Saracen, 4ddh, pio, sadek
saracen-twoja pomylka
sadek-co robil w skladzie skoro sam 13.06 napisales ze wycofuje sie do odwolania?
pio- sytuacja awaryjna, zdarza sie ,samo zycie, trzeba sie z tym liczyc
Jedyna osoba ktora napisala po ustaleniu przez ciebie taktyk ze jej nie bedzie to 4ddh- 1 OSOBA!!

Swoja droga sam ustaliles zasade ze pol godziny przed meczem wszyscy maja byc n IRCu. Ty pojawiles sie 5 min po terminie rozpoczecia meczu. Juz nie mowie ze dwa razy szukal cie w tym czasie ktos z GA. Ale wystarczylo zebys spojrzal ze nie ma pio i 4ddh, za to jest steel i nowy oraz przekazac im ich fuchy. Chlopaki mieliby pol godziny zeby poczytac taktyki. Wtedy wszyscy wiedzieliby co robia.

Jesli ominelam kogos kto nie przyszedl- proste dajesz im obiecane 2 tyg wolnego, nastepnym razem uprzedza
Zauwaz ze bylaby to pierwsza sytuacja kiedy ktos na prawde bez powodu i slowa nie przyszedl na mecz.
Pojawiaja sie pierwsze trudnosci i juz sie obrazasz i rezygnyjesz.
Tu nie chodzi tylko o to ze MY nie sznujemy twojej pracy ale takze o to ze TY nie szanujesz zaangazowania tych ktorzy sie stawiaja zawsze.
Ciekawe ze zrezygnowales po meczu ktory byl dla nas kompletna porazka. Wczesniej gdy nawiazywalismy walke byles dobrej mysli. Jak dla mnie nie gralismy inaczej niz poprzednimi razami tylko przeciwnik byl dla nas zdecydowanie za ciezki.

Czuje ze POLAND to moze byc cos co wrszcie wypali- przy odrobinie pracy i wytrwalosci. Ale tylko jesli bedzie nadal tak funkcjonowal Twoja rezygnacja to na dluzsza mete koniec szansy POLAND na wygrywanie.
Wiem ze wziales fuche ktora jest ciezkim kawelkiem chleba, ale skoro sie jej podjales, to nie zlewaj nas i docen nasze zaangazowanie- nie łam sie przy pierwszych trudnosciach.

P.S Nie bierz tego do siebie ale naprawde sie troche wkurzylam ...a mnie trudno wyprowadzic z rownowagi Czlowiek sie stara byc w porzzadku, zaczyna sie cieszyc ze wspolnej gry..a tu ZNOWU wszystko bierze w leb

Old Post 27-06-2003 16:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|Trinity Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sYs|Trinity Znajdź więcej post'ów przez  sYs|Trinity Dodaj sYs|Trinity do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|Trinity prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Trinity:

Julio kochana... Zapominasz o szeregu sprawach, z ktorych najistotniejsza jest liczba osob, ktore graja w POLAND. Obsada ostatniego meczu zostala przygotowana w ten sposob, ze grali wszyscy, ktorzy mieli - gdybym chcial dodac choc jedna osobe, nie moglbym, bo takowej nie mialem. Sadek, o ile sie orientuje, gdzies skrobnal, ze jednak w srode moze grac. W efekcie sklady sa diametralnie rozne, a na dodatek osoby o malym doswiadczeniu stanowia istotny element calosci. Nie jest to wiec kwestia jednej osoby, tylko szeregu czynnikow, ktorych rezultatem jest sklad w znacznej mierze zlozony z osob niedoswiadczonych.

>Swoja droga sam ustaliles zasade ze
>pol godziny przed meczem wszyscy
>maja byc n IRCu. Ty pojawiles sie 5
>min po terminie rozpoczecia meczu.

Blad. Bylem obecny na IRC oraz w T2 na pol godziny przed meczem, to, ze wchodze o pelnej godzinie, to moja sprawa. Co chwila sprawdzalem stan serwera i widzialem, ze nie ma GA. Bylbym wiec zobowiazany, gdybys nie wypominala mi rzeczy, ktorych nie robie. Natomiast nie uznalem za stosowne wisiec na IRC i kolejny raz pisac o tym, co napisalem na forum.

>Ale wystarczylo zebys spojrzal ze nie
>ma pio i 4ddh, za to jest steel i nowy
>oraz przekazac im ich fuchy.

