Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Wojna z Irakiem
Czy jestes za wojna przeciwko Irakowi?
You do not have permission to vote on this poll.
Tak 20 51.28%
Nie 14 35.90%
Nie mam zdania 5 12.82%
W sumie: 39 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (12): « First ... « 2 3 [4] 5 6 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Zimmer
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
dokaldnie, USA musialo sciemniac, ze ma wiele atomowek. gdyby nie zrzucili tej bomby II wojna mogla sie skonczyc zupelnie inaczej...

Tylko ze podczas zrzucania pierwszej bomby Niemcy juz od trezch miesiecy byli po akcie kapitulacji, a od strony Azji nadciagala na Japonie, armia Radziecka odcinajac ja praktycznie od wszelkich zasobow naturalnych, wiec nie bardzo sobie wyobrazam w jaki sposob ta wojna mogla by sie skonczyc inaczej. Najwyzej by potrwala 2 miesiace dluzej.

Edytowane przez Zimmer dnia 06-03-2003 o godz. 10:11

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 06-03-2003 09:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Zimmer Znajdź więcej post'ów przez  Zimmer Dodaj Zimmer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Zimmer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

Exclamation

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
Xen: zaatakowal kuwejt, bo mial tam interes, tak samo jak teraz interes ma usa w iraq. No chyba nie sadzisz, ze atakujac kuwejt szykowal sie do wojny globalnej, co.

Rafineria, wiesz podsumowujac ta nasza dyskusje, to uwazasz, ze Saddam
a) ma takie plany jak Hitler, chce podbic Swiat, potem moze nawet Kosmos
b) caly czas sie zbroi w bron chemiczna, biologiczna, atamowki, chociaz inspetkorzy ONZ nic z tych rzeczy nie znalezzli, jedynie rakiety, ktore przekraczaja zasieg o parenascie km.
c) Saddam czeka na odpowienie moment, nikt nie patrzy i bach III wojna swietwa.
d) Celem dyktatora jest niepodzielne panowanie nad swiatem, nie tylko nad swoim panstwem

Jak widac z takim podejsciem dyskusja nie ma sensu. W ogole wydajesz mi sie fanatykiem USA, szczegolnie po tym tekscie z hiroszima.

Skoro tak uwazasz, to w ogole nie ma sensu rozmawiac. Tylko zastanawiam sie skad w ogole takie pomysly, dlaczego akurat saddam. Jest duzo na swiecie ludzi do niego podobnych, ktorzy niepodzielnie panuja nad swoimi panstwami. Moze zminisz zdanie,po tym jak USA potrakuje Koree Pn(nie wysle ani jednego zolnierza w tamten region), ktora mowi jej ze prowadzi prace nad atamowka, a oni przysylaja im pomoc humanitarna.

Mil0sh Podsumowując naszą dyskusję:
a) Widzę, że jak byśmy rozmawiali teraz o Hitlerze i był by moment przed rozpoczęciem przez Hitlera wojny to na 100% mówiłbyś dokładnie taksamo…
b) Widzę, że nie wiesz, że Saddam niedawno oddał wąglika i jeszcze jakąś broń chemiczną… a nie tylko rakiety…
c) Naprawdę wojny światowe wybuchają dużo łatwiej niż ci się wydaje…
d) Według mnie dyktatura to jest chory sposób sprawowania władzy bo wystarczy, że takiemu odbije (zresztą dyktatorzy zawsze są rąbnięci o czym świadczy ich krwawy sposób dojścia do władzy „po trupach”)

Odnośnie Korei… to ten argument jak już wspomniał Naenun jest bezsensowny… mówisz, że jeżeli nie można się pozbyć wszystkich fanatyków to lepiej zostawić wszystkich w spokoju… ciekawe…

Jeżeli ja jestem fanatykiem USA to ty Mil0sh jesteś fanatykiem Saddama… to ja już wole być fanatykiem USA…

