Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Tribes2 > Ajkaajka ATI ATI, czyli inne niz cenowe uroki Radeonow
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Ajkaajka ATI ATI, czyli inne niz cenowe uroki Radeonow

Jesli ktos przymierza sie do zakupienia kart ATI... Coz, sa wydajne, sa atrakcyjne cenowo i... sa cudownie nieprzewidywalne jesli chodzi o dzialanie. Na ktorym to Radeonie toomek nie mogl grac w Katabatika lub Sanctuary, majac na kompie ponad 1.5 GHz po pare klatek na sekunde? Nie pamietam numerq, toom z pewnoscia go przypomni :-P Pare miechow trwalo, zanim doprowadzili sterowniki do jako takiej dzialanosci.

Jesli ktos jednak liczy, ze byl to efekt wylacznie braku doswiadczenia ATI i teraz jest lepiej, myli sie powaznie. Oto uwagi dotyczace najnowszego dziecka ATI z jednego z forow zagranicznych:

-------------------

I just got an ATI 9700 Pro after seeing the disappointing turnout by the GeForce FX. Having some problems with FPS in Tribes II however.

On some maps the card is very laggy, and actually drops to 30 fps outdoors.

System Specs are as follows:
1.4ghz Athlon TB
ATI 9700 Pro
512 Megs PC2100 DDR RAM
20 and 30 gig 7200 RPM HD
Video Drivers = Catalyst 3.0a

----------------------

i dalej czytamy:

----------------------

I have been posting everywhere for this. Only thing I found that helped a tiny bit is cachetextures

$pref::Terrain::textureCacheSize = "2048";

other than that, my fps sucks on some parts of maps too down to 20 =(

----------------------

jeszcze dalej jest jeszcze mniej kolorowo:

----------------------

take it from me, ive gone through every tweak ever posted on twl, and every driver made by ati and by other ppl
i average about 30-60 outside usually
i sometimes go to 90 when absolutely no action
but can dip below 30 with action around flag, or on certain maps like Gorgon or Snowbound (arena) even when im by myself, but in certain areas

this is what comes with the R9700 pro

----------------------

...ale jest tez odrobina nadziei:

----------------------

I have the same problem. I was messing around with my settings one day, and changed from OPENGL to Direct3d, then changed right back to OPENGL, went into the game and i never had the lag problems again. The only problem is, everytime you load tribes 2, your going to need to get into the habit of doing that each time. Hope that helps.

----------------------

I tried this and it actually worked. 100 fps @ 1152x864 full settings. NICE

----------------------

Decyzja nalezy do Was, ale przynajmniej wiecie, na co sie decydujecie :-)

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 01-02-2003 14:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Pajda
Warrior (Scrag)

Norma. Kazdy kto troche sie kreci w srodowisku sprzetowym wie co sie rozchodzi.

Ati oferuje dobra cene, wydajnosc, nowe technologie i fenomenalna jakosc grafiki (+ minimalne spadki mocy przy anizo x16 to jest cos)... niestety Ati od zawsze mialo problemy z kompatybilnoscia. Ati zwala to masowo na tworcow gier... Czasem jest to prawda ale glownie chodzi o to, ze tworcy nie maja zamiaru nadrabiac bledow Ati. Niedopracowane sterowniki to zawsze byl slaby punkt tej firmy. Z kazdymi nowymi cos sie poprawia, cos zaczyna chodzic ale skoro przez przeszlo rok nie ma naprawde dobrych to mozna tu tylko mowic o niekompetencji pracownikow tej firmy. Pokazuja to tez biosy. Wgranie 7008 na miejsce 7002 poprawialo mase bledow zwiazanych ze wspolpraca roznych tytulow. Teraz popularne stalo sie wgrywanie biosow od r9100, ktory jest niczym innym niz r8500 ze zmienionym id w nowym biosie. Kompromitacja poprostu.

Osobiscie lubie te karty za jakosc obrazu. Polecilem je paru osobom. Ale jak zaczely sie wezwania do problemow z nimi unikam teraz jak ognia.

Old Post 01-02-2003 20:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Pajda Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Pajda Znajdź więcej post'ów przez  Pajda Dodaj Pajda do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Pajda prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
toomek
Skilled (Knight)

Demonizujecie towarzysze, demonizujecie.

>"toomek nie mogl grac w Katabatika lub Sanctuary"

Bylo, minelo. Silnik T2 powstal na dlugo przed wydaniem radka 8500 i z oczywistych wzgledow byl robiony pod NVIDIE, co troche gryzlo sie z pomyslami ATi. Mozna powiedziec: "a co to mnie gracza obchodzi, ma dzialac". Owszem, fajnie by bylo... Tylko problem w tym, ze przez takie myslenie nadal meczymy sie na 32-bitowej wingrozie i prockach zamknietych w ramkach architektury x86 - bo dziala i jest zgodne! Kilka lat temu Intel zaproponowal wypuszczenie zupelnie nowego procesora, ktory z zalozenia mial byc niezgodny ze stara architektura. Trzeba by bylo dla niego zbudowac zupelnie nowa otoczke sprzetowa oraz przepisac wingroze i soft pod nia. Wszystkim firmom Intel obiecal, ze na rok przed wprowadzeniem nowego procka udostepni wszystkie dane potrzebne na przygotowanie sprzetu i softu. I co? Jajco :-) Firmy przyslaly grzeczne odpowiedzi, ze nie sa zainteresowane tego typu rozwiazaniem, bo to co jest sprzedaja sie wystarczajaco dobrze i nie beda wydawaly pieniedzy na nowe rozwiazania. A fakt, ze taki komputer bedzie kilkukrotnie wydajniejszy bimba im miedzy kolanami, liczy sie kasa. W ten oto sposob zamiast przelomu w komputerach dostalismy wcisniety w ramy dotychczasowych technologii procek o nazwie Pentium :-P

ATi po prostu mialo odwage zrobic cos inaczej niz NVIDIA i zaplacilo za to frycowe.

>" Pare miechow trwalo, zanim doprowadzili sterowniki do jako takiej dzialanosci. "

Chichi... O ile wiem, to w detonatorach nadal sa bledy :-) A to wygladzanie szwankuje, a to anizotropia sie sypie... Hm... Nie powinno ich juz chyba byc, skoro wchodzi do sprzedazy GeForce 5, czy jak kto woli FX. Rany, nowe procki ATi pojawily sie w sprzedazy pod koniec 2001 roku, kiedy od dawna byl juz dostepny GeForce 3. Nie chwale ATi za to jak podchodzi do sterownikow, po prosty na tle NVIDII wcale nie wypada tak zle. Widac to norma u producentow kart :-P A pro po. Osobiscie uzywam sterownikow Omega 3.0, ktore bazuja jedynie na bibliotekach Catalyst i sa wyraznie stabilniejsze. No i zawsze pozostaja tweaki, ktore przynajmniej u mnie zlikwidowaly 99% problemow wystepujacych na forach dyskusyjnych. Trzeba jedynie wiedziec jak skonfigurowac karte. Pisalem o tym w SGK-u :-)

>"Oto uwagi dotyczace najnowszego dziecka ATI"

E tam... Moge walnac podobne przyklady o GeForce 4 i FX. Procesory graficzne sa po prosty zbyt szybko wdrazane do produkcji i sprzedazy, a przeciez stopniem skomplikowania nie ustepuja procesorom glownym!

Chichi... Zauwazylem tez, ze znacznie czesciej pisza posty o problemach z ATi uzytkownicy Athlonow niz uzytkownicy Pentiumow :-P

>"o niekompetencji pracownikow tej firmy"

Tu - niestety - musze przyznac racje. Skoro wkrotce po pojawieniu sie oficjalnych Catalystow dostepne sa niezalezne pakiety sterow, ktore likwiduja wiekszosc niedociagniec oryginalu, to swidczyc to moze jedynie o NIEKOMPETENCJI.

>"Wgranie 7008 na miejsce 7002 poprawialo mase bledow zwiazanych ze wspolpraca roznych tytulow. "

Hm, u mnie nie zauwazylem zadnych zmian. Chyba dlatego, ze od momentu "opanowania" ustawien karty nie mialem juz zadnych problemow z grami :-))) BTW, bios 7002 powstal zanim byla gotowa pelna wersja karty, w ktorej mial byc zainstalowany. ATi spieszac sie do ataku na NVIDIE nie zdazylo wprowadzic stosownych zmian i dosc szybko pojawily sie poprawki... o ktorych - z niewiadomych przyczyn - nie bylo zadnych wzmianek na stronie producenta!!! Te biosy na poczatku trzeba bylo sciagac ze stron pasjonatow :-/ Niezly bezsens.

>"Ale jak zaczely sie wezwania do problemow z nimi unikam teraz jak ognia."

Hehe. Przez miniony rok gralem m.in. w RtCW, AvP 2, AquaNox, JK 2, Flight Simulator (z AA :-P ), MoHA + dodatek, Hegemonie, SS 2, Mafie, GTA 3 a takze UT (do 300 FPS bez synchronizacji i 80-100 z synchronizacja) i T2 (80-100 FPS). Jakos nie mam problemow.

A, bym zapomnial. Tak po prowdzie najwazniejsza jest dla mnie wydajnosc OpenGL w programach 3D. I tu moje ATi wyraznie daje czadu.
W Viewperf 6.1 mam m.in. 9.80 FPS w Light-02 i 77.66 FPS w ProCDRS-01. Yav bedzie kojarzyl co to znaczy :-P

Nie przysypujmy wiec grobu z ATi.

Old Post 02-02-2003 13:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil toomek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do toomek Znajdź więcej post'ów przez  toomek Dodaj toomek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać toomek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>ATi po prostu mialo odwage zrobic cos inaczej niz NVIDIA i
>zaplacilo za to frycowe.

