FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=1106)
czy jestesmy tolerancyjni
do napisania tego posta sklonil mnie ktorys z ostatnich topikow w ktorym dyskusja toczyla sie o xywkach.
czy tak naprawde jestesmy tolerancyjni? czy kiedy mowimy "badzcie tolerancyjni" pamietamy aby samemu sie do tego stosowac? ja na przyklad nie jestem tolerancyjny, przyznam sie od razu. sa sytuacje/ludzie/zachowania ktore dzialaja mi na nerwy i nawet nie staram sie wtedy myslec pozytywnie.
wezmy teraz zrodla nietolerancji. moze najpierw to najbardziej prymitywne - odmiennosc. w naturze ludzkiej lezy strach przed tym co inne, nowe. chocby przez wyglad mozemy byc zle ocenieni przez kogos lub sami mozemy go zle ocenic. irokez, glany, szerokie spodnie, dres, cokolwiek co jest inne w naszej hierarchii wartosci.
inne zrodlo nietolernacji: [/b]przekonania/religia[/b] - czesto zdarza sie ze ludzie wysmiewaja chociazby swiadkow Jehowy. bo chodza po domach i rozdaja ulotki. w zalozeniach ich religii lezy nauczanie, w dobrej wierze, ale mimo tego nie sa mile widziani.
ok bylo o religii, a teraz moze o przekonaniach. czy tolerujemy nazistow? komunistow? albo chociaz ludzi ktorzy maja inne poglady niz my? dlaczego staramy sie ich osmieszyc, narzucic im swoje poglady?
a teraz o usprawiedliwionej nietolerancji - mozemy nie tolerowac ludzi ktorzy w ten czy inny sposob na prawde sobie zasluzyli - narkomanow, alkoholikow, mordercow... choc tez zdarzaja sie wyjatki. trudno to wszystko ogarnac, ale jest mnostwo ludzi ktorzy zasluzyli na pogarde
uff, chyba juz dosyc. w kazdym razie chcialem sklonic do przemyslen na ten temat. bo nie wierze, po prostu nie wierze nikomu kto dumnie mowi "jestem tolerancyjny". to siedzi zbyt gleboko w nas zeby sie tolerancji mozna bylo latwo nauczyc
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
lol, ja nie toleruje autobosow
a tak na powaznie, to jest temat rzeka i wiele zostalo powiedziane w tej sprawie![]()
nie ze wzgledu mojego widzi misie tylko doswiadczen zyciowych.
Uprzedznia dosc czesto sa ksztaltowane przez nieprzyjemne sytuacje, ale rowniez pranie mozgow(skini) i debilizm(rowniez skini)
hmm... ja staram sie byc tolerancyjnym, ale to nie jest - ''oki rozumiem ich'', raczej ''*** z tym, zyje zyciem swym'' nie mysle, olewam, ich sprawa ze mam ich za debili, moze sie myle w koncu niektorzy ich lubia...
mam takie cos wobec sk8ow... nie wiem dlaczego zawsze jak widze duze spodnie to przypomina mi sie poser ale mam fajnych sk8ow kumpli, nic do nich nie mam, no ale jak nie znam to jest problem...
taki sam stosunek mam do cukierkowych nastolatek i dresiarzy... probowalem znalezc zrodlo takiego myslenia ale nie wiem... moze to przez probe bycia metalem ''czystej krwi''.. no ale tez nim nie jestem.. wlasciwie to jest troche egoistyczne, proboje stworzyc z siebie nowy styl... i wlasciwie na wszystkich patrze ''z gory''... i w sumie to tez nie jest tak do konca ale jest taka tendencja... to chyba uraz z dziecinstwa, bylem rudy i sie ze mnie smieli... trzeba bylo ostro walczyc... no i teraz odpycham od siebie mysle ze jestem gorszy... i ciagle mysle ze jestem the best
na tolerancje moim zdaniem maja wplyw 3 rzeczy:
1. szkola - najbardziej
2. podworko - troche
3. rodzice - najmniej
to co jeszcze nie wymieniles co do nietolerancji tram, to cechy zachowania, takie specyficzne ktore po prostu wyprowadzaja z rownowagi - mam takiego jednego w klasie, ze poser kompletny to inna sprawa, ale to jak on mowi i o czym mnie dobija - ma tendencje do powtarzania po kims wszystkiego, jak cos mowi to mysli ze jest smieszny, poza tym sztucznie proboje byc gosciem i przez to jest zalosny
niestety charakter jest zrodlem nietolerancji najciezszym do przezwyciezenia, zaakceptuje jehowego, zyda, narkomana i skina jezeli tylko jest rowny i nikogo nie pobije i nic nie ukradnie... i nie przegnie z wyzywaniem... chociaz to jeszcze mozna tolerowac...
a jak to jest z tolerancja wobec siebie?
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Osobiscie nie lubie wypowiadac sie na takie tematy, bo jestem w takim wieku, ze wszystko ulega zmianie z dnia na dzien, wiec na razie odpuszcze sobie dyskusje.
Mam nadzieje, ze nie uznacie mnie za nabijacza postow
[ tramwaj 666 ]
Ja si� mo�e wypowiem w sprawach Religi. Chc� tu mianowicie powiedzie� o tolerancji dla niewierz�cych... Ot� do mojej klasy ucz�szcze go�� kt�ry poprostu nie wierzy w nic. Do mojeg miasta, szko�y przywl�k� si� 3 lata temu i pocz�tki mia� ci�kie. Nikt, po prostu nikt go nie akceptowa�, gdy klasa dowiedzia�a si� �e nie ucz�szcza na Religie zacz�a si� z niego nabija�, wy�miewa�. Dopiero po jakim� czasie okaza�o si�, �e to naprawde spoX go�c i wtedy ka�dy chcia� si� z nim przyja�ni�. Czy to jest normale? Najpierw cz�owieka o�mieszaj�, wyzywaj�, potem robi� wszystko dla przyja�ni z ni�. Ja si� z nim do�� zaprzyja�ni�em, wali�o mnie to, �e jet niewierz�cy. Uprawiali�my du�o sport�w razem, grali�my te� razem, je�dzili�my na zawody... itp. A� pewnego dnia na wywiad�wce moja wychowawczyni powiedzia�a mojej mamie, �e przyja�� z nim �le na mnie wp�ywa bo w zesz�a Niedziel� nie widzia�a mnie w Ko�ciele, i lepiej �ebym si� z nim nie przyja�ni�... I co tu mo�na powiedzie�...!? Go�ciu b�dzie mia� przechlapane do ko�ca, bo jest niewierz�cy..., ka�dy nauczyciel patrzy na niego krzywo.
Nie mogli znalezc na mnie argumentow, to zaczeli rzucac wyzwiska :-/
Dlatego ja ich w�a�nie nie rozumiem!? Dla mnie to wszystko jest jakie� prostsze, nie obchodzi mnie w co go�� wierzy, ale jaki jest, jak si� zachowuje...
DziamDziam a.k.a Irreligious
Dobry chlopak byl i malo pil...
Illusion of sense :: Mata Leao ��d� Team :: ��dzki O�rodek JuJitsu/JuJutsu
Nie ma problemu!
DziamDziam a.k.a Irreligious
Dobry chlopak byl i malo pil...
Illusion of sense :: Mata Leao ��d� Team :: ��dzki O�rodek JuJitsu/JuJutsu
DEiMOss
jesli chodzi o tolerancje wobec samego siebie to oczywiscie toleruje to co jest u mnie dobrego, natomiast wady itp. nie podobaja mi sie i staram sie zwalczac i (choc czasem jest trudno)
toleruje tez siebie jako czlowieka, chodzi mi o wyglad, poglady, wyznanie itp
wlasnie: wyznanie. Polska to niestety taki dziwny kraj w ktorym najwiecej jest "nibywierzacych" - stad moze ta dziwna historia o ktorej mowil snoopy
Some days, some nights. Some live, some die. In the way of the samurai.
przyznaje sie bez bicia - nie jestem tolerancyjny
quote:
Napisane oryginalnie przez oxygen
malo kto jest w dzisiejszych czasach...
poprostu sie nie da
Kiedys tez nie bylo tolerancji, tylko ludzie lepiej to ukrywali, albo nie zwazali na to jak u nich z tolerancja, wazny byl dla nich tylko wlasny tylek. Albo... nie mowili, ze nie ma tolerancji, kazdy staral sie mowic o sobie, ze jest tolerancyjny. Teraz nadeszly czasy w ktorych kazdy stara sie byc szczery [czasami do bolu]. Mowi sie otwarciej o wszystkim co nas gnebi, wkurwia. Coraz czesciej ludzie porzucaja maski szczescia zastepujac je prawda. Czy to zle? Hmm...
Tak ja to widze.
[ w tle: TSA - 51 ]
Kiedys tez nie bylo tolerancji, tylko ludzie lepiej to ukrywali, albo nie zwazali na to jak u nich z tolerancja, wazny byl dla nich tylko wlasny tylek. Albo... nie mowili, ze nie ma tolerancji, kazdy staral sie mowic o sobie, ze jest tolerancyjny. Teraz nadeszly czasy w ktorych kazdy stara sie byc szczery [czasami do bolu]. Mowi sie otwarciej o wszystkim co nas gnebi, wkurwia. Coraz czesciej ludzie porzucaja maski szczescia zastepujac je prawda. Czy to zle? Hmm...
Tak ja to widze.
[ w tle: TSA - 51 ]
geez, podsumowales jednym zdaniem caly topik
btw czemu cie nie ma ostatnio na icq?
btw2: mamy taka sama ocene w tym momecie : 3.53
trza to oblac![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez yebisu
ale takie jest moje zdanie kazdy ma prawo do swojego
Ja si� mo�e wypowiem w sprawach Religi. Chc� tu mianowicie powiedzie� o tolerancji dla niewierz�cych... Ot� do mojej klasy ucz�szcze go�� kt�ry poprostu nie wierzy w nic. Do mojeg miasta, szko�y przywl�k� si� 3 lata temu i pocz�tki mia� ci�kie. Nikt, po prostu nikt go nie akceptowa�, gdy klasa dowiedzia�a si� �e nie ucz�szcza na Religie zacz�a si� z niego nabija�, wy�miewa�. Dopiero po jakim� czasie okaza�o si�, �e to naprawde spoX go�c i wtedy ka�dy chcia� si� z nim przyja�ni�. Czy to jest normale? Najpierw cz�owieka o�mieszaj�, wyzywaj�, potem robi� wszystko dla przyja�ni z ni�. Ja si� z nim do�� zaprzyja�ni�em, wali�o mnie to, �e jet niewierz�cy. Uprawiali�my du�o sport�w razem, grali�my te� razem, je�dzili�my na zawody... itp. A� pewnego dnia na wywiad�wce moja wychowawczyni powiedzia�a mojej mamie, �e przyja�� z nim �le na mnie wp�ywa bo w zesz�a Niedziel� nie widzia�a mnie w Ko�ciele, i lepiej �ebym si� z nim nie przyja�ni�...I co tu mo�na powiedzie�...!? Go�ciu b�dzie mia� przechlapane do ko�ca, bo jest niewierz�cy..., ka�dy nauczyciel patrzy na niego krzywo.
"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO
quote:
Napisane oryginalnie przez CE3RDE
hmmm...u mnie w szkole jest zupelnie inaczej jak nauczycielce powiedzialem ze wierze w sztana 666 i inne takie to powiedziala zebym sie uspokoil i ze to moja sprawa ze mam prawo wierzyc w co chce ze nie ma nikt zamiaru mi narzucac w co mam wierzyc...
taaak ale niezalenie od tego jaka kto ma sytuacje trzeba jedna zauwazyc....
i tak wiekszosc osob nie mysli o takich sprawach powaznie...
no powiedzmy polowa osob...
dla nich to jedynie zarty sam znam ludzi ktorzy dla jaj wywoluja se temat na religii szaztana itp zeby podenerwowac ksiedza czy cos tam...
wiekszosc tych uprzedzen wywodzi sie ze sztucznej wiary... nawet starsi czesto niby wierza w Boga ale tak naprawde nie zdaja sobie sprawy co sie z tym wiaze...
i aby pokazac ze im zalezy, samemu siebie usprawiedliwic nie toleruja wyznawcow innych religii....
tak to chyba mniej wiecej wyglada....
ce3rde masz szczescie ze trafiles na takiego ksiedza![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez yebisu
taaak ale niezalenie od tego jaka kto ma sytuacje trzeba jedna zauwazyc....
i tak wiekszosc osob nie mysli o takich sprawach powaznie...
no powiedzmy polowa osob...
dla nich to jedynie zarty sam znam ludzi ktorzy dla jaj wywoluja se temat na religii szaztana itp zeby podenerwowac ksiedza czy cos tam...
wiekszosc tych uprzedzen wywodzi sie ze sztucznej wiary... nawet starsi czesto niby wierza w Boga ale tak naprawde nie zdaja sobie sprawy co sie z tym wiaze...
i aby pokazac ze im zalezy, samemu siebie usprawiedliwic nie toleruja wyznawcow innych religii....
tak to chyba mniej wiecej wyglada....
ce3rde masz szczescie ze trafiles na takiego ksiedza![]()
"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO
quote:
wierze w sztana 666
masz racje, 3/4 chrzescijan nie zna Biblii.
Twierdza, ze to im do szczescia niepotrzebne.
Jak w takim razie moga wierzyc w cos o czym nie maja pojecia?
quote:
yebisu z tym sie zgzadzam ale niektorzy moga zaczac wierzyc i sie nawrocic (oczywiscie nie wszyscy)
A ja tylko powiedzialam, ze nie lubie odklepywania wierszykow bo dla mnie to nie jest prawdziwa modlitwa tylko wole rozmawiac z Bogiem
To mi odpowiedzial zebym sobie poszla zalozyc wlasna sekte jak mi sie koscielne modlitwy nie podobaja
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:48.