Wiesz Mil0sh musze powiedzieć, że już mnie nie dziwi twoje podejście do sprawy i do Saddama po tym jak usłyszałem, że 51% Rosjan mówi, że Stalin był dobrym człowiekiem i że wprowadził wiele dobrego (zbrodniarz który zabił miliony ludzi, dużo więcej niż Hitler…) Już wiem skąd biorą się tacy ludzie jak ci rosjanie…

Old Post 06-03-2003 14:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil RAFINERIA Kliknij tutaj by wysłać e-maila do RAFINERIA Znajdź więcej post'ów przez  RAFINERIA Dodaj RAFINERIA do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać RAFINERIA prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez Zimmer
Tylko ze podczas zrzucania pierwszej bomby Niemcy juz od trezch miesiecy byli po akcie kapitulacji, a od strony Azji nadciagala na Japonie, armia Radziecka odcinajac ja praktycznie od wszelkich zasobow naturalnych, wiec nie bardzo sobie wyobrazam w jaki sposob ta wojna mogla by sie skonczyc inaczej. Najwyzej by potrwala 2 miesiace dluzej.

Chodzi o to, że itak zgineło by jeszcze duzo ludzi po obu stronach, bo nawet po ocięciu od zasobów, to znając Japończyków walczyli by i bez amunicji na gołe ręce do samego końca..., a w tych rosjan to ja bym tak znowu nie wierzył...
Jednak reasumując sytuacja bardzo sprzyjała użyciu broni nuklearnej, jednak ogulnie jestem przeciwnikiem używania broni masowego rażenia bez względu na powody...jest zbyt wyniszczająca, no ale zrobili jak zrobili nie da się już tego cofnąć
Napewno bardziej neibezpieczna jest w rękach takich ludzi jak np. Hussajn

Old Post 06-03-2003 15:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil RAFINERIA Kliknij tutaj by wysłać e-maila do RAFINERIA Znajdź więcej post'ów przez  RAFINERIA Dodaj RAFINERIA do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać RAFINERIA prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

Przeczytałem pobieżne niektóre posty w tym topicu.
Teraz ja dorzucę swoją opinię na sprawę.
Nie porównywałbym obecnej sytuacji do historii. Powiedzenie "historia lubi się powtarzać" jest modne, ale też zbyt uogólniające. Najeżdżanie na Francję, że popełnia taki sam błąd jak kiedyś, gdy nie chciała zaatakować Niemiec jest błędne. To co kiedyś było błędem nie koniecznie błędem jest teraz. Sytuacja też jest inna. Przed II WŚ Francja pamiętała, nie tak odległe czasy I WŚ. Nic dziwnego, że nie mieli chęci do walki i łudzili się, że do konfliktu nie dojdzie.
Pamiętać należy również o tym, że Niemcy prowadziły przez długi czas podwójną grę. Pakt z ZSRR był potajemny. Zachód wiedział, że Niemcy stanowią problem, ale miał nadzieję na konflikt niemiecko-sowiecki, czyli pokładał nadzieję, że Niemcy powstrzymają ekspansję komunizmu. Komunizm był dla ówczesnych władców większym złem niż hitleryzm. Czas pokazał, że byli w strasznym błędzie.
Dziś Francja i inne kraje wyrażające sprzeciw wobec konfliktów znajdują się w zupełnie innej sytuacji gospodarczo-politycznej niż przed II WŚ. Porównywać wprost zatem nie można.
Moim zdaniem Korea jest groźniejsza niż Irak. Korea w sposób jawny szantażuje swoimi zasobami nuklearnymi. Irak, w porównaniu do niej jest cichutki. Porównanie sytuacji obywateli tych państw też wypada korzystniej dla Iraku. W Korei jest większa bieda i głód. Człowiek głodny jest bardziej nieobliczalny bo on już nie walczy o swoje idee, a o swoje życie.
Wydaje mi się również, że nie możemy porównywać standardów europejskich do azjatyckich (Korea) i arabskich (Irak) w aspekcie przyjętych norm i zasad. Chodzi mi tutaj o to, że z naszego punktu widzenia reżim, czy dyktatura jaką wprowadził np. Husain w Iraku jest czymś co woła o pomstę do nieba. Jednak dzielą nas zbyt duże różnice kulturowe by móc dokonywać takiej oceny za Irakijczyków. Dla nich być może jest to duży rygor i czują go, ale w ich ocenie mógł nie przekroczyć jeszcze granicy progowej. W Polsce po II WŚ też naród był w większości za dokonywanymi zmianami. Grupa niezadowolonych po stłumieniu bezpośrednio po wojnie, stopniowo znowu zaczęła narastać, aż doszło do sytuacji z lat 60,70 i 80, które doprowadziły do obalenia władzy i oderwaniu się od wpływów ZSRR.
Dlatego samo istnienie dyktatury w Iraku nie jest dla mnie powodem wszczynania wojny.
Terroryzm. Zjawisko całkowicie negatywne. USA popełniło jednak błąd. Dopuściło do sytuacji, że przypisuje się stanom próbę załatwiania swoich własnych interesów pod przykrywką walki z terroryzmem. O ile dobrze pamiętam Pustynna Burza nie była skierowana przede wszystkim przeciwko krajowi popierającemu terroryzm. Przez te kilka lat Irak stał się akcją humanitarną dla terrorystów? Nie. Ale teraz stany zbytnio szafują słowem terroryzm. Hasło terroryzm jest po prostu modne.
Co do rozpoczęcia wojny mam mieszane uczucia. Z jednej strony jestem za, z drugiej mam wątpliwości.
Tym postem nie chcę się spierać z waszymi stanowiskami czy wojna na TAK czy wojna na NIE. Chcę tylko zwrócić uwagę, że nic nie jest proste, nie jest takie jak kiedyś. Nie kierujcie się tylko tym co przeczytaliście tu czy tam lub obejrzeliście w którejś stacji tv. Media żyją z roztrząsania takich spraw i bardzo często nie są obiektywne. Politycy zresztą również. Ten konflikt może przerodzić się w o wiele większy niż z pozoru się wydaje. Może nas wszystkich dotknąć i przerosnąć. Może wojna rozciągnie się na inne kraje czy kontynenty? A może tylko wycofywanie inwestycji zagranicznych i towarzysząca zwyżka cen ropy spowoduje załamanie naszej gospodarki? Może przez to my lub rodzice niektórych z was stracą pracę? Co wtedy? Starczy kasy na połączenie z netem?

P.S. Post jest długi więc go nie sprawdzałem, czy przelałem swoje przemyślenia w sposób logiczny i bezbłędny

EDIT 1.
Zapomniałem jeszcze dodać, że w czyichkolwiek rękach/państwach znajduje się broń nuklearna, chemiczna itp. jest to bardzo niebezpieczne. Posiadanie broni przez USA jest tak samo niepewne jak i w Iraku. Kto z nas potrafi przewidzieć, kto zostanie prezydentem za 5 czy 15 lat? Jakie czuby dojdą do władzy w stanach? Dziś wydaje się, że wszystko jest ok. W niemczech też było kiedyś ok, aż pojawił się Hitler. Rosja miała mniej lub bardziej srogich carów, ale przyszedł Lenin a potem jego jeszcze lepszy następca Stalin. Przyszłość jest nieprzewidywalna.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 06-03-2003 15:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
Kto z nas potrafi przewidzieć, kto zostanie prezydentem za 5 czy 15 lat? Jakie czuby dojdą do władzy w stanach?