Powiadasz. Hm. O ile sie orientuje, na tym polega rola bibliotek w stylu OpenGL, aby stanowily interfejs dla oprogramowania, uniezalezniajacy je od sprzetu. Argument o innowacyjnosci do mnie nie dociera, bo gdy wprowadza sie innowacje, nalezy zadbac o kompatybilnosc z istniejacymi rozwiazaniami, co de facto sprowadza sie do dostarczenia wlasciwego oprogramowania. Najlepszym dowodem na to, ze jest to mozliwe, jest fakt, iz sterowniki na starszych Radeonach dzialaja wreszcie w miare poprawnie. Z drugiej strony firma majac swiadomosc wlasnych niedorobek powinna o tym klientow informowac, a nie informuje. Radeon jest tani, trzeba go sprzedac. A ze potem klient ma wiecej klopotow niz radosci, to nieistotne. Wszak, jak napisales, liczy sie kasa.

>O ile wiem, to w detonatorach nadal sa bledy

Gadasz jakbys wierzyl, ze kod dluzszy niz 10 KB moze nie zawierac bledow. Nie zauwazylem takze zadnych wiekszych nieprawidlowosci w funkcjonowaniu kart GeForce w polaczeniu z Tribes 2, na zadnym ze znanych mi forow (a pare czytam). Do grania w T2 wlasciwym wyborem jest wiec GF, nie ATI, niezaleznie od calej podbudowy ideologicznej.

>Trzeba jedynie wiedziec jak skonfigurowac karte.

Dochodziles do tego kilka miechow, calkiem niezle znajac sie na sprzecie komputerowym i grafice, co nie wszyscy akurat maja w malym palcu. Po drugie, problemy powtarzaja sie z nowymi Radeonam 9700 i 9700 Pro. Ponownie: ATI do T2 to zly wybor.

>Moge walnac podobne przyklady o GeForce 4 i FX.

Walnij przyklady uzytkownikow.

>rocesory graficzne sa po prosty zbyt szybko wdrazane do
>produkcji i sprzedazy, a przeciez stopniem skomplikowania nie
>ustepuja procesorom glownym

Wrecz przeciwnie, znacznie je przewyzszaja.

>Zauwazylem tez, ze znacznie czesciej pisza posty o problemach
>z ATi uzytkownicy Athlonow niz uzytkownicy Pentiumow :-P

Kolejny dowod na niekompetencje ATI, ograniczajacej sie do dostarczania sprzetu dzialajacego wylacznie z wyselekcjonowanym sprzetem.

>Jakos nie mam problemow.

Pamietam cos dokladnie przeciwnego: pol roku walki, aby moc grac w T2. To samo zapowiada sie przy nowych Radeonach.

>Yav bedzie kojarzyl co to znaczy :-P

Yav kojarzy, ze to forum o T2 :-PPP

Old Post 02-02-2003 13:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Pajda
Warrior (Scrag)

Na b3d gdzie siedze co chwila zdarzaja sie wymiany zdan ati vs reszta swiata. Pamietam jak serwisant z Mercury Computers dal przyklad jednej z gier, ktore nie chodza w ogole pod kartami Ati, i ktorej byl zapalencem i jedyna odpowiedz jaka uzyskal to taka, ze ta gra jest malo ciekawa i nikt w nia nie gra... lol. Wreszcie 2 zapalencow Ati kupilo sobie z nerwow gf4ti4200 (z uwagi na jakosc wybrali msi) i jakos im sie nie spieszy znow wracac w objecia Ati (a jeden byl tak uparty, ze zepsul juz chyba 8 roznych radeonow i wciaz przy nich siedzial :P).

Sa gry, ktore w ogole nie dzialaja na kartach Ati... Za przeproszeniem uzytkownika gow... to obchodzi czyja to wina, czy jakas firma placi komus by cos dzialalo tak, a nie inaczej. Ktos kto placi za karte wymaga by wszystko dobrze chodzilo i musial jak najmniej spedzac przy ustawianiu wszystkiego.

Juz nie wspomne sytuacji, ze jednemu kolesiowi po kazdej zmianie sterow Ati sypal sie system i trzeba bylo reinstal robic :P

Old Post 02-02-2003 14:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Pajda Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Pajda Znajdź więcej post'ów przez  Pajda Dodaj Pajda do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Pajda prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
toomek
Skilled (Knight)

>"niezaleznie od calej podbudowy ideologicznej"

Podbudowa jest taka, ze potrzeba czasu na dopracowanie produktu czy tez poznanie jego bolaczek i mozliwosci.

>"Dochodziles do tego kilka miechow"

Tak... Po tych kilku miesiacach doszedlem do tego, ze to nie byla wina karty ATi :-/

Nie mowilem Ci o tym? WOW.
To pamiec glowna (DDR 333 innego producenta niz Kingston - przyznaje, moj blad) wieszala komputer przy intensywnej grafice. TO TO ZAJELO MI TYLE CZASU. Lajza ze mnie, ze nie pomyslalem o takiej mozliwosci wczesniej i walczylem jak oszalaly z karta graficzna. Po wymianie na Kingstona juz NIGDY nie zawiesila mi sie grafa :-)

>"na zadnym ze znanych mi forow (a pare czytam)."

Chichi. No tak, ale T2 pojawilo sie wowczas, gdy juz dwie generacje GeForcow istnialy od dawna na rynku.

>"Do grania w T2 wlasciwym wyborem jest wiec GF, nie ATI"

mejbi. Przed komputerem spedzam min. 10 godzin dziennie. Z tego srednio moze z 1h gram. Jak latwo zrozumiec nie kupilem tej karty do grania w T2. Dla mnie liczy sie wydajnosc OpenGL (a ta jest znakomita), wspomaganie obrazu wideo (a to jest znakomite) i jakosc obrazu 2D (a ta jest znakomita). Tylko przy okazji wspomnialem, w odpowiedzi na ten post, ze z grami rowniez nie mam problemow.

>"Walnij przyklady uzytkownikow."
Nie czytuje stosownych forow, ale postaram sie znalezc linki do stron, na ktorych czytalem o bledach w generownia obrazu przez karty NVIDII. Jeden moment... no chwile mi to zajmie :-) Szu..ka...m...

>" uniezalezniajacy je od sprzetu."

Raz na zraz. Jestes pewien, ze T2 korzysta z "czystego", systemowego OpenGL-a? Od dluzszego czasu niepokoja mnie takie biblioteki jak "OpenGL2D3D.dll" i "GLU2D3D.dll" znajdujace sie w GameData T2. Nie bardzo wiem co one robia :-(

Z tego co wiem, to T2 korzysta rowniez z rozszerzen KTX, ktore chyba nie naleza do podstawowej specyfikacji OpenGL.

>"nalezy zadbac o kompatybilnosc z istniejacymi rozwiazaniami, co de facto sprowadza sie do dostarczenia wlasciwego oprogramowania."

No i wlasnie dlatego pisalem o historii z procesorem Intela. Zgodnosc za wszelka cene czy proba nadania nowych kierunkow? Ja wybralem "nowe", zamiast "zgodnego". W programach 3D (Maya, Realsoft, Softimage, 3D MAX - sprawdzilem wszystkie osobiscie), nie mam zadnych zastrzezen do wspomagania OpenGl czy D3D. Moze wina nie lezy tylko po stronie sterownikow ATi?

>" Z drugiej strony firma majac swiadomosc wlasnych niedorobek powinna o tym klientow informowac, a nie informuje."

Chichi... Nie wiem jak ty, ale ja pamietam jeszcze podobne dyskusje toczone po pojawieniu sie TNT, a pozniej TNT2. Tez nie od razu wszystko na nich dzialalo poprawnie, ale to wlasnie te procesory zbudowaly potege NVIDII.

>"Wszak, jak napisales, liczy sie kasa.
"

Co fakt to fakt.

>"Yav kojarzy, ze to forum o T2 :-P"

No cos o T2 tez jest :-P

Old Post 02-02-2003 15:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil toomek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do toomek Znajdź więcej post'ów przez  toomek Dodaj toomek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać toomek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>To pamiec glowna (DDR 333 innego producenta niz Kingston -
>przyznaje, moj blad) wieszala komputer

Od kiedy to zle dzialajaca pamiec wywoluje dramatyczny spadek fpsow na NIEKTORYCH mapach lub w NIEKTORYCH miejscach map? :-P

>Z tego co wiem, to T2 korzysta rowniez z rozszerzen KTX, ktore
>chyba nie naleza do podstawowej specyfikacji OpenGL.

Zauwaz, ze z tych dywagacji w dalszym ciagu nie wynika, ze ATI jest lepszym wyborem niz GF :-P

>Zgodnosc za wszelka cene czy proba nadania nowych
>kierunkow?

Zly argument. Gdyby byl poprawny, owe niekompatybilnosci pozostalyby. Podobno ich nie ma. Zatem byla to czysta niedoroba, a nie zaden nowatorski trend. I podobnie, o zgrozo, jest z nowszymi kartami ATI.

Old Post 02-02-2003 15:17
toomek
Skilled (Knight)

O! Znalazlem pierwszy link:

http://www.frazpc.pl/komentarz/6101

Szukam dalej, a bylo tego troche... :-P

>"Sa gry, ktore w ogole nie dzialaja na kartach Ati...'

Boo, jeszcze takiej nie widzialem. Coz, nie gram za duzo. Ledwie kilkadziesiat tytulow w zeszlym roku. Nowych i starych.

>"Za przeproszeniem uzytkownika gow... to obchodzi czyja to wina............................."

Hm. Sa samochody rodzinne i sa samochody wyscigowe. Przecietny kierowca tych pierwszych nigdzie nie dojedzie bolidem F1.
Problem ATi moze byc co najwyzej taki, ze probuje sprzedawac samochod wyscigowy jako rodzinny. A to faktycznie moze sie slabo sprawdzac... :-) Mnie to po prostu nie przeszkadza.

PS. ATi kupilem rowniez dlatego, ze mialem juz dosc podejscia NVIDII do rynku kart graficznych.

>"Juz nie wspomne sytuacji, ze jednemu kolesiowi po kazdej zmianie sterow Ati sypal sie system i trzeba bylo reinstal robic "

WOW. To moze niech poprosi kogos, kto potrafi wymienic sterowniki bez takiego procederu. Swoja droga jak on to zrobil? :-/

Old Post 02-02-2003 15:33
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Kocham takie "porownania". Amatorszczyzna pelna geba. To nie taki wielki problem nagrac widok z DOKLADNIE tego samego miejsca, wystarczy uzyc jakiejkolwiek gry pozwalajacej na nagrywanie dem. Jest rzecza doskonale znana, ze grafika komputerowa ma nature dyskretna, zatem nawet niewielkie przesuniecie moze wplynac na jakosc obrazu. Naturalnie moze nie wplynac, ale jak widze porownanie szczegolow na dwoch partacko wykonanych grafikach, krew mnie zalewa.

Dodatkowo nie ma zadnych informacji o ustawieniach obu kart graficznych ani o ustawieniach bibliotek graficznych. Nie ma zadnych informacji na temat uzytych algorytmow wygladzania ani uzyskiwanych w tym czasie FPS-ow. Nie jestem nawet przekonany, czy sformulowanie "dodatkowo na grafice z GF czegos brakuje" nie powinno brzmiec "dodatkowo na grafice z R jest cos w nadmiarze". Po prostu nie wiem nic.

Tyle odnosnie wartosci merytorycznej tych "porownan".

Podkresle raz jeszcze: sa to szczegoly. Praktyka graczy T2 mowi jednoznacznie: ATI jest gorszym rozwiazaniem, bardziej zawodnym, wymagajacym wiecej zachodu przy konfiguracji. I w tym kontekscie proponowalbym pozostac, od oceny niuansow w implementacjach bibliotek czy algorytmow sa inne serwisy.

Old Post 02-02-2003 15:53
toomek
Skilled (Knight)

>"Od kiedy to zle dzialajaca pamiec wywoluje dramatyczny spadek fpsow na NIEKTORYCH mapach lub w NIEKTORYCH miejscach map? :-P "

Pisales o problemach, z ktorymi walczylem przez kilka miesiacy. Problemem byl wieszajacy sie komp, a nie przyhaczanie w T2. Wowczas nawet nie gralem w Tribesa!!! Kupilem go dopiero we wrzesniu 2002 i wowczas okazalo sie, ze nastepuja wspomniane efekty. Winy bardziej upatrywalbym po stronie gry niz ATi. Wprowadznona jakis czas pozniej latka 25026 zlikwidowala wspomniany wczesniej problem na Katabatiku. Czyzby tak nie do konca chodzilo tylko o zgodnosc z OpenGL? Pisalem juz o tym kiedys, chyba nawet na forum. Problemy tkwia nie tylko w sterownikach, ale takze w samym jadrze gier. Wszelkie optymalizacje stabilnosci i szybkosci realizowane na poziomie odwolan sprzetowych sa dedykowane dla NVIDII i produktow bezposrednio z nia zgodnych. Cokolwiek wystaje troche na bok lub do gory moze juz generowac problemy (ktorych aktualnie JA nie widze lub - inaczej mowiac - nie mam z nimi kontaktu).

>"Zauwaz, ze z tych dywagacji w dalszym ciagu nie wynika, ze ATI jest lepszym wyborem niz GF :-P"

Eeee... Troche sie pogubilem. Nie pisalem, ze to argument na korzyc czy nie ktores z kart. Sugerowalem tylko, ze ATi jest zgodne z podstawowa specyfikacja OpenGL i w jej zakresie dziala poprawnie. Natomiast gry bardzo rzadko ograniczaja sie jedynie do podstawowego OpenGL-a i moze to byc jeden z problemow w przypadku ATi, choc nie sadze - patrz odpowiedz powyzej.

>"Zly argument............."

Moze nie do konca sprecyzowalem mysl. Nie chodzilo o zabawe na poziomie sterownikow. Te wedlug producenta daja odpowiednia zgodnosc z OpenGL i D3D. Problem w tym, ze produkt ATi w inny sposob SPRZETOWO relizuje wiekszosc funkcji 3D, od glupiej teselacji po filtrowanie anizotropowe czy wygladzanie krawedzi.

Nie wierze, ze producenci silnikow do gier ograniczaja sie jedynie do programowania grafiki na poziomie komend OpenGL czy D3D. Toc to by sie z miejsca nie ruszylo :-P Natomiast wszelkie odwolania na poziomie sprzetowy... itd. pisalem juz o tym.

Zreszta wystarczy spojrzec na podobne problemy innych producentow ukladow graficznych, np. tych z renderingiem kafelkowym :-P Na tym tle ATi medal sie nalezy za pionierstwo w zachowaniu zgodnosci z Wielkim Bratem NV. Poza tym dzieki ATi spadly ceny NVIDII i teraz mozecie GeForca 3 kupic za 500 czy 600 zl, a nie za 1000 czy wiecej.

Old Post 02-02-2003 16:05
toomek
Skilled (Knight)

>Kocham takie "porownania".

To tylko news o porownanich z sici. Widzialem kilka, jeden nawet ktos podal w komentarzach:
http://www.anandtech.com/video/show...i=1779&p=11

Widzialem tez, bodaj na www.beyond3d.com
spora rozprawke na temat zalet i wad procesorow graficznych obu producentow. I NVIDIA wcale za dobrze tam nie wypadala.

DO FORUMOWICZOW. ZA CHWILE KONCZE WYPALAC FILMY I ZEJDE Z FORUM. KONIC Z TRUCIEM. PO PROSTU NIE MIALEM CO ROBIC W TLE :-)

Old Post 02-02-2003 16:14
toomek
Skilled (Knight)

O! Przypomnialem sobie o jeszcze jednej ciekawej rzeczy:

http://www.bluesnews.com/cgi-bin/fi...=20030129210315

:-)

Old Post 02-02-2003 16:29
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Ach, nie moglem sobie odmowic przyjemnosci napisania 2000. postu na forum...

Old Post 02-02-2003 17:02
toomek
Skilled (Knight)

kongratulejszyn...

...i na tym zamknijmy ten temat :-)

Old Post 02-02-2003 17:23
Pajda
Warrior (Scrag)

Jeszcze sie wtrace odnosnie:

"PS. ATi kupilem rowniez dlatego, ze mialem juz dosc podejscia NVIDII do rynku kart graficznych."

Tzn. konkretnie o co Ci chodzi w tym podejsciu ?

Bo mnie osobiscie denerwuje postepowanie Ati...

7000
7200
7500
9000/pro
8500/le/lele/9100
9500/pro/egzemplarze na pcb 9700
9700/pro

prawda, ze szary uzytkownik polapie sie bez problemu ? Dodaj do tego, ze 7000 to stary Radek VE i jeszcze kilka rzeczy i nawet zorientowana osoba potrafi sie pomylic.

Old Post 02-02-2003 18:54
toomek
Skilled (Knight)

Rany, zapominalem juz co to takiego "forum" :-) Ale znalazlem :-P

"konkretnie o co Ci chodzi w tym podejsciu ?"

Chodzilo mi przede wszystkim o "sztuczne" zawyzanie cen ukladow graficznych. TZW. MONOPOLIZM :-) Ale to juz przeszlosc. Dzieki ATi wlasnie...

"7000
7200
7500
9000/pro
8500/le/lele/9100
9500/pro/egzemplarze na pcb 9700
9700/pro"

GeForce 256
GeForce 2
GeForce 2 GTS
GeForce 2 Pro
GeForce 2 Ultra
GeForce 2 MX
GeForce 2 MX 200
GeForce 2 MX 400
GeForce 3
GF2 Titanium
GF3 Titanium 200
GF3 Titanium 500
GeForce 4 MX 420
GeForce 4 MX 440
GeForce 4 MX 460
GeForce 4 Ti 4200
GeForce 4 Ti 4400
GeForce 4 Ti 4600
GeForce 4 Ti 4800
GeForce FX

...plus te, o ktorych zapomialem :-)

Dodaj do tego, ze GeForce FX ma "niepelne" osiem potokow... i jeszcze kilka rzeczy. Biznes to wojna :-)

Old Post 28-02-2003 22:27
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>Chodzilo mi przede wszystkim o "sztuczne" zawyzanie cen
>ukladow graficznych.

Kiedy NVIDIA wchodzila na rynek, byles zadowolony z niskich cen ich procesorow graficznych......

Old Post 01-03-2003 00:19
toomek
Skilled (Knight)

"Kiedy NVIDIA wchodzila na rynek, byles zadowolony z niskich cen ich procesorow graficznych......"

Kiedy wchodzila miala konkurentow, ktorzy istnieli na rynku znacznie dluzej od niej i mieli silniejsza pozycje (m. in. 3Dfx i S3). W takiej sytuacji firma starala sie maksymalnie zejsc z cena i walczyc o rynek. Po wprowadzeniu GeForce'a 256 NVIDIA praktycznie stala sie monopolista, co wkrotce klienci bolesnie odczuli zderzajac sie z wysrubowanymi cenami G2 i G3. Cena tego ostatniego stala w miejscu przez rok!!! Zaczely sie slawne juz i historyczne przepychanki miedzy NVIDIA, a producentami kart. Dopiero powrot ATi do gry zmusil ich do zmiany polityki cenowej. Obecna rywalizacja tych dwoch firm to spelnienie marzen kazdego klienta. Oby tak dalej, a wkrotce Radka 9700 w maksymalnym wypasie bedzie kosztowal mniej niz 1000 PLN :-) co zmusi NVIDIE do opuszczenia cen najmocniejszych G4 i FX. itd. :-P

Old Post 01-03-2003 14:28
FlyMASter
Skilled (Knight)

Hi wszystkim, musialem załozyć nowe konto bo zgubilem haslo, a procedura "zapomnialem haslo" coś nie działą, albo to ja jestem matoł

Co do Radkow
Właśnie zostałem posiadaczem 9500/9700 przerobiona w firmie komputronik. A oto ciekawostki po 12 godzinach testow, ograniczam sie do t2.

Jezeli odpalam swojego serwa z botami, gra się zawsze wywala, bez wzgledu na inne ustawienia, z komunikatem"
Fatal-ISVbitmap Png.cc@89)
Error reading Png file
in correct data check
Jeżeli nie mam botow, dziala bez wzgledu co wlacze w ustawieniach grafiki, nie mam nawet tych ciemnych trojkatow na/w budynkach co mi sie kiedys zdarzaly (na razie).

Jak zaczne grzebać w ustaieniach OpenGL przy driverach, menu mam czarne, tylko przykursorze miga male okienko, ale jak mi sie odalo znalezc i odpalic serwa, już w grze było wszystko ok(w Open GL wlaczylem wszystko na maxa)

Wstepnie zauważyłem spadek ilości klatek, ale to musze jeszce sprawdzić.

W sumie t2 jest gra w ktorej nie zauwazylem włąściwie poprawy grafiki. (zresztą nie liczyłem na to)

Reszta za pare dni jak bede miał bardziej wyrobione zdanie

Old Post 02-08-2003 13:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FlyMASter Znajdź więcej post'ów przez  FlyMASter Dodaj FlyMASter do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FlyMASter prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hamil_Hamster
Veteran (Ogre)

Talking

Master---> To "wszystko czarne" to ponieważ T2 nie obsłóguje anytalisingu w Open Gl --> pisałem w innym wątku na tym forum, wyłącz AA i po kłopocie!

A wszystkie problemy jakie moga być z sterami w kartach ati na pewno s spowodowane tym że ktoś wcześniej nie usunoł sterów n vidi...
A pozatym sterowniki dostarczane przez producenta często są na tyle dziwne że lepiej je usunąc i ściągnąć orginalne od Ati catalysy...

Old Post 02-08-2003 14:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Hamil_Hamster Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Hamil_Hamster Znajdź więcej post'ów przez  Hamil_Hamster Dodaj Hamil_Hamster do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Hamil_Hamster prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hamil_Hamster
Veteran (Ogre)

a co do błędów z botami - widocznie amsz coś spiep.... w plikach tribes....

Old Post 02-08-2003 14:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Hamil_Hamster Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Hamil_Hamster Znajdź więcej post'ów przez  Hamil_Hamster Dodaj Hamil_Hamster do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Hamil_Hamster prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Otoz nie ma. Takie bledy sie pojawiaja. Z reguly sa to bledy swiadczace o niewlasciwej pracy karty graficznej. Sam mialem podobne przypadki, gdy przetaktowywalem procka. Poniewaz robilem to zmieniajac czestotliwosc szyny, wymuszalem szybsza prace takze karty graficznej. W efekcie im wieksze przetaktowanie, tym czesciej pojawialy sie bledy wczytywania plikow PNG. Przetaktowanie z athlona 2000+ na 2100+ dawalo taki efekt raz na tydzien. Przy 2200+ mialem raz dziennie, przy jeszcze wyzszych - za kazdym uruchomieniem.

Byc moze nie jest to efekt zwiazany wylacznie z karta graficzna, wszak modyfikujemy szyne, a wiec wszystkie urzadzenia, ktore z nia wspolpracuja, moga wchodzic w gre (np. pamieci itp.). W sumie nie jest to istotne. W moim przypadku pomoglo powrocenei do standardowej czestotliwosc taktowania (chlip, szkoda w sumie, bo procek mam prawie lodowaty - czesto ledwie 40 stopni).

Old Post 02-08-2003 14:51
sYs|StEELhEArT
Czarny Ofiec

Question

huh ?
od kiedy przetaktowanie karty graficznej ma wplyw na ladowanie sie plikow (jakie by one nie byly, nawet graficzne )

przetaktowanie magistrala ma te wade ze zwieksza sie zegar takze na PCI co moze zle wplywac na uzacenia z tego kozystajace np....... kontroler HDD i wtedy cos sie moze faktycznie zle ladowac

a co do temp. na procku.
ja mam na moim athlonie 43st. i od 7 miesiecy nonstop chodzi ze 100% obciazeniem (SETI@home)

Old Post 02-08-2003 17:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|StEELhEArT Znajdź więcej post'ów przez  sYs|StEELhEArT Dodaj sYs|StEELhEArT do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|StEELhEArT prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sys|ke3per
Skilled (Knight)

Ale nawet na to jest rada - z tego co wiem jest soft Segate do usredniania pracy dysku, pamieci i szyny - "prosby" o kolejne pakiety danych sa dostosowane do predkosci dysku.

huh...

