Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Tribes2 > Tribes 2 i Radeon
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Solaker
Guest

Exclamation Tribes 2 i Radeon

Kilka dni temu wymieniłem na moim komputerze kartę graficzną. Z poprzedniego Geforce 2 MX przesiadłem się na Radeona 9000. Wynik w 3d marku skoczył mi baardzo znacznie, inne gry również chodzą szybciej,lecz fps-y w Tribesach nie wzrosły, lecz wręcz spadły! Gram na tych samych ustawieniach i pomimo tego czuć, że gra jest mniej płynna niż na poprzedniej karcie. Ma ktoś może pomysł na rozwiązanie tego nieprzyjemnego (i dziwnego zarazem) problemu? Z góry dzięki.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 15-10-2002 19:58
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
toomek
Skilled (Knight)

Tez mialem lekkie problemy z Radeonem, ale 8500. Musze jednak przyznac, ze nie dotyczyly one spadku fps-ow, ale dziwnych stopklatek wykonywanych przez gre na niektorych planszach. Generalnie pomogly dwie rzeczy: najnowsze sterowniki (chyba Catalyst w wersji 3.2) + programik Rage3D Tweak. Ten ostatni pozwala na ustawianie dziesiatek normalnie niedostepnych parametrow pracy karty graficznej. Zawiera rowniez przykladowe ustawienia juz zoptymalizowane pod katem popularnych gierek.

Tak na marginesie. T2 odpalasz na D3D czy OpenGL? Jezeli na D3D to dobrze radze przelacz na OpenGL-a. To od razu "doda T2 skrzydel"

Old Post 15-10-2002 20:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil toomek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do toomek Znajdź więcej post'ów przez  toomek Dodaj toomek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać toomek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Solaker
Guest

Wielkie dzięki. Dokładnie o to mi chodziło. Animacja faktycznie jest u mnie płynna, lecz również pojawiają się dość częste przeskoki (efekt jak lag). Mógłbyś podać mi url-a wyżej wspomnianego programu? Oszczędziłoby mi to poszukiwań. Pomogłoby mi również, gdybyś podał konfigurację tego programu dla Tribes 2.

Old Post 16-10-2002 16:17
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
toomek
Skilled (Knight)

Rage3D Tweak znajdziesz pod adresem:
http://www.rage3d.com/r3dtweak/
Pracuje na WinXP Pro i uzywam specjalnych sterownikow "Plutonium XP 8.1 (6166) Driver" ze strony:
http://driverheaven.net/drivers/downloads.php

Sa one dedykowane "only xp" i bazuja na oryginalnych Catalyst 3.2 ATi.

Podaje swoje ustawienia, ale pamietaj, ze dobralem je dla Radeona 8500!

3DNow! - nie (mam P4 nie AMD )
Anisotropic Filtering level - BY Application
Convert Textures from 32bit to 16bit - nie
Diasable Dithering When Alpha Blending - tak
Disable HyperZ - nie
Dynamic Dithering - nie
Force 16 bit ZBuffer - nie
High SubPixel Precision - tak
OGL Mipmap Detail Level - High Quality
OGL Texture Preference - Quality
PointParameters - nie
Smoothvision - Quality or Performance - Quality Mode
SSE - nie
SSE2 - tak (dla Pentium4)
TCL - tak
TearFreeSwap - nie
Texture Compression - tak (ale w preferencjach T2 mam wylaczona kompresje, to ustawienie zostawilem ze wzgledu na inne gierki chodzace pod OpenGL-em)
Wait for monitor refresh (VSync) - nie
zFormat9x_16 - nie
zFormat9_32_16 - nie

W ustawieniach oryginalnych sterowników zmieniłem jedynie OpenGL/Ustawienia zgodnosci/Wlacz rozszerzenia bufora KTX - tak (T2 bez tej opcji ruszy bez problemow, ale taki Return to Castle Wolfenstein juz nie )

Jezeli powyzsze manipulacje zawioda, to sprobuj tweaka o nazwie Radeonator ze strony:
http://radeonator.cjb.net/

Jak nic z powyzszego nie pomoze, to bedziemy kombinowac

Old Post 16-10-2002 18:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil toomek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do toomek Znajdź więcej post'ów przez  toomek Dodaj toomek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać toomek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:19.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions