Re: Re: :(
quote: Napisane oryginalnie przez ulwefa
No to teraz podumaj. Dla NOVY, klientem w tym temacie byłeś 1,5 roku temu, zarobili bo sprzedali Ci grę (chyba nie grasz na piracie) , wynik finansowy zrobili. W 2004 roku wypuścili Jointa, też zamknęli rok księgowy. Teraz mają gdzieś Twoje prośby, postulaty, czy jak to nazwać, bo szukają (Ba, ogromny dział marketingu nad tym pracuje, z budżetem kilku milionów baksów), by kolejni frajerzy kupili następny wypust NOVY(Vide zapowiadana jeszcze jedna Delta), na Tobie już zarobili i zamknęli rok budżetowy. Po co im po takim czasie dokładać do gry, która już dla księgowych nie istnieje?
Nie do końca mogę sie z tym zgodzić. Gdyby rzeczywiście firmy podchodziły w zaprezentowany sposób do klienta, to każdy kolejny rok w zapisach księgowych w rubryce dochody byłby coraz gorszy. Opisany przez Ciebie model postępowania z klientem to idealny schemat na doprowadzenie firmy do bankructwa. Zgodzę się jednak z tym, że Nova zmierza właśnie w tym kierunku, więc prawdopodobnie za kilka lat, strzelanki spod znaku Nova znikną zupełnie bądź przejmie ich inna, mam nadzieje bardziej dbająca o klienta, firma. W moim odczuciu taką "dbającą" jest choćby EA. Przecież ich Battelfield jeszcze po 2 latach od daty wydania lokował sie w czołówce najlepiej sprzedających sie tytułów. Na wszystkich dodatkach do BF firma zarobiła ogromne pieniądze.Powód: interesowali się klientem, promowali środowiska graczy itd itp. Skutek: dziś wielu, wielu graczy, na których firma zarobiła już niezłe pieniądze czekają tylko, aby wydać ponownie swoje pieniądze na kolejny produkt EA- Battelfield 2. Swego czasu wydawało mi się, że Nova chce iść właśnie tą drogą i wykorzystując bardzo dobre „schematy” EA podejmie walkę o "klienta sieciowego". Czar jednak prysł, a przeczytana przeze mnie niedawno informacja dotycząca, wydawałoby się ich oficjalnej ligi "Nova Wars" którą porzucili w trakcie trwania wielu rozgrywek, jest moim zdaniem przysłowiowym gwoździem do trumny i choć uważam DF:BHD czy JO za bardzo dobre gry kolejnej produkcji spod znaku Nova nie zamierzam kupić. Podejrzewam, że nie ja jeden, więc i księgowi przy bilansie 2005,2006 i tak dalej będą mieć coraz mniej roboty.
ps.
A z tymi księgowymi to sie rzeczywiście pospieszyłeś