W sumie wystarczy spojżeć na pana Busza. Ja bym nie powiedział zeby był on normalnym człowiekiem....raczej człowiekiem o bardzo obnizonym poziomie IQ czego dzowodzą (teraz nie zacytuje) jego wypowiedzi ktore o tym swiadczą. Mozna powiedziec ze on sam jest fanatykiem. Nie dopuszcza do siebie zadnych innych mozliwości niz atak na Iraq. Jednak uważam, że Saddam powinien odejść. Niby mógłby sam sobie wyjechać, ale wg. mnie powinien ponieść jakieś konsekwencje swoch rządów. W sumie samosąd mógłby być dobry bo szybki i skutenczy. Bo raczej to Saddam jest wrogiem a nie społeczeństwo. Ludzie to masa, a masa łatwo daje sobą rządzić, wystarczy troche pozastraszać ludzi (tu od razu przypominają mi sie filmy dotyczące totalitaryzmu ktore oglądalem w kinie niedawno z klasą).
Do tego powinni wybić te jego rodzinke. Moze ktoś jakiś czas temu czytał artykół dotycząsy jednego z synow Saddama we Wproscie. Wabi sie Udaj i torturował sportowcow kiedy przegrywali - chociazby ciągnęli ich plecami po ziemi, az robiła im sie z pleców krwista papka. Oczywiscie wiele innych rzeczy napewno robił. Dlatego wojnie NIE, ale moze jakaś operacja zeby go tam zlikwidować, albo pomoc jego przeciwnkikom go obalic ( po cichu oczywiscie).
A Korei to sie chyba troche boją.....ale wojny raczej nie będzie. Podobno Chiny sobie takiej nie życzą niedaleko swoich granic

Old Post 06-03-2003 17:27
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
W sumie wystarczy spojżeć na pana Busza...

Bush nastawił się na usunięcie Hussajna i zaczoł orgzanizować atak, troche go rozumiem, że niechce teraz tego wszystkiego odwoływać tylko dlatego, że Saddam zrobił politycnzy manewr i rozbroił jakaś część swojego aresenału.

Zgadzam się z tobą odnośnie zabicia hussajna (zreszta amerykanie mowili, ze niebędzie represji dla narodu tylko bedzie egzekucja Hussajna i jego najblizszych pomocnikow), dla mnie zabicie go za pomocą normalnego zamachu byłoby zdecydowanie najlepszym i najprostszym wyjsciem, no i odbyło by się bez ofiar.
Jednak niewiem czy to jest możliwe (Hitlera nie udało sie zabić) i jak by było z moralnością tego czynu... wiadomo by było, że to amerykanie wiec co by na to powiedziała reszta świata...

Słyszałem, że jego rodzinka jest tak jak on jest neiciekawa, ale nie czytałem tego artykułu o torturach... straszne

Old Post 06-03-2003 21:47
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:
Napisane oryginalnie przez naenun

o i mam pomysl, cale poklady ropy do ktorych sie dobiora
niech oddadza Polsce

polska G dostanie od Usa tak samo jak Irak... obiecuja im wsparcie, szpitale i inne rzeczy tak samo jak Afganistanowi w ktorym nic nie zrobili...

Old Post 07-03-2003 15:18
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
[...]Oczywiscie wiele innych rzeczy napewno robił. Dlatego wojnie NIE, ale moze jakaś operacja zeby go tam zlikwidować, albo pomoc jego przeciwnkikom go obalic ( po cichu oczywiscie).

Malo kto wie, ze legendarne tajne archiwa CIA kryja wiele roznych dziwnych dokumnetow, w tym takze i tych osmieszajacych ten urzad. Jakis czas temu USA mialy zamiar usunac kubanskiego dyktatora, Fidela Castro ze stanowiska. Cala akcja miala, podobnie jak z Saddamem, przebiec cicho, sprawnie i szybko. Eksperci z CIA lamali glowe nad niezawodnym sposobem na pozbycie sie Fidela. A pomysly byly przerozne. Planowano na przyklad podsunac mu zatrute cygaro, a takze umiescic bombe w owocu, oraz wiele innych rzeczy. Oczywiscie, cala akcja spalila na panewce, zatem jej plany zostaly ukryte gleboko w archiwach CIA.

To bylo taki troche nie na temat, aczkolwiek odnioslem sie tu do wypowiedzi na temat usuniecia jakiegos niewygodnego czlowieka ze stolka...

Old Post 07-03-2003 15:29
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Grozba globalnego konfliktu z uzyciem broni masowego razenia wydaje sie byc calkiem realna, poniewaz nacisniecie slynnego czerwonego guzika przez jedna strone zapewne (prawie na pewno) spowodowaloby taka sama reakcje po stronie drugiej. Dlatego wszelkimi silami powinno sie dazyc do wycofania br. masowego razenia z listy potencjalnych "srodkow do niszczenia sily zywej przeciwnika". Konflikt toczony droga konwencjonalna jest chociaz troche mniej niebezpieczny ... Wydaje sie, ze Bush chce przeprowadzic atak jednak droga konwencjonalna, a nie przy uzyciu tych najciezszych argumentow - ale jesli oba sklocone kraje posiadaja arsenal jadrowy, niczego nie mozna byc pewnym.

Spotykam sie z opiniami ludzi typu "zrzucic atomowke i po problemie". Jest to kretynskie rozumowanie, ale tego to chyba nie musze wyjasniac. Warto jednak zwrocic uwage na to, ja wygladalby swiat po np. zruceniu takiej bomby na jakies panstwo. Oczywiscie potepienie przez opinie publiczna, fala protestow, globalny chaos, poczucie zagrozenia, ogolnie spoleczne niepokoje zaklocajace funkcjonowanie kraju. Dlatego moje zdanie na ten temat jest jasne - zadnej broni masowego razenia, bo skutki jej uzycia sa tak trudne do przewidzenia, ze gra nie jest warta swieczki...

Old Post 07-03-2003 17:13
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac
. A pomysly byly przerozne.

Słyszałem
Zastanawiali sie czy nie dać mu siakiejś substancji przez ktorą wyłsieje i straci brode, ktora byla jakby symbolem
Podobno tez chcieli wyswietlic wielki hologram Jezusa zeby nastawić lud przeciwko wladcy

Old Post 07-03-2003 18:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
polska G dostanie od Usa tak samo jak Irak... obiecuja im wsparcie, szpitale i inne rzeczy tak samo jak Afganistanowi w ktorym nic nie zrobili...

??? nic nie zrobili? Afganistan wszystko zawdziecza USA... byc moze bedzie to za kilka lat normalny kraj...

Insmac: skad to info o CIA masz? nie, zebym nie wierzyl, ale ciekaw jestem...

Old Post 07-03-2003 19:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari

Zgadzam się, ni eliczył byn na to, że cokolwiek nam się skapnie;(

Old Post 07-03-2003 19:25
insmac*1337
Guest

quote:
Insmac: skad to info o CIA masz? nie, zebym nie wierzyl, ale ciekaw jestem...

Focus Extra z zeszlych wakacji

Old Post 07-03-2003 19:25
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Za / przeciw - teraz to juz nie ma znaczenia. Prawdopodobnie w ciagu 1-2 tyg USA sie wbije w Iraq.

Pytanie tylko czy jest sens utrzymywac ONZ przy zyciu skoro coraz mniej panstw respektuje rozporzadzenia tej instytucji...

Old Post 08-03-2003 19:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Pytanie tylko czy jest sens utrzymywac ONZ przy zyciu skoro coraz mniej panstw respektuje rozporzadzenia tej instytucji...

W dzisiejszej rzeczywistosci niestety kazde panstwo dba o swoje ciemne interesy i ma gleboko to, ze ludzie w atakowanym przez nich panstwie moga stracic dach nad glowa, a nawet zycie. Niestety zycie ludzkie jest mniej wazne niz korzysci finansowe, co jest po prostu straszne. Apele roznych organizacji w zwiazku z tragiczna sytuacja uchodzcow z krajow dotknietych wojna sa naprawde dramatyczne...Ale mimo to, niektore panstwa i tak wola zabijac dla wlasnych korzysci ...

Old Post 08-03-2003 21:00
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

hmm, jak to powiedzial Bush: "zostalem wybrany po to, aby chronic obywateli USA i dotrzymam slowa"... no i w domysle, leje na to cale ONZ... i imo slusznie...

Old Post 08-03-2003 21:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
hmm, jak to powiedzial Bush: "zostalem wybrany po to, aby chronic obywateli USA i dotrzymam slowa"... no i w domysle, leje na to cale ONZ... i imo slusznie...

moze...

Old Post 08-03-2003 23:18
Infinite
nieszczesliwie zakochany

no bush przemiescil 250.000 zolnierzy i gdyby teraz nie zaatakowal to by sie zblaznil hehe
a co do onz.... jesli bush zaatakuje mimo sprzeciwu tej organizacji to onz sie zblazni

Old Post 09-03-2003 12:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

Rosja i Chiny nie postawia veta. a Francja to nie wiadomo. ale nawet bez rezolucji ONZ USA zaatakuje...

Old Post 10-03-2003 12:54
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

a jednak Rosja bedzie glosowac przeciw rezolucji...

Old Post 10-03-2003 14:00
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
a jednak Rosja bedzie glosowac przeciw rezolucji...

Nie wiedziales? Od 3 tygodni 3 stalych czlonkow marudzi ze zawetuje

Old Post 10-03-2003 14:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:
Nie wiedziales? Od 3 tygodni 3 stalych czlonkow marudzi ze zawetuje

Skad wiesz - US zaatauje bez rezwolucji... To bedzie oznaczalo poczatek konca ONZ... Warto dla iraku???

Old Post 10-03-2003 19:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

A warto utrzymywac "organ" ktory praktycznie do niczego sie nie nadaje? ONZ dziala na zasadach ustalonych zaraz po II wojnie swiatowej. Obecnie coraz wiecej osob przestaje widziec sens utrzymywania tej instytucji. Wojna z Irakiem slooszna czy tez nie poprostu dobije gwozdz do trumny ONZ, nie zniszczy organizacji, a jedynie bedzie poczatkiem jej konca.

Old Post 10-03-2003 21:06
Lucas
esports.pl

quote:
A warto utrzymywac "organ" ktory praktycznie do niczego sie nie nadaje? ONZ dziala na zasadach ustalonych zaraz po II wojnie swiatowej. Obecnie coraz wiecej osob przestaje widziec sens utrzymywania tej instytucji. Wojna z Irakiem slooszna czy tez nie poprostu dobije gwozdz do trumny ONZ, nie zniszczy organizacji, a jedynie bedzie poczatkiem jej konca.

A co potem??? hegemonia Usa i kumpli???

Old Post 10-03-2003 21:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
RAFINERIA
Skilled (Knight)

Według mnie ONZ powinno mieć bardziej stanowczą działalność i interweniować w takich sytuacjach. Wtedy zamiast USA Hussajna obaliły by wojska pod godłem ONZ Wtedy niemiały by znaczenia zyski które może czerpać jedno państwo przeprowadzające samotnie lub prawie samotnie takie przedsięwzięcie.

Old Post 10-03-2003 21:50
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

A czytaliscie ostatnio artykul na Polityce pod tytulem - Barylka krwi?

Wyjasnili tam kilka bardzo ciekawych kwestii. M. in. fakt, dlaczego Rosja, Chiny i Francja nie popieraja ataku. Ropa... wszystko kreci sie wokol tego moim zdaniem, jednak nie mozna o tym mowic glosno bo nie wypada.

Old Post 10-03-2003 22:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Krypton Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Krypton Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Krypton Dodaj [FPP]Krypton do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Krypton prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:
Napisane oryginalnie przez RAFINERIA
Według mnie ONZ powinno mieć bardziej stanowczą działalność i interweniować w takich sytuacjach. Wtedy zamiast USA Hussajna obaliły by wojska pod godłem ONZ Wtedy niemiały by znaczenia zyski które może czerpać jedno państwo przeprowadzające samotnie lub prawie samotnie takie przedsięwzięcie.

Dopuki jest prawo veta - jest to nie mozliwe...

Onz nie ma swoicj wojsk...

