Demonizujecie towarzysze, demonizujecie.
>"toomek nie mogl grac w Katabatika lub Sanctuary"
Bylo, minelo. Silnik T2 powstal na dlugo przed wydaniem radka 8500 i z oczywistych wzgledow byl robiony pod NVIDIE, co troche gryzlo sie z pomyslami ATi. Mozna powiedziec: "a co to mnie gracza obchodzi, ma dzialac". Owszem, fajnie by bylo... Tylko problem w tym, ze przez takie myslenie nadal meczymy sie na 32-bitowej wingrozie i prockach zamknietych w ramkach architektury x86 - bo dziala i jest zgodne! Kilka lat temu Intel zaproponowal wypuszczenie zupelnie nowego procesora, ktory z zalozenia mial byc niezgodny ze stara architektura. Trzeba by bylo dla niego zbudowac zupelnie nowa otoczke sprzetowa oraz przepisac wingroze i soft pod nia. Wszystkim firmom Intel obiecal, ze na rok przed wprowadzeniem nowego procka udostepni wszystkie dane potrzebne na przygotowanie sprzetu i softu. I co? Jajco :-) Firmy przyslaly grzeczne odpowiedzi, ze nie sa zainteresowane tego typu rozwiazaniem, bo to co jest sprzedaja sie wystarczajaco dobrze i nie beda wydawaly pieniedzy na nowe rozwiazania. A fakt, ze taki komputer bedzie kilkukrotnie wydajniejszy bimba im miedzy kolanami, liczy sie kasa. W ten oto sposob zamiast przelomu w komputerach dostalismy wcisniety w ramy dotychczasowych technologii procek o nazwie Pentium :-P
ATi po prostu mialo odwage zrobic cos inaczej niz NVIDIA i zaplacilo za to frycowe.
>" Pare miechow trwalo, zanim doprowadzili sterowniki do jako takiej dzialanosci. "
Chichi... O ile wiem, to w detonatorach nadal sa bledy :-) A to wygladzanie szwankuje, a to anizotropia sie sypie... Hm... Nie powinno ich juz chyba byc, skoro wchodzi do sprzedazy GeForce 5, czy jak kto woli FX. Rany, nowe procki ATi pojawily sie w sprzedazy pod koniec 2001 roku, kiedy od dawna byl juz dostepny GeForce 3. Nie chwale ATi za to jak podchodzi do sterownikow, po prosty na tle NVIDII wcale nie wypada tak zle. Widac to norma u producentow kart :-P A pro po. Osobiscie uzywam sterownikow Omega 3.0, ktore bazuja jedynie na bibliotekach Catalyst i sa wyraznie stabilniejsze. No i zawsze pozostaja tweaki, ktore przynajmniej u mnie zlikwidowaly 99% problemow wystepujacych na forach dyskusyjnych. Trzeba jedynie wiedziec jak skonfigurowac karte. Pisalem o tym w SGK-u :-)
>"Oto uwagi dotyczace najnowszego dziecka ATI"
E tam... Moge walnac podobne przyklady o GeForce 4 i FX. Procesory graficzne sa po prosty zbyt szybko wdrazane do produkcji i sprzedazy, a przeciez stopniem skomplikowania nie ustepuja procesorom glownym!
Chichi... Zauwazylem tez, ze znacznie czesciej pisza posty o problemach z ATi uzytkownicy Athlonow niz uzytkownicy Pentiumow :-P
>"o niekompetencji pracownikow tej firmy"
Tu - niestety - musze przyznac racje. Skoro wkrotce po pojawieniu sie oficjalnych Catalystow dostepne sa niezalezne pakiety sterow, ktore likwiduja wiekszosc niedociagniec oryginalu, to swidczyc to moze jedynie o NIEKOMPETENCJI.
>"Wgranie 7008 na miejsce 7002 poprawialo mase bledow zwiazanych ze wspolpraca roznych tytulow. "
Hm, u mnie nie zauwazylem zadnych zmian. Chyba dlatego, ze od momentu "opanowania" ustawien karty nie mialem juz zadnych problemow z grami :-))) BTW, bios 7002 powstal zanim byla gotowa pelna wersja karty, w ktorej mial byc zainstalowany. ATi spieszac sie do ataku na NVIDIE nie zdazylo wprowadzic stosownych zmian i dosc szybko pojawily sie poprawki... o ktorych - z niewiadomych przyczyn - nie bylo zadnych wzmianek na stronie producenta!!! Te biosy na poczatku trzeba bylo sciagac ze stron pasjonatow :-/ Niezly bezsens.
>"Ale jak zaczely sie wezwania do problemow z nimi unikam teraz jak ognia."
Hehe. Przez miniony rok gralem m.in. w RtCW, AvP 2, AquaNox, JK 2, Flight Simulator (z AA :-P ), MoHA + dodatek, Hegemonie, SS 2, Mafie, GTA 3 a takze UT (do 300 FPS bez synchronizacji i 80-100 z synchronizacja) i T2 (80-100 FPS). Jakos nie mam problemow.
A, bym zapomnial. Tak po prowdzie najwazniejsza jest dla mnie wydajnosc OpenGL w programach 3D. I tu moje ATi wyraznie daje czadu.
W Viewperf 6.1 mam m.in. 9.80 FPS w Light-02 i 77.66 FPS w ProCDRS-01. Yav bedzie kojarzyl co to znaczy :-P
Nie przysypujmy wiec grobu z ATi.