Witam.
Tak się składa, że sam montuję i interesuję się tworzeniem filmów q2. Postaram się pomóc każdemu. Co do ciągu screenshotów, o które pytano to wygląda to tak:
(gdyby ktoś nie odwiedzał q2.ac - forum, pozbierałem do kupy to co napisałem tam na ten temt i wkleiłem tu)
Jedynym sposobem na uzyskanie dobrej jakości filmu jest zgrabowanie demka do ciągu klatek w formacie *.tga poprzez opcję animdump. Przy tempie 30 klatek na sek otrzymamy z jednej akcji około 500-1000 screenschotów o pojemności około pół giga Mając demko w takiej postaci, możemy dopiero teraz stworzyc z tych fotek avi'ka o dowolnym tempie i super jakosci dzięki wysokiej kompresji video w dowolnym programie do obsługi plików video. (z kodeków polecam xvida przy max ustawieniach na jakość) Z otrzymanych w ten sposób pojedyńczych avików o wysokiej jakości tworzymy dopiero film (vegas video MIAŻDZY), a dopiero druga kompresja całości filmu wraz z muzyką daje nam efekt końcowy. Właśnie dlatego tak wazna jest jakość wyjściowych fragmentów avi. Plik video kompresoany podwójnie znacznie traci na jakości.
...
Najlepiej zrobic to tak.. ustawic w demoplay'erze, zeby otwierał demko przez q2beef, a w autoexec.cfg (w q2/baseq2) wpisać:
cl_maxfps 60
cl_minfps 60
set con_notifytime "8"
bind f10 quit
crosshair 1
hand 0
s_initsound 0
bind F1 cl_animdump 1
bind F2 cl_animdump 0
fixedtime 0
cl_predict 0
set gl_mode 3
alias "+slo-mo" "timescale .1"
alias "-slo-mo" "timescale 1"
alias "+ff" "timescale 200"
alias "-ff" "timescale 1"
bind f6 "+slo-mo"
bind f7 "pause"
bind f8 "+ff"
gl_polyblend 0
gl_modulate 3
vid_gamma 0.85
snd_restart
s_volume 0.15
vid_fullscreen 1
Nie ja to wymyśliłem, tylko twórcy PFF (ten cfg mam od ON1-ego) a modyfikuje się w nim tempo i pozostałe wartości ustawień grafy, odpowiadające za wygląd q2 - według własnych potrzeb czy tam chęci.
Kiedy odpali się demko w demoplayerze, wciskamy F1, puszczamy i wciskamy F6 -cały czas trzymamy F6 - klatki będą zrzucane przy trybie slow-motion, dzięki czemu nie będą one cząstkowo gubione podczas zapisu na dysk. (F2 - kończy zrzucanie). Nic trudnego.
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|