FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10175)

Posted by [FPP]xen0m on 30-03-2003 22:49:

ebanki...

orientujecie sie w temacie bankow internetowych? macie moze konta pozakladane gdzies?

wiadomo, mbank najpopularniejszy, ale jakby ktos mial jakies wlasne obserwacje...

Posted by [FPP]Lipas on 30-03-2003 23:30:

Ja wlasnie dzisiaj stwierdzilem, ze rezygnuje z Inteligo, bo nie oplaca sie tam kaski 3mac - do 4k pln oporcentowanie, to tylko 2,7% ;/

A poza tym - zdzieraja 1pln/msc za karte Visa i za przelewy oraz dodatkowe serwisy takz sa platne :o

Plusem jest to, ze maja darmowe wyplaty w ponad 2400 bankomatach (Euronet i PKO)

A co do mBanku, to moje konto pozostanie tam bardzo dlugo - duzo za free, korzystne oprocentowanie, latwy dostep.

Mozna jeszcze zwrocic uwage na ... hmm - nie znajduje juz zadnej alternatywy, ale kiedys pamietalem, ze jeszcze jakies konta sa w miare ciekawe. Musze sobie przypomniec !!

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by martinek on 31-03-2003 09:31:

Ja mam w mBanku. Nie narzekam. Nie ma �adnych op�at za prowadzenie, za wydanie karty Visa Electron itp. Wi�kszo�� bankomat�w te� to obs�uguje - co jest wa�ne. Troszk� k�opotliwe jest zak�adanie, jak r�wnie� czasoch�onne, ale wydaje mi si�, �e tak jest wsz�dzie (nie wiem w sumie jak to wygl�da gdzie indziej) bo przecie� musi by� wysokie bezpiecze�stwo...
Ja w ka�dym b�d� razie mbank mog� �mia�o poleci�. Nie zawiod�em si�...

Posted by [FPP]xen0m on 31-03-2003 09:43:

no mbank imo tez najlepszy, ale chodzi mi o to czy w przyszlosci sobie po prostu ten bank nie zbankrutuje or smth. BRE Bank ma 300mln straty za poprzedni rok a mbank to czesc bre banku.

Posted by Hakan on 31-03-2003 14:39:

Kozystajac z okazji i tematu ebankow moze mi ktos wskazac roznice miedzy normalnym bankiem a ebankiem. Bo ja nie widze zadnej. Juz tlumacze: mam normalne konto w BZ i moge je obslugiwac przez telefon, komorke, internet i "analogowo" w oddziale banku. Wiec czym rozni sie taki ebank obslougiwany w ten sam sposob? Przeciez i tak mozna z bankomatow wybierac "analogowa" kase.
Jak to jest roznia sie czyms te banki czy nie?

PS. Sorrki xen0m z "wpieprzanie" sie w tamat

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by [FPP]RAPTOR on 31-03-2003 15:22:

Ja mam zalozone konto w ING Bank �l�ski. Oplata miesieczna 2 zlote (konto studenta). Zero prowizji za przelewy. Jedyne co robie to wplacam do banku pieniadze, a pozniej z domu wygodnie robie 90% przelewow mojej rodzinki Nie ma zadnych problemow z przelewami na rachunki za telefon, prad, gaz, itd. a nawet za ZUS mojej mamy. Sytuacja mnie zmusila do trzymania wszystkiego pod kontrola i jednoczesnie interesow firmy mojej mamy

Problemy trzeba rozwi�zywa�, a nie stwarza�!

Posted by [FPP]xen0m on 31-03-2003 16:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez Hakan
Kozystajac z okazji i tematu ebankow moze (...)

hmm, glownie oprocentowaniem w mbanku na rorze jest chyba 4,5% teraz...

poza tym mbank ma jakies ekarty do zakupow w necie, jakies karty rabatowe do ksiegarni... takie tam duperele, ale fajne...

a no i mozna kupowac aukcje funduszy inwestycyjnych bez zadnych prowizji...

Posted by [FPP]Lipas on 31-03-2003 16:59:

W przypadku ebankow, nie placisz w wiekszosci nie placi sie za prowadzenie, bo nie trzeba placic ludziom zatrudmionym w oddzialach takiego banku, ktorych de facto nie ma :o

I dlatego moga one sobie pozwolic na wyzsze % i nizsze oplaty !

Posted by [FPP]Shooler on 31-03-2003 18:47:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
hmm, glownie oprocentowaniem w mbanku na rorze jest chyba 4,5% teraz...

Na to nie ma co patrzec Odsetki z kwot ponizej 25.000zl sa zbyt male, zeby mozna bylo je odczooc (przy oprocentowaniu rocznym rzedu 5%). W ogole proba zarobienia na % jest skazana na niepowodzenie przy kwotach ponizej 20-25tys zl Nawet jesli inwestujesz w otwartych funduszach inwestycyjnych Moze na akcjach sie da wiecej zarobic, ale to i tak trzeba operowac duzymi kwotami Przy mniejszych - prowizje bankowe i podatek belki (20% od oszczednosci) zabieraja wszystko

Posted by glover on 01-04-2003 11:05:

Dlatego wlasnie mBank jest najlepszym bankiem internetowym gdyz nie placi sie absolutnie nic za usluge E-Konto - karta platnicza za darmo, darmowy abonament, przelewy, wyplata w bankomatach Euronetu bez prowizji, zalozenie konta rowniez... itd.
.

Posted by [FPP]xen0m on 01-04-2003 13:12:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Na to nie ma co patrzec Odsetki z kwot ponizej 25.000zl sa zbyt male, zeby mozna bylo je odczooc (przy oprocentowaniu rocznym rzedu 5%). (...)

a kto mowi, ze ja mam mniej niz 25k joke...

wiesz, zawsze lepiej miec troszke z procentow niz nic

Posted by [FPP]Shooler on 01-04-2003 22:51:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
a kto mowi, ze ja mam mniej niz 25k joke...

wiesz, zawsze lepiej miec troszke z procentow niz nic

1000zl na koncie 5% po roku daje 50zl odsetek - 20% podatku co daje 40zl czyli 3zl 33gr miesiecznie 1 piwo

Posted by [FPP]Lipas on 02-04-2003 10:40:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
[...]1 piwo

Lepsze to, niz nic

Looknijcie sobie w wolnej chwili na 'kalkulatory zyskow' na stronach bankow - mozna sie niezle usmiac.

Posted by Lucas on 02-04-2003 15:33:

quote:
Napisane oryginalnie przez glover
Dlatego wlasnie mBank jest najlepszym bankiem internetowym gdyz nie placi sie absolutnie nic za usluge E-Konto - karta platnicza za darmo, darmowy abonament, przelewy, wyplata w bankomatach Euronetu bez prowizji, zalozenie konta rowniez... itd.
.

Dokaldnie.

Sam mam i jestem zdowolony. Jedyny problem to wplaty na konto - jak nie macie z ska d- to poczta idzie pona 10 dni!!

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 16:48.