Re: Który kłejk?
quote: Napisane oryginalnie przez astral
Jeśli chodzi o to który z kwaków jest lepszy to do niedawna miałem dość radykalne zdanie typu: "Q2 RULEZ!!!". Jednak dane mi było na ostatnim Q-party pograć w troche w QW, co skłoniło mnie do przemyśleń i zmiany poglądów. Wcześniej uważałem QW za **********nkę na rakiety. Mało broni i brak raila nie zachęcały mnie do gry w QW. Ale przecież te bronie co są w zupełności wystarczają i w trakcie duela wcale nie miałem mysli typu "qrde szkoda, że nie ma raila, bo bym mu (przeciwnikowi) teraz okazał". Dzięki kilku duelom rozegranych z niezłym graczem bserwowałem również, że QW wymaga zupełnie oddmiennej taktyki niż Q2. Denerwuje mnie stwierdzenie, że Q2 jest za wolne. Fakt, że w Q2 gracze wolniej się poruszają, fizyka nie pozwala na niektóre akcje, ale również mapki są przecież większe (porównajcie np. Q2DM1 z DM4). To czy dany Quake jest szybki czy wolny zależy też od grających w niego graczy. IMHO Q2 jest szybkie, Qw jest bardzo szybkie (przyjmując, że CS jest wolne). Podoba mi się w Q2 asortyment narzędzi eksterminacji, jak i to, że Q2 bardziej premiuje celność. Jednak jeśli chodzi o Q3 to mam odmienne odczucia. W zamierzeniach ID VQ3 miało łączyć zalety obu Quake`ow, na fizyce gry bazowanej na Q2. Jednak wystarczy popatrzeć tylko na zawartość CD z VQ3, żeby stwierdzić, że poza nowym engine`em graficznym to niewiele sie napracowali. Jeśli chodzi o mapki, to jest tak kilka ciekawych do DM/1v1/Team, ale przecież to jest gra tylko multipleyer, więc każda mapka powinna być conajmniej dobra. Mnóstwo miejsca zajmują też AAS`y do botów, które są upgrade`owanymi gladiatorami z Q2 (tworzył je ten sam człowiek). Boty zachowują się jak gladiatory tzn. łażą jak po szynach, wpychają się na rakiety, wiedzą gdzie gracz się znajduje itp. Ciekawe czemu nie mogli wypuścić botów jako osobnego moda z WinBSp do konwersji mapek na "ścieżki" dla gladiatorów AAS(jak było w Q2)? Bronie wg mnie też zmienili na gorsze. SS shotgun - ach ten dźwięk, w Q2 był lepszy, RG też skopane (dzwięk + promień), Hardcorowcom z QW nie podoba
sie spawara. I mega lol VQ3 defaultowo QUAD daje obrażenia razy 3, a spiker tak dumnie woła "Quad damage!!!". No i muzyka, nie dość, że w wav`ach to kto podczas meczy słucha muzyki??? Nie mogli dać na osobną płytke jako soundtrack?? Dopiero gracze wzięli sprawę w swoje ręce i zrobili promode`a który jest fajniejszy od VQ3. Po tej nieco przydługiej argumentacji pora (na kalafiora!!) przytoczyć moją ocenę poszczególnych kwaków, więc (skala 1 - 10):
QW - 9 (zajebiste, jednak nie dla mnie)
Q2 - 9,5
VQ3 - 3 (w benchmarka mam grac???)
Q3CPM - 9
Rozumiem całkowicie Shoolera, który twierdzi, że wszystkie części Quake są fajne. Ciekawe tylko kto przeczyta taką dłużyznę

Przeczytałem wszystko...
Zgadzam się z tobą, prawie we wszystkim... Ale Q3 dałbym większe noty... Każdy ma inny gust, niektózi wolą mniej dynamiki, a niektózi więcej...
Ja tam lubię to i to ( tylko wymagania jeszcze zostały ) !
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|