To nie jest takie trywialne, wbrew pozorom. Jak latwo zauwazyc, o godzinie rozpoczecia meczu jestem w T2. Gdy jestem w T2, przygotowany do meczu, nie wlaze do Windowsa, nie odpalam przegladarki, nie porownuje stanu osobowego na kanale IRC ze stanem powolanym na mecz. De facto mnie to nie interesuje. W godzinie meczu interesuje mnie granie, a nie 2-minutowe gapienie sie w monitor, az karta graficzna odtworzy bufory tekstur, ani 10-minutowe przepisywanie skladow z forum, ani tez paniczne dopasowywanie osob zjawiajacych sie na mecz do tego, co zostalo napisane na forum.

>Chlopaki mieliby pol godziny zeby
>poczytac taktyki. Wtedy wszyscy
>wiedzieliby co robia.

Nic by nie mieli. Zarowno pio jak i 4ddh napisali, ze postaraja sie byc, choc zaznaczyli, ze moga byc z tym klopoty. Obaj sie nie zjawili, TRUDNO.

>ojawiaja sie pierwsze trudnosci i juz
>sie obrazasz i rezygnyjesz.

a) Nie obrazam sie.
b) Nie rezygnuje.

Jedyne, co robie, to dostrzegam bezsensownosc pracy wkladanej przeze mnie przy takim a nie innym sposobie dzialania. W tej chwili nie widze sensu pisania taktyk, bo beda je efektywnie realizowala jedynie polowa druzyny.

>Tu nie chodzi tylko o to ze MY nie
>sznujemy twojej pracy ale takze o to
>ze TY nie szanujesz zaangazowania
>tych ktorzy sie stawiaja zawsze.

Dosc przewrotne. Klopot w tym, ze nie wystarczy byc, a nawet gdy sie jest, trzeba miec swiadomosc, ze sie jest tylko czescia wiekszej maszyny. O tym, jak ta maszyna funkcjonuje, decyduja wszystkie jej elementy.

Z mojego punktu widzenia sprawa wyglada tak: jest mecz. Jest mapa, ktora jest rzadko grana (WarSpring, Boss). I co? I okazuje sie, ze doswiadczeni, dlugo grajacy gracze nie potrafia odpalic wczesniej mapy i przeanalizowac, gdzie nalezy postawic durne MPB, od ktorego akurat na WarSpring zalezy caly przebieg rozgrywki. Albo na Boss HO kompletnie nie ma pojecia, co z soba zrobic. Po cholere pisac taktyki, skoro wiekszosci z Was brakuje PODSTAW??????????? Probowalem cos zrobic z naszymi capperami. Z White'em udalo sie raz cos tam pocwiczyc. Ale White mial wspoldzialac w parze z Berserkerem. Tak z czystej ciekawosci - ile razy obaj cwiczyliscie zsynchronizowane ataki capperow na pubsach? Nie sadze, zeby zbyt wiele, bo to po prostu widac. Z kolei za ktoryms razem probowalem grac na pubsie we wspolpracy z Berserkerem, aby pokazac mu, jak przeplata sie rola cappera i LO i jak jeden z capperow wypracowuje sytuacje dla drugiego. Po 10 minutach durnego walenia w klawisze i czekania pod baza przeciwnika dalem sobie spokoj.

>Ciekawe ze zrezygnowales po meczu
>ktory byl dla nas kompletna porazka.
>Wczesniej gdy nawiazywalismy walke
>byles dobrej mysli. Jak dla mnie nie
>gralismy inaczej niz poprzednimi
>razami tylko przeciwnik byl dla nas
>zdecydowanie za ciezki.

Nie. Owszem, Pio zalatwil bardzo dobrego przeciwnika (tyle, ze nie wszyscy, ktorzy grali przeciw nam, byli rzeczywiscie z GA). W normalnych warunkach nastepuje mobilizacja druzyny, ludzie sie zgrywaja, trenuja, cwicza. Po czym gdy przychodzi co do czego okazuje sie, ze do meczu z najsilniejszym przeciwnikiem wystawiamy najslabszy z dotychczasowych sklad. Ql.

>Czuje ze POLAND to moze byc cos co
>wrszcie wypali- przy odrobinie pracy i
>wytrwalosci.

Jedyne, co wypali, to sYs. POLAND z racji otwartosci zawsze bedzie musialo udostepniac miejsca graczom nowym, bedzie rowniez zawsze musialo wystawiac zmienne sklady. W takich warunkach trudno o rzeczywiscie dobre zgranie. POLAND to szansa dla pozostalych graczy, ktorzy nie graja w zadnym klanie, na to, aby zobaczyli, jak wyglada prawdziwa gra w T2. Nic wiecej.

>Twoja rezygnacja to na dluzsza mete
>koniec szansy POLAND na wygrywanie.

Geeez, uprzejmie wyjasniam, ze zrezygnowalem Z PISANIA TAKTYK. Troche naciagasz sprawe.

>Czlowiek sie stara byc w porzzadku,
>zaczyna sie cieszyc ze wspolnej gry..a
>tu ZNOWU wszystko bierze w leb

Owszem. Bo to taka gra, w ktorej wszystko zalezy od WSZYSTKICH, a nie od WIEKSZOSCI. Kazdy, ktory gra w meczu, powinien sie w niego zaangazowac. Jesli nie zna mapy - cwiczyc trasy, przemyslec taktyke w kontekscie wlasnych zadan. Zrozum, Trinity, ze jesli w 14-osobowej druzynie 2 osoby podejda na luzie do tematu, to nie bedzie gry. Nie bedzie teamu. Bedzie 5 minut w miare rownorzednej walki, a potem "team" peka, bo peka najslabsze ogniwo.

T2 to nie jest zabawa, ciagle to podkreslam. Gdy na zabawe umawia sie 14 osob, angazuja one swoj czas. Ten czas nalezy szanowac - i od tego momentu gra w meczu przestaje byc zabawa, a staje sie obowiazkiem, do ktorego trzeba sie przygotowac.

Popatrz sobie, jak wyglada sprawa jesli chodzi o dzialanie POLAND. Ile osob zalatwia mecze? Zawsze zalatwi to "ktos". Pisalem o tym, ze mam dema demonstracyjne z trasami skiingu i moglbym je udostepnic, ale nie mam gdzie wepchnac. Zero odzewu. Rany boskie, do cholery jasnej: dawac i prosic to nieco za duzo.

Dlatego zaczniemy od podstaw. W niedziele bedzie po prostu dwugodzinny wyklad yavora na temat tego, jak sie gra w T2. Nie "jak sie celuje" tylko "co zrobic, zeby sprawnie realizowac powierzone zadania". Ciekaw jestem, ile osob sie zjawi. I ciekaw jestem, ilu capperow bedzie cwiczylo trasy juggerami... I ilu juggerow pocwiczy chase....

Zas kolejny mecz planuje dopiero w srode. Chocby z tej przyczyny, ze nie chce mi sie go wczesniej zalatwiac, a jesli nie zalatwie go ja, to nie zalatwi go nikt (chyba ze imiennie kogos poprosze; klopot w tym, ze team powinien opierac sie na zrozumieniu potrzeb partnerow, a nie na lopatologicznym wydawaniu rozkazow).

A, jeszcze cos. Osoby majace mikrofon proszone sa o jego uruchomienie, w srode sprobujemy wykorzystac TeamSpeaka.

Old Post 27-06-2003 21:33
$corcerer
Mad WildCat driver

Yavor:

>Natomiast nie uznalem za stosowne wisiec na IRC

Masz racje- nikt Ci nie kazał, tylko dlaczego potem kolesie z GA 2 razy Cie szukali i nie znaleźli?? Widocznie byłeś im potrzebny. Nam/Wam (jeszcze f klanie nie jestem, ale troche potrenuje i sie zgłosze) zresztą tesh- skopro pio i 4ddh zapowiedzieli, że może ich nie być, to można było wziąć kogoś "na żywca"- może w grze niebyłby przydatny, ale na pewno ta dodatkowa osoba by nie przeszkadzała, no i skład byłby pełny (jak to kiedyś napisałeś- "moglibyście docinać przeciwnikom że nie potrafią się umówić.")

> kolejny raz pisac o tym, co napisalem na forum.

A kto Cie o to prosił (teraz, bo wtedy Cie nie było) ??

> Zarowno pio jak i 4ddh napisali, ze postaraja sie byc, choc zaznaczyli, ze moga byc z tym klopoty.

Więc wystarczyłoby porozglądać się troche po kanale i powiedzieć np.:
"okej ludziska: jak pio i 4ddh nie bedzie to ich role przejmujesz TY i TY, przeczytajcie sobie ich taktyki na boardzie żebyście mniej więcej wiedzieli co robić"
i juz.

>io zalatwil bardzo dobrego przeciwnika (tyle, ze nie wszyscy, ktorzy grali przeciw nam, byli rzeczywiscie z GA).

i co z tego że nie wszyscy byli z GA?? i tak dostaliśmy w d*** po części dzięki temu że oni byli zbyt dobrzy, poczęści dlatego że niektórzy grali po raz pierwszy klanówke z tak dobrym klanem.

