FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=10892)
17"
Wiem wiem, topicow tego typu bylo sporo. Ale ceny i monitory sie zmieniaja, wiec... Planuje zakup monitora 17" do okolo 800zl. Ma to byc dobre ogolnie, dobre odswierzanie, rozdzielczosc typowa dla 17", normy promieniowania no i ma byc na lata. Aktualnie mam 4-letniego Philipsa 15", przez te ponad 4 latka zero problemow i awarii z nim, wiec mam na oku cos takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=949. Co sadzicie?
ja mam Samsung SyncMaster 755dfx i sprawuje sie zajebiscie
tylko juz ceny nie pamietam, niecaly rok temu kupowalem wiec i tak sporo spadla
czemu lcd fe ? sam mysle nad takim... 15 kosztuje tyle co 17 (dobra 17... bardzo dobra ) - a w zasadzie ekran ma tej samej wielkosci... nad zaletami nie bede sie rozpisywal- wystarczy poczytac tam gdzie o tym pisza
a jak ktos siedzi dziennie po 10-12 godzin przed kompem to juz dla swojego zdrowia powinien pomyslec o lcd
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
Dokladnie LB!
quote:
Napisane oryginalnie przez deathcrush
lcd? fe
ja mam Samsung SyncMaster 755dfx i sprawuje sie zajebiscie
tylko juz ceny nie pamietam, niecaly rok temu kupowalem wiec i tak sporo spadla
quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
czemu lcd fe ? sam mysle nad takim... 15 kosztuje tyle co 17 (dobra 17... bardzo dobra) - a w zasadzie ekran ma tej samej wielkosci... nad zaletami nie bede sie rozpisywal- wystarczy poczytac tam gdzie o tym pisza
a jak ktos siedzi dziennie po 10-12 godzin przed kompem to juz dla swojego zdrowia powinien pomyslec o lcd
![]()
Nom, ten Samsung 755 DFX wyglada ciekawie, prawie identyczne parametry jak w wyzej podanym Philipsie. I Samsung jest tanszy od Philipsa o 50zl, czyli kosztuje na Komputroniku 700zl. Bede sie zastanawial.
Trzeba by� gorszym, by potem sta� si� lepszym
Trzeba by� g�upim, by m�c sta� si� m�drzejszym
A co powiecie na tego CTX'a http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=928? W ogole polecacie monitory CTX?
A co powiecie na tego CTX'a http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=928? W ogole polecacie monitory CTX?
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
Ja te� ju� si� zdecydowa�em, �e jak b�d� zmienia� monitor to strzel� sobie LCD. Poczekam jeszcze troch� bo strasznie si� najara�em na 17".
Fajne 15 s� ju� po 1000 z�. Maj� ��czny czas odpowiedzi 25ms, czyli do gier wystarczaj�cy. Widoczna przek�tna jest taka jak, w 17" CRT. Mniej �r� pr�du i s� zdrowsze.
Godne uwagi 17 s� narazie po ok. 1500 -1700.
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
Maj� ��czny czas odpowiedzi 25ms, czyli do gier wystarczaj�cy.
W�a�nie, jaki powinien by� czas reakcji odpowiedni do gier?
starocie mo�e mie� nawet 40 ms i taki to ju� podobno kicha
P.S. Prze�ledzi�em topic w tym linku wy�ej. Jedna z os�b napisa�a, �e panowie skra��cy si� na smu�enie, chyba czasy Amigi wspominaj�
Zgadzam si� z t� uwag�. Od 1,5 roku zda�a mi si� pogrywa� lub ogl�da� divixy na laptopie Toshiby. 1,5 roku to du�o wi�c mo�na za�o�y�, �e ten ekranik nie jest pierwszej wody. Do smu�enia si� nie czepiam. Nie zauwa�y�em czego� takiego by mi w grze przeszkadza�o. S�abo za to oddaje czer�.
Nowe LCD z czerni� radz� sobie coraz lepiej.
Ostatnio widzia�em taki monitorek w akcji - dynamiczny obraz divx Monitorek wypad� bez pora�ek. Obraz du�o lepszy ni� na laptopie.
Pyta�em gostka r�wnie� o spisywanie si� w grach i kwestii rozdzielczo�ci. Nie narzeka�. A z rozdzia�k� to jest tak: je�li 15 ma np. (wal� z pami�cie) 1024x768 to rzeczwi�cie pulpit mo�emy ogl�da� tylko w tej rozdzielczo�ci. S� LCD w kt�rych mo�na to zmieni�, ale by nie zniekszta�ca� czcionek poprostu zmniejsz� obszar widoczny gdy zmienimy na 800x600, czyli nie wykorzytamy pe�nego ekranu.
Przy nominalnej rozdzielczo�ci ka�demu punktowi ekranu odpowiada 1 piksel i obraz jest super.
Teraz je�li chodzi o kwestie rozdzia�ki w grach. Mo�esz gra� w q3 na 800x600 lub nawet 640x480 i monitor sobie z tym poradzi. Obraz b�dzie tak dobry jak mo�e by� przy tej rozdzielczo�ci. Zniekszta�ce� nie ma, bo nie ma czcionek z pulpitu
To tyle co mog� powiedzie� na ch�opski rozum po rozmowie z bardziej do�wiadczonym u�ytkownikiem LCD.
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
Emzi - only LCD. Poczytaj sobie w nowym chipie (7/2003). Tam masz ladnie wszystko przetestowane i opisane :o
917123
Nie stac mnie na LCD
15" to juz dla mnie za malo A LCD 17" jeszcze sporo kosztuje...
Tak wiec, Philips czy CTX?
Masz zero problem�w z geometri�, prawie znikomy poziom szkodliwego promieniowania, wi�cej miejsca na biurku lub zupe�nie du�o je�li sobie LCD powiesisz na �cianie.
Dodatkowym atutem jest to, �e je�li b�dziesz si� wybiera� ze sprz�tem na jakie� lanparty to masz mniejszy ci�ar do niesienia (cho�by tylko do samochodu).
Hm, nie wiem gdzie znajde dobrego LCD 15" za 1000zl...
I zdecydowalem sie na Philipsa za 749zl, TCO'03 itd. itd., wiec conajmniej 400zl taniej niz LCD. A dla mnie 400zl to jednak sporo i nie zdolam dozbierac tej kwoty.
No stary co ty gadasz? Nie chcesz 15"LCD za 1000 z� a kupisz 17"CRT za 800 i jeszcze piszesz, �e 15" ci ju� nie wystarcza?
Przecie� 15"LCD ma widoczny obszar co najmniej r�wny 17"CRT.
Masz zero problem�w z geometri�, prawie znikomy poziom szkodliwego promieniowania, wi�cej miejsca na biurku lub zupe�nie du�o je�li sobie LCD powiesisz na �cianie.
Dodatkowym atutem jest to, �e je�li b�dziesz si� wybiera� ze sprz�tem na jakie� lanparty to masz mniejszy ci�ar do niesienia (cho�by tylko do samochodu).
sxn | blog
No w�a�nie. Ja te� zasadniczo pulpit mam zawsze w tej samej rozdzielczo�ci. Ze wzgl�du na monitor 15" CRT jest to 800X600. Czasem (mo�e raz na miesi�c lub dwa) zmieniam na 1024X768 by lepiej widzie� niekt�re z witryn internetowych czy mie� wi�cej arkusza kalkulacyjnego przed oczami.
Problem sta�ej rozdzielczo�ci uwa�am zatem za przesadzony.
Mo�na zarzuci� jeszcze nie tak dok�adne odwzorowanie czerni. Tu znacznie si� poprawi�o. Je�li nie jeste� zawodowym grafikiem to ten minus r�wnie� mo�na ola�. Je�li du�o pracujesz w cad, i bardziej pod k�tem rysunk�w technicznych, a nie kolorowych modeli to r�wnie� LCD s� lepsze.
Dla zawodowych grafik�w polecam EIZO L767. Ten LCD spe�nia normy standardu Print Image Matching opracowanym dla odwzorowania danych i nastawu druk�w obraz�w cyfrowych. Cena ok. 6000 zawodowc�w/firmy graficzne nie powinna odstraszy�
Sporym �r�d�em wiedzy o technologi LCD jest strona www.monitor.pl Je�li s� zbyt subiektywni to ch�tnie poznam inne strony o tej tematyce.
quote:
No w�a�nie. Ja te� zasadniczo pulpit mam zawsze w tej samej rozdzielczo�ci. Ze wzgl�du na monitor 15" CRT jest to 800X600. Czasem (mo�e raz na miesi�c lub dwa) zmieniam na 1024X768 by lepiej widzie� niekt�re z witryn internetowych czy mie� wi�cej arkusza kalkulacyjnego przed oczami.
Problem sta�ej rozdzielczo�ci uwa�am zatem za przesadzony.
Raczej nieJesli sa jacys ludzie na tym forum co graja i zamierzaja pograc sobie np w HL2, D3 lub graja w inne i nie maja wypas sprzetu to nie pograja raczej na max detalach na wymaganej przez LCD 15'' 1024x768 czy tym bardziej na LCD 17" 1280xna iles tam
![]()
quote:
Do tego niektore (wszystkie?) modele Samsungow bodajze 17" maja jakas niestandardowa rozdzielczosc podobno taka jaka nie ma np: Morrowind
sxn | blog
quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Raczej nieJesli sa jacys ludzie na tym forum co graja i zamierzaja pograc sobie np w HL2, D3 lub graja w inne i nie maja wypas sprzetu to nie pograja raczej na max detalach na wymaganej przez LCD 15'' 1024x768 czy tym bardziej na LCD 17" 1280xna iles tam
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Emzor
Nie stac mnie na LCD
15" to juz dla mnie za maloA LCD 17" jeszcze sporo kosztuje...
Tak wiec, Philips czy CTX?
917123
quote:
[...]. Gry nie s� problemem. [....]
Zgadzam sie z killertowa :o
Nie za 800 a za 750Z reszta nie kupi sie LCD 15" za 1000zl...
Napisane oryginalnie przez [FPP]Emzor
Nie za 800 a za 750Z reszta nie kupi sie LCD 15" za 1000zl...
917123
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:35.