Old Post 02-08-2003 17:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sys|ke3per Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sys|ke3per Znajdź więcej post'ów przez  sys|ke3per Dodaj sys|ke3per do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sys|ke3per prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|StEELhEArT
Czarny Ofiec

no mozna jeszcze asynchronicznie taktowac FSB/PCI
ale to chyba nie kazdy chipset potrafi i zamiast zysku z przetaktowania mozna stracic

Old Post 02-08-2003 17:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|StEELhEArT Znajdź więcej post'ów przez  sYs|StEELhEArT Dodaj sYs|StEELhEArT do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|StEELhEArT prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hamil_Hamster
Veteran (Ogre)

Skoro pisze że problmy z ładowaniem plików sa TYLKO przy grze z botami to raczej nie ma to nic do akrty graficznej, a jakie jest rozwiązanie problemu w open gl już napisałem...

Domyślam się że problemy z ąłdowaniem moga być zwiazane z za wysoką temperaturą...sprawdź czy procesor nie za bardzo grzeje.

I jak się dobrze domyślam to przy takim błedzie plik może zostać uszkodzony (raczej uszkodzony skoro to cały czas bład tego samego pliku) więc tak czy inaczej powinneś wymienić plik na orginalny z T2 (nawet nie reinstalować, domyślam się ze wystarczy zrobić drugą instalacje i skopiować z jednej na druga ten pliczeq)

Old Post 02-08-2003 17:55
FlyMASter
Skilled (Knight)

Thumbs up

Może ten pliczek jest od botow? sprawdze. Zawsze mam kopie tribesa i to nie jedna
W kazdym razie juz troche po lanie pogralem, narzie innych bledow nie widze.

Pisze w tym topicu zeby opisac wam moje doswiadczenie z radeonem, gdyz zgadzam sie co mowil yav, ze do t2 bezpieczniejsze sa karty nvidii.

Co do czarnych ekranow, uścićle: na starej karcie GF 4 4200 jak i GF3 200 przy włączonym VERTEX LIGHTING miałem CZASAMI bład że niektute tekstury w budynkach a najczesciej na IS, VS i wierzyczkach były czarne lub granatowe, na radeonie narazie chodzi bez problemow.

->Hamil Ja testowo wymusiłem w zakładze od OpenGL wszsyto na maxa, w tym włączyłem antyaliazing, żeby zobaczyć co to daje.
Manu mialem czarne, ale jak doszukalem sie i wlaczylem gre, to jak już sie odpalila, chodziła dobrze; co do krawedzi obiektów: są ostre, ale nie widać pikseli.

-> yav komputer mialem lekko podkrecony 2400 na 2466 lub 2500, karta graficzne default
Zauwazyłem że nie ma co podkrecac za mocno procesora gdyz przy tych samych ustawieniach karty np w 3Dmarku2003 wynik spada delikatnie, ale najgorsze jest to, że optycznie grafika pogarsza sie 5 - 10 razy, tzn haczy, mozliwe że procek sie przegrzewa i spowalnia (PIV).
Przy podkrecaniu procka bardzo trzeba uwazać na pamięć gdyz jest wrazliwsza, no i jak sie ma cos wrazliwego na PCI/AGP to też może zawalić.
Jak podkrecam procka na 2500 to magistrala ma tylko 139 czyli nie jest wyżyłowana. Pracowalem już na 2700, ale z spowolnioną pamięcią.

Old Post 02-08-2003 18:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FlyMASter Znajdź więcej post'ów przez  FlyMASter Dodaj FlyMASter do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FlyMASter prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hamil_Hamster
Veteran (Ogre)

Jak chcesz AA bez czarnych menu to włącz tryb D3d - ale ostrzegam - gra chodzi marnie w tedy...

Old Post 02-08-2003 18:48
FlyMASter
Skilled (Knight)

Question

Nigdy nie było u mnie możliwości przełaczenia na D3D i nie mam jej nadal. Ty masz D3D od początku, czy coś dograłeś?

Old Post 02-08-2003 19:12
Hamil_Hamster
Veteran (Ogre)

Talking

Od początku kiedy mam T2
W pierwszej zakłądce w T2 gdzie zmieniasz rozdzielczości klinij po prawo koło nazwy sterownika i zmień tak jak się zmienia rodzielczość...

A zresztą...mała strata, gra w takich samych detalach w D3d jak w open Gl jest nei warta uwagi ponieaż zwalnia niemiłosiernie...

A ze to jest gra już stara to uważam że to niedorobienie sterowników w grze a nie jakieś "dodatkowe efekty".

Mi dodatkowo w D3D wyłażą błedy cieniów padajacych na ściany...

D3d jeszcze miałem do wyboru kiedy miałem Voodoo 3 2000 PCI
Ale i tak wolałem Open Gl, niby w obu trybach prawie nie dało sie grać ale w Open Gl juz nie było AŻ TAK tragicznie

BTW. Miałem fajny bład na Open GL z starym Voodoo , a dokłądniej jak zwiększyłem detale jakiś tekstur (chyba tekstur obiektów) to efekt był taki że wszystkie obiekty były...białe...żadnej tekstury tylko biel, lepiej nie mieć takieo błędu na katabatic!

Old Post 02-08-2003 19:21
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:43.    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions