FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11354)

Posted by Atari on 27-09-2003 21:31:

odtwarzacz cd

mam problem uzbieralem 1000 zl i niewiem czy zbierac dalej na odtwarzacz cd albo dvd(mp3) za ponad 2000 zl czy kupic cos tanszego wogole nie wiem jaka jest roznica miedzy zwyklym odtwarzaczem cd za 500 zl a np 1500 :/
moze znacie jakies stronki z recenzjami tanich odtwarzaczy bo jedyne jakie znalazlem sa na stronie audiofili a tam ceny od 3000 sie zaczynaja a recenzje nie sa zbyt pocieszne :o

Posted by [FPP]glan on 27-09-2003 21:36:

ee a o jaki ci odtwarzacz chodzi? mobilny czy stojacy dzies w pokoju?

Posted by Atari on 27-09-2003 22:04:

stojacy gdzies w pokoju i koniecznie z wejsciem na sluchawki bo na nich najczesciej bede sluchal

Posted by LoveBeer on 28-09-2003 11:13:

prosta sprawa - jak chcesz jakosci - kup cd player (za te kase najlepszy to harman-kardon) - jak nie slyszysz roznicy pomiedzy unitra z 89 a sonym es to sobie daruj i bierz odtwarzacz mp3. oczywiscie wszystko jeszcze zalezy od tego jaki masz wzmachol i glosniki (o ile masz - bo piszesz cos o sluchawkach)... ja specem nie jestem ale sam wymienilem ostatnio mojego technicsa (3 klocki, najwyzsze modele) na sony esprit i jestem naprawde zadowlolony (wzmachol 3es nowka z kartonu w kolorze zlotym + cd 2es uzywane - i wyszlo mnie to tylko 1500 pln - sklepowa cena za taki komplet to ok 5000). tak wiec sam musisz wiedziec czego chcesz...

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by Atari on 28-09-2003 13:09:

quote:
prosta sprawa - jak chcesz jakosci - kup cd player (za te kase najlepszy to harman-kardon)

moze masz jakies linki do strony gdzie moglbym taki zobaczyc ew kupic
najczesciej na www sa sony albo yamahy itp nie ma porzadnego sklepu/www audio w polsce ? (nie liczac audiofili)
quote:
jak nie slyszysz roznicy pomiedzy unitra z 89 a sonym es to sobie daruj i bierz odtwarzacz mp3.

slysze roznice dlatego nie chce kupywac odtwarzacza mp3 (co planowalem jeszcze 2 tyg temu)
quote:
oczywiscie wszystko jeszcze zalezy od tego jaki masz wzmachol i glosniki (o ile masz - bo piszesz cos o sluchawkach)

wlasnie, niczego niemam chce zaczac skladac cos wmiare pozadnego
a zaczynam od odtwarzacza i sluchawek zeby nie zbankrutowac i sprzet miec wmiare szybko
quote:
... ja specem nie jestem ale sam wymienilem ostatnio mojego technicsa (3 klocki, najwyzsze modele) na sony esprit i jestem naprawde zadowlolony (wzmachol 3es nowka z kartonu w kolorze zlotym + cd 2es uzywane - i wyszlo mnie to tylko 1500 pln - sklepowa cena za taki komplet to ok 5000). tak wiec sam musisz wiedziec czego chcesz...

nie rozumiem zbyt wiele
a sprzetu uzywanego raczej niechce

Posted by LoveBeer on 28-09-2003 14:01:

quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
moze masz jakies linki do strony gdzie moglbym taki zobaczyc ew kupic. najczesciej na www sa sony albo yamahy itp nie ma porzadnego sklepu/www audio w polsce ? (nie liczac audiofili)

nie, nie mam linkow. dysponujac taka kasa na cd na cuda i tak nie ma co liczyc - nie dziw sie ze sa takie a nie inne firmy - w klasie 1000-1500 chodza wlasnie wysokie technicsy, srednie yamahy, soniaki itp. no bo coz innego bys chcial ? ah - no tak - harman kardon - w kwocie 1000 pln dostajesz cd na poziomie 2,5-3k. nie pamietam numerku modelu ale hk zmiazdyl po prostu konkurencje - nie lepszego nie kupisz za te kaske...

quote:
a sprzetu uzywanego raczej niechce

widzisz - twoj wybor. ja jak mowie - kupilem nowke wzmacniacz - przelezal na magazynie ze 4 lata nawet nie otwierany. gosc sprzedal mi go za ok 1k - w sklepie kosztuje ponad 3k. cd kupilem uzywane - tu jest juz SPORE ryzyko - ale je podjalem i jest ok - tak wiec dwa razy pomysl zanim odrzucisz taka mozliwosc (tym bardziej iz za 2k masz cd+wzmachol i to dosc donbrej jakosci - a ludzie o taki sprzet z reguly dbaja i nie proboja potem sprzedawac jakis zlomow... choc oczywiscie jak juz cos kupujesz to dobrze orientowac sie w sprzecie - co, za ile, z ktorego roku, jakie byly recenzje, jaki sprzet do jakiej muzy, jakie glosniki do tego itp itd)

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by Atari on 28-09-2003 14:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
choc oczywiscie jak juz cos kupujesz to dobrze orientowac sie w sprzecie - co, za ile, z ktorego roku, jakie byly recenzje, jaki sprzet do jakiej muzy, jakie glosniki do tego itp itd

no wlasnie i tu leze i kwicze bo sie nieznam :/
jest tu
ten o ktorym mowisz ??
a moze cos nnego ? ]innego marantz ?

Posted by rcube on 28-09-2003 15:05:

Hm... ja nie kumam Chcesz kupic sobie odtwarzacz CD (na poczatku myslalem ze chodzi Ci o CD-Room'y ) bo jush masz jakies zajebiste glosniki etc jednym slowem taka wypas wieze , kino domowe ala technics ?

Jesli tak to ja nie zabiore glosu bo sie nie znam

Albo Ci doradze.. kup sobie miniATX'a, (chyba w 1500 zeta sie zmiescisz), bedziesz mogl sluchac muzy i mp3 i divxy ogladac. A te male budy sa naprawde ladne

Posted by Atari on 28-09-2003 15:18:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
.. kup sobie miniATX'a, (chyba w 1500 zeta sie zmiescisz), bedziesz mogl sluchac muzy i mp3 i divxy ogladac. A te male budy sa naprawde ladne

mozesz podac wiecej danych, link bo nie wiem co to jest
chyba nie chodzi ci o kompa ?

Posted by rcube on 28-09-2003 15:32:

quote:
mozesz podac wiecej danych, link bo nie wiem co to jest
chyba nie chodzi ci o kompa ?

Ano wlasnie o kompa mi biega
Np:
http://benchmark.pl/artykuly/testy/...c/strona-1.html

Posted by Atari on 28-09-2003 15:43:

nie wole juz poskladac cos pozadnego
np. cos takiego
http://garmin.webpark.pl/cd6000.htm
co o tym myslicie martanz cd6000 phillipsa
--edit--(caly czas cos dodaje)
PHILIPS CD MARANTZ CD6000 BLACK *** 949 z�(http://www.naszsklep.com/)
na audio.com.pl podawali cene 1400 zl niewiem czy to jest to samo

Posted by LoveBeer on 28-09-2003 16:48:

quote:
no wlasnie i tu leze i kwicze bo sie nieznam :/
jest tu
ten o ktorym mowisz ??

tak to chyba ten hk. o ile sie przez pol roku nic nie zmienilo to nawet nie ma po co myslec o innym cd (powtarzam - za te kase)...

zobacz sobie grupe newsowa pl.rec.audio - tam ci doradza fachowo...

sxn | blog

Posted by Hakan on 28-09-2003 17:56:

Polecam prase (do kiosku tez sie warto przejsc a nie tylko siedziec przed komputerem) "Hi-Fi i Muzyka" oraz "Audio" to gazety ktorych redaktorami sa audiofile i ktorzy na prawde znaja sie na sprzecie i sluchaniu, prowadza tez rzeczowe testy roznego rodzaju sprzety grajacego. W Hi-Fi na koncu numeru jest zestawienie przetestowanych produktow wraz z ocenami, warto kupic chociaz 1 numer a reszte mozna zamowic z archiwum.

Jeszcze 1 adres: http://www.hi-fi.com.pl/

Edit: gdzies wyzej przeczytalem o CD marantz Philipsa, oba sa osobnymi markami, ta piersza nalezala tylko przez pewien czas do Philipsa. Teraz juz nie maja ze soba nic wspolnego.

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by Hakan on 28-09-2003 18:19:

Rzucilem okiem na nr czerwcowy Hi-Fi... w rankingu jest tak:
do 1000 zl
Denon DCD -485 Brzmienie: 4/5 Jakosc/cena: 4/5 Opis: Dzwiek przejzysty i czytelny
Herman/Kardon HD-750 6/5! 6/5! Faworyt w tym przdziale cenowym
Marantz CD 4000 3/5 3/5 Jednostajny i meczocy bas. Daleko mu do CD 6000
Technisc SL-PG4 4/5 5/5 Muzykalny, rewelacyjna cena
Yamaha CDX-396 5/5 5/5 Dobra rzecz

1000-2000 zl
Cambridge Audio D300 SE 5/5 5/5 Akustyczny i audiofilski
Cambridge Audio D500 SE 6/5! 6/5! Bez uwag
Denon DCD-755AR 4/5 5/5 Muzykalny, energiczny a przy tym bardzo ladny
Marantz CD 5000 3/5 3/5 Jak na Marantza wypadek przy pracy
Pioneer PD-S707 3/5 3/5 Lagodny i nieofensywny dzwiek. Bardzo dobre wyposarzenie
Yamaha CDX-596 4/5 4/5 Dzwiek co najmiej dobry. Przede wszystkim kultura

PS. Jesli w rankingu jest 6/5 to znaczy ze CD jest wybitnie dobry i wybija sie z przedzialu cenowego Jesli zas przenisc CD do wyszego przedzialu traci on w rankingu 1-2 punktow np. gdyby Denon nie kosztowal do 1000 tylko 1000-2000 dostalby prawdopodobnie 3/5 3/5.

PS2. Tak dla porownania

powyzej 15000 zl
Linn Sondeck CD12 hi-end hi-end Dociera do sedna muzyki. (cena: 81000 )

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by LoveBeer on 28-09-2003 19:05:

quote:
Napisane oryginalnie przez Hakan
Rzucilem okiem na nr czerwcowy Hi-Fi... w rankingu jest tak:
do 1000 zl
Herman/Kardon HD-750 6/5! 6/5! Faworyt w tym przdziale cenowym

pamiec mnie wiec nie zawiodla

sxn | blog

Posted by killertowa on 29-09-2003 11:37:

Polecam Marantz CD 6000 OSE. Jestem z niego bardzo zadowolony je�li chodzi o brzmienie.
Wady? Zdarza mu si�, �e przy niekt�rych p�ytach wywala error przy przeskakiwaniu na inny utw�r (tzn. s�ucham kawa�ka nr 2 i mam ochot� na 8 - przechodz� na 8 i wyskakuje error).
M�j drugi, sypialnianiy soniak, kt�ry ma sporo elektronicznych poprawiaczy i korektor�w b��d�w z takimi p�ytami sobie radzi bez problem�w, ale to ju� nie ten sam d�wi�k...

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by Atari on 29-09-2003 15:33:

Wielkie dzieki za pomoc
jak do 1 miesiaca nie wyjdzie nic lepszego od hk hd-750 to go kupie
a teraz jako kompletny laik chcialbym sie zapytac (bez bicia jak mozna) ... po co mi wzmacniacz i czym sie ruzni od amplitunera i jaki najlepszy tez do 1000 zl

Posted by killertowa on 29-09-2003 16:04:

amplituner to to samo co wzmacniacz tylko ma wbudowany tuner radiowy
W cenie do 1000 z� nie wiem co jest najlepsze, ale wiem jedno - amplituner w tej cenie b�dzie gorszy ni� wzmacniacz. Dlaczego? Bo za t� sam� cen� kupujesz tak naprawd� dwa urz�dzenia wi�c musiano zaoszcz�dzi� na elementach jednego i drugiego.
I jeszcze jedna uwaga: naprawd� nie odrzucaj sprz�tu u�ywanego i ... niezale�nie od tego czy nowy czy u�ywany, czy najlepszy w rankingach czy nie --- NAJPIERW ODS�UCHAJ na swoich ulubionych p�ytach (orygina�ach ofkoz ) i wybierz ten, kt�ry ci najlepiej pasi.
Oczywi�cie w twoim przypadku sytuacja nie jest komfortowa bo masz teraz kask� na 1 element, a przy ods�uchiwaniu korzysta�by� z ca�ych zestaw�w (cd, wzmacniacz, kolumny).
Proponuj� ci zatem kierowa� si� tak� strategi�: kolumny musz� by� najbardziej wypasione, cd troch� mniej a wzmacniacz najmniej.
Cd musi by� dobre bo stanowi �r�d�o sygna�u dla wzmacniacza. Kolumny nie mog� by� gorsze od reszty bo zniwecz� efekt dzia�ania dobrego �r�d�a i wzmacniacza.
Nie wiem sk�d jeste�, ale rozwa� czy nie poczeka� jeszcze chwilk� i odwiedzi� przed zakupem AUDIO SHOW w wawie. Zobaczysz, poma�ysz, zakochasz si� w dobrym d�wi�ku.

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by Atari on 29-09-2003 16:22:

mieszkam w miasteczku oddalonym o 50 km od katowic niechce a raczej boje sie tam jezdzic niejeden odwazny wracal bez zebow a w najlepszym przypadku bez kasy z tego ziejacym siarka i olowiem syfu i jeszcze nadodatek nieznam miasta

Posted by killertowa on 29-09-2003 16:47:

LOL. Jak to jest, �e ja jeszcze w �adnym mie�cie po ryju nie dosta�em? Nawet nikt mnie nie zaczepia�? Czy nie wydaje ci si� mocno przesadzonym twierdzenie, �e w wawie ju� na centralnym czekaj� na przyjezdnych by im przywali�? A jak ju� wyjdziesz z dworca to masz jakie� pi�tno na czole �e nie jeste� warszawiakiem?
IMO w wawie jest tylu nap�ywowych, �e nawet jak ju� oberwiesz to nie masz pewno�ci, �e od warszawiaka

Posted by Atari on 29-09-2003 17:02:

no lol
a czy u Was (w Wawie) pod empikiem stoja dresy w wiadomym celu
oczywiscie ze nie kazdego okradna ale z moim 'szczesciem' dyzur przy sklepie audio beda mieli najgorsi dresiarze

Posted by killertowa on 29-09-2003 17:25:

jako� dres�w pod empikiem nie spotka�em

a pod sklepami ze sprz�tem audio to ju� napewno bo tam jest taki ma�y ruch (opr�cz ogl�daczy), �e ch�opaki musieliby zacz�� obrabia� sam sklep by mie� z tego obstawiania jak�� kask�.

Posted by Atari on 29-09-2003 17:42:

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
jako� dres�w pod empikiem nie spotka�em

widzisz ja tez niechce dlatego zaryzykuje i zasiegne opini w necie a na wypad do katowic zdecyduje sie jak bede zarabial wiecej niz 100zl ze sniadan miesiecznie
ps.
wracajac do problemu
w klasie mnie wysmiali ze chce kupic taki sprzet zeby sluchac cd w sluchawkach mowia ze "taki sprzet sie kupuje poto zeby pol bloku slyszalo" its T or F
pewnie niemaja racji ale chce sie upewnic
po 1 sa przeciez zajebiste sluchawki :>
po 2 nieznaja sie

Posted by killertowa on 30-09-2003 07:28:

Nie bardzo ci� rozumiem. Ja m�wi�em o Audio Show w wawie a ty z Katowicami ci�gle wyje�d�asz.

Posted by Atari on 30-09-2003 17:05:

wawa za daleko jest
nie mam kasy na takie wycieczki
nie znam miasta
juz znalazlem wszystko co chcialem
kupie wzmacniacz sluchawkowy
a ze wyboru niema za duzego to niebede wam juz dupy trul dzieki za pomoc

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:12.