> Jedyne, co wypali, to sYs.

okej. tylko jak sYs wypali, to kto sie zajmie POLAND?? Bo Ty chyba odejdziesz do "swojego" klanu...

>isalem o tym, ze mam dema demonstracyjne z trasami skiingu i moglbym je udostepnic, ale nie mam gdzie wepchnac. Zero odzewu.

A to to co: http://board.fpp.pl/showthread.php?threadid=10658 aha, maila wysłałem, demek nie orzymałem.... Zresztą:
> Gracze POLAND nie musza, i tak Was nimi uszczesliwie.
Sam tak napisałeś, nie wypieraj się. A teraz jeszcze mas pretensje....

teraz inne sprawy:
Skoro na niedziele bedzie załatwiony trening to prosze mnie dopisać do listy. Poza tym proponuje aby Team Speaka odpalić jush w niedziele, bo komunikacja będzie o wiele prostsza.

DZIEKUJE ZA (nie)UWAGE.

Edytowane przez $corcerer dnia 28-06-2003 o godz. 00:19

Old Post 28-06-2003 00:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil $corcerer Znajdź więcej post'ów przez  $corcerer Dodaj $corcerer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać $corcerer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>Masz racje- nikt Ci nie kazał, tylko
>dlaczego potem kolesie z GA 2 razy Cie
>szukali i nie znaleźli??

Na kanale bylo kilka innych osob, ktore spokojnie mogly odpowiedziec na pytania zadawane przez GA. Ja do tego nie bylem potrzebny. To nie moj interes, aby mecz sie odbyl, ale NASZ interes.

>A kto Cie o to prosił (teraz, bo wtedy Cie
>nie było) ??

Kto? Jak sadzisz? Jak to wyglada, gdy kogos nie ma? Co wtedy jest? Rozpaczliwe "na jakiej pozycji mam grac" - kierowane do mnie. Rozpisujac taktyki na mecz biore pod uwage naprawde szereg czynnikow. A tu ktos sobie nie przylazi i ja mam teraz, na pare minut przed meczem, znowu bawic sie w analize, kogo i gdzie by tu wstawic, zeby bylo optymalnie. Naturalnie, nie jest to mozliwe, wiec taka osoba jest przydzielana na pale. W tym momencie zaczynamy przegrywac mecz, bo z elastycznoscia wielu graczy jest kiepsko i potrafia w miare grac na kilku mapach, na kilku pozycjach. Przyklad ewidentny - ostatni WarSpring. Sadek wchodzi na miejsce 4ddh na minute przed meczem. Mowie mu, ze pokaze wskaznikiem, gdzie ma byc to MPB. Zaczyna sie mecz. NIe ma komu czego pokazywac. Wreszcie pojawia sie MPB, kilometr od celu. Czekam az podjedzie blizej. Czekam. Czekam. Czekam. A potem mam dosc, bo widac na kilometr, ze mapy uratowac sie nie da, a ja jako chaser mam nieco inne rzeczy do robienia. Stad pisanie przed meczem na kanale uznaje za marnowanie czasu - chyba, ze chodzi o dogadanie szczegolow we wczesniej umowionym skladzie, a nie o paniczne latanie skladu.

>i juz.

Jednak nie. Nie po to resetuje kompa przed kazdym meczem, zeby miec potem w ostatniej chwili wachlowac miedzy Windowsem, Mozilla i T2. Przelaczenie pomiedzy ekranami to przynajmniej minuta gapienia sie w ekran, na dodatek mocno goni czas. Sorry, wybacz. Ja takich zabaw robic nie bede. Terminy meczy sa znane, sprawy mozna podogadywac tak, zeby sklady z taktyk nie roznily sie od skladow na meczach. Chyba, ze sie umowimy, ze zjawiamy sie na godzine przed meczem i sklad na mecz jest ostatecznie ustalany wlasnie na godzine przed meczem. Wybacz, nie wierze, zeby wszyscy byli godzine wczesniej, wiec pomysl jest lekko abstrakcyjny.

>i tak dostaliśmy w d*** po części
>dzięki temu że oni byli zbyt dobrzy

Dostalismy w dupe, bo w na szybko latanych skladach nic sie nie kleilo, a grupa graczy z niewielkim doswiadczeniem byla niemal rowna liczebnie graczom z wiekszym stazem. W takich warunkach nie ma mowy o wyrownanym meczu niezaleznie od przeciwnika. Naprawde nie przeszkadza mi przegrana - byle po walce. Tu walki nie bylo i nie mialo prawa byc.

