OK, obejrzalem naprawde sporo dem z meczu z HoT., mniej wiecej sie orientuje, co kto robil i dlaczego, z autorami paru dem rozmawialem na IRC, tu jednak chcialbym omowic jedno demo - Simona, z Feign. Dlaczego jego?
1. Simon jest naprawde dobrym graczem, wiec odrobina rzetelnej i pozbawionej zlosliwosci krytyki mu nie zaszkodzi i na pewno nie zniecheci, co mogloby miec miejsce w przypadku gracza o nizszych umiejetnosciach.
2. Simon jest graczem zbyt wartosciowym, aby popelniac dosc proste i latwe do wyeliminowania bledy, a nie sa to bledy, ktore robi wylacznie on.
3. Demo Simona pokazuje kilka charakterystycznych elementow gry.
Stad, Simonq, nie obraz sie, ze publicznie wytkne pare bledow. Dodam od razu i na pocieszenie, ze ja rowniez bledy robie i robic bede, zreszta na tym urok tej gry (i chyba wszystkich gier) polega. Wiec - bez urazy.
Sugeruje graczom spisac ponizsze uwagi i przegladac je przy odtwarzaniu dema.
1:00
Na CC widac, jak capper przeciwnika zajmuje pozycje z tylu na linii wzgorz. Simon tymczasem angazuje sie w walke z HO, przez co inny capper bez problemow wlazi na flage. Efekt: przez 50 sekund nie ma 3 chaserow tylko 2, gdyz tyle wlasnie czasu Simon wykonuje zadania LD, a nie wykonuje zadan chasera. Na szczescie obylo sie bez przylozenia.
3:30
Widac, jak Simon ponownie zaangazowal sie w walke z juggerem. W efekcie kompletnie nie wie, co sie dzieje z capperami wokol (ja przynajmniej ogladajac jego demo nie bylem w stanie wywnioskowac, czy bedzie zaraz atak na flage czy nie).
5:30
Znowu jugger na celowniku, w tym czasie przeciwnik zgarnia flage. Efektywnie przez 30 sekund nie jestes chaserem.
7:40
Jako nekkid po respawnie w srodkowej bazie powinienes pomoc przy fladze. SJ i bylbys na wzgorzu w centrum akcji. Powedrowales jednak pod glowna baze przezbroic sie, mimo iz byles rzeczywiscie blisko flagi. Przy Twoich umiejetnosciach fragowania, gdybys sie zaangazowal w odzyskanie flagi, prawdopodobnie nie doszloby do przylozenia w 8:06.
11:00
Znowu jugger my love. 30 sekund nie grasz jako chaser.
12:30
Jugger, jugger ueber alles... Ciagnie Cie do tych juggerow jak cme do lampy. Cmy sie przy tym parza... (chodzi o skaleczenie, nie kopulacje ;-) ).
16:30-16:50
Ogladajac ten fragment w ogole nie mialem wyobrazenia o tym, co sie dzieje z capperami przeciwnika przy fladze. Tymczasem to chaser powinien ZAWSZE wiedziec, co knuja przeciwnicy...
18:30-18:45
Strzelasz ze snajpy w cappera. Cool, ale takie dzialanie robi LD, nie chase!!! Trafiles, co z tego? Capper zwiewa dalej, jest przy naszej srodkowej bazie a Ty jedyne, co mozesz zrobic, to pofajtac mu snajpa. Nie wystarczy zabic cappera, trzeba jeszcze odzyskac flage. Gdybys zamiast snajpy zaangazowal sie w bliska walke z chaingunem i spinem, prawdopodobnie nie byloby przylozenia w 19:04, gdyz po odbiciu flagi mialbys przynajmniej szanse na jej zwrocenie. A tak... Kolejny przeciwnik ja doniosl.
20:57
Bardzo ladny przykladzik. Simon angazuje sie w walke z LO przeciwnika przy naszej fladze. Bajer w tym, ze LO ktory zachowuje sie w ten sposob to typowy prowokator. On wrecz krzyczy: "a kuku, tu jestem, zabijcie mnie, a w tym czasie moj capper podpieprzy wam flage!!!". Takich gosci chaser ignoruje, starajac sie trafic z daleka, unikajac przy tym odniesienia obrazen i kontrolujac caly czas sytuacje przy fladze, gdyz w obecnosci prowokatora atak na flage jest wiecej niz prawdopodobny. Ty zas dales sie podejsc jak male dziecko. Nie daj sie prowokowac. Ow LO wygral z Toba wykorzystujac Twoja psychike, w rzeczywistosci zrobiles dokladnie to, co on chcial. Efekt: zgarniaja nam flage.
21:45
Tu akurat blad popelnili wszyscy trzej chaserzy. Japraiser z HoT w mistrzowski sposob wyczul moment wejscia na flage. Wielkie brawa dla cappera przeciwnika, to bylo mistrzowskie wyjecie flagi (nawet jesli fuksiarskie, efekt sie liczy).
22:10
Dolatujesz pod baze przeciwnika. Zamiast natychmiast wracac, angazujesz sie w niepotrzebna wymiane. Gdybys wracal, jako nadwyrezony chaser moglbys sie jeszcze przydac przy odbijaniu flagi. Ty zas slyszysz, ze zgarniaja nam flage, angazujesz sie bezproduktywnie atak jako OS, giniesz. W efekcie Twoja rola jako chasera jest zadna.
24:50
To zadaniem obrony i LD jest naprawianie bazy. Na Feign capperzy zbyt szybko zgarniaja flage, zeby chaser mogl sobie pozwolic na luksus zabawy w inzyniera, tym bardziej, ze EP lezy wokol od groma i nie problem je zdobyc.
26:16
Bledem bylo uzycie snajpy, to wyeliminowalo Cie jako chasera. Gdybys zaangazowal sie w walke z chainem i spinem, prawdopodobnie nie byloby przylozenia w 26:47.
28:10
Tu calkowitym zaskoczeniem dla mnie byla zmiana priorytetow. Nagle zaczales sie zajmowac jednym z eskortujacych cappera, zamiast nim samym. Blad tym wiekszy, ze bylo widac, iz to wlasnie Ty masz najwieksza szanse na wyeliminowanie cappera.
PS. Nie wiem czy zwrociliscie uwage, ale w czasie odpowiadajacym meczom ladderowym na Feign dostalismy ledwie 400:0... To nie bylby zly wynik w ladderze dla klanu majacego swoj debiut...
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|