Województwo podkarpackie:
1. "Podwaja swoje życie, kto przeszłość rozważa" (W. Syrokomla). Przedstaw, jaką funkcję pełnią wspomnienia w różnych utworach literackich.
2. Miłość, nienawiść, zazdrość, gniew... Zaprezentuj bohaterów literackich, którzy znaleźli się we władzy namiętności.
3. Albert Camus twierdził, że pisarz współczesny powinien przemawiać "w imieniu tych wszystkich, którzy cierpią". Wykorzystując utwory literatury polskiej i obcej XX wieku, rozważ, w jaki sposób pisarze realizowali to przesłanie.
4. Wiersz Wisławy Szymborskiej "Zamiast felietonu" odczytaj jako refleksję na temat iluzoryczności świata kreowanego przez współczesne media.
Ja pisalem na 3 temat. 6,5 strony czyli standardzik.. moglo byc wiecej ale czasu nie bylo 
Komisje mialem najluzniejsza ze szkoly wiec nawet jak qmplowi wypadly wszystkie sciagi na ziemie to pozbieral (przy smiechu komisji) i pisal dalej.
Mi w sumie podeszly 4 sciagi gdzie bylo cos o cierpieniu i cos wymodzilem, mam nadzieje ze zle nie bedzie
Jak taki sam klimat bedzie jutro na matmie to wypas