FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10630)
Metallica - St. Anger
Wyszla nowa plyta Metallici. I co wy na to?
Posluchalem jej sobie troche, dzisiaj w MediaMarkcie przejrzalem zalaczone dvd (wroce do tego pozniej). No i tak mniej wiecej powoli wyrabiam sobie opinie, choc jeszcze na powaznie sie jej (plycie) nie mialem okazji przyjrzec (przysluchac).
Zacznijmy od okladki... Jak kumpel wyskoczyl w czasie lekcji do sklepu i wrocil to myslalem, ze to jakas plytka Sepultury... Taki styl okladki i w ogole. Troche sie zdziwilem, ze to Metallica. No ale nic. Od razu widac, ze legenda metalu i hard rocka po raz kolejny zmienia swoj styl (zreszta, kazda ich plyta brzmi inaczej, wiec to zadne zaskoczenie). Swoja droga to jeszcze chyba nigdy nie widzialem plyty tak pooklejanej reklamami
Plyte otwiera kwalek "Frantic", znany juz od jakiegos czasu z MTV Icon. Raczej niezbyt mi sie podoba, ale nic to, bo za chwiule wkracza do akcji tytulowy "St. Anger", wydany takze na singlu, ktory promuje LP. Ten kawalek jest juz calkiem calkiem, nawet mi sie podoba. Nowe odswiezone riffy, przywodzace na mysl wszelkiego rodzaju Limp Bizkity, SOADy i inne Linkin Parki. Widac, ze Metallica chce sie odmlodzic.
Chce sie odmlodzic takze przez zatrudnienie nowego basisty, ktory nijak nie pasuje do nich image'em. Obejrzyjcie sobie dolaczony dvd - prawie przyt kazdym najezdzie na basiste chcialo mi sie smiac. Jakies dziwne ruchy, specyficzny styl gry na basie... Kompletnie to nie pasuje do trzech weteranow rocka grajacych obok, ktorzy pokazuja prawdziwa Metallice, w ktorych widac te ponad 20 lat na scenie... Ogladajac z kumplem to dvd w pewnym momencie stwierdzilismy, ze zostalo ono chyba tylko dodane do LP, zeby ludzie darli lacha z nowego basisty...
Jedno w Metallice pozostalo na pewno po staremu. Specyficzny wokal Jaymz'a. Glownie dzieki niemu sluchajac tej plyty wiedzialem, ze to jednak jeszcze jest Metallica.
To jest tak kilka moich pierwszych wrazen i przemyslen co do plyty "St. Anger". Jak mi cos wiecej przyjdzie do glowy to jeszcze napisze. A co wy na jej temat sadzicie?
Nie wiem w sumie jeszcze jak to wszystko podsumowac. Nie jestem w zaden sposob "obrazony" czy cos na Metallice, za to ze sie zmienili. Tylko ten basista.... Ciekawy jestem co sobie mysli Jason Newsted ogladajac dvd i sluchajac nowych dokonan swoich kumpli...
No ale nic, trzeba sie bedzie przyzwyczaic do kolejnego wcielenia Metallici. Robilismy to juz w koncu tyle razy...
And as soon as I belong, than It's time I dissapear
Re: Metallica - St. Anger
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR
No ale nic, trzeba sie bedzie przyzwyczaic do kolejnego wcielenia Metallici. Robilismy to juz w koncu tyle razy...
Mnie to jako� omine�o.
quote:
OMG =o
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
nie wypowiem sie do momentu jak kupie plytke a to bedzie raczej jutro.... co do nowego basisty metallici to powiem tak iz jest to koles ktory wczesniej gral u ozziego... imho bedzie to ciekawa pozycja... ale jak sie okaze to powiem jutro
A ja powoli trawie t� now� p�yt�
Ale zgadzam si� ze Sweeperem, �e taki dziwny nieco ten basista A �e klimat nieco inny to fakt, ale w sumie podobnie by�o z ka�dym ich nowym albumem. Jednym s�owem: jestem na TAK :-)
imho plytka swietna ale do soad'a i innych takowatych to bym jej sweep nie przyrownywal od razu
Kuzyn sobie ja zakupil i mialem okazje sluchac utwor 5 i szosty. Cos o "Invisible Kids" bylo. Mnie sie podoba, wypowiem sie wiecej jak bede mial u siebie.
Znowu si� potwierdza to �e nie mam dok�adnie sprecyzowanego rodzaju muzyki kr�rej jestem fanem "na zab�j". Jestem w stanie dobrze si� bawic przy praktycznie kazdym rodzaju muzyki ( pomijaj�c jakie� d.relax i polski hh ).
W zwi�zku z powy�szym nie jestem w stanie mie� zbyt du�ego poj�ciach o poszczegulnych kapelach ( tak np. ktos wspomina� o kapelce "Soad" - wiem ze taka jest, wiem jak� muze gra, ale za skarby nie jestem w stanie powiedziec czy cos ich s�ysza�em ).
Wlasnie ogl�dam sobie "Metallica Live MTV concert" stwierdze ze imho to jest kapelka kt�ra roxuje i w tej kategorii nic lepszego nie s�ysza�em
btw:
nowy gitarzysta chyba troszke za bardzo wczuwa si� w role wpor�wnaniu z reszt� kapeli
Vangelis - End Titles Form 'blade Runner'
cala plyta brzmi surowo, garazowo, undergroundowo... zbyt twardo i bez wiekszego polotu metalowego.
coz chlopaki poraz trzeci zmieniaja styl grania i uwazam ze ten wypada naprawde najgorzej- juz load/reload mial ciekawsze kompozycje i brzmienie
szkoda szkoda szkoda...
Na rokotece 1x s�ysza�em 1 kawa�ek i nie�le si� czupryn� macha�o Ale na razie wol� klimaty z poprzednich album�w
- w tle - Metallica - Die die my darling (czy jak to sz�o)
Co do plyty to zobacze
A mi sie to wlasnie sciaga z eDonkey'a za 4h bedzie, jutro sie wypowiem
-warszawa smierdzi nozyczkami i zgnilymi kieliszkami-
hehe
System Of A Down - Ego Brain
Z tego co sluchalem, to stwierdze ze plytka mi sie podoba. Tja, a jednak. Nigdy nie przepadalem w sumie za Metallica, ale to mi sie podoba. Ten basista jest zajebisty, wprowadza cos nowego do tego jakze "znudzonego" zespolu. Jest od reszty mlodszy i w sumie dobrze, jakas taka pozytywna persona. Jak kazdy gral by takiego "twardziela" jakim jest James to byla by to niezla kiszka.
Hmm. plyta fajna ale wyszla w nieodpowiednim momencie. Teraz jest lato i slucha sie czegos typowo wesolego, siakies ska, reggae itp. U mnie w kolko ostatnio leci jeden zespol Ska-P z Hiszpanii. Zajebioza! Muza tak zajebista ze hoho. Ide sobie ze sluchawami w uszach przez miasto i ciese miche jak glupi. Slonko sobie swieci i jest zajebiscie. Plyta Metallici powinna wyjsc albo jeszcze w maju, albo dopiero we wrzesniu.
No nic, i tak jest fajna. Sweepu, a Kirk w sumie gra teraz "solowki" w troche inny sposob i troche inazcej. Nie miej mu tego za zle, solowki przestaly byc modne, wiec sie nich pozbyli w takiej ilosci.
Wg mnie nowa p�yta jest �wietna. Kojarzy mi si� z brzmieniem Master of Puppets z domieszk� SOAD i Korna, a w utworze nr 7 Kirk �piewa w pewnych momentach podobnie do go�cia z Clawfinger. Bardzo mi�ym zaskoczeniem by�o to, �e na p�ycie nie ma ballad, nic tylko kilkadziesi�t minut m�ockarni
S�ucha�em sobie dzisiaj tytu�owego kawa�ka jad�c samochodem do pracy. Ch�tnie zamieni�bym go na przyspieszaj�cy w 6 sek do setki czo�g Jak kto� z was ma taki na zbyciu to niech da cynk w prywatnych
Dla mnie je�li chodzi o dyskografi� Metalliki najs�absz� p�yt� jest ta z orkiestr� symfoniczn� (S&M). Cho� musz� przyzna�, �e te dwa wcze�niej nie grane utworki by�y fajne, r�wnie� Memory Remains wysz�o ciekawie. Ca�o�� jednak - no co�, pomys� ciekawy, ale orkiestra jest zbyt zag�uszona, zbyt daleko w tle. Orkiestra powinna moim zdaniem zgara� nieco ostrzej, bardziej w stylu Apocaliptyki.
Wczorajszy wiecz�r zaliczam do muzycznie udanych. Opr�cz Metalliki przes�ucha�em Audioslave... i St. Germain (takie po��czenie jazzu z housem)
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
mie z calej dyskografii metallici nie odpowiada tylko album load.. jakos takos dziwaczny jest... a s&m baardzo milo sie slucha imho to dobra plyta i dobrze zgrane jest wsio z orkiestra
===edit====
co do solowek.. 10 kawalek: 3:50 jakas namiastka solowki sie pojawia ni wiem jak w innych kawalkach ale poprostu teraz sluchalem tej piosneki przy pakowaniu plecaka i wpadlo mi w ucho ten fragmencik
Hmm... sa na plycie trzy bardzo fajne kawalki - "Frantic", "St. Anger" i "Invisible Kid". Kilka jest takich nawet nawet i kilka biednych troche .
Nie podoba mi sie to, ze to jest mlocka. Brak solowek, caly czas **********nie. To nie jest Metallica, to nie jest taka Metallica jaka znam. Czy tez znalem.
Uwielbiam caly dorobek Metallici. Tylko dwie plyty mi nie podchodza - "S&M" (choc "-Human" i "No Leaf Clover" sa fajne) i "Kill'em All".
Posluchalem sobie przed chwila dla odmiany troszke "Master of Puppets". Ogroooooomna roznica. Ta plyte daje porzadnego kopa. Prawdziwy rock and roll!! Tymczasem "St. Anger" to jest jakies takie nie wiadomo co, takie cos popularne ostatnio. Takie cos co graja takie zespoliki jak Korn, Godsmack, Limp Bizkit czy Linkin Park. "Zespoliki". A Metallica to jest ZESPOL!!! Jakbym chcial sobie posluchac jakiegos takiego nachrzaniania, ktore do nikad nie prowadzi to bym sobie odpalil Korna, LP czy Godsmacka albo SOAD. Im to lepiej wychodzi. Ale od takiego zespolu jak Metallica oczekuje czegos wiecej. Duzo wiecej. I to mi sie troche niepodoba... W tych trzech kawalkach co wymienilem w swoich poprzednim poscie slychac jeszcze troche Metallici z dawnych lat. Ale....
OK, nie chce dzielic Metallici na stara, nowa i jeszcze nowsza. Dla mnie kazda ich plyta rozni sie od poprzedniej, kazda to jakis nowy styl. Tylko, ze ten najnowszy styl tak mi sie srednio podoba...
A basista? Basista przeciez tak naprawde az tak duzo do Metallici nie wprowadzil. Popatrzcie sobiedo ksiazeczki na "St. Anger":
All songs written by Hetfield/Ulrich/Hammett/Rock.
Czyli Robert Trujillo nic nie napisal. Wczesniej jeszcze jest:
An immeasurable amount of love & respect goes out to our borther, Bob Rock, for handling the bass playing and preserving us as a four-piece band buring the recording of this album;
Czyli jak widac basista dolaczyl sie do zespolu juz po tym jak nagrana zostala plyta.
Imo basista jest �miechowy na max'a... Jak sobie odpali�em DVD i zobaczy�em jak klient chodzi z bassem na kucka i jeszcze tak zajefajnie wypina te swoje usta do przodu to mo�na zwa�y by�o dosta�. Normalnie buszmen w odbyt.
Co do samej p�yty to mo�na powiedzie�, �e nie jest z�a. Co prawda strawi�em j� dopiero po trzecim przes�uchaniu, ale w sumie to i tak nie�le jak na ci�k� jej zawarto��... Szczeg�lnie podoba mi si� perka, kt�ra mo�na powiedzie� jest motywem przewodnim na ca�ej p�ycie. Z lepszych kawa�k�w wymieni�bym St Anger (wiadomix kawa�ek tytu�owy...) oraz Shoot me again, kt�ry spodoba� mi si� jush za 2 przes�uchaniem :)
quote:
Jeszcze dodam kilka slow.
zespoliki jak Korn, Godsmack, Limp Bizkit czy Linkin Park.
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
A System of a down? Kiedy myslalem, ze juz nowego nie mozna wymyslic nie dodajac kolejnego bitu, kolejnego miksera, lub sampla do muzyki rokowej wyskoczyl SOAD ze swoim pierwszym albumem i zgniotl mnie w podloge. Zespol ma tyle samo fanow co ostrych przeciwnikow, jedni ich kochaja za owa 'swierzosc' i dosc niekonwecjonalne podejscie do muzyki hard rockowej, oraz za niezwykly klimat, a inni nienawidza. Przeciez oni nie uzywaja zadnych modulatorow, sampli, bitow, mikserow, a sa dla mnie najorginalniejszym zespolem ostatnich lat. Do tego ideaologicznie, i politycznie zaangarzowane teksty. Koniec z 'muzyka mlodzierzowa', w ktorej tematem przewodnil bylo cierpienie zwiazane z okresem dojrzewania. Artysci sami twierdza, ze postanowili zostawic interpretacje dla samego sluchacza. Jesli dany kawalek dla Ciebie/do Ciebie mowi, ze jest zle to dobrze, jesli inny czlowiek odbiera to, ze jest dobrze, to tez dobrze. Muzyka jest otwarta na kazda interpretacje. Poza tym perkusja i wokal rzadzi...
SOAD mi te� si� podoba. To �wierzy, dobry zesp�, ale dla mnie nie s� kolejnym kamieniem milowym. Zrezygnowanie z elektroniki? Rage Against The Machine zrobili to par� lat temu. Politycznie i ideologicznie zaanga�owane teksty? Znowu k�ania si� RATM lub bohaterowie tego topicu - Metallica i "...And Justice For All"
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:11.