>tylko jak sYs wypali, to kto sie zajmie
>OLAND?? Bo Ty chyba odejdziesz do
>"swojego" klanu...

Kolejna zainteresowana osoba. Poza tym... nie wierze w to, aby sYs przez najblizsze pol roku dopracowal sie sytuacji, w ktorej moglby wystawiac druzyne do meczy 14v14. Niestety, klania sie niska popularnosc T2 w Polsce... W efekcie raptem w miare aktywnie grajacy gracze sYs to moze z 8 osob na dwa razy tyle w sekcji T2...

>maila wysłałem, demek nie orzymałem

Owszem, nie wyslalem ich na maila. Chcialem przygotowac jeden pakiet do wpakowania na jakiegos FTP. Ciagle nie mam gdzie wpakowac, a od indywidualnego rozsylania plikow i tak leb mnie juz boli. Gdy mam wyslac po raz 50. swoje skrypty, pletwy mi opadaja....

>Sam tak napisałeś, nie wypieraj się. A
>teraz jeszcze mas pretensje....

Geeez. No naturalnie, ze uszczesliwie. Ale nie rozsylajac mailami wielomegabajtowe dema.... Litosci... Pakujac to na jakis serwer... Owszem....

>oza tym proponuje aby Team Speaka
>odpalić jush w niedziele, bo
>komunikacja będzie o wiele prostsza.

Nie. Kilkanascie osob na kanale to bajzel, nikt nie bedzie wiedzial, kto co mowi. Dlatego nie jestem zwolennikiem stosowania TeamSpeaka juz teraz. Do niego tez trzeba dorosnac, zwlaszcza, gdy sie gra mecze w 14-osobowych druzynach.

Na dodatek jakiekolwiek wyjasnienia glosowe w czasie treningu nie wchodza w gre, gdyz chce zrobic demo instruktazowe, a glosu w demie raczej nie uslyszymy....

Old Post 28-06-2003 04:30
borowies
uber 1337zor

Dlatego właśnie aby w środę nie było bajzlu zrobić próbę w niedzielę... przyzwyczaić, zobaczyć jak wygląda sprawa z podziałem na kanały (atak, obrona np.). A trening by sie przydał, fakt, aby zawczasu doprowadzić choć poniektóre częsci gry (stawianie MPB ) do porządku. W gruncie rzeczy przed każdym meczem ludzie powinnie się spotkać godzinkę-półtora wcześniej, ale to inna sprawa...

Old Post 28-06-2003 07:54
Bromba
Skilled (Knight)

TO MOJE IP odczep sie od niego, ale juz niedługo....chyba rezygnuje z SDI

Old Post 28-06-2003 10:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Bromba Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Bromba Znajdź więcej post'ów przez  Bromba Dodaj Bromba do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Bromba prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
FrYtA
Combat (Death Knight)

najlepsza taktyka jest WA wolna amerykanka taka ze jak sie gra w 14 to 7 broni 7 atakuje jak to zrobia ich problem :d i tak naprawde robia sie 3 druzyny
wrog
my1
my2
z tego wynika ze mamy przewge

no i macie taktyke

Old Post 29-06-2003 01:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FrYtA Kliknij tutaj by wysłać e-maila do FrYtA Znajdź więcej post'ów przez  FrYtA Dodaj FrYtA do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FrYtA prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sys|ke3per
Skilled (Knight)

Taktyka do wykonania przy zalozeniu ze w Tribes 2 mozna sie barykadowac stosem cial......

Old Post 29-06-2003 02:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sys|ke3per Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sys|ke3per Znajdź więcej post'ów przez  sys|ke3per Dodaj sys|ke3per do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sys|ke3per prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez Bromba
TO MOJE IP odczep sie od niego, ale juz niedługo....chyba rezygnuje z SDI

Lol, homic, jestes wzruszajacy...

Old Post 29-06-2003 03:30
FrYtA
Combat (Death Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez sys|ke3per
Taktyka do wykonania przy zalozeniu ze w Tribes 2 mozna sie barykadowac stosem cial......

to byl zarcik... a ty to odrazu na powaznie i spoko taktyka na DM ta wolna ameryklanka hyh nie nazekaj...

Old Post 02-07-2003 13:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FrYtA Kliknij tutaj by wysłać e-maila do FrYtA Znajdź więcej post'ów przez  FrYtA Dodaj FrYtA do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FrYtA prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:54.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions