FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10892)

Posted by [FPP]Emzor on 12-07-2003 13:41:

17"

Wiem wiem, topicow tego typu bylo sporo. Ale ceny i monitory sie zmieniaja, wiec... Planuje zakup monitora 17" do okolo 800zl. Ma to byc dobre ogolnie, dobre odswierzanie, rozdzielczosc typowa dla 17", normy promieniowania no i ma byc na lata. Aktualnie mam 4-letniego Philipsa 15", przez te ponad 4 latka zero problemow i awarii z nim, wiec mam na oku cos takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=949. Co sadzicie?

Posted by on 12-07-2003 17:21:

Nom fajny, mam podobny, tylko w wersji 21 cali... Czekam na obnizke cen LCD... nie kupowal bym teraz nowego monitora...

Posted by deathcrush on 12-07-2003 18:28:

lcd? fe
ja mam Samsung SyncMaster 755dfx i sprawuje sie zajebiscie
tylko juz ceny nie pamietam, niecaly rok temu kupowalem wiec i tak sporo spadla

Posted by LoveBeer on 12-07-2003 18:33:

czemu lcd fe ? sam mysle nad takim... 15 kosztuje tyle co 17 (dobra 17... bardzo dobra ) - a w zasadzie ekran ma tej samej wielkosci... nad zaletami nie bede sie rozpisywal- wystarczy poczytac tam gdzie o tym pisza a jak ktos siedzi dziennie po 10-12 godzin przed kompem to juz dla swojego zdrowia powinien pomyslec o lcd

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by on 12-07-2003 18:46:

Dokladnie LB!

Posted by on 12-07-2003 21:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez deathcrush
lcd? fe
ja mam Samsung SyncMaster 755dfx i sprawuje sie zajebiscie
tylko juz ceny nie pamietam, niecaly rok temu kupowalem wiec i tak sporo spadla

tez mam SyncMaster'a tyle ze 763mb i tez sprawuje sie zajebiscie

Posted by bizonek on 12-07-2003 21:56:

quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
czemu lcd fe ? sam mysle nad takim... 15 kosztuje tyle co 17 (dobra 17... bardzo dobra ) - a w zasadzie ekran ma tej samej wielkosci... nad zaletami nie bede sie rozpisywal- wystarczy poczytac tam gdzie o tym pisza a jak ktos siedzi dziennie po 10-12 godzin przed kompem to juz dla swojego zdrowia powinien pomyslec o lcd

;>
Mi teraz tylko 17"
na mniejszy nie dam siem skusic ;D

Posted by [FPP]Emzor on 12-07-2003 22:11:

Nom, ten Samsung 755 DFX wyglada ciekawie, prawie identyczne parametry jak w wyzej podanym Philipsie. I Samsung jest tanszy od Philipsa o 50zl, czyli kosztuje na Komputroniku 700zl. Bede sie zastanawial.

Posted by bizonek on 13-07-2003 10:45:

Ten SyncMaster ca�kiem, patrzy�em te� na Nec'a ale on troche tegez.

Posted by [FPP]Emzor on 13-07-2003 22:07:

A co powiecie na tego CTX'a http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=928? W ogole polecacie monitory CTX?

Posted by LoveBeer on 13-07-2003 22:54:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Emzor
A co powiecie na tego CTX'a http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=928? W ogole polecacie monitory CTX?

jezeli ctx to imho tylko futura... ale one sa juz drogie (choc i tak tansze od sony)...

ja powiem tak - sam jade na soniaku - ale to zabawa dla wybranych () - a jak chcesz naprawde dobrych porad co do firmy i modelu to poszukaj po stronach hardareowych - moze tez po grupach newsowych ? tutaj kazdy ci powie cos innego, zasugeruje ci to co sam ma a nie koniecznie jest dobre... nie ujmuje wiedzy zgromadzonym tutaj ale jednak nie warto ryzykowac i jechac tylko na naszej opinii

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by killertowa on 14-07-2003 07:59:

Ja te� ju� si� zdecydowa�em, �e jak b�d� zmienia� monitor to strzel� sobie LCD. Poczekam jeszcze troch� bo strasznie si� najara�em na 17".
Fajne 15 s� ju� po 1000 z�. Maj� ��czny czas odpowiedzi 25ms, czyli do gier wystarczaj�cy. Widoczna przek�tna jest taka jak, w 17" CRT. Mniej �r� pr�du i s� zdrowsze.
Godne uwagi 17 s� narazie po ok. 1500 -1700.