Old Post 10-03-2003 22:41
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

rezolucja ONZ jest USA do niczego nie potrzebna. tak czy siak zaatakuja Irak.

Luc: "A co potem??? hegemonia Usa i kumpli???"

yeah, to lubie... "USA - zandarm swiata"... to jest najbardziej lolowe haselko zakompleksionych europejczykow jakie ktokolwiek mogl wymyslic... MOZNA NIE LUBIC Amerykanow, ale to nie ma nic do rzeczy. TRZEBA ich PODZIWIAC za to jaki kraj (politycznie i gospodarczo) stworzyli. i nie ma znaczenia, ze maja najwiecej cudzoziemcow... UE NIGDY nie dorowna USA.

poza tym naleza sie 2 slowa podziekowania za I i II wojne swiatowa... o tym to jakos wszyscy zapominaja.

Kryp: co wy z ta ropa caly czas. ropa jest tak samo dobra bronia jako atomowka. nie mozna pozwalac aby idiota S.H. mial kontrole nad najwazniejszym surowcem.

poza tym, pisemko Polityka nie jest tu zadnym wyznacznikiem. pisza tam normalni ludzie, ktorzy nie koniecznie musza sie na tym znac. kto daje "paszport" za ksiazki "wojna polsko-ruska pod flaga bialo czerowna" musi byc niestety nie do konca normalny. a ich "dziennikarka roku" tez wspaniala nie jest...

Old Post 10-03-2003 23:03
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Dopuki jest prawo veta - jest to nie mozliwe...

Onz nie ma swoicj wojsk...

Prawo veta musiało by być zniesione bo tak prawie nigdy by neibylo interwencji.

Wiem, że ONZ nie ma swoich wojsk. Pisałem o wojskach różnych krajów pod godłem ONZ

Old Post 10-03-2003 23:34
RAFINERIA
Skilled (Knight)

quote:
rezolucja ONZ jest USA do niczego nie potrzebna. tak czy siak zaatakuja Irak.

Luc: "A co potem??? hegemonia Usa i kumpli???"

yeah, to lubie... "USA - zandarm swiata"... to jest najbardziej lolowe haselko zakompleksionych europejczykow jakie ktokolwiek mogl wymyslic... MOZNA NIE LUBIC Amerykanow, ale to nie ma nic do rzeczy. TRZEBA ich PODZIWIAC za to jaki kraj (politycznie i gospodarczo) stworzyli. i nie ma znaczenia, ze maja najwiecej cudzoziemcow... UE NIGDY nie dorowna USA.

poza tym naleza sie 2 slowa podziekowania za I i II wojne swiatowa... o tym to jakos wszyscy zapominaja.

Kryp: co wy z ta ropa caly czas. ropa jest tak samo dobra bronia jako atomowka. nie mozna pozwalac aby idiota S.H. mial kontrole nad najwazniejszym surowcem.

poza tym, pisemko Polityka nie jest tu zadnym wyznacznikiem. pisza tam normalni ludzie, ktorzy nie koniecznie musza sie na tym znac. kto daje "paszport" za ksiazki "wojna polsko-ruska pod flaga bialo czerowna" musi byc niestety nie do konca normalny. a ich "dziennikarka roku" tez wspaniala nie jest...

Usa jest krajem wielonarodościowym (dawna kolonia angielska) więc to normalne, że jest tam dużo ludzi różnej narodowości.

Usa to supermocarstwo więc ma bardzo rozbudowaną politykę zagraniczną, i duża strefę wpływów, co uważam za narmalne dla takiego silnego państwa. Lubią ingerować w różne sprawy, ale często ma to pozytywny oddżwięk dla świata.
Zgadzam się z toba z ta ropą, to poprostu ważny strategicznei surowiec więc bardzo prawdopodobne, że miał wpływ na decyzje amerykanów. Niewidze w tym nic dziwnego.

Old Post 10-03-2003 23:51
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:15.    Strony (12): « First ... « 2 3 [4] 5 6 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions