FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11354)
odtwarzacz cd
mam problem uzbieralem 1000 zl i niewiem czy zbierac dalej na odtwarzacz cd albo dvd(mp3) za ponad 2000 zl czy kupic cos tanszego wogole nie wiem jaka jest roznica miedzy zwyklym odtwarzaczem cd za 500 zl a np 1500 :/
moze znacie jakies stronki z recenzjami tanich odtwarzaczy bo jedyne jakie znalazlem sa na stronie audiofili a tam ceny od 3000 sie zaczynaja a recenzje nie sa zbyt pocieszne :o
ee a o jaki ci odtwarzacz chodzi? mobilny czy stojacy dzies w pokoju?
stojacy gdzies w pokoju i koniecznie z wejsciem na sluchawki bo na nich najczesciej bede sluchal
prosta sprawa - jak chcesz jakosci - kup cd player (za te kase najlepszy to harman-kardon) - jak nie slyszysz roznicy pomiedzy unitra z 89 a sonym es to sobie daruj i bierz odtwarzacz mp3. oczywiscie wszystko jeszcze zalezy od tego jaki masz wzmachol i glosniki (o ile masz - bo piszesz cos o sluchawkach)... ja specem nie jestem ale sam wymienilem ostatnio mojego technicsa (3 klocki, najwyzsze modele) na sony esprit i jestem naprawde zadowlolony (wzmachol 3es nowka z kartonu w kolorze zlotym + cd 2es uzywane - i wyszlo mnie to tylko 1500 pln - sklepowa cena za taki komplet to ok 5000). tak wiec sam musisz wiedziec czego chcesz...
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
quote:
prosta sprawa - jak chcesz jakosci - kup cd player (za te kase najlepszy to harman-kardon)
quote:
jak nie slyszysz roznicy pomiedzy unitra z 89 a sonym es to sobie daruj i bierz odtwarzacz mp3.
quote:
oczywiscie wszystko jeszcze zalezy od tego jaki masz wzmachol i glosniki (o ile masz - bo piszesz cos o sluchawkach)
quote:
... ja specem nie jestem ale sam wymienilem ostatnio mojego technicsa (3 klocki, najwyzsze modele) na sony esprit i jestem naprawde zadowlolony (wzmachol 3es nowka z kartonu w kolorze zlotym + cd 2es uzywane - i wyszlo mnie to tylko 1500 pln - sklepowa cena za taki komplet to ok 5000). tak wiec sam musisz wiedziec czego chcesz...
quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
moze masz jakies linki do strony gdzie moglbym taki zobaczyc ew kupic. najczesciej na www sa sony albo yamahy itp nie ma porzadnego sklepu/www audio w polsce ? (nie liczac audiofili)
quote:
a sprzetu uzywanego raczej niechce
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
choc oczywiscie jak juz cos kupujesz to dobrze orientowac sie w sprzecie - co, za ile, z ktorego roku, jakie byly recenzje, jaki sprzet do jakiej muzy, jakie glosniki do tego itp itd
Hm... ja nie kumam Chcesz kupic sobie odtwarzacz CD (na poczatku myslalem ze chodzi Ci o CD-Room'y
) bo jush masz jakies zajebiste glosniki etc jednym slowem taka wypas wieze , kino domowe ala technics ?
Jesli tak to ja nie zabiore glosu bo sie nie znam
Albo Ci doradze.. kup sobie miniATX'a, (chyba w 1500 zeta sie zmiescisz), bedziesz mogl sluchac muzy i mp3 i divxy ogladac. A te male budy sa naprawde ladne
quote:
mozesz podac wiecej danych, link bo nie wiem co to jest
chyba nie chodzi ci o kompa ?
co o tym myslicie martanz cd6000 phillipsa
--edit--(caly czas cos dodaje)
PHILIPS CD MARANTZ CD6000 BLACK *** 949 z�(http://www.naszsklep.com/)
na audio.com.pl podawali cene 1400 zl niewiem czy to jest to samo
quote:
no wlasnie i tu leze i kwicze bo sie nieznam :/
jest tu
ten o ktorym mowisz ??
sxn | blog
Polecam prase (do kiosku tez sie warto przejsc a nie tylko siedziec przed komputerem) "Hi-Fi i Muzyka" oraz "Audio" to gazety ktorych redaktorami sa audiofile i ktorzy na prawde znaja sie na sprzecie i sluchaniu, prowadza tez rzeczowe testy roznego rodzaju sprzety grajacego. W Hi-Fi na koncu numeru jest zestawienie przetestowanych produktow wraz z ocenami, warto kupic chociaz 1 numer a reszte mozna zamowic z archiwum.
Jeszcze 1 adres: http://www.hi-fi.com.pl/
Edit: gdzies wyzej przeczytalem o CD marantz Philipsa, oba sa osobnymi markami, ta piersza nalezala tylko przez pewien czas do Philipsa. Teraz juz nie maja ze soba nic wspolnego.
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
Rzucilem okiem na nr czerwcowy Hi-Fi... w rankingu jest tak:
do 1000 zl
Denon DCD -485 Brzmienie: 4/5 Jakosc/cena: 4/5 Opis: Dzwiek przejzysty i czytelny
Herman/Kardon HD-750 6/5! 6/5! Faworyt w tym przdziale cenowym
Marantz CD 4000 3/5 3/5 Jednostajny i meczocy bas. Daleko mu do CD 6000
Technisc SL-PG4 4/5 5/5 Muzykalny, rewelacyjna cena
Yamaha CDX-396 5/5 5/5 Dobra rzecz
1000-2000 zl
Cambridge Audio D300 SE 5/5 5/5 Akustyczny i audiofilski
Cambridge Audio D500 SE 6/5! 6/5! Bez uwag
Denon DCD-755AR 4/5 5/5 Muzykalny, energiczny a przy tym bardzo ladny
Marantz CD 5000 3/5 3/5 Jak na Marantza wypadek przy pracy
Pioneer PD-S707 3/5 3/5 Lagodny i nieofensywny dzwiek. Bardzo dobre wyposarzenie
Yamaha CDX-596 4/5 4/5 Dzwiek co najmiej dobry. Przede wszystkim kultura
PS. Jesli w rankingu jest 6/5 to znaczy ze CD jest wybitnie dobry i wybija sie z przedzialu cenowego Jesli zas przenisc CD do wyszego przedzialu traci on w rankingu 1-2 punktow np. gdyby Denon nie kosztowal do 1000 tylko 1000-2000 dostalby prawdopodobnie 3/5 3/5.
PS2. Tak dla porownania
powyzej 15000 zl
Linn Sondeck CD12 hi-end hi-end Dociera do sedna muzyki. (cena: 81000
)
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
quote:
Napisane oryginalnie przez Hakan
Rzucilem okiem na nr czerwcowy Hi-Fi... w rankingu jest tak:
do 1000 zl
Herman/Kardon HD-750 6/5! 6/5! Faworyt w tym przdziale cenowym
sxn | blog
Polecam Marantz CD 6000 OSE. Jestem z niego bardzo zadowolony je�li chodzi o brzmienie.
Wady? Zdarza mu si�, �e przy niekt�rych p�ytach wywala error przy przeskakiwaniu na inny utw�r (tzn. s�ucham kawa�ka nr 2 i mam ochot� na 8 - przechodz� na 8 i wyskakuje error).
M�j drugi, sypialnianiy soniak, kt�ry ma sporo elektronicznych poprawiaczy i korektor�w b��d�w z takimi p�ytami sobie radzi bez problem�w, ale to ju� nie ten sam d�wi�k...
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
Wielkie dzieki za pomoc
jak do 1 miesiaca nie wyjdzie nic lepszego od hk hd-750 to go kupie
a teraz jako kompletny laik chcialbym sie zapytac (bez bicia jak mozna) ... po co mi wzmacniacz i czym sie ruzni od amplitunera i jaki najlepszy tez do 1000 zl
amplituner to to samo co wzmacniacz tylko ma wbudowany tuner radiowy
W cenie do 1000 z� nie wiem co jest najlepsze, ale wiem jedno - amplituner w tej cenie b�dzie gorszy ni� wzmacniacz. Dlaczego? Bo za t� sam� cen� kupujesz tak naprawd� dwa urz�dzenia wi�c musiano zaoszcz�dzi� na elementach jednego i drugiego.
I jeszcze jedna uwaga: naprawd� nie odrzucaj sprz�tu u�ywanego i ... niezale�nie od tego czy nowy czy u�ywany, czy najlepszy w rankingach czy nie --- NAJPIERW ODS�UCHAJ na swoich ulubionych p�ytach (orygina�ach ofkoz ) i wybierz ten, kt�ry ci najlepiej pasi.
Oczywi�cie w twoim przypadku sytuacja nie jest komfortowa bo masz teraz kask� na 1 element, a przy ods�uchiwaniu korzysta�by� z ca�ych zestaw�w (cd, wzmacniacz, kolumny).
Proponuj� ci zatem kierowa� si� tak� strategi�: kolumny musz� by� najbardziej wypasione, cd troch� mniej a wzmacniacz najmniej.
Cd musi by� dobre bo stanowi �r�d�o sygna�u dla wzmacniacza. Kolumny nie mog� by� gorsze od reszty bo zniwecz� efekt dzia�ania dobrego �r�d�a i wzmacniacza.
Nie wiem sk�d jeste�, ale rozwa� czy nie poczeka� jeszcze chwilk� i odwiedzi� przed zakupem AUDIO SHOW w wawie. Zobaczysz, poma�ysz, zakochasz si� w dobrym d�wi�ku.
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
mieszkam w miasteczku oddalonym o 50 km od katowic niechce a raczej boje sie tam jezdzic niejeden odwazny wracal bez zebow a w najlepszym przypadku bez kasy z tego ziejacym siarka i olowiem syfu i jeszcze nadodatek nieznam miasta
LOL. Jak to jest, �e ja jeszcze w �adnym mie�cie po ryju nie dosta�em? Nawet nikt mnie nie zaczepia�? Czy nie wydaje ci si� mocno przesadzonym twierdzenie, �e w wawie ju� na centralnym czekaj� na przyjezdnych by im przywali�? A jak ju� wyjdziesz z dworca to masz jakie� pi�tno na czole �e nie jeste� warszawiakiem?
IMO w wawie jest tylu nap�ywowych, �e nawet jak ju� oberwiesz to nie masz pewno�ci, �e od warszawiaka
no lol
a czy u Was (w Wawie) pod empikiem stoja dresy w wiadomym celu
oczywiscie ze nie kazdego okradna ale z moim 'szczesciem' dyzur przy sklepie audio beda mieli najgorsi dresiarze
jako� dres�w pod empikiem nie spotka�em
a pod sklepami ze sprz�tem audio to ju� napewno bo tam jest taki ma�y ruch (opr�cz ogl�daczy), �e ch�opaki musieliby zacz�� obrabia� sam sklep by mie� z tego obstawiania jak�� kask�.
quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
jako� dres�w pod empikiem nie spotka�em
Nie bardzo ci� rozumiem. Ja m�wi�em o Audio Show w wawie a ty z Katowicami ci�gle wyje�d�asz.
wawa za daleko jest
nie mam kasy na takie wycieczki
nie znam miasta
juz znalazlem wszystko co chcialem
kupie wzmacniacz sluchawkowy
a ze wyboru niema za duzego to niebede wam juz dupy trul dzieki za pomoc
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:12.