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by MaslaV on 14-07-2003 10:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
Maj� ��czny czas odpowiedzi 25ms, czyli do gier wystarczaj�cy.

W�a�nie, jaki powinien by� czas reakcji odpowiedni do gier?

Posted by rcube on 14-07-2003 11:16:

quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
W�a�nie, jaki powinien by� czas reakcji odpowiedni do gier?

Podobno 25 ms

TUTAJ ludzie w dalszej czesci topicu na ten temat postuja

Posted by killertowa on 14-07-2003 11:16:

taki 25 ms wystarcza
w zasadzie ka�dy nowy LCD ma teraz tak� warto��
s� i takie z ni�szymi, ale du�o kosztuj�
starocie mo�e mie� nawet 40 ms i taki to ju� podobno kicha

P.S. Prze�ledzi�em topic w tym linku wy�ej. Jedna z os�b napisa�a, �e panowie skra��cy si� na smu�enie, chyba czasy Amigi wspominaj�
Zgadzam si� z t� uwag�. Od 1,5 roku zda�a mi si� pogrywa� lub ogl�da� divixy na laptopie Toshiby. 1,5 roku to du�o wi�c mo�na za�o�y�, �e ten ekranik nie jest pierwszej wody. Do smu�enia si� nie czepiam. Nie zauwa�y�em czego� takiego by mi w grze przeszkadza�o. S�abo za to oddaje czer�.
Nowe LCD z czerni� radz� sobie coraz lepiej.
Ostatnio widzia�em taki monitorek w akcji - dynamiczny obraz divx Monitorek wypad� bez pora�ek. Obraz du�o lepszy ni� na laptopie.
Pyta�em gostka r�wnie� o spisywanie si� w grach i kwestii rozdzielczo�ci. Nie narzeka�. A z rozdzia�k� to jest tak: je�li 15 ma np. (wal� z pami�cie) 1024x768 to rzeczwi�cie pulpit mo�emy ogl�da� tylko w tej rozdzielczo�ci. S� LCD w kt�rych mo�na to zmieni�, ale by nie zniekszta�ca� czcionek poprostu zmniejsz� obszar widoczny gdy zmienimy na 800x600, czyli nie wykorzytamy pe�nego ekranu.
Przy nominalnej rozdzielczo�ci ka�demu punktowi ekranu odpowiada 1 piksel i obraz jest super.
Teraz je�li chodzi o kwestie rozdzia�ki w grach. Mo�esz gra� w q3 na 800x600 lub nawet 640x480 i monitor sobie z tym poradzi. Obraz b�dzie tak dobry jak mo�e by� przy tej rozdzielczo�ci. Zniekszta�ce� nie ma, bo nie ma czcionek z pulpitu
To tyle co mog� powiedzie� na ch�opski rozum po rozmowie z bardziej do�wiadczonym u�ytkownikiem LCD.

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by [FPP]Lipas on 14-07-2003 23:06:

Emzi - only LCD. Poczytaj sobie w nowym chipie (7/2003). Tam masz ladnie wszystko przetestowane i opisane :o

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by [FPP]Emzor on 15-07-2003 10:49:

Nie stac mnie na LCD
15" to juz dla mnie za malo A LCD 17" jeszcze sporo kosztuje...
Tak wiec, Philips czy CTX?

Posted by killertowa on 15-07-2003 14:19:

No stary co ty gadasz? Nie chcesz 15"LCD za 1000 z� a kupisz 17"CRT za 800 i jeszcze piszesz, �e 15" ci ju� nie wystarcza?
Przecie� 15"LCD ma widoczny obszar co najmniej r�wny 17"CRT.
Masz zero problem�w z geometri�, prawie znikomy poziom szkodliwego promieniowania, wi�cej miejsca na biurku lub zupe�nie du�o je�li sobie LCD powiesisz na �cianie.
Dodatkowym atutem jest to, �e je�li b�dziesz si� wybiera� ze sprz�tem na jakie� lanparty to masz mniejszy ci�ar do niesienia (cho�by tylko do samochodu).

Posted by [FPP]Emzor on 15-07-2003 14:29:

Hm, nie wiem gdzie znajde dobrego LCD 15" za 1000zl...
I zdecydowalem sie na Philipsa za 749zl, TCO'03 itd. itd., wiec conajmniej 400zl taniej niz LCD. A dla mnie 400zl to jednak sporo i nie zdolam dozbierac tej kwoty.

Posted by rcube on 15-07-2003 15:23:

quote:
No stary co ty gadasz? Nie chcesz 15"LCD za 1000 z� a kupisz 17"CRT za 800 i jeszcze piszesz, �e 15" ci ju� nie wystarcza?
Przecie� 15"LCD ma widoczny obszar co najmniej r�wny 17"CRT.
Masz zero problem�w z geometri�, prawie znikomy poziom szkodliwego promieniowania, wi�cej miejsca na biurku lub zupe�nie du�o je�li sobie LCD powiesisz na �cianie.
Dodatkowym atutem jest to, �e je�li b�dziesz si� wybiera� ze sprz�tem na jakie� lanparty to masz mniejszy ci�ar do niesienia (cho�by tylko do samochodu).

To sa duze plusy LCD ale jest i jeden minus: praca w jednej rozdzialce :/

Posted by LoveBeer on 15-07-2003 15:26:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
To sa duze plusy LCD ale jest i jeden minus: praca w jednej rozdzialce :/

heh - ja od conajmniej 3 lat siedze non-stop - wszedzie i zawsze tylko w 1024 dla mnie to nie problem

sxn | blog

Posted by killertowa on 15-07-2003 15:41:

No w�a�nie. Ja te� zasadniczo pulpit mam zawsze w tej samej rozdzielczo�ci. Ze wzgl�du na monitor 15" CRT jest to 800X600. Czasem (mo�e raz na miesi�c lub dwa) zmieniam na 1024X768 by lepiej widzie� niekt�re z witryn internetowych czy mie� wi�cej arkusza kalkulacyjnego przed oczami.
Problem sta�ej rozdzielczo�ci uwa�am zatem za przesadzony.
Mo�na zarzuci� jeszcze nie tak dok�adne odwzorowanie czerni. Tu znacznie si� poprawi�o. Je�li nie jeste� zawodowym grafikiem to ten minus r�wnie� mo�na ola�. Je�li du�o pracujesz w cad, i bardziej pod k�tem rysunk�w technicznych, a nie kolorowych modeli to r�wnie� LCD s� lepsze.
Dla zawodowych grafik�w polecam EIZO L767. Ten LCD spe�nia normy standardu Print Image Matching opracowanym dla odwzorowania danych i nastawu druk�w obraz�w cyfrowych. Cena ok. 6000 zawodowc�w/firmy graficzne nie powinna odstraszy�

Sporym �r�d�em wiedzy o technologi LCD jest strona www.monitor.pl Je�li s� zbyt subiektywni to ch�tnie poznam inne strony o tej tematyce.

Posted by rcube on 15-07-2003 17:33:

quote:
No w�a�nie. Ja te� zasadniczo pulpit mam zawsze w tej samej rozdzielczo�ci. Ze wzgl�du na monitor 15" CRT jest to 800X600. Czasem (mo�e raz na miesi�c lub dwa) zmieniam na 1024X768 by lepiej widzie� niekt�re z witryn internetowych czy mie� wi�cej arkusza kalkulacyjnego przed oczami.
Problem sta�ej rozdzielczo�ci uwa�am zatem za przesadzony.

Raczej nie Jesli sa jacys ludzie na tym forum co graja i zamierzaja pograc sobie np w HL2, D3 lub graja w inne i nie maja wypas sprzetu to nie pograja raczej na max detalach na wymaganej przez LCD 15'' 1024x768 czy tym bardziej na LCD 17" 1280xna iles tam Do tego niektore (wszystkie?) modele Samsungow bodajze 17" maja jakas niestandardowa rozdzielczosc podobno taka jaka nie ma np: Morrowind

Posted by LoveBeer on 15-07-2003 18:04:

quote:
Raczej nie Jesli sa jacys ludzie na tym forum co graja i zamierzaja pograc sobie np w HL2, D3 lub graja w inne i nie maja wypas sprzetu to nie pograja raczej na max detalach na wymaganej przez LCD 15'' 1024x768 czy tym bardziej na LCD 17" 1280xna iles tam

trudno - ich strata. to nie jest dla mnie argument to tak jak by kupowac auto a narzekac na garaz...

quote:
Do tego niektore (wszystkie?) modele Samsungow bodajze 17" maja jakas niestandardowa rozdzielczosc podobno taka jaka nie ma np: Morrowind

jest rozwiazanie - nie brac szajsunga

a tak wogole to za 5 lat 'zwykle' monitory kineskopowe beda juz pewno zabytkiem

sxn | blog

Posted by killertowa on 15-07-2003 21:27:

quote:
Raczej nie Jesli sa jacys ludzie na tym forum co graja i zamierzaja pograc sobie np w HL2, D3 lub graja w inne i nie maja wypas sprzetu to nie pograja raczej na max detalach na wymaganej przez LCD 15'' 1024x768 czy tym bardziej na LCD 17" 1280xna iles tam

Raczej nie Patrz moje poprzednie posty w tym topicu. Gry nie s� problemem.
Inna sprawa, �e na tym forum wi�kszo�� to hardcorowcy. Zjad� detale w ka�dej grze by poprawi� widoczno��

Posted by [FPP]Lipas on 15-07-2003 22:36:

quote:
Nie stac mnie na LCD
15" to juz dla mnie za malo A LCD 17" jeszcze sporo kosztuje...
Tak wiec, Philips czy CTX?

Jak nie stac. Gadasz o monicie za 800pln a dodatkowych 200pln nie wyskrobiesz?

Zgadzam sie z killertowa :o

Posted by rcube on 15-07-2003 22:49:

quote:
[...]. Gry nie s� problemem. [....]

Raczej nie Slabe strony LCD wychodza wlasnie w grach ;> Do reszty jest spox no i oczy ;> W ET gram tylko w rozdzialce powyzej zalecanej przez wiekszosc LCD 15''
Jesli ktos malo gra a robi siakies inne rzeczy (statyczne?) to LCD jak znalazl Ja jush wybor dokonalem rok temu (Sony g220) i teraz przesiadac na LCD sie nie zamierzam Monitorek wymienie za jakies 4 latka a mysle ze wtedy kwestia rozdzialki i efekt smuzenia zostanie definitywnie w lcd rozwiazany

BTW.
Ktos gdzies za 1000 mamony widzial lcd :O Siakis napromieniowany i przeterminowany z komisu rodem z czarnobyla?

Posted by [FPP]Emzor on 15-07-2003 22:54:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Jak nie stac. Gadasz o monicie za 800pln a dodatkowych 200pln nie wyskrobiesz?

Zgadzam sie z killertowa :o

Nie za 800 a za 750 Z reszta nie kupi sie LCD 15" za 1000zl...

Posted by bizonek on 16-07-2003 01:21:

quote:

Kupi kupi

Posted by [FPP]Lipas on 17-07-2003 23:22:

quote:

Emzi - mylisz sie! Jak sie postarasz, to nawet bardzo dobra uzywke mozna za jakies 950pln wyrwac.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:35.